NÁZEV ŠABLONY: INOVACE V CHEMII 52/CH21/12.3. 2013, VRTIŠKOVÁ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA NÁZEV VÝUKOVÉHO MATERIÁLU: CHEMICKÉ DĚJE A REAKCE AUTOR:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

Název šablony: Inovace v chemii52/CH19/ Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Chemické děje a chemické rovnice.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Chemické reakce I. díl Rozdělení reakcí podle druhu přeměny
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH16/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Kyseliny a zásady Autor:
Redoxní reakce = Oxidačně-redukční reakce (učebnice str. 60???)
Typy chemických reakcí
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH18/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Určování pH roztoku.
Druhy chemických reakcí
Název šablony: Inovace v chemii52/CH23/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Základní chemické výpočty.
Reakce anorganické Chemie I
CHEMICKÉ REAKCE.
VIII. OXIDAČNĚ - REDUKČNÍ (REDOX) REAKCE
Název šablony: Inovace v chemii 52/CH22/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: ZÁKLADNÍ CHEMICKÉ VÝPOČTY.
Typy chemických reakcí
Vyčíslení chem. rovnic.
OXIDAČNĚ REDUKČNÍ REAKCE
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_46.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH13/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: KYSELINY A ZÁSADY Autor:
CHEMICKÉ REAKCE.
Ch_008_Chemické reakce_Vytěsňovací
Chemický děj 1. Klasifikace chemických reakcí 2. Chemické rovnice 3
Redoxní reakce Reakce, při kterých probíhá současně REDukce a OXidace chemických látek.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_34.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Chemická reakce Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0120.
Reakce anorganické chemie II.
Ch_009_Chemické reakce_Podvojná záměna
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_139_Druhy chemických reakcí AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM:
Neutralizace Vznik solí
PaedDr. Ivana Töpferová
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 26 Autor: Lenka Poláková
Název šablony: Inovace v chemii52/CH28/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Autor: Mgr. Eva Vrtišková Předmět:
Redoxní reakce 9.A, B 23/5 3-ox.;.
Redoxní reakce.
Chemický děj Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
Vznik solí Soli vznikají reakcemi různých látek:
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
Jak vznikají soli.
Acidobazické reakce CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 9
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
REDOXNÍ REAKCE Chemie 9. ročník
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
Zjednodušené sestavování a dopočítávání chemických rovnic.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Ch_015_Klasifikace chemických reakcí Ch_015_Chemické reakce_Klasifikace chemických reakcí Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice,
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/ch17/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
EU peníze středním školám
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-01
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Redoxní reakce.
… aneb oxidace a redukce dohromady
10. Test z anorganické chemie Obecná a anorganická chemie
11 prvky, sloučeniny- souhrnné opakování
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Typy chemických reakcí, Chemie 8. a 9. ročník
Obecná a anorganická chemie
Ch_008_Chemické reakce_Vytěsňovací
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Jak vznikají soli Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Redoxní reakce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Redoxní reakce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-05
Agrochemie – 3. cvičení.
Rozdělení chemických dějů
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠABLONY: INOVACE V CHEMII 52/CH21/ , VRTIŠKOVÁ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA NÁZEV VÝUKOVÉHO MATERIÁLU: CHEMICKÉ DĚJE A REAKCE AUTOR: MGR. EVA VRTIŠKOVÁ PŘEDMĚT: CHEMIETŘÍDA: IX. TEMATICKÝ OKRUH:CHEMICKÉ DĚJE A REAKCE TÉMA: TŘÍDĚNÍ CHEMICKÝCH REAKCÍ DRUH VÝUKOVÉHO MATERIÁLU: PREZENTACE POUŽITÍ ICT: INTERAKTIVNÍ TABULE, PREZENTACE V.PPT, INTERAKTIVITA DIDAKTICKÉ, METODICKÉ POZNÁMKY (POPIS POUŽITÍ VÝUKOVÉHO MATERIÁLU VE VÝUCE): VÝKLAD SEZNAMUJE ŽÁKY SE ZÁKLADNÍMI TYPY CHEMICKÝCH REAKCÍ A PODSTATOU JEJICH PRŮBĚHU POUŽITÉ ZDROJE: - CHEMIE, UČEBNICE PRO DEVÁTÝ ROČNÍK ZŠ A VÍCELETÁ GYMNÁZIA. FRAUS 2007, PLZEŇ. - POZNÁMKY K UČEBNICÍM CHEMIE

