Nová právní úprava platebního styku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Advertisements

Finanční trhy Finanční trh – specifický trh se specifickým zbožím = penězi Struktura Peněžní trh – především krátkodobé vklady a úvěry (do 1 roku) Kapitálový.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 2. dubna 2014.
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
Ekonomická gramotnost
Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
VY_32_INOVACE_ Finanční trh.
Alena Paulová Zákon o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu 1.
Novela zákona č. 38/1994 Sb. (zákon č. 220/2009 Sb.)
Změny v podnikové praxi vyplývající ze zákona o platebních službách Ondrej Simon.
Ministerstvo průmyslu a obchodu Prezentace k nařízení 764/2008 o vzájemném uznávání
Volný pohyb zboží.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity Aktivita VI/2 – Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Regulace distribuce v ČR
Aktuální vývoj v oblasti DPH Blanka Mattauschová
Vznik, podstata a význam Single Euro Payments Area
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Návrh nařízení o požadavcích na úhrady a inkasa v eurech Povinný přechod na produkty SEPA? Jiří Beran Ministerstvo financí ČR.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Hotovostní a bezhotovostní platební styk 1) Význam a formy platebního styku, klady a zápory 2) Hotovostní platební styk 3) Bezhotovostní platební styk.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Bankovní operace.
JUDr. Jiří Beran Ministerstvo financí ČR
Dr. Ing. František Klufa Finanční arbitr České republiky Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Praha 8. – Finanční arbitr České.
Finanční arbitr - informace o činnosti, informační spolupráce s ČBA V Praze dne Dr. Ing. František Klufa Finanční arbitr České republiky - 1.
Osobní údaje při registraci domén Praha září 2007 Mgr. Martina Šnajderová, DiS. Úřad pro ochranu osobních údajů.
S€PA – platební služby pro €vropany Česká národní banka Praha, 21. září 2010 Ing. Tomáš Hládek, ředitel sekce peněžní a platebního styku Česká národní.
Právo na informace Tereza Danielisová,
Jednotná kontaktní místa podle zákona o volném pohybu služeb Vlastimil Slovák, odbor Vnitřního trhu a služeb EU Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Finanční arbitr - informace o činnosti, informační spolupráce s Bezpečnostním výborem SBK V Praze dne Dr. Ing. František Klufa Finanční arbitr.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
VY_62_INOVACE_02_11 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_02_11 Zpracoval:Ing.
Krátkodobý finanční majetek Bankovní účty Krátkodobé bankovní úvěry
Omezení plateb v hotovosti Dana Šramková. Omezení plateb v hotovosti dle zákona č. 254/2004 Sb. povinnost provádět vybrané nadlimitní platby bezhotovostním.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Regulace bezhotovostního platebního styku.
OBLAST VYDÁVÁNÍ POVOLENÍ. Povolování obchodu s vojenským materiálem upravuje § 6 až 13 zákona č. 38/1994 Sb. § 6 - vydává se právnické osobě se sídlem.
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
Charakteristika a členění bankovních produktů
Volný pohyb služeb a kapitálu Evropské soutěžní právo Michal Částek.
Platební styk JUDr. Dana Šramková, Ph.D..
Odpovědnost za porušení předpisů v oblasti platebního styku omezení plateb v hotovosti opatření proti „praní špinavých peněz“
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Platební styk - teorie a praxe JUDr. Denisa Jindřichová, Ph.D. Právnická fakulta UK 9. března 2015, Praha Prezentace vyjadřuje osobní názor autora.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Bezhotovostní platební styk Petr Mrkývka. Rozvinutá ekonomika Platby předáváním oběživa Bezhotovostní platební styk prosté převody*platební karty*šeky*jiné.
Platební styk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
1 Úroky, splátky Právnické výpočty Adam Ptašnik 2009.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Porušení rozpočtové kázně při čerpání dotací z rozpočtů územně samosprávných celku. Ing. Michal Obrusník.
Téma 8: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk 1. Strategie financování 2. Obchodní úvěr 3. Krátkodobé bankovní úvěry 4. Ostatní zdroje.
Elektronické platební prostředky, platební karty, platební systémy Předmět Platební styk, Jaro 2008 Mgr. Bc. Libor Kyncl Právnická fakulta Masarykovy univerzity.
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_62_INOVACE_40 Jméno autora: Ing. Gabriela Hautová Název.
ZPŮSOBY PLACENÍ – platební styk
Měnové právo II 12. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Téma 6: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk
Finanční arbitr 26. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Kurz finanční gramotnosti OA Neveklov
Rozhodčí řízení Přednáška 10 VŠFS 2016.
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Regulace bezhotovostního platebního styku.
DODACÍ A PLATEBNÍ PODMÍNKA
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Bezhotovostní platební styk
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Transkript prezentace:

Nová právní úprava platebního styku Mgr. Markéta Hálová, Ph.D., hlavní právník pro EU Česká národní banka Praha, 16. února 2010

Obsah Právní předpisy Poskytovatelé platebních služeb, vydavatelé elektronických peněz Smlouvy o platebních službách, Poplatky Autorizace, platební příkazu Vrácení částky autorizované platební transakce Platební prostředky Lhůty Nesprávně provedená platební transakce, odpovědnost Povinnost tzv. přeshraniční inkasní dosažitelnosti Vydávání a zpětná výměna elektronických peněz Dohled, rozhodování sporů

Zákon o platebním styku, směrnice o platebních službách Směrnice 2007/64/ES o platebních službách na vnitřním trhu 5 let projednávání Zákon č. 284/2009 Sb., o platebním styku Zákon č. 285/2009 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o platebním styku (devizový zákon, daně, exekuce, donosnost dluhu, smlouvy o účtech, zákony o bankách a o súd) účinnost k 1.11. 2009 Zásada plné harmonizace (oproti starší zásadě minimální harmonizace) nic z toho, co směrnice upravuje, nelze vnitrostátně upravit jinak, pokud směrnice výslovně nestanoví jinak co směrnice neupravuje, lze upravit, ledaže to směrnice nenechává neupravené záměrně (např. z důvodu umožnění smluvní volnosti) Eurokonformní výklad Payment Services Directive Transposition Group http://ec.europa.eu/internal_market/payments/framework/index_en.htm

1.1. Působnost zákona Veřejnoprávní část na všechny platební služby poskytované na území EU/ EHP (kdy je smlouva poskytnuta na území EHP?) Soukromoprávní část (zákon) platební služby ve všech měnách a z/do všech zemí (některá ustanovení mimo státy /měny EHP pouze dispozitivně) Některá ustanovení se vztahují na státy /měny mimo EHP pouze dispozitivně (měna členského státu = i švýcarský frank)

1.2. Výjimky z působnosti zákona cashback, nezávislé ATM, transport hotovosti vč. jejího uložení na účet, hotovostní směna měn, listinné směnky, šeky, poštovní poukazy, poukázky na zboží a služby, platební prostředky akceptovatelné v úzce vymezené síti (v prostorách využívaných vydavatelem platebního prostředku nebo zboží nebo služeb; úzce vymezeným okruhem dodavatelů; lze jimi platit úzce vymezený okruh zboží nebo služeb) transakce, kterou namísto zastoupeného provede obchodní zástupce v rámci obchodního zastoupení při uzavírání nebo provádění obchodů transakce mezi poskytovateli platebních služeb na jejich vlastní účet transakce v rámci podnikatelského uskupení bez účasti třetí osoby (poskytovatele) placení telefonem (internetem) za služby konzumované telefonem (internetem) z rámci platebního, vypořádacího systému, správy cenných papírů podpůrné činnosti (SWIFT, zpracovatel osobních údajů…) některá ustanovení se vztahují pouze na spotřebitele nebo drobného podnikatele - drobný podnikatel má méně než 10 zaměstnanců a roční obrat nebo bilanční sumu roční rozvahy max. 2 000 000 eur. některá soukromoprávní ustanovení se nevztahují na PP pro drobné platby

2. Nařízení o přeshraničních platbách v euru Nařízení 2560/2001/ES o přeshraničních platbách v eurech (EHP) Přímá účinnost od 1.11.2009 (výjimky) Působnost - na všechny typy plateb / poskytovatelů /regionů, na které se vztahuje zákon o platebních službách, ale jen do výše 50 000 eur a pouze na platby denominované v euru a švédských korunách (popř. další měny v budoucnu vyhlášené v Úředním věstníku EU), ovšem povinnost inkasní SEPA dosažitelnosti a omezení MIF doposud pouze v euru

