Program na podporu oprav a modernizací bytových domů NOVÝ PANEL Ing. Pavel Weiss, květen 2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cílem Programu je snížení znečištění ovzduší z malých spalovacích zdrojů do tepelného výkonu 50 kW, tzv. lokálních topenišť využívajících tuhá paliva.
Advertisements

SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Bytové družstvo U Arény
Nová zelená úsporám 2013 možnosti využití výrobků f. DAFE-PLAST.
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
Nástroje na podporu bydlení v ČR Ekonomika bydlení a technické infrastruktury.
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Seminář: DOTACE NA ZATEPLENÍ, ZDROJE TEPLA A PASIVNÍ DOMY Výstaviště Č
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA STRAKONICE (= IPRM)
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Technické zhodnocení domu
Michal Pluta Česká spořitelna, a.s. IX / 2008
Přílohy související s podáním a realizací dotace z PRV Lipová, „Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských.
Zelená úsporám Aktuální informace o podmínkách programu, zkušenosti s dosavadními žádostmi (České Budějovice ) Dr. Blanka Veltrubská Markéta.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Program „Podpora bydlení“
ODBOR POLITIKY BYDLENÍ
Úvěrové a záruční nástroje v rámci OPPI. 2 Obsah prezentace Výsledky OPPP ČMZRB v OPPI Záruční a úvěrové programy Nástroje podpory Změny v postupech implementace.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Sociální bydlení z pohledu investiční podpory
Povodně a finanční pomoc Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Tisková konference
Hypoteční úvěr Stavební spoření
Programy podpory malého a středního podnikání v roce 2011 Zvýhodněné úvěry a záruky 1 VH AMSP
HYPOTEČNÍ ÚVĚR. STAVEBNÍ SPOŘENÍ.
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Povinné přílohy žádosti pro 4. výzvu k předkládání projektů v JPD 2 Mgr. Jakub Benda Magistrát hl. m. Prahy Odbor zahraničních vztahů a fondů EU Oddělení.
Zkušenosti z činnosti PIS programu PANEL OK ČKAIT Plzeň Ing. Václav Klíma.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Program Inostart.
GP Bydlete na venkově 2008 Celkový objem finančních prostředků: 1,2 mil. Kč Předmět podpory: projektová dokumentace pro stavební řízení - 1. rekonstrukce.
IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Seminář k 1. výzvě Města Náchoda pro podporovanou aktivitu 5.2b Regenerace bytových domů
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Podpora výstavby nájemních bytů formou přímého úvěru z prostředků SFRB JUDr. Jan Wagner Státní fond rozvoje bydlení pro seminář při ForArchu
JHK a její podpora začínajícím podnikatelům JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA.
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ Panel Program revitalizace bytového fondu Seminář k 16. výzvě IROP „Energetické úspory v bytových domech“ 6. ledna 2016,
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ 26. června, Liberec Programy revitalizace bytového fondu pro řešení energetické náročnosti JUDr. Ing. Eva Helclová ředitelka.
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 15 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: říjen 2012 Ročník: 9. Vzdělávací.
Česká spořitelna Partner pro Bytová družstva a Společenství vlastníků jednotek Vsetín
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ. Výhody programu Panel žadatelům stačí pouze 10 % vlastních prostředků (v režimu de minimis), není třeba vyhlašovat.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor politiky bydlení ---- Podpora výstavby technické infrastruktury.
Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor politiky bydlení.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Prodej bytů v MČ Brno-Kohoutovice Axmanova Chopinova 5 Jírovcova 8 – Pavlovská 7 – Pavlovská 13 – Voříškova
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Podpora oprav domovních olověných rozvodů.
Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor politiky bydlení.
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ. Výhody programu Panel žadatelům stačí pouze 10 % vlastních prostředků (v režimu de minimis), není třeba vyhlašovat.
Podpory pro malé a střední podnikatele v roce zvýhodněné záruky, úvěry a finanční příspěvky.
Státní podpora rekonstrukcí, modernizací a zateplování bytových domů z prostředků Státního fondu rozvoje bydlení Program Nový PANEL JUDr. Jan Wagner.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
ČMZRB čtvrtstoletí podpory podnikání v ČR
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
Finanční a kombinované nástroje jako příležitost pro české firmy
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
odbor politiky bydlení
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2014
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Modelace úvěru BD Vánek
ČMZRB a podpora podnikání v ČR
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Regenerace sídlišť Regenerace sídlišť Úprava veřejných prostranství
Transkript prezentace:

