Středisko náhradní rodinné péče, o. s. Výsledky výzkumu: Anglie a Wales Cíle výzkumu Zachycení aktuálních trendů v oblasti NRP: Deinstitucionalizace Obecný.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Středisko náhradní rodinné péče Používání metodik v neziskovém sektoru - výsledky výzkumu Projekt Centrum.
Advertisements

VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zn. NÁHRADNÍ RODIČ CZ.1.04/5.1.01/ Jak aktivně nacházet náhradní rodiče P rofesionalizace procesů při výběru adeptů na nový typ zaměstnání.
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Závěry zahraničního výzkumu Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Středisko náhradní rodinné péče, o. s.
Kariérové poradenství
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Středisko náhradní rodinné péče, o. s. Situace náhradní péče o děti v Dánsku Projekt Centrum podpory NRP je.
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace
Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 1www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec.
Středisko náhradní rodinné péče, o. s. POLSKO – výsledky výzkumu: Změny systému, deinstitucionalizace Bariéry a ne/zamýšlené důsledky transformace Nová.
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Život v náhradní rodinné péči z pohledu přijatých dětí a náhradních rodin Projekt Centrum.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů NRP v ČR po novele zákona o sociálně-právní ochraně dětí v reflexi pracovníků NNO Projekt.
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušeností přímých aktérů Shrnutí závěrů výzkumu, přehled potřeb dětí a náhradních rodin a doporučení pro praxi.
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Pilotní projekt „Centrum podpory NRP“ Projekt Centrum podpory NRP je.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Postoje české společnosti k náhradní rodinné péči Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
PROGRAM SANACE RODINY v AMALTHEA o.s. Chrudim, 18. –
Pomáháme dětem vkročit do života PROJEKT KÁMOŠ. Nejpřirozenější prostředí pro dítě je rodina.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
Transformace systému práce s ohroženými dětmi a rodinami Tisková konference MPSV a MŠMT 30. dubna 2009.
Středisko náhradní rodinné péče Projekt Náhradní rodina + dítě + odborník jako partneři (Metodické centrum pro NRP) doba trvání projektu
Transformace a sjednocení systému péče o ohrožené děti RNDr. Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí
Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius
Náhradní rodinná péče.
o.s. ISIS: jediné sdružení v Olomouckém kraji specializované výhradně na pomoc náhradním rodinám dvacetiletá tradice:
Náhradní rodinná péče aneb „Děti patří domů“ Karel a Petra HENNHOFEROVI.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Středisko náhradní rodinné péče, o. s. Zahraniční výzkum Náhradní péče o děti v Dánsku, v Anglii a Walesu, na Slovensku a v Polsku
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Individuální projekt OP LZZ Systémová podpora procesů transformace systému péče o rodiny a děti Pardubice, 25. října 2012 PhDr. Miloslav Macela ředitel.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
Reforma systému péče o ohrožené děti 25. listopadu 2011 Miloslav Macela Odbor 21 rodiny a dávkových systémů MPSV.
Prezentace služeb Komunitní plánování Litomyšl
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb - konference MPSV Radka Soukupová Transformace a deinstitucionalizace prizmatem sociálních reforem.
MUDr. František Schneiberg
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Mezioborový přístup v SP východiska, podmínky, metody
Financováno Nadací Sirius
Podpora implementace dětských skupin CZ /0.0/0.0/15_009/
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Koncepční záměry MPSV v oblasti náhradní rodinné péče
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

Středisko náhradní rodinné péče, o. s. Výsledky výzkumu: Anglie a Wales Cíle výzkumu Zachycení aktuálních trendů v oblasti NRP: Deinstitucionalizace Obecný rámec změny systému náhradní péče o děti potřeby a služby pěstounům, rekrutace pěstounů ) Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Reflexe efektivity a kvality NRP zejm. pěstounské péče v zrcadle britských výzkumů (vizte publikaci)

Průkopnictví od 70. let Od rušení ústavů k vyváženosti (mix): Jak ochrana dítěte, tak služby rodině – cíl: rozvoj dítěte v rodinném prostředí – kombinace obou přístupů Prevence a včasná intervence a nikoli omezení variety služeb a poskytovatelů Přednost rodinné (zvl. pěstounské) péče před rezidenční Transformace dětských pobytových zařízení – podoba, role v systému, formy (komunitní, …) Proměna forem, podoby a role pěstounství Obecný rámec změny systému náhradní péče o děti – deinstitucionalizace

2011: V náhradní rodinné péči 85 % (v pěstounské péči 75 %,), 12 % v ústavní péči, 6 % dětí v biolog. rodině… Děti v náhradní péči v Anglii podle typu umístění v letech 2007–11 (Zdroj: Statistical first release Department for Education 2011 )

Obecný rámec změny systému náhradní péče o děti – deinstitucionalizace

Změna podoby a role pěstounství: •Profesionalizace, vzdělání, specializace (special/fostering/schemes) •Cílové skupiny dětí •Preference rodinné a přátelské sítě •Kooperace mezi sektory a obory •Sdílení péče s dalšími formami NP pečovateli (osobami i ústavy) Obecný rámec změny systému náhradní péče o děti – deinstitucionalizace To umožňuje anglickým pěstounům zvládat i náročnou péči o děti s vážným handicapem a starat se o sourozenecké skupiny (Wilson et al. 2004).

Sdílení péče a tzv. speciální schémata, prostřednictvím kterých se organizují specializované služby u dětí s vysoce komplexními potřebami, jsou v poslední dekádě dokladem rostoucí flexibility a hybridity systému služeb. Příklad: Flexibilita, kombinace, hybridnost Multidisciplinarita a mnohosektorovost Například rodina s postiženým dítětem využívá pravidelně a opakovaně terapeutické/léčebné formy krátkodobých pobytů u téže pěstounské rodiny, pěstoun s postiženým děckem v dlouhodobé péči využívá respitních pobytů v dětském domově.

•Participace („hlas dítěte“) •Princip permanence: stabilita, dlouhodobost, kontinuita péče, ohled na etno-kulturní kořeny a vztahovou síť dítěte (indiv. potřeby, „kariéru péče“) Prostředky: •Individuální plány péče •Kontinuita sociálního pracovníka •Opouštění péče – za/omezení sociálního vyloučení (vyšší zranitelnost – care leavers) •Národní standardy kvality (nezávislá inspekce) •Výzkumy – reflexe efektivity a kvality (dlouhodobé, evaluační, evidence based i best practice) Obecný rámec změny systému náhradní péče o děti – deinstitucionalizace Např.: Social Care Institute for Excellence (SCIE) a British Association for Adoption and Fostering (BAAF)

Výsledky výzkumů pokrytí potřeb pěstounů: -garance respitní péče -24hodinové poradenské linky -dostupnost poradenství a pomoci specialistů -plynulé realistické odměňování -nezatěžování administrativou -úzká kolegiální spolupráce se sociálními pracovníky -možnost vzdělávání v dané oblasti a profesního růstu -respekt ze strany mnohooborového týmu (Sellick, Howell, 2003). Dostupnost služeb rodině a jejich standardy Důležitost služeb z hlediska pěstounů

Efektivní praktiky (SCIE: guide7 2004): •znalost místní komunity •nepřetržitá rekrutace (se zájemci stále pracovat) • využití sociální sítě stávajících pěstounů „od úst k ústům“ • živý příklad pěstounů a bývalých pěstounských dětí •využití místních médií (často formou názorných videí) •využití marketingových metod •informování o možnostech sociálních služeb a finanční podpory a perspektivách (profesní růst) Rekrutace pěstounů Úspěšnější jsou nezávislé agentury

Rekrutace pěstounů Nález výzkumu – efektivita náboru: Většinu pěstounů k povolání přivedlo právě svědectví jiných pěstounů nebo se o pěstounství dozvěděli z místních médií či obojí (Triseliotis et al. 1995). Příklad dobré praxe: V ekonomicky a sociálně znevýhodněných oblastech, jako je oblast Gloucestershire, je pro místní IFA (nezávislou pěstounskou agenturu) cílovou skupinou rekrutace pěstounů skupina, které hrozí sociální propad. Úspěšnou rekrutací tak přispívají nejen k rozšíření pracovních možností v době restrukturalizace, ale také k udržení dětí v náhradní péči v dané oblasti. Podobná praxe se rozvíjí i v jiných oblastech (např. v Newportu).

(Gray, Parr 1957; Sellick, Howell 2003; SCIE: guide ; Wilson et al. 2004; Sinclair 2005). Rekrutace pěstounů – profil Kvalitních pěstounů je stále nedostatek Problém zajištění vhodných pěstounů v dané komunitě Vytváření rezerv „spících pěstounů“ cca 10% Příprava a udržení pěstounů „s širokým záběrem“ Požadavky na vzdělání zájemců dle typu PP Žádaní jsou pěstouni-muži (v páru) Prototypický pěstoun – bílý britský sezdaný pár bez vlastních dětí do pěti let, ženy nejsou zaměstnané. V některých oblastech Anglie je sociálně-demografický profil pěstounů velmi odlišný.

Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Dostupnost služeb a standardy •Podpora biologické rodiny, práce s ní a v ní i po umístění do NP •Podpora kontaktu biologických rodičů s dítětem v N(R)P •Podpora návratu do rodiny, kde je to možné •Spoluúčast všech dotčených aktérů na celém procesu plánování a vyhodnocování péče a rozhodování o osudu dítěte •Respekt k názoru a přání dětí •Multidisciplinární a mezioborový přístup k řešení problémů •NP ošetřen jako proces – permanence Obecný rámec změny systému náhradní péče o děti Deinstitucionalizace Prevence, zapojení rodiny a práce s dítětem

DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST • Středisko náhradní rodinné péče, o. s. •Rešerše: Mgr. D. Kocman •Zpracování, sekundární analýza: PhDr. O. Šmídová Matoušová, Ph.D. •Adresa: Jelení 91, Praha 1 •Tel./fax: •Tel.: • •Web: