Typy právnických osob podle zákona o obchodních korporacích

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchodní korporace Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Advertisements

Obchodní společnosti.
Trestní odpovědnost právnických osob Zákon č.418/2011 Sb., O trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim (6 částí, 48 paragrafů)
Typy právnických osob podle občanského zákoníku č.89/2012 Sb.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Ustavení a vznik.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
EKONOMIKA AKCIOVÁ SPOLEČNOST Ing. Hana Kročová
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM
Právní forma organizace
PRÁVO OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI
Zsv.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.3.6.
ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
(ZOK §132 – 242).  nejpoužívanější forma obchodní společnosti u nás (především u drobných a středních podnikatelů) Způsob založení  Zakladatelskou listinou.
Obchodní společnosti II.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
ZSV – Obchodní společnosti
1. Založení OK = zakladatelské právní jednání - Společenskou smlouvou (je-li 2 a více společníků - Zakladatelskou listinou (je-li 1 společník - lze pouze.
- od nová právní úprava – nově se řídí „Zákonem o obchodních korporacích (ZOK)“ č. 90/2012 Sb., dále Novým občanským zákoníkem (NOZ) č. 89/2012.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
EKONOMIKA OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI Ing. Hana Kročová
Obchodní společnosti jako právní formy podnikání
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
= společenství NEUZAVŘENÉHO počtu osob, založené za účelem podnikání nebo i za jiným účelem (vzájemné podpory svých členů nebo třetích osob) - např. družstvo.
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
Základní pojmy a instituty:
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM
- k valné hromadě – hlasování za každou 1 Kč vkladu – 1 hlas (možno odlišně upravit ve SS)
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
Živnostenské podnikání Obchodní společnosti. Úvod Obchodní společnosti Obchodní společnosti Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb.Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb. Veřejná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Korporace – obecná ustanovení zákona Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
Právní forma organizace Právní formy podniku Veřejnoprávní organizace.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM. Pojem patří mezi kapitálové společnosti (společníci neřídí přímo společnost, za závazky ručí omezeně s.r.o. je společnost,
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Obchodní společnosti a ostatní formy podnikání.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Společnost s ručením omezeným – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_254_TÉMA_ Obchodní společnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Obchodní korporace: jednotlivé formy obchodních korporací. Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
7. PRÁVNÍ FORMY PODNIKÁNÍ
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Výkladová prezentace pro podporu výkladu učitele.
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Obchodní společnosti I.
K.S. 1. Pojem: společnost v níž jeden nebo více společníků ručí za závazky společnosti do výše svého nesplaceného vkladu zapsaného v obchodním rejstříku.
Rozdíly mezi různým podniky právnických osob
Podnik 4.
Obecná úprava obchodních společností a družstev
Veřejná obchodní společnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Vklad Vkladem je peněžní vyjádření hodnoty předmětu vkladu
Další vnitrostátní předpisy
Akciová společnost Výuková prezentace.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Transkript prezentace:

Typy právnických osob podle zákona o obchodních korporacích Zákon č.90/2012 Sb.,o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích)

Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá střední škola a jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Č. Budějovice, s.r.o., Jeronýmova 28/22, České Budějovice Kód materiálu Klíčová aktivita III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu 7.Typy právnických osob podle zákona o obchodních korporacích Autor Ing. Miriam Fišarová Tematická oblast Právo Anotace DUM je určen pro výklad učiva pro předmět Právo, konkrétně rozlišení právnických osob dle zákona o obchodních korporacích Ročník Čtvrtý – obchodní akademie, nástavbové studium 2.ročník Datum tvorby Říjen 2013 Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

Rozlišení obchodních korporací Obchodními korporacemi jsou obchodní společnosti a družstva. V právní teorii se rozlišují společnosti osobní a kapitálové. V osobních společnostech společníci nebo alespoň někteří z nich neomezeně ručí za závazky společnosti a osobně v nich pracují. V kapitálových společnostech nemusí společníci osobně pracovat, ale účastní se svými majetkovými vklady. Jejich ručení za závazky je omezeno. Obchodními společnostmi jsou: - veřejná obchodní společnost - komanditní společnost - společnost s ručením omezeným - akciová společnost - evropská společnost - evropské hospodářské zájmové sdružení EHZS. Družstvy jsou: - družstvo - evropská družstevní společnost. Postavení a hospodaření těchto právnických osob upravuje zákon o obchodních společnostech a družstvech. Evropská společnost, EHZS a Evropská družstevní společnost se tímto zákonem řídí v rozsahu, v jakém to připouštějí přímo použitelní předpisy EU.

Založení a vznik obchodní korporace Obchodní korporace se zakládá společenskou smlouvou nebo zakladatelskou listinou ve formě veřejné listiny. Obchodní korporace vzniká dnem zápisu do obchodního rejstříku, kam se zapisují tyto náležitosti: obchodní název s vyznačením, o jaký typ korporace jde, sídlo a předmět podnikání, jména a bydliště (u PO sídla) zakladatelů a určení statutárního orgánu, výše základního kapitálu. Vklad do základního kapitálu Vklad do základního kapitálu společnosti je peněžní vyjádření hodnoty předmětu vkladu. Předmětem vkladu je věc, kterou společník vkládá do obchodní korporace za účelem nabytí účasti v ní. Tuto povinnost může splnit v penězích (peněžitý kapitál) nebo vnesením jiné penězi ocenitelné věci (nepeněžitý vklad). Souhrn všech vkladů je základní kapitál obchodní korporace. Důsledky výše vkladu Podle výše vkladu se určuje společníkův podíl na čistém obchodním majetku společnosti. Podíl představuje účast společníka v obchodní korporaci a jeho práva a povinnosti vyplývající z této účasti. Po dobu trvání nebo po zrušení společnosti má společník právo na svůj podíl, nikoliv na vrácení předmětu vkladu (peněžitého nebo nepeněžitého).

Zrušení a zánik obchodní korporace Orgány obchodní korporace Nejvyšším orgánem v osobní společnosti jsou všichni její společníci, v kapitálové společnosti valná hromada a v družstvu členská schůze. Statutárním orgánem osobní společnosti je každý společník, ve společnosti s ručení omezeným jednatel (ledaže společenská smlouva určí, že více jednatelů tvoří kolektivní orgán), u akciové společnosti představenstvo. Zrušení obchodní korporace Dochází k němu z iniciativy společnosti nebo rozhodnutím soudu. Soud o jejím zrušení může rozhodnout pouze z důvodů uvedených v zákoně. Návrh na zrušení může podat státní orgán nebo osoba, která prokáže, že na tom má právní zájem. Neúspěšně hospodařící obchodní korporace může zaniknout v konkurzním řízení provedeném podle zákona o konkurzu a vyrovnání. Ruší-li se obchodní korporace s likvidací, konečnou zprávu o průběhu likvidace, návrh na použití likvidačního zůstatku a účetní závěrku předkládá likvidátor nejvyššímu orgánu obchodní korporace. Likvidátor je povinen uchovat uvedené dokumenty po dobu deseti let od zániku obchodní korporace. V případě zrušení korporace bez likvidace, zajišťuje uchování jejích dokumentů právní nástupce, který přejímá majetek zrušené korporace i všechny její dluhy. Zánik obchodní korporace nastává dnem výmazu z obchodního rejstříku.

Typy společností podrobně upravené v zákoně Veřejná obchodní společnost (v.o.s.) je společnost, ve které alespoň dvě osoby podnikají pod společnou firmou a ručí za její závazky veškerým svým majetkem solidárně. Společníci se osobně účastní na podnikání společnosti. Je-li společníkem právnická osoba, vykonává společenská práva a povinnosti jí pověřený zmocněnec, kterým může být pouze fyzická osoba. Komanditní společnost (k.s.) je společnost, v níž alespoň jeden společník (komanditista)ručí za její závazky omezeně jenom svým vkladem a alespoň jeden společník (komplementář) ručí neomezeně veškerým majetkem. Jako statutární orgán řídí společnost komplementáři. Společenská smlouva určuje výši vkladů komanditistů a způsob rozdělení zisku na část připadající komanditistům a část připadající komplementářům. Společnost s ručením omezeným (spol.s r.o. nebo s.r.o) je společnost, ve které společenská smlouva stanoví mimo jiné výši základního kapitálu, jména a bydliště společníků, výši jejich vkladů připadajících na jejich podíly. Podíl každého společníka se určuje podle poměru jeho vkladu k výši základního kapitálu. Společníci ručí za závazky společnosti do výše svých vkladových povinností. Nejvyšším orgánem společnosti je valná hromada, statutárním orgánem je jednatel nebo skupina jednatelů. Tento typ společnosti může založit i jediný zakladatel.

Typy společností podrobně upravené v zákoně Akciová společnost (a.s.) je společnost, jejíž základní kapitál je ve výši nejméně 2 miliony Kč nebo 80 tisíc EUR a je rozvržen na určitý počet akcií. K založení akciové společnosti se vyžaduje přijetí stanov. Nejvyšším orgánem je valná hromada akcionářů, řídícím orgánem je představenstvo nebo ředitel. Systém vnitřní struktury společnosti, ve kterém se zřizuje představenstvo a dozorčí rada, je systém dualistický. Systém vnitřní struktury společnosti, ve kterém se zřizuje správní rada a statutární ředitel, je systém monistický. Akcionář je společníkem akciové společnosti, podílí se podle zákona a podle stanov společnosti na jejím řízení, jejím zisku a na likvidačním zůstatku při jejím zrušení a likvidaci. Podíl na zisku se nazývá dividenda.

Družstvo Družstvo ( družstvo) je společenství neuzavřeného počtu osob, založené za účelem vzájemné podpory svých členů nebo jiných osob nebo za účelem podnikání. Musí mít nejméně tři členy. Zakladatel družstva svolá zájemce na ustavující schůzi za účelem přijetí stanov, zvolení orgánů a schválení základního členského vkladu. Stanovy družstva musí mimo jiné obsahovat: firmu a předmět podnikání nebo činnosti, práva a povinnosti člena, výši základního členského vkladu, počet členů představenstva a kontrolní komise. Souhrn základních členských vkladů tvoří základní kapitál družstva. Zmiňují-li stanovy vznik členství pracovním poměrem člena k družstvu, může se členem stát pouze osoba způsobilá k uzavření pracovní smlouvy. Orgány družstva jsou členská schůze, představenstvo a kontrolní komise. V družstvu, které má méně než 50 členů, může být ve stanovách určeno, že se představenstvo nezřizuje a statutárním orgánem je předseda. Družstvo vzniká zápisem do obchodního rejstříku. Podle předmětu činnosti existují např. družstva zemědělská, výrobní, bytová, sociální, stavební, obchodní.

Použitá literatura Občanský zákoník – Zákon č.89/2012 Sb.,účinnost od 1.1.2014 Zákon č.90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích)., účinnost od 1.1.2014 Ryska Radovan a Puškinová Monika – Právo pro střední školy – Eduko 2013 nakladatelství, s.r.o.,Tušimická 509/10,184 00 Praha 8, počet stran 88, vydání osmé, v nakladatelství EDUKO druhé, aktualizované a doplněné. Obchodní číslo 40113