3. Směrnice o institucích elektronických peněz Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/110/ES ze dne 16. září 2009 o přístupu k činnosti institucí elektronických peněz, o jejím výkonu a o obezřetnostním dohledu nad touto činností, o změně směrnic 2005/60/ES a 2006/48/ES a o zrušení směrnice 2000/46/ES. Deregulace (v době finanční krize!) – přílišná regulace dusila rozvoj tohoto způsobu placení zavádí se regulace institucí EP obdobná jako regulace platebních institucí, povolení „hybridních“ institucí EP Lhůta pro transpozici 30.4.2011 Vyžádá si novelu zákona o platebním styku

4. Poskytovatelé platebních služeb, vydavatelé elektronických peněz Úvěrové instituce (banky, kampeličky) – mají jednotnou licenci (Některé) osoby vyňaté z působnosti směrnice o úvěrových institucích (centrální banky, pošty, konsolidační agentury) – nemají jednotnou licenci Instituce elektronických peněz (jen vydávání a správa elektronických peněz) – mají jednotnou licenci Osoby vydávající elektronické peníze v režimu výjimky ze směrnice o institucích elektronických peněz – nemají jednotnou licenci Poskytovatelé platebních služeb dtto+ Platební instituce – mají jednotnou licenci Osoby poskytující platební služby na základě čl. 21 směrnice o platebních službách – nemají jednotnou licenci

4.1. Platební instituce Relativně mírná regulace Zákaz přijímání vkladů ale oprávnění vést platební účty Není zakázáno poskytovat úroky z prostředků na platebním účtu Povinnost ochrany prostředků uživatelů Registrace obchodních zástupců

5. Platební smlouva možnost konkludentní změny smlouvy stanoveným postupem (2 měs. předem) poskytování vs zpřístupňování informací trvanlivý nosič dat důkazní břemeno poskytovatele rozsudek soudního dvora EFTA E-4/09 Inconsult

6. Poplatky Nařízení o platbách v euru Stejná cena u platby domácí i přeshraniční (nově v případě zejm. inkas) EUR-EUR (SEK-SEK) (EUR-SEK?) Regulace MIF Zákon Zákonné povinnosti se plní zdarma (blokace, zpřístupnění informací o provedených transakcích 1krát měsíčně, vrácení biankoautorizované transakce, reklamace…), pokud zákon výslovně nestanoví, že lze požadovat úplatu přiměřenou a odpovídající nákladům (odvolání příkazu či dohledání PT zadané špatně uživatelem) Nezahrnuje-li platební transakce směnu měn, platí plátce úplatu požadovanou poskytovatelem plátce a příjemce úplatu požadovanou poskytovatelem příjemce (nelze OUR, BEN, SHARE) Vydavatel nesmí příjemci bránit v tom, aby požadoval od plátce úplatu za přijetí platebního prostředku nebo mu za jeho přijetí nabízel slevu (o úplatě musí příjemce předem informovat) – opce ČR (14 států zřejmě naopak tyto poplatky zakáže) Směrnice o institucích elektronických peněz: zpoplatnění zpětné výměny jen v určitých případech

7. Autorizace, platební příkaz autorizace = plátce k PT dal souhlas nevyžaduje se pouze v případech stanovených jinými předpisy (exekuce…) dohodnutým způsobem, nelze jej však dohodou předpokládat: „pokud dojde k tomuto, souhlasil jste“ předem i (dohodnou-li se tak) ex post, k jedné i mnoha transakcím lze využít PP platební příkaz přijetí okamžikem obdržení v provozní době lze jej odmítnout (po přijetí) pouze ze zákonných a smluvních důvodů odložená splatnost (na žádost uživatele), k přijetí dojde až po uplynutí doby nebo splněním podmínky

8. Vrácení částky autorizované platební transakce Podmínky: biankoautorizovaná PT z podnětu příjemce (inkaso i za použití PP viz níže) částka PT neočekávané vysoká možnost odvolání lze vyloučit, dává-li souhlas plátce svému poskytovateli přímo (debtor mandated flow) a obdržel-li 4 týdny předem informaci o přesné částce

