Zkušebnictví a kontrola jakosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Seminář k ukončování projektů FS Vzorové obsahy 10. června 2008 Praha RNDr. Alois Kopecký, ŘO FS Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Řízení jakosti ve stavebnictví
Organizace a řízení výstavbových projektů v praxi
M A N A G E M E N T 3 Akad. rok 2009/2010, Letní semestr
Projektové řízení Modul č.1.
KONTROLA zpracovala: Ing. Jaroslava Teuberová Náchod, dne
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
Studijní program Stavební inženýrství
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
STUDIE PROVEDITELNOSTI
Fakulta stavební Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava 17. listopadu 15, Ostrava – Poruba.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Projektový management
13. Koordinace projektů Realizace změn Koordinace projektů
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Facility management ČSN EN
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Value Engineering a Risk Management v přípravě dopravních staveb Ing. František Benč, Ph.D. Zajištění kvality projektu při snížení.
Historické etapy vývoje managementu
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Proces řízení projektu
3. Životní cyklus a procesy projektu
Semestrální práce z předmětu Projektový management
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Outsourcing a Facility Management
Pojetí marketingu v neziskových organizacích. Marketing neziskových organizací Chartered Institut of Marketing: „Marketing je součástí procesu řízení,
Roneli – franchisa ve stavebnictví. Roneli (staví např. na Ukrajině, v Rusku, Kazachstánu a Gruzii) Generální dodávky staveb - stavby občanské, průmyslové,
Projektové plánování Projektové řízení Ing. Jiří Šilhán.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
Projektové řízení – Project Management
Řízení nákladů a ceny stavby
ÚSPORY ENERGIÍ V HLAVNÍ ROLI Společnost 3E system s.r.o.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING VIII. Informace pro podporu rozhodování.
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 34Číslo.
Návrh modelu řízení ECM v kontextu řízení informatiky Ing. Renáta Kunstová.
MANAGEMENT V PODMÍNKÁCH ZEMÍ VÝCHODNÍ EVROPY A RUSKA. Dle strategií České republiky jsou oblasti působení českých podniků na mezinárodních trzích jednou.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_VZNIK.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_REGULOVÁNÍ.
6. Koncepce řízení projektů
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
Metodika řízení projektů
Naklady a jejich členění
ŘÍZENÍ STAVEBNÍHO DÍLA I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Seminář MD ČR, Alena Heinišová Ekonomické hodnocení investičních akcí na SŽDC, s.o.
Aspe® systém pro řízení stavebně investičních projektů.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Ekonomika podniku.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
PROCESNÍ MODELOVÁNÍ AGEND VEŘEJNÉ SPRÁVY Rámcový návrh projektu.
PODNIKOVÉ ČINNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Managerské funkce Ročník / obor studia:IV.
Management řízení organizací. složky řízení plánování plánování organizování organizování vedení lidí a motivace vedení lidí a motivace kontrola kontrola.
1 Stavíme svět zítřka. Nové smluvní modely – urychlení investiční výstavby Doprava – investice do dopravní infrastruktury, Ing. Tomáš Koranda, HOCHTIEF.
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Facility management jako součást efektivní správy společnosti
Digitální učební materiál
Presentation Title 1st September 2002
PROCES INVESTIC NĚKTERÉ ASPEKTY U VEŘEJNÉ SPRÁVY.
Transkript prezentace:

Zkušebnictví a kontrola jakosti 05

Řízení jakosti ve stavebnictví Projektové řízení ve výstavbě

Řízení jakosti ve stavebnictví Project management – projektové řízení Soustava metod a postupů Systém řízení ovlivňující řízení výstavby PM není záležitostí jen výstavby ČSN ISO 10006 Projekt je jedinečný proces, sestávající z řady koordinovaných a řízených činností s daty zahájení a ukončení, prováděný pro dosažení cíle, který vyhovuje specifickým požadavkům, včetně omezení daných časem, náklady a zdroji

Řízení jakosti ve stavebnictví Každá historicky významná kultura byla spojena s rozsáhlými stavebními projekty Zavlažovací a ochranné stavby a soustavy Sadd el Kafara – Egypt 2600 př.n.l. Nejstarší přehrada Ochrana před povodněmi

Řízení jakosti ve stavebnictví

Řízení jakosti ve stavebnictví

Řízení jakosti ve stavebnictví

Řízení jakosti ve stavebnictví Nádrže Purron a Xoxocotlan – Mexico 13 st. př.n.l.

