Lidská práva.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CJ izolace, s.r.o. Soutěž o odběr zboží zdarma v hodnotě 5.000,- Kč. Zveme vás do soutěže o odběr zboží zdarma v hodnotě 5.000,-Kč bez DPH 19%. wwww wwww.
Advertisements

Speciální Jednotka Armády České republiky
Obsah a dodržování lidských práv
Základní lidská práva.
Lucie Obrovská Kancelář veřejného ochránce práv
Česká republika-demokratický stát
Občanská nauka Listina základních práv a svobod ČR ; VY_32_INOVACE_D2_09 Interaktivní výklad: Listina základních práv a svobod ČR 2.A.; Mgr.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
JUDr. Martina Burachovičová
ČESKOSLOVENSKÁ OBCHODNÍ BANKA
Povrch České republiky
INFRATOPENÍ - TOPNÉ OBRAZY
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
Lidská práva.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.5.34 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Letní olympijské hry v Číně
Sametová revoluce.
Česká republika Demokratický stát.
Anotace Žák se formou prezentace seznámí s Organizací spojených národů  
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Dějepis vypracovala: Vendula Skalová IX..
Regulační prostředí Mediální právo České republiky.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
Všeobecná deklarace lidských práv
Lidská práva v dokumentech
Historie. aspoň něco málo…. Město je písemně doloženo poprvé v roce vzniklo spojením N N N N N ěěěě mmmm cccc iiii postaveného.
Základní práva a svobody
Rovnost a zákaz diskriminace ve veřejné správě. Rovnost ve veřejné správě ideologický požadavek rovnosti všech lidí - hluboké filozofické a náboženské.
VY_32_INOVACE_SVF33460DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Ochrana základních práv a svobod JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
LEGISLATIVNÍ VYMEZENÍ INTEGRACE
TECHNOLOGICKÉ VLASTNOSTI MIKROBIOLOG. VLASTNOSTI
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
SPŠ stavební a Obchodní akademie, Kladno, Cyrila Boudy 2954 EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/ Quelle terre promise! Autor: Mgr. Anna Sekeráková.
Cesta po Dunaji Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Ústavní vývoj ČR Barbora Vítová, Kristýna Jiránková, C3A.
Vždy jsem pohrdal línými bílými lidmi. Teď už můžu mluvit i o líných černých lidech. Jste chudí, protože jste nedodělali školu, berete drogy, máte tři.
Ústava ČR, Listina základních práv a svobod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_12_INOVACE_02B_19_Úmluva o právech dítěte TEMA:Člověk.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Itálie Zdeněk Fišr, Petr Pištělka, Jakub Rachač a Lukáš Veinar 7.A.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Lidská práva Leden Osnova Definice Členění Historie Právní normy v ČR Organizace.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.11_lidska_prava _II. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Občanská práva a povinnosti
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Listina základních lidských práv a svobod
OBČAN Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
práva a povinnosti občana ČR
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Občanská práva a povinnosti
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka   Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Svoboda vyznání Teologická etika 2 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD.
Lidská práva Leden 2016.
Listina základních práv a svobod Lidská práva
Svoboda vyznání Teologická etika 2 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD.
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
LIDSKÁ PRÁVA y.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Transkript prezentace:

Lidská práva

Obsah základní lidská práva univerzální a specifická lidská práva základní dokumenty vztahující se k problematice lidských práv poškozování lidských práv – diskriminace, šikana

Základní lidská práva souhrn práv a svobod, která jsou přisuzována každé lidské bytosti základní pravidla, která umožňují všem lidem uplatnit svou lidskou důstojnost přirozená práva každého jedince jsou pro všechny bez ohledu na rasu, pohlaví, vyznání, politickou , národnostní nebo sociální příslušnost lidská práva jsou nedělitelná každý člověk má nejen lidská práva, ale i odpovědnost respektovat lidská práva druhých Moje právo končí tam, kde začíná právo druhého

Kategorie lidských práv lidská práva můžeme rozčlenit do dvou kategorií: občanská a politická práva – zaměřena na svobody (právo na život, na svobodu názoru, sdružování a shromažďování..) ekonomická , sociální a kulturní práva – zaměřena na životní jistoty (právo na práci, vzdělání, výživu, obydlí, zdravotní péči, právo na kulturní rozvoj, právo žít v čistém životním prostředí chráněném před zničením…..)

Univerzální a specifická lidská práva Při definici lidských práv se často setkáváme s pojmem univerzální nebo specifická lidská práva: Univerzálnost lidských práv spočívá v tom, že jsou tu pro všechny, bez ohledu na rasu, pohlaví, náboženské vyznání, politické nebo jiné názory, národnostní nebo sociální původ.Všichni jsme se narodili svobodní a rovní v důstojnosti a v právech. Specifická lidská práva se týkají jednotlivců nebo komunit – jsou ohroženi v dodržování všeobecných práv, často diskriminováni – např. děti, zdravotně postižení, nemocní, uprchlíci, ženy, staří lidé, národnostní menšiny… Proto byla dohodnuta specifická lidská práva zaměřená na tyto skupiny lidí.

Základní dokumenty Všeobecná deklarace lidských práv – přijata Valným shromážděním OSN 10.prosince 1948 10. prosinec je Mezinárodním dnem lidských práv seznam zhruba třiceti základních práv každého člověka kdekoliv na světě bez ohledu na jeho rasu, barvu pleti, pohlaví, jazyk, náboženství, sociální původ… Vlády, které ji podepsaly se zavazují zajišťovat práva nejen pro své občany, ale také pro lidi z jiných států Podívejte se na znění deklarace http://www.amnesty.cz/info.php?sec=5&art=58

Základní dokumenty Všeobecná deklarace je pouze prohlášení - není to mezinárodní zákon, proto byly přijaty mezinárodně závazné dokumenty, které podrobněji vymezují jednotlivé kategorie lidských práv: Mezinárodní úmluva o ekonomických, sociálních a kulturních právech Mezinárodní úmluva o občanských a politických právech

Základní dokumenty Úmluva o právech dítěte – schválena 20. listopadu 1989 Valným shromážděním OSN jako závazný mezinárodní dokument viz http://www.unicef.cz/index.php?pg=2&id=34&zp=1&PHPSESSID=cfe0eb090a660cc6d9135d74eaa8805a Úmluva o odstranění všech forem diskriminace žen Rámcová úmluva o ochraně národnostních menšin Evropská sociální charta …. Viz: http://www.helcom.cz/search.php?rsvelikost=sab&rstext=all-phpRS-all&rstema=23&PHPSESSID=33d8923c3644cc3f6895758b1199188b

Úkol: Pokud jste pozorně sledovali tuto prezentaci, tak jste zaznamenali, že obsahuje odkazy na dokumenty k lidským právům, které jsou na webových stránkách určitých organizací. Zjistěte čím se tyto organizace zabývají, jaký je jejich význam.

Ochrana lidských práv Ochrana lidských práv v ČR je zakotvena v Listině základních práv a svobod Instituce, kde se můžeme domáhat dodržování lidských práv: soudy hromadné sdělovací prostředky poslanci – volení zástupci ombudsman – veřejný obhájce práv

Úkol Víš, kdo je nyní ve funkci ombudsmana? Kde je sídlo jeho úřadu? Znáš nějaké pořady v televizi, které se zaměřují na problematiku dodržování lidských práv? Který poslanec Parlamentu má svou kancelář v blízkosti Tvého bydliště ? Která evropská instituce dohlíží na dodržování lidských práv a můžeš se na ni obrátit?

Poškozování lidských práv V souvislosti s nedodržováním a poškozováním lidských práv se setkáváme s pojmy: diskriminace rasismus xenofobie šikana násilí Dokážeš tyto pojmy vysvětlit? Jak se dá těmto závažným projevům bránit? S těmito projevy se často váže označení- předsudky, stereotypy – víš co znamenají , uveď nějaký příklad.

Otázky k lidským právům: Ve kterém mezinárodním dokumentu jsou zakotvena práva každého dítěte? Kdy byla vyhlášena Všeobecná deklarace lidských práv? Jmenuj alespoň 5 základních práv člověka: Co je to rasová diskriminace a co můžeme proti rasismu dělat? Co je to předsudek? Co znamená slovo minorita?

Test: Lidská práva Specifická lidská práva jsou: všeobecná práva, která se týkají lidských potřeb všech lidí kdekoli na světě práva platná a různá v jednotlivých státech práva některých skupin lidí, která jsou snáze nebo častěji ohrožována 2. Součástí naší Ústavy je: Všeobecná deklarace lidských práv Listina základních práv ä svobod Evropská sociální charta 3. Základní lidská práva jsou: práva, která se týkají základních potřeb ohrožených skupin lidí práva občanů ČR 4. Jak se dělí základní lidská práva? Práva nejdůležitější a vedlejší Práva hospodářská a společenská a práva politická a soukromá Práva ekonomická, sociální a kulturní a práva občanská a poltická