Vůdčí řídící schopnosti v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci Kampaň Zdravé pracoviště 2012–2013 Jméno a funkce přednášejícího Datum | Název.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Advertisements

Úvod do kampaně Koordinaci zajišťuje Evropská agentura pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci (EU-OSHA) Kampaň probíhá ve více než 30 zemích Podporu.
Komunitární program PROGRESS
Partnerství při prevenci rizik Kampaň Zdravé pracoviště 2012–2013 Jméno a funkce přednášejícího Datum | Název akce Bezpečnost a ochrana zdraví při práci.
Bezpečnost a ochrana zdraví při práci je věcí každého z nás. Cenná pro Vás. Přínosná pro firmu. Účast zaměstnanců Kampaň Zdravé pracoviště 2012–2013 Účast.
M A N A G E M E N T 3 Akad. rok 2009/2010, Letní semestr
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI  Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit  Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání 
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Účast na bezpečnosti a ochraně zdraví při práci Kampaň Zdravé pracoviště 2012–2013 Jméno a funkce přednášejícího Datum | Název akce Bezpečnost a ochrana.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality Kaizen.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
BEZPEČNĚJŠÍ SILNICE ZACHRAŇUJÍ ŽIVOTY Program EuroRAP v České republice Projekt EK Evropský atlas bezpečnosti silnic.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Moravská asociace podnikatelek a manažerek PODPORA PODNIKÁNÍ JAKO MECHANISMU PRO SOCIÁLNÍ ZAČLENĚNÍ DOPORUČENÍ VZEŠLÁ Z MEZINÁRODNÍHO PARTNERSTVÍ TASE.
Komunikace o evropských fondech Názory široké veřejnosti Tisková konference Ministerstva pro místní rozvoj
Případová studie: UNIC-Services Ltd. Firma UNIC-Services  Založena roku 1993 IT pracovníkem, jménem Saara Remes-Ulkunniemi  Firma nabízí vzdělávací.
Facility management ČSN EN
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
Mládež v akci Neformální volnočasové vzdělávání pro všechny mladé lidi.
Postavení a úkoly manažera v oblasti řízení lidských zdrojů podniku
Závěrečná konference k projektu „Prevence násilí na pracovištích v oblasti zdravotnictví a sociální péče“ Shrnutí výstupů projektu a jejich udržitelnost.
Celostátní síť pro venkov
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
JPD 3 CZ / /0370 Posílení konkurenceschopnosti pražských podnikatelů v programech zahraniční rozvojové spolupráce Evropských společenství.
Jako příklad uznávání neformálního vzdělávání Ing. Petra Nakládalová, ČNA Mládež YOUTHPASS.
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
12. OPERATIVNÍ MANAGEMENT
LIDSKÉ ZDROJE A KVALITA Národní konference kvality ve veřejné správě Simeona Zikmundová Brno
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
Otevřená metoda koordinace - příležitost pro samosprávy? Milena Jabůrková Svaz měst a obcí ČR.
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
YOUTHPASS Akce 1.1 – Výměny mládeže (organizátorům)
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Zdravé pracoviště Dobré pro vás. Dobré pro podnikání. Evropská kampaň o hodnocení rizik.
Cena za podporu místní demokracie S o u t ě ž O LIDECH S LIDMI.
SPRÁVNÁ PRAXE Malé a střední podniky. Evropský týden BOZP (EW BOZP) Evropský týden BOZP každý rok vrcholí prezentací výsledků programu SPRÁVNÁ PRAXE 
Luděk Novák dubna 2006 Proč a jak řídit informační rizika ve veřejné správě.
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
PAS MLÁDEŽE Akce 1.1 – Výměny mládeže (organizátorům)
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
CCO JE PARTNERSTVÍ  PARTNERSTVÍ A SOV  PARTNERSTVÍ A BUDOUCNOST Ing. Zdeňka Škarková.
Optimální zdravotní péče „HEALTH POLICY “ Jan Hůlek Kardia s.r.o.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Od 1. dubna 2011 je účinný zákon o Úřadu práce České republiky, kterým se mění struktura a řízení úřadů práce. Tolik citace z tisku, co to však znamená?
MARKETINGOVÝ MIX.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Dr. Ondroušek Lubomír, 1.místopředseda SAČM a specialista na problematiku DS pro vedení strukturovaných rozhovorů a vytvoření reprezentativního vzorku.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
OBECNÁ ZJIŠTĚNÍ ZE ZKUŠENOSTÍ ZAMĚSTNAVATELŮ A ZAMĚSTNANCŮ S ODŠKODŇOVÁNÍM PRACOVNÍCH ÚRAZŮ A NEMOCÍ Z POVOLÁNÍ 6. konference Společně bezpečně v EU –
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, 7. února 2013 Úvodní slovo
Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku
Společenská odpovědnost a školy
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Setkání těžařů Mikulov, Hotel Galant,
Transkript prezentace:

Vůdčí řídící schopnosti v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci Kampaň Zdravé pracoviště 2012–2013 Jméno a funkce přednášejícího Datum | Název akce Bezpečnost a ochrana zdraví při práci je věcí každého z nás. Cenná pro Vás. Přínosná pro firmu.

