Příprava Operačního programu Doprava 2014-2020 8. února 2013 Fond soudržnosti Evropský fond pro regionální rozvoj Evropská unie Investice do vaší budoucnosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Regionální dimenze sítě TEN-T
Advertisements

Programové období , 20. mezinárodní sympozium INOVACE JUDr
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Daniel Braun 22. listopadu 2012, Praha
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI Daniel BRAUN Příprava Dohody o partnerství pro programové období
Strategie Jihovýchod – jsou kraje připraveny na budoucnost?
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor strategie, Ministerstvo dopravy
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Olga Letáčková Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 4. prosince 2012 Podpora inovací v rámci kohezní politiky.
Ing. Jaroslav Deml Mobilita budoucnosti Náměstek ministra dopravy
Strategie dopravy ČR ve vztahu k IDS
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Příprava nové dopravní politiky ČR
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Pozice Prahy v podpoře VaVaI z evropských fondů v období Mgr. Zdeňka Bartošová vedoucí oddělení metodiky a strategie odbor evropských fondů.
Evropské fondy 2014 a odpadové hospodářství
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Příprava Operačního programu Doprava Konference Integrované dopravní systémy Žďár nad Sázavou 19. května 2014 Fond soudržnosti Evropský fond.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
Technologické platformy a dopravní výzkum
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Příprava programového období Aktuální proces přípravy programového období Zpracoval: Nazim Afana Datum: duben 2013.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Regionální operační program NUTS II Severozápad 2007 – 2013 veřejné projednání
Integrované dopravní systémy Realizace Dopravní politiky ČR Ing. Vít Sedmidubský května 2010.
I. jednání Pracovní skupiny k rozpracování programů
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Silnice nebo železnice
Jan Hercik Katedra geografie Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci DOPRAVNÍ POLITIKA A DOPRAVNÍ PLÁNOVÁNÍ.
FONDY EU Programové období
Příprava Operačního programu Doprava Konference Integrované dopravní systémy Žďár nad Sázavou 11. května 2015 Fond soudržnosti Evropský fond.
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Podpora veřejné dopravy z fondů EU v programovém období Konference Integrované dopravní systémy Žďár nad Sázavou 16. května 2016.
Příprava na období 2014 – 2020 Cíl 2 „Evropská územní spolupráce“ Ostrava, 29. listopadu 2012.
Operační program Doprava Ministerstvo dopravy ČR Fond soudržnosti Evropský fond pro regionální rozvoj Evropská unie Investice do vaší budoucnosti.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Regionální stálá konference pro území Jihomoravského kraje Pracovní skupina pro dopravní infrastrukturu Brno,
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Fondy EU programové období Projektový management ve sportu Seminář ke 2. přednášce Mgr. Pavel Mrnuštík.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Strategie a bariéry při využívání prostředků OPD2 a CEF k realizaci infrastrukturních projektů Mgr. Milan Feranec Ministerstvo dopravy ČR Fond soudržnosti.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Operační program URBACT III.  (Operační) program Evropské územní spolupráce kofinancovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj  Navazuje na program.
Fondy EU programové období 2014 – 2020 Fakulta sportovních studií Projektový management ve sportu Mgr. Pavel Mrnuštík 1.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
11 Praha 20. listopadu 2012 Výroční konference OPPI Aktuální úkoly v oblasti kohezní politiky se zaměřením na současnost a budoucnost.
Financování výstavby a modernizace dopravní infrastruktury v ČR
Problematika podpory infrastruktury městské drážní dopravy
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
JUDr. Olga Letáčková, náměstkyně ministryně pro místní rozvoj
Prioritní osa 3 - výzva č. 25 a 27
Financování dopravní infrastruktury
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Transkript prezentace:

Příprava Operačního programu Doprava února 2013 Fond soudržnosti Evropský fond pro regionální rozvoj Evropská unie Investice do vaší budoucnosti

