Co by rodiče měli udělat po podání žádosti o vyšetření v poradně. Několik rad rodičům.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Diagnostika SPU.
Časová dotace:16 hodin měsíčně. možnost konzultace problémů souvisejících se speciálními vzdělávacími potřebami žáků vytváření podmínek pro integraci.
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Vlivy skupinové terapie SUR na rodinná či partnerská témata  Skupinová terapie může být předskokanem pro rodinnou či párovou terapii  Skupinová terapie.
Co by rodiče měli udělat před podáním žádosti o vyšetření v poradně. Několik rad rodičům.
Role supervize v bilanční diagnostice BDg z pohledu poradce pro dospívající z dětských domovů Tento projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR.
DÍTĚ V OBTÍŽNÉ ŽIVOTNÍ SITUACI MOŽNOSTI ÚČINNÉ SPOLUPRÁCE
Zásady pozorování a vyjednávání
Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše a děti jsou z nebe JOHN GRAY
Individuální výchovný plán
METODICKÁ DOPORUČENÍ K ZAČLEŇOVÁNÍ ŽÁKŮ-CIZINCŮ DO VÝUKY
Sociální práce s rodinou 3
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Sdělování nepříznivých informací.
Jméno firmy Podnikatelský plán. Shrnutí Jasně popište, co je smyslem činnosti vaší společnosti a jaké si kladete cíle –Stručně popište, jak si představujete.
PRIMÁRNÍ PREVENCE PRÁVNÍ VĚDOMÍ
Interviewing = Pohovor s klientem NKPD Lucia Madleňáková.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Metody pedagogické diagnostiky
Orientece v prostoru Romana Straussová Využití struktury u dětí s PAS.
Druhá evaluace systému ARET pro automatické předčítání učebních textů a pro vytváření automaticky čtených učebních pomůcek Druhá evaluace systému ARET.
Děti by nikdy neměly trpět bolestí Léčba musí probíhat ve spolupráci s rodinou Stále někdy nedostatečná léčba Dítě nedokáže bolest dobře vyjádřit a popsat.
Metodika posouzení Metody, techniky, postupy. Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?
Michaela Ožanová Adéla Gajdečková
Realizace ošetřovatelského plánu/péče
Diagnostika a reedukace
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Chování kupujících  Chování kupujících je složitý proces, který ovlivňuje řada vnitřních i vnějších činitelů a marketingový odborníci mohou znalost.
Inkluze Inkluze je takový systém základního vzdělávání, který umožňuje všem dětem navštěvovat běžné základní školy, ideálně v lokalitě jejich bydliště.
Projekt „Cestička k úspěchu“ město Šumperk Partnerství Comenius Regio město Prievidza
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
Konference projektu NOE Zmocnění a uvolnění vedoucích Seminář 1: Prostředí a výzvy Seminář 2: Tři duchovní hodnoty zdravého vedoucího Seminář 3: Kde získám.
R OZDÍLNOST INTERVENCÍ SOCIÁLNÍHO PRACOVNÍKA PŘI N ETSTREETWORKU A PŘI I NTERNETOVÉM PORADENSTVÍ Centrum Anabell, z. s. Mgr. Klára Gelnarová.
Systemický přístup Mgr. Věra Pucová. Základní charakteristika přístup orientovaný na změnu opak diagnostického přístupu typický přístup pro sociální práci.
Jak zažádat o poradenskou službu
LOGOPEDICKÁ ODBORNÁ PÉČE
Žákovský parlament – I. stupeň
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Táňa Křížová Krajský úřad Kraje Vysočina
Petra Martináková , ČJ+AJ se zaměřením na vzdělávání
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza motivačního a stimulačního systému ve vybraném podniku.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
Volba povolání postřehy, postupy, doporučení…
Koučink dětí a mladistvých
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_12_Televize
Projekt Karmelka: Školní kiosek
Média - jak s nimi a jak na ně?
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Záškoláctví
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Otázky pro průběžnou práci
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Podpůrná opatření včera, dnes a zítra
Metodika Adopčního centra Průvodce pro práci s osvojitelskou rodinou
EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND
Financováno Nadací Sirius
Práce se selhávajícím žákem
Den otevřených dveří Název školy Datum.
Základní škola. Základní škola a Mateřská škola, Nová Ves, okres Liberec, příspěvková organizace.
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Rodičovství biologické a pěstounské
Transkript prezentace:

Co by rodiče měli udělat po podání žádosti o vyšetření v poradně. Několik rad rodičům.

Čím více informací má poradenský pracovník předem k dispozici, tím větším přínosem může návštěva poradny pro dítě a rodiče být.  Na první pohled se sice zdá, že tyto informace mohou různě ovlivňovat a posouvat nezaujatý pohled na problém, ve skutečnosti je ale posuzování problému „naslepo“ zavádějící a nepřináší dobré výsledky.

 Zkušenost s větším množstvím problémů podobného druhu jako je ten váš umožňuje pracovníkům poradny zorientovat se v krátkém čase ve vaší situaci a vzít v úvahu různá hlediska a různé zkušenosti.  K tomu, abychom vám pak mohli poskytnout dostatečně konkrétní doporučení, ale potřebujeme dát dohromady informace současně z několika zdrojů.

