Průřez financováním podnikatelských projektů ze strukturálních fondů EU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kulturní a kreativní průmysly z pohledu operačních programů v gesci MPO 11 OP Podnikání a inovace OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.
Advertisements

Kreativita a fondy EU z pohledu Ministerstva průmyslu a obchodu
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost stav přípravy – listopad 2013 Mgr. Renata Kořínková vedoucí Oddělení koordinace Strukturálních.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Současný systém podpory
CzechInvest Programové období Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 20. listopadu 2013, Ostrava Operační program Podnikání.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Podpora inovací ze strany CzechInvestu Ing. Lada Kratochvílová
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Příprava OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
Podpora podnikání a investic a EU v následujícím období Ing. Ondřej Votruba | ředitel Divize Investic Brno, 24. duben 2013.
CzechInvest - Regionální kanceláře - představení produktů a služeb, aktuální dotační příležitosti Regionální kancelář pro Královéhradecký a Pardubický.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
CzechInvest - Regionální kancelář Brno
Mgr. Robert Wenzel oddělení implementace, OSF
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 20. listopadu 2012, Praha Informace o budoucím programovacím.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
„Dotační možnosti z OPPI“ 1. Operační program Podnikání a Inovace 2007 – 2013 aktuální výzvy – Školicí střediska, Marketing 2.
Operační program Podnikání a inovace
Programové období 2014 – 2020 Možnosti dotací pro podnikatele
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
OP Průmysl a podnikání Základní informace o programu.
Jsem malý podnikatel a dolehla na mě krize.. Seminář v Evropském domě Operační program Podnikání a inovace Blanka Miksová CzechInvest, Regionální.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Strukturální fondy EU a ICT v polygrafických podnicích Pavel Karásek.
EKO-ENERGIE Operační program Podnikání a inovace Ing. Tomáš Severa Regionální projektový manažer České Budějovice
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Smart cities Kde vzít peníze??. Jaké aktivity lze zahrnout do Smart cities? Např IBM říká:
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Podpora inovací ve firmách.
Dotační tituly pro IT/ICT sektor. Dotační tituly pro IT/ICT sektor O eNovation Vznik v první polovině roku 2007 Poradenská činnost v oblasti eGovernmentu.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Strategie MPO v oblasti podpory inovací
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (op pik)
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Aktuální stav přípravy OP PIK Možnosti podpory podnikatelů.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE PRO KONKURENCESCHOPNOST Ing. Lucie Veselá.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora VaVaI v rámci Operačního programu Podnikání.
Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/ Nové programovací období EU, možnosti dotací pro podnikatele Mgr. Helena Malíková 30. září.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic „ Aktuální možnosti podpory podnikání" Ing. Marie Černošová | Ředitelka regionální kanceláře 19.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO Ing. Martin.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Mgr. et Mgr. Jan Bodnár Odbor evropských fondů Oddělení projektového řízení Integrovaný operační program, možnosti čerpání finančních zdrojů pro oblast.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost
JUDr. Olga Letáčková, náměstkyně ministryně pro místní rozvoj
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Transkript prezentace:

Průřez financováním podnikatelských projektů ze strukturálních fondů EU

Operační program Podnikání a inovace Operační programmil EUR% OP Podnikání a inovace (OPPI)3 041,2011,75 OP Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI)2 070,608 OP LZ a Zaměstnanost (OP LZZ)2 588,2010 OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK)1 811,807 OP Životní prostředí (OP ŽP)5 176,5020 OP Doprava (OP D)5 564,7021,5 Integrovaný operační program (IOP)1 941,207,5 Regionální operační programy (ROP)3 429,4013,25 OP Technická pomoc (TP)258,81 Celkem25 882,30100

OPPI – aktuální výzvy Program Rozvoj Cíl - Rozvoj výrobních kapacit a zvýšení konkurenceschopnosti Pro koho: - tzv. MSP do 250 zaměstnanců ve vybraných okresech; Předmět dotace: - pořízení výrobních technologií průmyslových podniků - dotace z pořizovací ceny hmotného majetku Míra dotace: - 50 % pro malý podnik (do 50 zaměstnanců) - 40 % pro střední podnik Podmínky: - zvýšení efektivity a obejmu výroby a přidané hodnoty

