SEMINÁŘ „ZAMĚSTNÁNÍ V ČR“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu
Advertisements

PODNIKÁNÍ CIZINCŮ V ČESKÉ REPUBLICE
EURES Evropské služby zaměstnanosti
Cizinecké právo v České republice
1 Zaměstnávání cizinců a hospodářská krize M. Kalinová, MPSV.
Co je nutné zařídit v hostitelské instituci v souvislosti s přijetím zahraničního výzkumného pracovníka, který bude zaměstnán na řešení projektu VaVaI.
„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
Sada č. XIV Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XIV _ SP, DUM č.18
Podmínky dlouhodobého pobytu na území jiného státu EU
Tomáš Křivka FPR ZČU Plzeň 07/05/2014
Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7 Stáže ve firmách – vzdělávání praxí Představení projektu.
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
Peníze - půjčky Splátkový prodej Úvěrová karta Spotřebitelský úvěr
PRACOVNĚ PRÁVNÍ VZTAHY
Individuální projekt Pardubického kraje na sociální služby.
PRACOVNÍ REHABILITACE Osob se zdravotním postižením (§69 násl. Zák.č.435/2004 Sb.)
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 8. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.6.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Zaměstnávání cizinců z pohledu zaměstnavatele
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
ÚŘAD PRÁCE.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Evidence obyvatel.
Nový cizinecký zákon v Česku
OBLAST VYDÁVÁNÍ POVOLENÍ. Povolování obchodu s vojenským materiálem upravuje § 6 až 13 zákona č. 38/1994 Sb. § 6 - vydává se právnické osobě se sídlem.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 3. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.7.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Vzdělávejte se pro růst v Karlovarském kraji II seminář pro zaměstnavatele Karlovy Vary
Tyto projekty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem státním rozpočtem České republiky 1 „Vzdělávejte se!“ Ing. Blanka Švorcová vedoucí Odboru.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
ZAMĚSTNÁVÁNÍ CIZINCŮ Marta Osičková
Téma 6 Skončení pracovního poměru
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Živnost Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Podmínky pracovní migrace občanů třetích států do ČR PhDr. Tomáš Haišman ředitel odboru azylové a migrační politiky 1.
Setkání partnerů HR klubu dne 25. srpna Možnosti získání finančních příspěvků v rámci podpory zaměstnanosti Vybraný nástroj aktivní politiky zaměstnanosti.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
I NFORMATIVNÍ SCHŮZKA PRO ABSOLVENTY MAGISTERSKÉHO STUDIA Šafránkův pavilon
Další vzdělávání v sociálních službách Potřeba nebo netřeba?
Vnitřní trh EU, volný pohyb pracovníků - funguje bez problémů? Magda Faltová.
Zaměstnání v sousední zemi a související právní předpisy EU David Chlupáček poradce EURES Úřad práce ČR Krajská pobočka v Jihlavě Jihlava
Téma 5 Skončení pracovního poměru Zákoník práce § 48 až 73.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje Setkání s poskytovateli sociálních služeb v Ústeckém kraji.
Občané ČR žijící v zahraničí – ochrana důchodových práv JUDr. Gabriela Pikorová, vedoucí oddělení koordinace sociálního zabezpečení, MPSV.
§ 180i Doklad o cestovním zdravotním pojištění při pobytu do 90 dnů (1) Požadavky na cestovní zdravotní pojištění stanoví přímo použitelný právní předpis.
Určeno pro:  žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor:
Nelegální zaměstnávání cizinců
Informace z úseku regulace NLZP
Počet cizinců a zaměstnaných cizinců na území MS kraje
Tel , Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová.
Ekonomika Personální činnost 3. Ing. Miroslava Farmačková
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
Uznávání zahraničního vzdělání
Téma 6 Skončení pracovního poměru
Zaměstnávání cizinců ze třetích zemí v ČR
PODNIKÁNÍ CIZINCŮ V ČESKÉ REPUBLICE 10/2017
Úřad práce ČR a povolování práce zaměstnancům ze zahraničí
Cizinecká pobytová agenda za účelem zaměstnání na území ČR
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Wales 2019 Průvodce registrací pro studenty
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Právní úprava agenturního zaměstnávání - akreditace, současný stav
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

SEMINÁŘ „ZAMĚSTNÁNÍ V ČR“ Pracovní povolení

Kdo nepotřebuje PP? Občan jiného státu EU a jeho rodinný příslušník TP, DO, AZ v ČR Dlouhodobý pobyt za účelem sloučení s manželem/kou s TP, AZ, DO Vystudoval SŠ,VOŠ,VŠ v ČR či studuje akreditovanou SŠ,VOŠ, VŠ

Kdy se nepřihlíží k situaci na trhu práce? ŽOMO po 365 dnech od žádosti o MO (včetně víza strpění dle azyl. zákona) Vízum strpění dle cizineckého zákona => PP musí být vystaveno, ale nezkoumá se situace na trhu práce a nabídka nemusí na ÚP viset 30dní