Fond soudržnosti Evropský fond pro regionální rozvoj Evropská unie Investice do vaší budoucnosti Uskutečněné kroky na národní úrovni –V první fázi zapojeno zejména MMR – vypracování národních rozvojových priorit (základní oblasti, na které by se měly intervence v období soustředit) – vláda vzala na vědomí v srpnu 2011 –Materiál „Podklad pro přípravu Dohody o partnerství pro programové období 2014 – 2020 – Vymezení operačních programů a další postup při přípravě České republiky pro efektivní čerpání evropských fondů“ – původně mělo být vládou projednáno na jaře 2012, nakonec vzato na vědomí až v listopadu 2012 –Zároveň MMR připravilo tzv. tematické okruhy („převodník“ mezi hlavními směry politiky soudržnosti a globálními cíli operačních programů)‏ –Průběžně probíhá vyjednávání s EK (zatím na neformální úrovni) a příprava Dohody o partnerství –Zároveň probíhá příprava společného metodického rámce (MEPS), příprava období je průběžně projednávána i na dalších platformách (PS NOK, ŘKV atd.)‏

Fond soudržnosti Evropský fond pro regionální rozvoj Evropská unie Investice do vaší budoucnosti Podklad pro přípravu Dohody o partnerství pro programové období 2014– Vymezení programů a další postup při přípravě České republiky pro efektivní čerpání fondů Společného strategického rámce •Pro další postup velmi důležitý materiál, připraven MMR, vzato na vědomí vládou v listopadu 2012 •Vymezeny OP (6 tematických, IROP, Praha, OPy EÚS, 2 OP z CAP)‏ –OP Doprava •Hlavní cíl: Dobudovat hlavní multimodální sítě dopr. infrastruktury z hlediska evropského, celostátního a krajského významu včetně zajištění interoperability a vybavení moderními technologiemi; zajistit propojení dopr. systémů pomocí terminálů osobní a nákladní dopravy a podpora logistických procesů; podpora udržitelné městské dopravy, modernizace vozidlového parku veřejné dopravy a počátečních fází provozu linek multimodální dopravy

Fond soudržnosti Evropský fond pro regionální rozvoj Evropská unie Investice do vaší budoucnosti Předběžná pozice EK k tvorbě Dohody o partnerství a operačních programů v ČR –Materiál vypracovaný Evropskou komisí, který stanovuje rámec pro dialog o přípravě Dohody o partnerství a programů –Mezi 5 hlavních výzev pro ČR zařazena zaostalost dopravní infrastruktury –Klíčovou prioritou financování je Rozvoj infrastruktury pro růst a konkurenceschopnost –V rámci této priority je zmíněna potřeba dokončení páteřní infrastruktury a napojení regionů na síť TEN-T, dále potřeba podstatného zlepšení po stránce kvality a funkčnosti a potřeba odstranění přetrvávajících úzkých míst v klíčové infrastruktuře

Fond soudržnosti Evropský fond pro regionální rozvoj Evropská unie Investice do vaší budoucnosti Uskutečněné kroky na úrovni MD –V první fázi spolupracovalo MD s MMR na přípravě národních rozvojových priorit i tematických okruhů – příprava strategických podkladů, dat a připomínkování –Doposud byly vytvořeny a projednány první návrhy struktury OPD2 (prioritní osy a specifické cíle), možné aktivity naplňující jednotlivé specifické cíle, typy projektů, problematika veřejné podpory apod. –Vytvořena zadávací dokumentace na SEA hodnocení a ex-ante evaluaci – vyhlášení je předpokládáno v nejbližší době –Platforma pro přípravu Operačního programu Doprava pro období – hlavní koordinační orgán při přípravě OPD2, doposud proběhla dvě zasedání –Hlavní předběžná podmínka (ex-ante kondicionalita): vytvoření strategického dokumentu „Dopravní sektorové strategie 2. fáze“ – finální výstupy by měly být hotovy na jaře tohoto roku

