Zelená kniha ČSSD pro oblast vzdělávání Motto: „Kvalitní vzdělání dostupné všem“ PhDr. Marcel Chládek, MBA stínový ministr školství hotel Olšanka Kongresové.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SYSTÉMY A SUBSYSTÉMY EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing
Advertisements

Porovnání učebních plánů SŠ % 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% GymnáziaTechnické lyceum SPŠSOU Výběrové/Disponibilní.
Renata Schejbalová Konference AŘG , Přerov.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
REFORMA SYSTÉMU FINANCOVÁNÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Neratovice 24. ledna 2014 Cestou přírodovědných a technických oborů napříč Středočeským krajem Stáž pedagogických.
Vzdělání a prosperita Nejlepší investice do budoucnosti je vzdělání.
Hodnocení škol a školských zařízení
Svazky obcí jako zřizovatelé škol a školských zařízení
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Kvalifikovanost učitelů z pohledu politických stran a zřizovatelů.
1 Národní kulatý stůl k problematice vyššího odborného vzdělávání Praha, 25. únor 2015 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, 118.
Setkání děkanů technických fakult ČR Praha Stanovisko.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
STRATEGIE ROZVOJE ŠKOLSTVÍ A VĚDY V PROGRAMU NS-LEV 21 RNDr. Stanislav Palša http://
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Organizační struktura
Priority ve vzdělávání jsou dané legislativou možnostmi finančních prostředků státního a krajských rozpočtů možnostmi čerpání fondů EU aktuálním vývojem.
SOUČASNÁ SITUACE V ČR, MOŽNOSTI A ZMĚNY DO BUDOUCNA
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Lednice,  vzdělávání dospělých je velmi důležité (je mu však věnována menší pozornost než v zahraničí)  nabídka je dostatečná, kvalita je.
Kongres 2006 Pardubice Poradenské služby v evropských souvislostech Ing. Zuzana Freibergová Národní vzdělávací fond Národní informační středisko pro poradenství.
Sněm Rady vysokých škol1 Ekonomické informace.
Financování regionálního školství
Místní akční skupina Rakovnicko
Odměňování pedagogických pracovníků
Bílá kniha Národní program rozvoje vzdělávání v ČR.
Vzdělání z hlediska teorie statků
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat Tisková konference MŠMT 9. dubna
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ – INVESTICE DO BUDOUCNOSTI PaedDr. LUDVÍK ZIMČÍK, ředitel ZŠ A MŠ BŘEZOVÁ (ŠKOLA NA KONCI SVĚTA)
KONCEPČNÍ ZÁMĚR REFORMY SYSTÉMU FINANCOVÁNÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY
Aktuální informace (pro RK vedoucích pracovníků a pracovníků přímo řízených organizací) Mgr. F. Dobšík (30. duben 2013)
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Programy podpory technického vzdělávání v Jihomoravském kraji.
1 Novela zákona o pedagogických pracovnících. 2 Hlavní cíle změn Zvýšit prostupnost kvalifikací pro jednotlivé druhy a stupně škol Zrušení některých zbytečných.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Centrum empirických výzkumů Fakulta veřejných politik Slezská univerzita v Opavě 3. září 2015, Opava.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat
Bc. Magdalena Zábranská
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Normativní financování vztahy a souvislosti
Tisková konference
PHmax ve středním vzdělávání
První tisková konference ministra Josefa Dobeše
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Organizační struktura
Národní program rozvoje vzdělávání v ČR
Základní škola. Základní škola a Mateřská škola, Nová Ves, okres Liberec, příspěvková organizace.
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Transkript prezentace:

Zelená kniha ČSSD pro oblast vzdělávání Motto: „Kvalitní vzdělání dostupné všem“ PhDr. Marcel Chládek, MBA stínový ministr školství hotel Olšanka Kongresové centrum

Kvalitní vzdělání dostupné všem 2 • ČSSD si uvědomuje mimořádný význam oblasti vzdělávání a považuje ji za svoji prioritu • Současný systém školství v ČR je výrazně a dlouhodobě podfinancován (což dokazuje i zpráva OECD) a vedení resortu není schopno ani efektivně čerpat prostředky z EU • Neprovázanost jednotlivých segmentů a nekoncepční řešení v režii současného vládního kabinetu ohrožuje stávající systém ve všech jeho oblastech hotel Olšanka Kongresové centrum

Základní principy přístupu ČSSD ke vzdělávání • Kultivace jedince i prospěch společnosti • Sociální soudržnost a solidarita • Spravedlivý přístup ke vzdělání • Rozmanitost individuálních cest ve stabilním prostředí • Finanční udržitelnost a efektivnost • Komplexní přístup ke vzdělávací politice 3 hotel Olšanka Kongresové centrum