2 Rozsah problému Proč je bezpečnost a ochrana zdraví tak důležitá? •Je cenná pro podnik, pro pracovníky i pro společnost jako celek. •Každoročně přijde více než osob o život v důsledku úrazu na pracovišti. • osob zemře v důsledku nemoci z povolání (odhad MOP). •Náklady pro ekonomiku EU činí 490 miliard EUR.

3 Rozsah problému Většině pracovních úrazů a nemocí z povolání lze předejít •V letech 1999–2007 země EU-15 zlepšily bezpečnost na pracovišti (počet smrtelných úrazů se snížil z na a počet úrazů, které nebyly smrtelné, klesl o ). •Cílem strategie Společenství na období 2007–2012 je snížení o dalších 25 %. •Tato kampaň se snaží na uvedený úspěch navázat. AVŠAK •Musíme pokračovat v další snaze o prevenci, protože těžce vydobytá vítězství lze snadno ztratit, pokud „povolíme“.

4 Přínosy správné bezpečnosti a ochrany zdraví •Nižší náklady a rizika: −méně absencí z důvodu pracovní neschopnosti a nižší fluktuace zaměstnanců, −méně úrazů, −nižší náklady na pojištění. •Nárůst produktivity. •Nižší hrozba žalob. •Lepší pověst u odběratelů, dodavatelů a investorů.

5 Prevence je lepší než léčba Prevence je základním kamenem evropského přístupu k řízení rizik •Nižší rizika. •Hodnocení rizik. •Odstraňování rizik u zdroje. •Udílení vhodných pokynů zaměstnancům. •Přizpůsobování koncepce pracoviště a jeho vybavení zaměstnancům. •Přizpůsobování se technickému pokroku. •Zavedení komplexního systému prevence rizik. •Upřednostnění opatření kolektivní ochrany před opatřeními ochrany individuální.

6 Úloha vedení Základy řízení pro zvyšování bezpečnosti a ochrany zdraví •Účinné a silné vůdcovství. •Aktivní zapojení zaměstnanců. •Průběžné hodnocení a přezkum. •Vůdcovství jde ruku v ruce s účastí. •Bez dobrého vůdcovství nebude účast úspěšná. •Vedení nese odpovědnost za vytvoření předpokladů pro vznik partnerství a účasti.

7 První zásada řízení: vůdcovství a bezpečnost a ochrana zdraví (1) Efektivní a silné vůdcovství v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví je nezbytné. To znamená, že vedení: •si vytkne bezpečnost a ochranu zdraví jako jednu z hlavních hodnot organizace, •má přesnou představu o profilu rizik dané organizace, •vede příkladem a prokazuje integritu, •jasně definuje a sleduje úlohy a odpovědnosti, •upřednostňuje BOZP ve strategii udržitelnosti dané společnosti a v celém dodavatelském řetězci.

8 Vůdcovství a bezpečnost a ochrana zdraví (2) Praktické příklady vůdcovství v oblasti BOZP zahrnují: •návštěvy pracovišť s cílem jednat se zaměstnanci o otázkách bezpečnosti a ochrany zdraví (pracovníci nemusejí jen označovat problémy, ale mohou i nabízet řešení), •převzetí osobní odpovědnosti a projevení zájmu, •vedení vlastním příkladem, •pokud je to možné, zajištění finančních prostředků a času.

9 Příklad správné praxe (1) Rafinerie ropy, Belgie •Ropná rafinerie společnosti Total v Antverpách najala dodavatele SPIE Belgium. •To vedlo ke střetu kultur v oblasti práce a bezpečnosti, které bylo třeba vyřešit. •Společnosti vyřešily hlavní organizační rozdíly a následně se zaměřily na chování zaměstnanců v provozu. •Firemní kultury byly sjednoceny prostřednictvím intenzivního, byť převážně neformálního projednávání.

10 Příklad správné praxe (2) •Zlepšení vedla k nulové úrazovosti, jakmile se společnosti Total a SPIE shodly na „osvědčených postupech“. Faktory úspěchu •Účast a odborné schopnosti vyššího vedení. •Otevřená komunikace. •Aktivní zapojení zaměstnanců.

11 Druhá zásada řízení: Aktivní zapojení zaměstnanců (1) •Zaměstnavatel nese odpovědnost za řízení rizik souvisejících s prací, právo EU však uvádí, že zaměstnavatelé musí otázky bezpečnosti a ochrany zdraví projednávat se svými zaměstnanci. •Někteří zaměstnavatelé jdou za rámec této zákonné povinnost a budují proces skutečné obousměrné komunikace, v němž se zaměstnanci účastní rozhodování týkajícího se bezpečnosti a ochrany zdraví.