Fond soudržnosti Evropský fond pro regionální rozvoj Evropská unie Investice do vaší budoucnosti Soulad s evropskou legislativou –Evropská legislativa představuje základní rámec pro tvorbu OP jak z hlediska věcného zaměření, tak z hlediska nastavení implementačního systému, v současnosti je stále vyjednávána 11 tematických cílů v návrhu obecného nařízení –Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací –Zlepšení přístupu, využití a kvality ICT technologií –Zvýšení konkurenceschopnosti MSP –Podpora přechodu na nízkouhlíkové hospodářství ve všech odvětvích –Podpora přizpůsobení se změně klimatu, předcházení rizikům a řízení rizik –Ochrana životního prostředí a podpora účinného využívání zdrojů –Podpora udržitelné dopravy a odstraňování překážek v klíčových síťových infrastrukturách –Podpora zaměstnanosti a podpora mobility pracovních sil –Podpora sociálního začleňování a boj proti chudobě –Investice do vzdělávání, dovedností a celoživotního učení –Posilování institucionální kapacity a účinné veřejné správy

Fond soudržnosti Evropský fond pro regionální rozvoj Evropská unie Investice do vaší budoucnosti Soulad s evropskou legislativou •Investiční priority v návrzích k FS a EFRR –podpora udržitelné dopravy a odstraňování překážek v klíčových síťových infrastrukturách: •podporou multimodálního jednotného evropského dopravního prostoru prostřednictvím investic do transevropské dopravní sítě; •rozvojem nízkouhlíkových dopravních systémů šetrnějších k životnímu prostředí včetně podpory udržitelné městské mobility; •rozvojem komplexních, vysoce kvalitních a interoperabilních železničních systémů; •zvyšováním regionální mobility prostřednictvím připojení sekundárních a terciárních uzlů k infrastruktuře sítě TEN-T (jen EFRR)‏

Fond soudržnosti Evropský fond pro regionální rozvoj Evropská unie Investice do vaší budoucnosti OPD2 – návrh struktury PO1 – Infrastruktura pro železniční a další udržitelnou dopravu (FS)‏ Specifické cíle: Výstavba a modernizace železničních tratí, Interoperabilita a nové technologie (včetně TEN-T), Výstavba a modernizace vnitrozemských vodních cest v hlavní síti TEN-T, Multimodální doprava, Infrastruktura drážních systémů městské a příměstské dopravy, Systémy řízení městského silničního provozu a zavádění ITS na silniční síti, Ekologicky čistý dopravní park PO2 – Silniční infrastruktura na síti TEN-T (FS)‏ Specifické cíle: Silniční infrastruktura sítě TEN-T (výstavba a modernizace silnic a dálnic, ITS a nové technologie), Podpora rozvoje sítě napájecích stanic alternativních energií na silniční síti PO3 – Silniční infrastruktura mimo síť TEN-T (EFRR)‏ Specifické cíle: Silnice a dálnice mimo síť TEN-T ve správě státu

Předpokládaný další postup dle MMR FázeAktivita 1.Do konce března 2013připraveny první návrhy programů spolufinancovaných z EFRR, ESF a FS, a předloženy MMR MMR předložena informace o stavu přípravy programů spolufinancovaných z EZFRV a ENRF Do konce května 2013připraveny první návrhy programů spolufinancovaných z EZFRV a ENRF a předloženy vládě ČR informace vládě ČR o stavu přípravy programů spolufinancovaných z EFRR, ESF, FS, EZFRV a ENRF 2.Červen – říjen 2013programy kompletně dopracovány a postoupeny vládě k projednání 3.Listopad – prosinec 2013 programy předloženy Komisi ke schválení

Fond soudržnosti Evropský fond pro regionální rozvoj Evropská unie Investice do vaší budoucnosti Plánované kroky na straně MD •Únor 2013 – Výběr posuzovatele SEA a ex-ante evaluátora •Březen 2013 – Schválení struktury OPD2 včetně podílu jednotlivých prioritních os •Duben Dokončení Dopravních sektorových strategií a jejich předložení do vlády (předběžná podmínka podle návrhu obecného nařízení)‏ •Podzim Schválení OP vládou a předložení na EK •Podzim Vyjednávání a schválení OPD2 ze strany EK •2014 – Začátek implementace

Děkuji za pozornost