TYPY CHEMICKÝCH REAKCÍ Třídění chemických reakcí

 Podle vnějších změn ( podle toho co vzniká)  Skladné (syntéza)  Z látek jednodušších vznikají látky složitější  např. H 2 +Cl 2 2 HCl  Rozkladné ( analýza)  Z látek složitějších vznikají látky jednodušší  Tepelný rozklad vápence  CaCO 3 CaO + CO 2

Třídění chem.reakcí  Chemické nahrazování (substituce, vytěsňování)  Volný prvek nahradí prvek ve sloučenině  Např. vytěsňování vodíku kovem z kyseliny  Podvojná záměna  Prvek vázaný v jedné sloučenině nahradí prvek ve sloučenině jiné ( vymění si místo)  Neutralizace  Srážecí reakce  Vytěsňování slabší kyseliny z její soli kyselinou silnější Zn + 2 HCl ZnCl 2 + H 2

Připomeňme si  Neutralizace  Zapiš chemickou rovnicí :  Hydroxid draselný reaguje s kyselinou chlorovodíkovou  Kyselina sírová reaguje s hydroxidem sodným  Srážecí reakce  Zapiš rovnici reakce dusičnanu stříbrného s chloridem draselným NaOH + HCl NaCl + H 2 O AgNO 3 (aq) + NaCl(aq) AgCl(s) + NaNO 3 (aq) A

řešení  KOH + HCl KCl + H 2 O  H 2 SO 4 + NaOH NaHSO 4 + H 2 O  NaHSO 4 + NaOH Na 2 SO 4 + H 2 O  AgNO 3 (aq) + KCl(aq) AgCl ↓ (s) + KNO 3 (aq)  Ag + + NO K + + Cl - AgCl ↓ + K + + NO 3 -  Ag + + Cl - AgCl ↓

Dělení reakcí  Podle mechanismu průběhu  Acidobazické  Reakce kyseliny a zásady  Je přenášen proton v podobě vodíkového kationtu  Oxidačně redukční  Přenášen elektron

Oxidačně redukční rovnice Redoxní reakce (oxidačně redukční reakce) je taková reakce, při které dochází ke změně oxidačních čísel atomů. Redoxní reakce je reakce, při které si reaktanty vzájemně vyměňují elektrony. Oxidační číslo prvků v základní stavu je rovno nule  Oxidace = odevzdávání elektronů / oxidační číslo se zvětšuje  Redukce = přijímání elektronů /oxidační číslo se snižuje  Oxidace a redukce probíhají současně  Nemůže proběhnout jen jedna část,protože počet odevzdaných a přijatých elektronů musí být stejný

příklady  2 Cu 0 + O Cu II O -II  Cu 0 Cu II  O 0 O -II  Oxidační činidlo je látka, která způsobuje oxidaci jiné látky a zároveň se přitom sama redukuje. Oxidační činidlo je akceptorem elektronů (přijímá elektrony od jiných látek).  Redukční činidlo je látka, která způsobuje redukci jiné látky a zároveň se přitom sama oxiduje. Redukční činidla jsou donory elektronů (předávají elektrony jiným látkám).

příklady  Při reakci mědi s kyslíkem se měď oxiduje a kyslík redukuje.  Kyslík je tedy oxidační činidlo, protože způsobil oxidaci mědi a sám se přitom redukoval.  redukce kyslíku: O e - O 2-  Měď je redukční činidlo, protože způsobila redukci kyslíku a sama se přitom oxidovala.  oxidace mědi: Cu e - Cu 2+

Procvičení  Zapište chemickou rovnicí a určete o jaký typ děje se jedná  1.zinek reaguje s kyselinou sírovou  2.draslík se slučuje s kyslíkem  3.hydroxid sodný reaguje s fluorovodíkem  4.oxid siřičitý reaguje s vodou  5. chlorid vápenatý reaguje s jodidem sodným