V období po podání žádosti o vyšetření a před pozváním k vyšetření by se rodiče měli zaměřit na získávání informací k problému, který je důvodem plánované návštěvy v poradně:

 Ukládat si sešity a práce dítěte (velmi dobré je, pokud jsou datovány), některé části učiva zaměřeně procvičit.  Vyžádat školní výkony (diktáty, prověrky, školní sešity, příp. i jiné práce) k zapůjčení s sebou do poradny.  Oživit vzpomínky na vývoj prospěchu, event. připravit s sebou vysvědčení.

Po obdržení pozvánky a dotazníku „Sdělení rodičů“:  Dotazník pečlivě vyplnit.  Nechat se inspirovat otázkami v dotazníku ke sdělení dalších okolností, které mohou s problémem souviset, připravit data o vývoji dítěte k doplnění podrobné anamnézy.  Hodit se může vzít s sebou „deníček“, který řada rodičů o raném vývoji svých dětí vede.

Pokud jde o výukové obtíže:  Doporučujeme zrevidovat, jak probíhá domácí příprava na školu. (např.: je pravidelná v kratším časovém úseku, třeba čtení nahlas kolem 15 minut denně, apod.?).  Na základě toho je pak možné sledovat i konkrétní dělbu práce mezi školní a domácí přípravou – platí přitom, že bez domácí přípravy na školu se nenaučí číst a psát žádné dítě, aniž by přitom mělo obtíže.  Stejné je to i se zvládáním postupujících nároků ve vyšších ročnících.

S čím počítat pro samotné vyšetření:  U vyšetření v poradně (zejm. prvního) je dobré počítat v podstatě s celým dopolednem.  Rodiče starších dětí sice nemusí být celou dobu přítomni (konkrétní časový rozvrh s nimi pracovník poradny domlouvá na začátku vyšetření), celé záležitosti však prospěje, když si na návštěvu poradny vyhradí dostatek času, aby se necítili být v časovém stresu.  Především závěrečný rozhovor by neměl být uspěchaný – v něm se zhodnocuje celá předchozí práce.  Vždy prospěje, jestliže k závěrečnému rozhovoru přijdou oba rodiče – a to i v případě, že nežijí spolu.

Nepoužívat návštěvu poradny jako hrozbu nebo varování ve snaze ovlivnit chování dítěte nebo jeho snahu při učení.  Docílí se tím jenom toho, že dítě prožívá dobu před příchodem do poradny se strachem.  Máme bohaté zkušenosti s tím, jaké přístupy mohou dítěti, rodině a škole pomoci, a zastrašování mezi ně rozhodně nepatří.  Naopak vždy zhoršuje komunikaci a spolupráci.  I když se to na první pohled nezdá, komplikuje to i konzultaci pro rodiče – ti totiž představují poradnu dítěti jako hrozbu a zároveň si tam přicházejí pro pomoc. Jak má potom dítě vědět, na čem je?  V poradně často pomáháme strach překonat, je ale nutné nevyvolávat jej zbytečně nebo dokonce záměrně.

Jak zmírnit případné obavy dítěte z poradny.  Určitá nejistota, která může vyvolat i obavy je normální.  Pro dítě je to neznámé prostředí, dítě neví, co ho bude čekat.  Vycházíme z toho, že dítě zvládá tuto situaci ve spolupráci s dospělými, kteří chápou jeho pocity a potřeby a organizují vše tak, aby to bylo pro dítě přehledné a srozumitelné (co bude dělat, kde, s kým, kde mezi tím budou rodiče, kde se všichni nakonec sejdou, že nejde o zkoušení, že se bude moci pochlubit tím, čím se zabývá a co dělá ve škole, rodičům pak bude moci sdělit, co v poradně poznal zajímavého, atd.).  Obavy se mohou týkat i dalších věcí (např.: „Nebudou se mi ostatní smát, že jdu do poradny?!“).  Je velmi potřebné toto vše přiměřeně dítěti vysvětlit – o vyšetření vědí jen ti, kterých se týká, rodiče se jdou poradit o tom, jak pomáhat co nejlépe.

S dítětem je vždy potřeba o připravovaném vyšetření mluvit.  A to i s předškolními dětmi. Nepostavit dítě před hotovou věc, nepřivést je do poradny, aniž by s ním rodiče mluvili o důvodu návštěvy a o tom, co od návštěvy očekávají.  Pokud je přitom i dost prostoru pro otázky dítěte, umožňuje to rodičům sdílet s dítětem svá a jeho očekávání. Na to je možné v poradně dobře navázat.  V každém případě se velmi vyplácí podpořit u dítěte důvěru v poradnu. Hovořit s ním o tom, co může očekávat, podněcovat ho k otázkám o tomto tématu.

Děkujeme za čas, který jste přečtení věnovali a doufáme, že se stane dobrým základem naši eventuální spolupráce. Pracovníci PPP Písek