Řízení jakosti ve stavebnictví

Řízení jakosti ve stavebnictví Nádrž Marib – Jemen (r. 510) – d. 700, v. 20 m

Řízení jakosti ve stavebnictví

Řízení jakosti ve stavebnictví Aqua Appia – Řím (305 př.n.l.) – d. 16,6 km

Řízení jakosti ve stavebnictví

Řízení jakosti ve stavebnictví

Řízení jakosti ve stavebnictví

Řízení jakosti ve stavebnictví Via Appia – Itálie (312 př.n.l.) – d. 195 km

Řízení jakosti ve stavebnictví

Řízení jakosti ve stavebnictví

Řízení jakosti ve stavebnictví Velké projekty ve středověku Výstavba a přestavba měst Výstavba hradů, zámků a sakrálních objektů Pevnostní stavitelství Urbanismus v Praze – Císař římský a král český Karel IV. Jižní Čechy - Stavby rybníků 1815 – první jednotný stavební řád

Řízení jakosti ve stavebnictví Průmyslová revoluce – detailnější specializace jednotlivých oborů Inženýring ve výstavbě má v českých zemích stoletou tradici Působení inženýrů ve funkcích manažerů v zemích celého světa Přerušení tradice Druhá světová válka 1948 – 1989 – dlouhé přerušení

Řízení jakosti ve stavebnictví Problém každé společnosti – rozdělování a využívání omezených zdrojů Optimální rozmístění zdrojů je ekonomickou úlohou Koordinace využití zdrojů – proces organizace a řízení – management Management zahrnuje čtyři hlavní činnosti: Plánování Organizování Vedení lidí kontrolování

Řízení jakosti ve stavebnictví Frederick Winslow Taylor (1856 – 1915) Vynálezce „vědeckého řízení“ Jako první použil slovo management (1912) – zpráva před americkým Kongresem První pracovní funkce „manažer“ – tajemník městské rady – City Manager První vědecká konference o řízení se konala v Praze – 1924 Organizoval ministr obchodu USA Herbert Hoover a prezident Československé republiky T.G. Masaryk

Řízení jakosti ve stavebnictví Hospodářská krize – nepřátelské postoje k podnikové sféře – management - veřejná správa Po druhé světové válce rozvoj v podnikání Podnikový management se stal studijním oborem J.A. Jirásek – Za obzor hleď, kdo řídíš! Manažer je jako někdo, kdo umí, co se mu svěří, zorganizovat, zavést předpisy, stanovit normy, kontrolovat, atd., spíše ustupuje. Od manažera se víc očekává, že je vůdčí osobností, že vkládá do řízení své představy, své přesvědčení, dokáže lidi získat a přenášet na ně svoji energii.

Řízení jakosti ve stavebnictví Projektové řízení je ucelený proces, který musí zvládnout vedoucí pracovníci (manažeři) Řízení procesu projektového řízení lze charakterizovat takto: A) stavba není cílem, ale prostředkem k dosažení cílů projektu – úroveň bydlení B) odborné (projektové) řízení procesu musí nutně začít při první formulaci cílů projektu – komplexní proces

Řízení jakosti ve stavebnictví C) rozhodujícím bodem celého procesu je rozhodnutí investora, že projekt bude realizován Oddělení fáze předinvestiční od fáze investiční D) důsledné uplatňování komplexního přístupu (sledování všech aspektů) Architektonické, technické, ekonomické, veřejnoprávní, environmentální, obecně kulturní, ochrana veřejných zájmů E) součástí projektu je hodnocení rizik směřující k jejich snížení

Řízení jakosti ve stavebnictví Projektové řízení má ve světě svojí ustálenou terminologii – každý manažer si musí osvojit Neplatí dřívější a tradiční termíny projektová dokumentace, úvodní projekt, jednostupňový projekt EU a USA – projektový manažer je speciální profesí – prokazující se certifikací Odborné publikace týkající se projektů vydává v ČR informační centrum ČKAIT v ediční řadě DOS M – doporučený standard metodický

Řízení jakosti ve stavebnictví Projekt je dynamický systém vyvíjející se v uzavřeném životním cyklu a má tři fáze A) předinvestiční fáze – nejdůležitější část B) investiční fáze – nejpracnější a nejnákladnější část C) fáze provozu – porovnání dosažených cílů s plánovanými a analýza odchylek Pro potřeby managementu projektů je účelné členit investiční fázi do čtyř samostatných fází

Řízení jakosti ve stavebnictví A1) Fáze předinvestiční – také přípravná fáze Fáze do rozhodnutí o realizaci Forma studií proveditelnosti a finanční analýza projektu B1) Fáze zadávání realizace Rozhodnutí o konečné variantě projektu B2) Fáze realizační přípravy projektu Pořízení realizační dokumentace projektu včetně realizátorů a smluv Fáze končí zahájením realizace stavby

Řízení jakosti ve stavebnictví B3) Fáze realizace stavby Zahrnuje všechny práce na staveništi až do doby ověření průkazu ověření parametrů sjednaných při zadání B4) Fáze vyzkoušení a průkazů Ověřování provozních podmínek stavby Ukončeno potvrzením o provedení stanovených průkazů C1) Fáze užívání (provozování) stavby Prokázání dosažení cílů projektu Znalost projektového řízení je nezbytně nutná ve vztahu k administrativě Evropské unie