CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.15 •SOU Obořiště •Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník •Číslo klíčové aktivity: III/2 •Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT •3.Sada – předmět – Zařízení provozoven •Tématická oblast : odbytové a ubytovací střediska z ŠVP E/02 •Autor: Jindřich Joska •Vytvořeno: září 2012 – leden 2013 •DUM č.15 •Ubytovací zařízení rozdělené do tříd •Použité zdroje uvedeny na konci DUM Anotace 1.Tento materiál slouží jako doplňující a přípravná část, při výuce ZP v 2. ročníku třídy PVS. Svoji strukturou a obsahem odpovídá kladeným požadavkům na tyto žáky, dle ŠVP 2.Očekávaný výstup pro žáka – žák porozumí třídám v ubytovacích zařízeních a pochopí co nám vyjadřují. • •Tyto materiály byly vytvořeny za podpory spolufinancování projektu EU. •
•Kategorie Třídy •Hotel ** *** **** ***** •Hotel garni ** *** •Motel ** *** **** •Botel ** *** **** •Penzion *** •Chatová osada *** •Kemp ***
•Všeobecné požadavky – ke každému ubytovacímu zařízení náleží parkovací plocha a příjezdová cesta, prostory ubytovací jsou značeny nápisy, nebo piktogramy, značeny únikové cesty, čísla pokojů, pracovníci používají jednotný oděv nebo označení, k dispozici je veřejný telefon, na požádání je k dispozici dětské lůžko, patrová lůžka se v uvedených kategorií nepřipouští, okna jsou vybaveny záclonami a neprůhlednými závěsy, umyvadla a sprchy s teplou tekoucí vodou, je-li více jak 3 podlaží musí být výtah, zařízení na pokoji včetně povlečení musí být funkční a čisté, u hlavy lůžka musí být elektrické svítidlo, v zimě musí být všechny místnosti vytápěny. •Kategorie je o poskytovaných službách a třídy jsou o požadavcích na vybavení.
Učebnice – Zařízení provozoven v kostce, autor František Cón, nakladatelství Ratio, 2005 Učebnice – Stolničení, autor Gustav Salač, nakladatelství SPN Praha n.p.,