Předškolní vzdělávání • Oblast je třeba brát jako základní kámen vzdělávací soustavy, který má klíčový význam při utváření osobnosti a úspěšném zařazení do společnosti • Předškolní vzdělávání by mělo být bezplatné a poslední rok tohoto druhu vzdělávání ze zákona povinný • Předškolní zařízení nelze transformovat na pouhou hlídací či odkládací službu (např. prostřednictvím tzv. dětských skupin či sousedského hlídání). • Kvůli špatné finanční situaci předškolních zařízení navrhujeme zřídit státní fond bezúročných půjček či státní investiční fond na budování a rekonstrukce vzdělávacích zařízení, ze kterého by se výstavba těchto zařízení spolufinancovala 4 hotel Olšanka Kongresové centrum

Základní a střední vzdělávání • Je třeba přepracovat ministerský návrh reformy financování regionálního školství, který hrozí zrušením až 80 % venkovských škol a tedy vylidnění venkova. • Je nutné pevně zvážit koncepci ministrem plánovaného testování žáků 5. a 9. tříd základních škol, protože hrozí, že se žáci stanou otroky těchto testů a látka, která není jejich součástí, se bude při výuce zanedbávat, jak se stalo například v USA • Státní maturita se neosvědčila, je to jen předražený administrativní moloch, který stojí daňové poplatníky stovky milionů korun • Důraz na systém učňovského školství 5 hotel Olšanka Kongresové centrum

Pedagogové a nepedagogové na ZŠ a SŠ • Souhlasíme s experty OECD, že je nutné připravit standardy pro učitelské povolání, a to v součinnosti s vysokými školami, pedagog by ale měl mít možnost se dále vzdělávat i v průběhu praxe • Platy vyučujících musí být kompetitivní s platy v ostatních sektorech hospodářství s cílem k roku 2020 dosáhnout průměrného platu učitele základní (střední) školy ve výši průměrného platu vysokoškoláka. • Je třeba připravit kariérní řád pro pedagogické pracovníky • Zefektivnit systém finančního ohodnocení pedagogů, ale stejně tak i nepedagogů, jejichž platy jsou velmi nízké 6 hotel Olšanka Kongresové centrum

Vyšší odborné vzdělávání • Vyšší odborné školy mají ve vzdělávací soustavě své místo za předpokladu systémového zapojení do sítě škol. Zastavily se však někde uprostřed cesty • Kde to půjde, je proto nutné integrovat VOŠ do systému vysokého školství na bakalářském stupni • Ve většině případů však je spíše na místě zvážit vytvoření plnohodnotného druhého stupně středoškolského vzdělávání při zachování prostupnosti vzdělávacího systému 7 hotel Olšanka Kongresové centrum

Vysokoškolské vzdělávání • ČSSD navrhuje připravit alternativní návrh vysokoškolského zákona s využitím odborníků a ve spolupráci se všemi parlamentními stranami napříč politickým spektrem • Důraz na autonomii vysokých škol, tedy odstranění závislosti rozpočtů veřejných vysokých škol na každoročním sestavování rozpočtu státního, která velmi omezuje strategický rozvoj škol • Prosazujeme naprostou nezávislost Akreditační komise ČR na ministerstvu a politických vlivech 8 hotel Olšanka Kongresové centrum

Školné na veřejných vysokých školách • ČSSD odmítá zavedení školného na veřejných vysokých školách v jakékoliv podobě, neboť v žádném případě neřeší podfinancování vysokého školství, ani by nevedlo ke zvýšení kvality vysokoškolského vzdělávání či motivace studujících ke studiu • Neexistují žádné studie, které by dokazovaly validitu těchto představ podporovatelů školného • Školné by přineslo pouze zvýšení sociální bariéry pro studující z nízko a středně příjmových skupin 9 hotel Olšanka Kongresové centrum

Další vzdělávání • Vzdělávání po opuštění páteřní školské soustavy prožívá od počátku nového století bouřlivý rozvoj • Oblast dalšího vzdělávání by měla být v gesci MŠMT, které by mělo vytvořit koordinovaný systém celoživotního vzdělávání. Mělo by také garantovat celostátní certifikační systém lektorů, kteří se v současné době pohybují ve vzdělávání dospělých bez jakéhokoliv omezení • Oblast dalšího vzdělávání je zároveň příležitostí pro střední a vysoké školy, které tímto způsobem mohou vyrovnat volné kapacity, jež vznikly poklesem počtu žáků a studentů 10 hotel Olšanka Kongresové centrum

Souhrn návrhů ČSSD v oblasti vzdělávání • Předškolní vzdělávání by mělo být bezplatné a poslední rok tohoto druhu vzdělávání ze zákona povinný • Je třeba přepracovat ministerský návrh reformy financování regionálního školství, který hrozí zrušením až 80 % venkovských škol a tedy vylidnění venkova • Kompletní přepracování státních maturit • Nastavit správně a systémově testování v 5. a 9. třídách ZŠ • Platy vyučujících musí být kompetitivní s platy v ostatních sektorech hospodářství • Kde to půjde, je nutné integrovat VOŠ do systému vysokého školství na bakalářském stupni • ČSSD navrhuje připravit alternativní návrh vysokoškolského zákona, a to napříč politickým spektrem a s využitím odborníků • ČSSD odmítá zavedení školného na veřejných vysokých školách v jakékoliv podobě • Oblast dalšího vzdělávání by měla být v gesci MŠMT 11 hotel Olšanka Kongresové centrum