12 Aktivní zapojení zaměstnanců (2) •Tento proces vytváří kulturu, v níž jsou vztahy mezi zaměstnavateli a zaměstnanci založeny na spolupráci, důvěře a společném řešení problémů. AVŠAK •Přímá účast zaměstnanců by neměla být chápána pouze jako alternativa k systému zástupců zaměstnanců. •Obě tyto metody lze účinně využívat v souladu s vnitrostátními rámci a s konkrétními vlastnostmi pracoviště.

13 Aktivní zapojení zaměstnanců (3) Informace od zaměstnanců jsou obzvláště cenné během: •analýzy rizik, •vypracovávání politik a intervencí, •poskytování relevantních postřehů během školení a v realizační fázi.

14 Aktivní zapojení zaměstnanců (4) K přínosům aktivního zapojení zaměstnanců patří: •nižší úrazovost, •nákladově efektivní řešení, •spokojenější a produktivnější pracovní síly, •větší povědomí o rizicích na pracovišti a lepší kontrola těchto rizik.

15 Třetí zásada řízení: Průběžné hodnocení a přezkum (1) •Sledování a vykazování jsou zásadními nástroji pro zvyšování bezpečnosti a ochrany zdraví na pracovišti. •Tyto nástroje poskytují představenstvu společnosti konkrétní (tzn. z nehod odvozená) a pravidelná hlášení o výkonnosti v oblasti BOZP. •Tato hlášení mohou být užitečná tím, že vznášejí otázky, upozorňují na problémy a v konečném důsledku zlepšují bezpečnost a ochranu zdraví.

16 Třetí zásada řízení: Průběžné hodnocení a přezkum (2) Správný systém hodnocení a přezkumu by měl zahrnovat: •Postupy pro hlášení závažných selhání v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví členům představenstva a majitelům společnosti, jakmile je to prakticky možné. •Systémy pro zachycování a vykazování údajů, jako jsou například míry úrazovosti a nemocnosti. •Opatření pro začlenění názorů a zkušeností zaměstnanců. •Pomáháme vytvářet bezpečnější a zdravější pracoviště ku prospěchu všech, sami to však nezvládneme.

Klíčová silná stránka: národní kontaktní místa a tripartitní sítě Ale také… zapojení ostatních zúčastněných subjektů / partnerů. •Oficiální partneři kampaně (celoevropské a mezinárodní organizace) včetně sociálních partnerů, nevládních organizací, odvětvových svazů a sítí, soukromých společností. •Orgány EU včetně Evropské komise a Evropského parlamentu, zastoupení EU, agentury EU, síť Enterprise Europe Network. 17 Provádění kampaně za pomoci sítě

Kampaň je otevřena všem jednotlivcům a organizacím. Můžete se zapojit těmito způsoby: •budete šířit a zveřejňovat informace a materiály o kampani, •připojíte se k jedné z mnoha akcí, konferencí, soutěží, reklamních kampaní, které budou během kampaně probíhat, •budete organizovat své vlastní aktivity. 18 Jak se zapojit?

Celoevropské organizace mohou také podat přihlášku s cílem stát se partnery kampaně. Agentura nabízí: •osvědčení partnera, •uvítací balíček, •propagaci na úrovni EU a ve sdělovacích prostředcích, •on-line komunikační platformu, •oddíl internetových stránek vyhrazený partnerům. 19 Nabídka partnerství v kampani

•Oceňují vynikající a inovativní příspěvky. •Povzbuzují manažery a zaměstnance ke spolupráci. •Zlepšují bezpečnost a ochranu zdraví na pracovišti. •Členské státy EU, EHP, země západního Balkánu a Turecko. •Dvě kategorie:  pracoviště, která zaměstnávají méně než 100 osob,  pracoviště se 100 či více zaměstnanci. •Vítězové jsou vybíráni z přihlášek předaných národními kontaktními místy Evropské ceny za správnou praxi

•Průvodce kampaní •Praktické průvodce pro zaměstnance a vedoucí pracovníky •Příklady správné praxe •Novinky o akcích v rámci kampaně •Prezentace a animované videoklipy •Vše dostupné ve 24 jazycích 21 Zdroje

•Zahájení kampaně 18. dubna 2012 •Evropské týdny bezpečnosti a ochrany zdraví při práci říjen 2012 a 2013 •Slavnostní vyhlášení soutěže Ceny za správnou praxi duben 2013 •Summit Zdravé pracoviště listopad Hlavní data

•Navštivte internetovou stránku kampaně •Chcete-li se dozvědět více o akcích a činnostech ve své zemi, obraťte se na národní kontaktní místo 23 Další informace