9. Platební prostředky PP = zařízení nebo soubor postupů vztažené k osobě uživatele, kterými uživatel dává platební příkaz Držitel je povinen užívat PP v souladu se smlouvou (přiměřená bezpečnostní opatření) a hlásit jakékoliv zneužití bez zbytečného odkladu Držitel nese ztrátu do výše 150 eur vzniklou před blokací zneužitím ztraceného nebo odcizeného PP, nebo v případě, že nezajistil ochranu personalizovaných bezpečnostních prvků PP vzniklou jeho hrubou nedbalostí před blokací vzniklou jeho podvodným jednáním Vydavatel je povinen zajistit bezpečnost personalizovaných bezpečnostních prvků PP nevydávat nevyžádané PP (leda náhradou za stávající) umožnit hlášení ztráty/ zneužití PP 7/24 (vydat doklad na 18 měs.) a okamžitě PP zablokovat (výjimka neblokovatelné EP) Vydavatel odpovídá nenese-li ztrátu držitel za riziko při přepravě PP držiteli Vydavatel si může vymínit možnost zablokovat platební prostředek (bezpečnost, splácení úvěru)

10. Rozdělení odpovědnosti Neautorizovaná PT- odpovídá poskytovatel plátce plátci (u PP viz výše) + dokazuje dodržení postupů k autentifikaci a absenci technické chyby Biankoautorizovaná PT – viz výše Nesprávně provedená PT (správné provedení PT = v souladu s jedinečným identifikátorem, včas a ve správné výši - s výjimkou srážky viz níže) poskytovatel plátce odpovídá plátci za úsek poskytovatel plátce – poskytovatel příjemce (+ dokazuje) za zbytek odpovídá poskytovatel příjemce příjemci výjimka vyšší moc uživatel musí chybu hlásit neprodleně, nejpozději do 13 měs. (poté bezdůvodné obohacení ale jen vůči obohacenému) PT, u níž došlo k neoprávněné srážce z převáděné částky u PT iniciované plátcem: poskytovatel plátce zajistí připsání příjemci u PT iniciované příjemcem: poskytovatel příjemce zajistí připsání příjemci Následný regres vůči poskytovateli-subdodavateli

11. Lhůty V euru a CZK D+ 1 po EHP (do 1/1/2012 lze dohodnout D+3), je-li papírový příkaz lze dohodnout +1 Připisování došlých plateb - okamžitě Ostatní měny po EHP D+4 Vklad v hotovosti na účet bez kurzové směny v měně EHP spotřebiteli + drobnému podnikateli okamžitě, jinak lze dohodnout D+1 zachování dosud kratších lhůt domácích převodů v ČR

12. Přeshraniční inkasní dosažitelnost Novela nařízení o platbách v euru - regulatorní podpora Single Euro Payment Area (Evropská platební rada): Poskytovatel, který poskytuje službu inkasa na straně plátce - spotřebitele vnitrostátně, musí tuto službu zajistit i přeshraničně – od 1.11.2010; v případě zemí mimo eurozónu odklad 1.11.2014 (1 rok po vstupu do eurozóny před 1.11.2013) Diskuse o stanovení tzv. SEPA end date

13. Elektronické peníze Novelizovaná směrnice o institucích elektronických peněz elektronické peníze: hodnota uchovávaná elektronicky, představující pohledávku vůči vydavateli, vydaná na základě přijetí peněžních prostředků za účelem provádění platebních transakcí (výjimky obdobně jako výjimky z definice platební služby) Zákon o platebním styku předmětem PT jsou peněžní prostředky: hotovost, elektronické peníze nebo bezhotovostní peněžní prostředky Vydávání EP ve jmenovité hodnotě za přijaté peněžní prostředky Zákaz úročení EP Výjimka z AML požadavku na identifikaci držitele Právo na zpětnou výměnu

14. Dohled, rozhodování sporů Přijímání stížností, kontroly, ukládání sankcí za porušení soukromoprávních povinností (zákon, nařízení o platbách v euru): ČNB Ukládání sankcí za porušení veřejnoprávních informačních povinností – MF(FAU) Rozhodování sporů mezi uživatelem a poskytovatelem platebních služeb a mezi vydavatelem a držitelem EP - Finanční arbitr ČR Veřejnoprávní dohled nad regulovanými subjekty (veřejnoprávní část zákona): ČNB

Děkuji za pozornost marketa.halova@cnb.cz