Postup zaměstnavatele - přihlíží se na situaci na trhu práce nahlásí volné pracovní místo ÚP oznámí ÚP (Roháčova 13, Praha 3) svůj záměr zaměstnat cizince a projedná ho s ním, správní poplatek 2000Kč pokud ho během 30dní neobsadí občanem EU, vyplní formulář a může zaměstnat cizince (odevzdá na ÚP – Domažlická 11, Praha 3)

Postup cizince- přihlíží se na trh práce U všech jiných pobytů než byly vyjmenované Cizinec musí mít pobyt za účelem zaměstnání Žádá o povolení k zaměstnání písemně příslušný ÚP PP vydává ÚP, Domažlická Správní poplatek 500Kč, Fotografie Pracovní povolení je na konkrétní místo práce, konkrétní smlouvu a konkrétního pracovníka, pokud se něco z toho změní tak zaniká

Postup zaměstnavatele- nepřihlíží se na trh práce nahlásí volné prac. místo na ÚP, kam spadá jeho firma dle adresy - Roháčova dodá úředně ověřenou kopii dokladu potvrzující oprávnění k podnikání, vyplní formulář VYJÁDŘENÍ ZAMĚSTNAVATELE a odevzdá na ÚP může být zastoupen cizincem na základě plné moci

Postup cizince- nepřihlíží se na trh práce podá formulář ŽÁDOST CIZINCE o povolení k zaměstnání na ÚP (Domažlická 11, Praha 3) správní poplatek 500Kč může být zastoupen zaměstnavatelem na základě plné moci

Zelená karta ZK je povolení k dlouhodobému pobytu za účelem zaměstnání Na konkrétní pracovní místo, slučuje pracovní povolení a povolení k pobytu Pro občany: Austrálie, Černá Hora, Chorvatsko, Japonsko, Kanada, Korea, Nový Zéland, Bosna, Makedonie, USA, Srbsko, Ukrajina Žádost se podává na ambasádě, nebo pracovišti MV Pro všechny typy kvalifikace (A, B, C) Doložit: cestovní doklad, 2 fotografie, doklad k prokázání vzdělání a odborné kvalifikace, zdravotní pojištění do doby, než budete zaměstnán na požádání: výpis z rejstříku trestů, lékařskou zprávu Co je třeba k prodloužení platnosti: cestovní doklad, pracovní smlouva, na požádání: doklad o zajištění ubytování, lékařská zpráva Správní poplatek: • 1 000,- Kč

Modrá karta MK je povolení k dlouhodobému pobytu za účelem zaměstnání Na konkrétní pracovní místo, slučuje pracovní povolení a povolení k pobytu Pro vysokoškoláky, všechny země mimo EU Povolení na max 2 roky Je nutné mít dopředu uzavřenou smlouvu Hrubá měsíční mzda min. 1,5 násobek průměrné měsíční mzdy (36 479,- Kč). Žádost se podává na ambasádě ČR nebo MV Doložit: cestovní pas, doklad o ubytování po dobu pobytu, 2 fotografie, pracovní smlouvu pro výkon zaměstnání vyžadující vysokou kvalifikaci sjednanou na dobu nejméně jednoho roku na zákonem stanovenou týdenní pracovní dobu. doklad potvrzující vysokou kvalifikaci Správní poplatek: • 1 000,- Kč

Registrace na ÚP možno jako uchazeč- placeno zdr.pojištění, možnost podpory v nezaměstnanosti, podpory při rekvalifikaci či vzdělávání Možno jako zájemce- není placeno zdr.pojištění ani další podpora. Uchazeč lze pro TP, AZ, DO, přechodný pobyt za účelem sloučení s občanem EU (pozor PP nemá hrazené VZP!) Zájemce- všichni ostatní Registrace na ÚP dle místa bydliště Zdarma Kontakty cca 1x 2 měsíce

Metodický pokyn MPSV od 1. července 2012 nejsou vydávána nová PP k zaměstnání, která vyžadují nižší kvalifikaci než ukončené středoškolské vzdělání s maturitou. Stávající pracovní povolení byla prodloužena maximálně o 6 měsíců. Nově pokynem zavedl i povinnost předkládat ověřené a nostrifikované doklady o odborné způsobilosti, přestože tak zákon neukládá. Výjimky u vysvavení PP s ohledem na trh práce, možnost prominutí nostrifikace je v rukách ÚP – záleží na jeho posouzení MPSV očekává, že se prac. místa obsadí občany ČR, snížení počtu cizinců v ČR – neděje se tak, švarcsystém nebo obcházení PP

Rekvalifikace získání nové kvalifikace nebo rozšíření stávající kvalifikace uchazeče nebo zájemce o zaměstnání ÚP může přispět - NENÁROKOVÉ!!!! možnost vybrat si poskytovatele rekvalifikace, limit max 50 000Kč/3 roky musí jít o akreditované vzdělávací programy. http://www.eu-dat.cz/

Děkuji za pozornost poradna@refug.cz