Program na podporu oprav a modernizací bytových domů NOVÝ PANEL Ing. Pavel Weiss, květen 2010

2 Cíle a nástroje programu NOVÝ PANEL  Usnadnit financování oprav a modernizací bytových domů  Umožnit získání úvěru na opravu domu (zvýhodněná bankovní záruka za úvěr)  Usnadnit splácení přijatého úvěru (dotace na úhradu části úroků)

3 Legislativní základ  Nařízení vlády 299/2001 Sb. v platném znění  Program na podporu oprav a modernizací bytových domů NOVÝ PANEL - je prováděcím předpisem pro uplatnění obou nástrojů podpory.  Záruky poskytuje ČMZRB vlastním jménem.  Dotace poskytuje ČMZRB jménem SFRB.

4 Informace o Programu  Text Nařízení, Programu i formuláře žádostí jsou k dispozici v elektronické podobě na internetových stránkách ČMZRB: služby/Podpory bydlení  Dotazy na  Příjem žádostí o oba typy podpory byl zahájen  Žádosti přijímají a vyřizují všechny pobočky ČMZRB (Praha, Brno, Ostrava, Hradec Králové a Plzeň)

5 Shrnutí hlavních změn od  Rozšíření podpory na všechny typy bytových domů (nejen panelové).  Zvýšení dotace až na 4 % p.a., sazba dotace je odstupňována v závislosti na stavu domu a rozsahu prováděných oprav (2,5% 3% a 4%).  Je nutno použít nový formulář žádosti o oba typy podpory i novou Přílohu A (vyjádření poradenské informačního střediska).  Podmínka maximálního stáří smlouvy o úvěru k datu podání žádosti o dotaci (6 měsíců) se ruší.  Výpočet dotace od data podání žádosti o dotaci.

Podmínky programu NOVÝ PANEL Společná část

7 Žadatel o podporu  Fyzická nebo právnická osoba - vlastník nebo spoluvlastník bytového domu  Fyzická nebo právnická osoba - vlastník nebo spoluvlastník bytu nebo nebytového prostoru v bytovém domě (dle zákona o vlastnictví bytů)  Společenství vlastníků jednotek, jehož členy mohou být i bytová družstva

8 Opravovaný dům  Bytový dům na území České republiky  Předmětem opravy musí být nejméně činnosti uvedené v části A přílohy č. 2 Programu (pokud to stav domu vyžaduje)  Pokud prováděná oprava vyžaduje stavební povolení, musí nabýt právní moci nejpozději dnem podání žádosti o dotaci  Dodavatel opravy musí mít certifikován systém řízení jakosti ČSN EN ISO 9001

9 Podporovaný úvěr  Úvěr od banky nebo stavební spořitelny  Nerozhoduje typ úrokové sazby ani způsob splácení  Musí být doložena výše úvěru, úroková sazba a datum splatnosti úvěru  Úvěr musí být alespoň z části určen na financování podporovaných druhů oprav (vyjmenovaných v příloze č. 2 Programu)  V případě žádosti o záruku musí rozpočtové náklady na financování podporovaných činností činit nejméně 50% z výše zaručovaného úvěru (dotace - jen na podporované činnosti)

10 Veřejná podpora  Příjemci podpory jsou považováni za podnikatele (kriteria pro malé a střední podnikatele v příloze programu).  V případě panelových domů je výše poskytnuté podpory limitována poměrem mezi hrubým ekvivalentem podpory a celkovými investičními náklady na opravu (viz příloha č. 3 Programu).  Limity veřejné podpory se liší podle typu podnikatele (malý 35 %, střední 25 %, velký 15 %).  V případě nepanelových domů je podpora poskytována v režimu de minimis.  Příspěvek na úhradu nákladů na doporučení PIS poskytuje SFRB a nezapočítává se do de minimis  Je přípustná kombinace s podporou Zelená úsporám

Postupy poskytování podpory na financování oprav bytových domů

12 Postup při podávání žádosti (1) První krok Vyplnit žádost a předat ji ČMZRB (vždy před uzavřením smluv s dodavateli a zahájením stavebních prací) minimálně s těmito přílohami:  výpis z katastru nemovitostí (stáří max. 3 měsíce)  stanovisko poradenského a informačního střediska (PIS),  příloha k žádosti vyplněná úvěrující bankou nebo úvěrová smlouva (k žádosti o záruku),  úvěrová smlouva (k žádosti o dotaci).

