Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lihoviny.
Advertisements

Prezentaci vytvořil Jan Havlík
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ ALKOHOLY A FENOLY.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
KOFEIN.
Výroba piva Nikola Pohrancová.
Škola: Praktická škola dvouletá
Autor výukového materiálu: Mgr. Klára Viznerová Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výukového materiálu:Září 2012 Číslo.
VY_32_INOVACE_10_GAS_549_Sob
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
Jméno autora: Ing. Jana Lipánová Datum vytvoření:
Nápoje Podle účelu rozeznáváme :
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Sortiment nealkoholických nápojů
Obor: 29–54-H/01 Cukrář Předmět: Suroviny Ročník: III.
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Technologie Ročník: III.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.18
Výživa 2.S Zakysané výrobky.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Digitální učební materiál
Obecná chemie SMĚSI VY_32_INOVACE_04 - SMĚSI.
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Martina Šuráňová Název šablonyIII/2 – Inovace.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Autor výukového materiálu: Mgr. Klára Viznerová Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výukového materiálu:Únor 2013 Číslo.
Nealkoholické nápoje a alkoholické nápoje
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Otázky na kvašení VY_32_INOVACE_G2 - 03
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):3.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Restaurační moučníky Předmět:Technologie Anotace:Výukový.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Lihovarství Lihoviny jsou alkoholické nápoje obsahující nejméně 15 % obj. alkoholu (kromě vína a piva), vyhláška č. 57/2003 Sb. Destilát – etanol ze zkvašené.
Koření.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
ČAJ o Čaj je zpracovaná nadzemní část rostlin – listy, plody, květy Rozdělení čaje 1. Čaj pravý – černý, zelený, žlutý, bílý, matcha 2. Čaj ovocný.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
ČAJ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: čaj, charakteristika, složení, dělení, zpracování, druhy, skladování.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
Nealkoholické nápoje. Sodová voda uměle tvořená kyselina Výroba nezávadná voda + hydrogen uhličitan sodný + malé množství kuchyňské soli Sytí se pod tlakem.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV55 Název školy.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Slaminková Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Výchova ke zdraví TEMA: Zdravá snídaně a.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_560_ Výroba lihu Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
VÝROBKY Z OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: výrobky, ovoce,kompot, džem, kandované,
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV56 Název školy.
Technika obsluhy – Kavárenský nápojový lístek Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Cukr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Potravinářské zbožíznalství
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Bobulové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Potravinářské zbožíznalství
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Transkript prezentace:

Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou žlučových a ledvinových kamenů. Nastává i změna chování – podrážděnost, apatie. Nápoje dělíme: Podle teploty: teplé studené Podle přítomnosti alkoholu: alkoholické nealkoholické Základní složkou všech nápojů je voda. Bez vody neexistuje život. Minerální voda je pramenitá nebo podzemní, která obsahuje minerální látky.

Nealkoholické nápoje Jsou určeny především k osvěžení. Ovocné šťávy (džusy) – přírodní čisté šťávy bez přísad. Získávají se lisováním. Mohou být jedno druhové nebo směsi. Limonády – s přísadou ovocných šťáv (citronády, oranžády) Limonády s přísadou kofeinu nebo chininu – Coca – Cola, Pepsi – Cola, Kofola, Arokola Zeleninové šťávy – rajčata, mrkev, celer, kyselé zelí se zpracovávají na různé zeleninové nápoje Ovocné sirupy – nápoje, které jsou připravené k použití teprve po přidání vody Multivitaminové nápoje – zaručují denní spotřebu vitamínů Energetické nápoje – obsahují kromě minerálních látek i kofein (Red Bull) Instantní nápoje – připravují se rozpuštěním prášku ze směsi sušených ovocných šťáv, cukru a ochucovadel Jsou určeny především k osvěžení.

Alkoholické nápoje Dělíme na: Pivo - je přírodní produkt a nesmějí se do něho přidávat chemické látky. Nejdůležitější vlastností je pěnivost, barva, chuť a vůně. Suroviny pro výrobu piva - slad, voda, chmel, pivovarské kvasinky. Víno – připravuje se alkoholickým kvašením moštu z hroznového vína nebo jiného ovoce. Rozlišujeme vína bílá, červená a růžová. Podle obsahu cukru dále dělíme na vína suchá, polosuchá, polosladká a sladká. Lihoviny - jsou alkoholické nápoje, které obsahují vyšší či nižší obsah alkoholu – nejméně 15 % a nejvýše 79,5%. Suroviny pro výrobu lihovin – brambory, obilí (škrobnaté suroviny), melasa, řepa cukernaté plody (cukernaté suroviny), pivo, víno (lihové tekutiny).  Rozdělení lihovin:  Podle způsobu zpracování: 1.   Pravé destiláty – ovocné, vinné 2.   Řezané destiláty – ovocné, vinné a ostatní 3.   Značkové destiláty – slazené, neslazené 4.   Konzumní – slazené, neslazené   Podle obsahu cukru: 1.   Neslazené 2.   Slazené – likéry 3.   Krémy – tzv. emulzní likéry

Teplé nápoje Teplé nápoje pijeme nejen pro zahřátí (čaje), ale také pro osvěžení. Čaj – je oblíbený nápoj, teplý i studený. Připravujeme ho zalitím sypaného čaje, nebo nálevových sáčků. Známe čaj černý, zelený, ovocný….. Bylinné čaje – mohou být jednodruhové nebo směsi. Druhy čajů střídáme. Oblíbený je bezinkový, heřmánkový, lipový, meduňkový nebo z máty peprné. Káva – připravuje se z umleté kávy zrnkové nebo instantní Kakao – patří ke zdravým a výživným nápojům Čokoláda – Připravuje se z čokolády na vaření nebo z instantního prášku Mléko – Vyrábí se z něho ochucené mléko, koktejly, jogurtové i zakysané nápoje

Obrazový materiál je dostupný pod licencí Microsoft Office na WWW: VODOVODNÍ KOHOUTEK: http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=kohoutek&ex=1#ai:MC900441753| SKLENICE VODY: http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=SKLENICE+VODY&ex=1#ai:MC900441752| LIMONÁDA: http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=LIMON%C3%81DA&ex=1#ai:MC900213353| PLECHOVKA COLY: http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=LIMON%C3%81DA&ex=1#ai:MC900434769| VÍNO: http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=V%C3%8DNO&ex=1#ai:MC900389662| PIVO: http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=PIVO&ex=1#ai:MC900441786| KÁVA: http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=K%C3%81VA&ex=1#ai:MC900406386|