OPPI – aktuální výzvy Program Inovace Cíl – podpora výroby inovovaných výrobků, zvýšení konkurenceschopnosti na mezinárodních trzích, inovace výrobních procesů (vlajková loď OPPI) Pro koho: - MSP i velké podniky nad 250 zaměstnanců Předmět dotace: - pořízení výrobních technologií průmyslových podniků a souvisejících investic (rekonstrukce, SW, HW) - dotace z pořizovací ceny hmotného majetku Míra dotace: - 50 % pro MSP - 40 % pro velký podnik Podmínky: - doložení existence prototypu (realizace VaV)

OPPI – aktuální výzvy Program ICT a strategické služby Cíl – tvorba IT řešení, zvyšování zaměstnanosti v IT sektoru a outsourcingových služeb s vysokou přidanou hodnotou a mezinárodním zaměřením Pro koho: - MSP i velké podniky nad 250 zaměstnanců Předmět dotace: - převážně na superhrubé mzdy Míra dotace: - 60 % pro malý podnik, 50 % pro střední podnik - 40 % pro velký podnik Podmínky: - vytvoření pracovních pozic Aktivita Vývoj SWOutsourcing (0 -49 zam.) 3 místa10 míst ( zam.) 5 míst 20 míst (nad 249 zam.) 10 míst 40 míst

Termíny Rozvoj podání RŽ: 4. – podání PŽ: – Inovace podání RŽ: – podání PŽ: – ICT a strategické služby podání RŽ: – podání PŽ: –

Operační program pro období OPPP OPPP OPPI OPPI OP Podnikání a inovace pro konkurence- schopnost OP Podnikání a inovace pro konkurence- schopnost Důraz na rozvojové podpory + počátek inovační podpory Důraz na inovační podpory + podpora VaV ve firmách (Potenciál), spolupráce mezi terciární sférou a průmyslem Důraz na znalostní ekonomiku, transfery technologií a spolupráci VaV s inovačními firmami Programovací období 2014 – 2020 – OP PIK

Operační program pro období Přehled podporovaných aktivit OP PIK • Prioritní osa 1 „Rozvoj podnikání založený na podpoře výzkumu, vývoje a inovací„ • Prioritní osa 2 „Rozvoj infrastruktury a služeb podporujících podnikání ve znalostní ekonomice a internacionalizace podnikáni" • Prioritní osa 3 „Udržitelné hospodaření s energií a rozvoj inovací v energetice“ • Prioritní osa 4 „Rozvoj vysokorychlostních přístupových sítí k internetu a informačních a komunikačních technologií" Programovací období 2014 – 2020 – OP PIK

Operační program pro období Prioritní osa 1 „Rozvoj podnikání založený na podpoře výzkumu, vývoje a inovací„ • Podpora projektů zaměřených na:  zakládání a rozvoj podnikových výzkumných a vývojových center  zavádění inovací výrobků a služeb do výroby a jejich uvedení na trh, zvýšení efektivnosti výrobních procesů, zavádění procesních a marketingových inovací  ochranu duševního vlastnictví v podnicích  tvorbu nových vědeckotechnických parků, podnikatelských inovačních center, podnikatelských inkubátorů, jejich rozšiřování a zvyšování jejich kvalit Programovací období 2014 – 2020 – OP PIK

Operační program pro období Prioritní osa 2 „Rozvoj infrastruktury a služeb podporujících podnikání ve znalostní ekonomice a internacionalizace podnikání„ • Podpora projektů zaměřených zejména na:  realizaci podnikatelských záměrů začínajících firem (do 5 let) a rozvojových firem prostřednictvím vhodných finančních nástrojů (úvěry, záruky za bankovní úvěry, rizikový kapitál) a dotací v případě začínajících mikropodniků  poskytování poradenských služeb a služeb pro začínající firmy  podporu marketingových aktivit souvisejícími se zahraničními výstavami a veletrhy, včetně organizace seminářů/akcí se zaměřením na konkrétní problematiku týkající se mezinárodní konkurenceschopnosti  modernizaci výrobních provozů a rekonstrukci stávající zastaralé infrastruktury, výrobních objektů a brownfields (bez výdajů na odstranění ekologických zátěží) a na jejich přeměnu na moderní výrobní objekty  zajištění vzdělávacího zázemí pro zaměstnance, vybudování/rozšíření školicích středisek Programovací období 2014 – 2020 – OP PIK