13 Postup při podávání žádosti (2) Další kroky: Předat ČMZRB bez zbytečného prodlení všechny zbývající předepsané přílohy žádosti:  Doklad o právní subjektivitě žadatele  Stavební povolení (s datem nabytí právní moci nejpozději): - u záruky: do dne uzavření smlouvy o záruce, - u dotace: v den předložení žádosti o dotaci), popř. doklad o stavebním ohlášení (vyžaduje-li to stavební zákon), příp.nařízení stavebního úřadu k údržbě stavby nebo k nezbytným úpravám.  Doklady týkající se dodavatele stavby

14 Smlouvy s dodavateli Doklady ke kompletaci žádosti:  Smlouva s dodavatelem stavby  Doklad o zavedení a certifikování systému řízení jakosti u dodavatele stavby dle ČSN EN ISO 9001 V případě žádosti o záruku mohou být tyto doklady předloženy do 1 roku od poskytnutí podpory.  Pozor: smlouvy s dodavateli strojů a zařízení nesmí být uzavřeny a stavební práce zahájeny před podáním žádosti o záruku i dotaci

15 Poradenské a informační středisko (PIS)  Vystavuje prohlášení o splnění podmínek pro poskytnutí podpory na předepsaném formuláři (Příloha A žádosti).  Klient si volí PIS sám, odměnu hradí SFRB a nezapočítává se do de minimis  Postačuje jedno prohlášení pro žádost o záruku i dotaci.

16 Doklady pro PIS  projektová dokumentace prováděné opravy bytového domu  položkový rozpočet, ve kterém musí být zvlášť uvedeny položky nákladů na podporované opravy (příloha č. 2 programu)  doklad o podlahové ploše bytů v bytovém domě,  zpráva o energetickém auditu a průkaz energetické náročnosti budovy (jen v případech panelových domů pokud dojde při jejich opravě ke změně stavby či větší změně dokončené budovy)

17 Stanovisko PIS PIS ve svém stanovisku:  potvrdí, že při opravě domu bude splněna podmínka týkající se naplnění požadované hodnoty průměrného součinitele prostupu tepla (týká se jen panelových domů)  vyčíslí náklady na opravy a podlahovou plochu bytů  vyznačí v seznamu podporovaných činností (část c) ty činnosti, které budou prováděny, resp. jejichž provedení stav domu nevyžaduje  doporučí, resp. nedoporučí žádost k podpoře

Zvýhodněná bankovní záruka

19 Typy záruk  P- záruka PANEL: je poskytována ve spolupráci se všemi bankami. Jsou nutné ekonomické přílohy k posouzení úvěrového rizika. Cena záruky 0,1 % p.a. z výše zaručovaného úvěru.  M- záruka PANEL: nejsou vyžadovány ekonomické přílohy, poskytována pouze k úvěrům bank, které mají s ČMZRB smlouvu o spolupráci při poskytování záruk zjednodušeným způsobem Spolupracující banky: Česká spořitelna, Komerční banka, Waldviertler Sparkasse von 1842, Wüstenrot stavební spořitelna.  Výše zaručovaného úvěru omezena na 10 mil. Kč. Cena záruky 0,3 % z počáteční výše zaručovaného úvěru.

20 Společné podmínky záruk  Bankovní záruka ve výši až 80 % nesplacené jistiny úvěru.  Zaručovaný úvěr musí být nejméně z 50 % určen na financování podporovaných oprav.  ČMZRB nepožaduje zajištění záruky.  K úhradě ceny záruky je žadateli poskytováno finanční zvýhodnění (veřejná podpora).

21 Specifické přílohy žádosti o záruku  Údaje úvěrující banky (příloha U, případně smlouva o úvěru) – bez tohoto dokladu nelze žádost přijmout.  Údaje a doklady umožňující posoudit schopnost žadatele splácet úvěr (ekonomické tabulky v elektronické podobě podle připojených pokynů) - jen u P-záruk  Další specifické doklady dle seznamu příloh pro jednotlivé typy žadatelů.