Operační program pro období Prioritní osa 3 „Udržitelné hospodaření s energií a rozvoj inovací v energetice“ • Podpora projektů zaměřených na:  výstavbu a rekonstrukce a modernizace malých vodních elektráren  vyvedení tepla ze stávajících bioplynových stanic pomocí tepelných rozvodných zařízení do místa spotřeby  instalaci vzdálené kogenerační jednotky využívající bioplyn ze stávající bioplynové stanice za účelem využití užitečného tepla v soustavě zásobování teplem či jiným vysoce efektivním způsobem, podpora využití biometanu a výstavba a rekonstrukce zdrojů tepla a kombinované výroby elektřiny a tepla z biomasy  modernizaci nebo nahrazení stávajících zařízení na výrobu energie za nová zařízení  snižování energetické náročnosti budov v podnikatelském sektoru (zateplení obvodového pláště, výměna a renovace otvorových výplní atp.)  výstavbu, posílení, modernizaci a rekonstrukci vedení přenosové soustavy a transformoven  zavádění inovativních nízkouhlíkových technologií např. nízkouhlíková doprava  rekonstrukci a rozvoj soustav zásobování teplem resp. rozvodných tepelných zařízení Programovací období 2014 – 2020 – OP PIK

Operační program pro období Prioritní osa 4 „Rozvoj vysokorychlostních přístupových sítí k internetu a informačních a komunikačních technologií„ • Podpora projektů zaměřených na:  rozšiřování stávající infrastruktury pro vysokorychlostní přístup k internetu využitím optických prvků s cílem umožnit vysokorychlostní přístup k internetu alespoň přenosovou rychlostí 30 Mbit/s pro všechny obyvatele  zřizování nových sítí pro vysokorychlostní přístup k internetu sestávajících z části nebo plně z optických vedení  vytváření pasivní infrastruktury pro vysokorychlostní přístup k internetu  tvorbu nových ICT řešení  budování a modernizace Datových center splňujících kritéria energetické účinnosti Programovací období 2014 – 2020 – OP PIK

Operační program pro období Míra podpory: • 45% malé podniky • 35% střední podniky • 25% velké podniky – v některých programech zcela vyloučeny První výzvy se očekávají nejdříve ve 3.Q 2014 Programovací období 2014 – 2020 – OP PIK

Operační program pro období Investiční pobídky: Zavedení nebo rozšíření výroby – zpracovatelský průmysl • Minimální investice do majetku během 3 let: mil. Kč, v postižených regionech 50 mil. CZK Technologická centra - vybudování nebo rozšíření VaV centra • Minimální investice do majetku během 3 let činí 10 mil. Kč, • Vytvoření a obsazení minimálně 40 nových pracovních míst v VaV Strategická centra - zahájení nebo rozšíření činnosti centra sdílených služeb, centra pro tvorbu sofware • Vytvoření a obsazení minimálně 40 nových pracovních míst v případě center pro tvorbu software • Vytvoření a obsazení minimálně 100 nových pracovních míst v případě ostatních center Alternativy? Nejméně polovina minimální výše investice financována vlastním kapitálem bez cizích zdrojů Regionální mapa veřejné podpory (výpočet z investice nebo superbrutto mezd za dva roky) Sleva na dani z příjmu po dobu 10 let

Operační program pro období Odčitatelná položka nákladů na VaV od základu daně z příjmů: • daňová podpora výzkumu a vývoje ve firmách • zákonný nárok při splnění požadovaných podmínek – klíčové náklady: mzdy, odpisy, materiál • faktická podpora ve formě odpočtu nákladů na VaV od základu daně – de facto „dotace“ ve výši 19 % nákladů na VaV • pro každého plátce daní z příjmů právnických osob • v případě hosp. ztráty lze použít odpočtu po období tří let Zásadní charakteristika vývoje: ocenitelný prvek novosti a technická či výzkumná nejistota Dále dle:  Zákon č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací (Zákon o VaV)  Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů (Zákon o daních)  Pokyn č. D-288 Ministerstva financí České republiky k jednotnému postupu při uplatňování ustanovení § 34 odst. 4 a 5 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů (Pokyn D-288) Alternativy?

Děkujeme za pozornost! Mgr. Jiří Kvíz 