Dotace na úhradu úroků

23 Výše dotace  Dotace odpovídá snížení úroku z úvěru až o 4 % p.a., max. ve výši úrokové sazby uvedené v úvěrové smlouvě.  Výpočet dotace vychází z předpokladu anuitního splácení úvěru pravidelnými měsíčními splátkami zahrnujícími jistinu bez ohledu na skutečný způsob splácení uvedený v úvěrové smlouvě.  Základem pro výpočet je počáteční výše úvěru, úroková sazba, datum podání žádosti o dotaci a datum konečné splatnosti úvěru

24 Další podmínky  Splatnost úvěru pro výpočet dotace: do data uvedeného v úvěrové smlouvě, nejvýše však 15 let od data podání žádosti  Dotace jen k podporované výši úvěru:  část úvěru na financování podporovaných činností (činnosti spolufinancované z jiných programů nelze zařadit mezi podporované)  část úvěru nepřesahující Kč na 1 m 2 podlahové plochy bytů v opravovaném domě.  Ke každému úvěru musí být předložena samostatná žádost (s výjimkou kombinace překlenovacího úvěru a úvěru ze stavebního spoření

25 Vyplácení dotace  Vyplácena pololetně na základě předložení potvrzení úvěrující banky o řádném splácení jistiny a úroků.  Pokud do dvou let od uzavření smlouvy o úvěru není úvěr vyčerpán do podporované výše, dotace se přepočte podle skutečné výše čerpání a o zjištěný rozdíl se sníží poslední splátka nebo splátky dotace.  Následné navýšení úvěru nebo změny splátkového kalendáře nemají vliv na smluvený kalendář výplat.  Výplata dotace se zastavuje, pokud příjemce splatil jistinu úvěru nebo do tří let od uzavření smlouvy o úvěru neukončil opravu bytového domu.

Souběžná podpora z programu NOVÝ PANEL a Zelená úsporám 26

Režimy podpor (1)  Program Zelená úsporám umožňuje poskytovat dotace na opravy týkající se snižování spotřeby energie na všechny typy bytových domů (panelové i nepanelové) v režimech: - blokové výjimky – výše dotace je omezena limitem intenzity veřej. podpory v % (poměr výše dotace a uznatel. náklady) - podpory de minimis – příjemce podpory nesmí získat v součtu za jakákoliv tři po sobě jdoucí zdaňovací období víc, než 200 tis. EUR - dočasného rámce – příjemce podpory nesmí získat od do víc, než 500 tis. EUR 27

Režimy podpor (2)  Program Nový Panel umožňuje poskytovat podpory na všechny opravy všech typů bytových domů (panelové i nepanelové) v režimech: - panelové domy v režimu notifikovaném Evropskou komisí (obdoba blokové výjimky): výše podpory je omezena limitem intenzity veřejné podpory v %, která se vypočte jako poměr mezi výši podpory a celkovými investičními náklady projektu - nepanelové domy v režimu podpory de minimis: maximálně za jakákoliv tři zdaňovací období v součtu 200 tis. EUR 28

Panelové bytové domy 29

Kombinace podpor Lze doporučit následující postup: -uzavřít nejprve smlouvu o záruce z programu NP (režim blok. výj.) -následně uzavřít smlouvu o dotaci z progr. NP (režim blok. výj.) -jako poslední uzavřít smlouvu o dotaci z programu ZÚ Bude-li dotace z programu ZÚ poskytnuta v režimu de minimis, nebude ji nutno snižovat z důvodu současného poskytnutí podpory z programu NP na stejný projekt Bude-li dotace z programu ZÚ poskytnuta v režimu blokové výjimky, bude nutné ji částečně snížit v případě, že příjemci podpory bude poskytnuta záruka v programu NP 30

Nepanelové bytové domy 31

Kombinace podpor (1) Výběr vhodného postupu závisí na: -počtu opravovaných bytových jednotek -výši nákladů na opravy na bytovou jednotku -podílu vlastních zdrojů investora na finan. oprav Malé projekty do cca 40 bytových jednotek má-li být na projekt poskytnuta současně záruka a dotace z programu NP a dotace z programu ZÚ – nejlépe je poskytnout všechny podpory v režimu de minimis. Pořadí uzavírání smluv není z pohledu pravidel veřejné podpory podstatné. 32

Kombinace podpor (2) Projekty s více jak 40 bytovými jednotkami - záruka v programu NP není poskytnuta, dotace NP, ZÚ poskytnuty Lze doporučit tento postup: -nejprve uzavřít smlouvu o dotaci v programu ZÚ (v režimu Dočasného rámce) -následně uzavřít smlouvu o dotaci v programu NP (v režimu de minimis) Je optimálně využitelné pro projekty do 185 bytových jednotek 33

34 Kontakty  Českomoravská záruční a rozvojová banka, a.s. Jeruzalémská 964/4, Praha 1  Telefon:  Fax:   Web stránka: