Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění: iluze a skutečnost 23. září 2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Racionální preskripce - MINULOST
Advertisements

Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb.,. Vznik zákona •Na tento zákon jsme všichni čekali víc jak 10 let •Přináší veliké změny do sociální práce.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
O právech pacientů a také o právech pojištěnců
Pozice pojištěnce VZP ve zdravotním systému EU
Rozhodčí soud pro zdravotnictví Externí přezkum nároků z veřejného zdravotního pojištění JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. České zdravotnické fórum Centrum.
Leoš Heger, květen 2011 Reformní kroky MZ ČR. Vývoj příjmů a nákladů systému mld. Kč.
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Informace o implementaci směrnice EP a Rady 2005/36/ES
Změny v síti. Transparentnost? Kartel zdravotních pojišťoven? Konference ČLK JUDr. Jan Mach ředitel právní kanceláře ČLK.
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
ČZF 2008 – Řízená péče Právní komentáře
Dnešní možnosti zdravotních pojišťoven při nákupu zdravotní péče Vladimír Kothera generální ředitel Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE Kladno, září 2005.
MUDr.Dana Kuklová, CSc. Státní zdravotní ústav Praha
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ „Zdravotnictví nejvyšší kvality dostupné pro všechny!“ MUDr. David Rath.
Návrh novely zákoníku práce předložený vládě Svaz průmyslu a dopravy ČR souhlasil s návrhem novely zákoníku práce Stanovisko ze dne 31. března 2011.
Generická preskripce a pozitivní listy
Setkání děkanů technických fakult ČR Praha Stanovisko.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Česká republika a Slovensko dvě země, dvě reformy Dialogem ke změně – slovenská zkušenost CERGE-EI, Praha, PhDr. Lucie Antošová Ministerstvo.
PÉČE SOUDU O NEZLETILÉ VE VĚCECH ZDRAVOTNÍ PÉČE © Anna Hořínová, 2012.
Kvalita v českém zdravotnictví
Ekonomika ve zdravotnictví Ze Sylabu: Předmět seznamuje studenty se systémem zdravotního pojištění, se seznamem výkonů a platnou legislativou pro úhrady.
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
1 1 Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR KOMISE PRO SOCIÁLNÍ OTÁZKY ASOCIACE KRAJŮ ČR , Olomouc.
Správa sociálního zabezpečení Veřejné zdravotní pojištění.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
1 Systém veřejného zdravotního pojištění © Radek Policar.
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
CO PŘINESOU NOVÉ ZÁKONY ANEB REFORMA POKRAČUJE Praha, 6. listopad 2008.
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Regulace v systému veřejného zdravotního pojištění v ohrožení? JUDr. Petr Šustek, Ph.D. Centrum zdravotnického práva, Právnická fakulta UK v Praze Šustek.
1 PRIORITY SEKCE NÁMĚSTKYNĚ MINISTRA PRO SOCIÁLNÍ A RODINNOU POLITIKU.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Standardy ve zdravotnictví „Nadstandard“ (x) spoluúčast Leoš Heger, PSP,
Novela seznamu zdravotních výkonů
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
Přínosy inovativní léčby seminář
CO PŘINESOU NOVÉ ZÁKONY ANEB REFORMA POKRAČUJE
Ministerstva zdravotnictví ČR
Standardizace odborné zdravotní péče
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Tvorba „nadstandardu“ z pohledu MZ ČR „Nadstandardy v operaci šedého zákalu(katarakty)“ seminář Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu.
Zdravotní péče, odborné činnosti, zdravotní služby
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
REFORMA VEŘEJNÉHO ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Z POHLEDU ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNY
Správa sociálního zabezpečení
Máme se bát biosimilars?
Správa sociálního zabezpečení
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Mgr. Jan Zapletal – vedoucí oddělení správy zdravotních pojišťoven MZ
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Zdravotnictví: hospodářský kontext
Skupina poskytovatelů následné lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Ing. Ladislav Friedrich, CSc.
Budoucnost domácí péče
Poskytovatelé ambulantních stomatologických služeb Dohodovací řízení pro rok 2019 Společný návrh ZP
Transkript prezentace:

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění: iluze a skutečnost 23. září 2008

Technická novela či nejvážnější koncepční změna od vzniku ČR?  počátkem září odeslalo MZd do připomínkového řízení novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění  dle důvodové zprávy: „ účelem navržených změn... je zejména dosažení terminologického souladu s navrhovanými zákony v oblasti zdravotních služeb“  dle Unie zaměstnavatelských svazů ČR jde o „nejzávaznější koncepční změnu veřejného zdravotního pojištění od jeho vzniku v ČR“

Hlavní věcné změny návrhu  nárok pojištěnce na bezplatnou zdravotní péči se nahrazuje nákupem zdravotních služeb, jejichž pouze část bude hrazena z veřejného zdravotního pojištění (§ 1 a § 13)  tato část není v zákoně nijak definována – odkaz na podzákonný předpis MZd  jde o rozpor s ústavou, která říká, že pouze zákon může stanovit rozsah práva na bezplatnou zdravotní péči (viz Ústavní soud v nálezu Pl.ÚS 35/95)

Hlavní věcné změny návrhu  standard hrazené péče je stanoven na té nejnižší úrovni (§ 18): hradí se pouze ty služby, které jsou ekonomicky nejméně náročné - není však jasné pro koho – pojišťovnu, lékaře, pacienta, společnost?  př. z praxe: léčba AIM pomocí léků rozpouštějících krevní sraženiny je ekonomicky výhodnější, než léčba pacienta pomocí stentu v dané situaci. Z hlediska dlouhodobé perspektivy je pacient léčený pomocí stentu, který je v dané chvíli dražší, ekonomicky výhodnější pro společnost. Odpadá dlouhodobá hospitalizace, pravidelné laboratorní kontroly krve, pacient se daleko dříve vrací do pracovního procesu.  je ohrožena bezpečnost pacienta: stačí, že hrazené služby jsou pro pojištěnce „přiměřeně bezpečné“

Hlavní věcné změny návrhu  Právo na výběr lékaře či jiného zdravotnického pracovníka je nahrazeno právem na výběr poskytovatele (§ 11) (jeden poskytovatel může mít v regionu několik lékařů)

Hlavní věcné změny návrhu  vypuštění podstatné části stomatologických výkonů ze seznamu hrazených výkonů – např. plomby (příloha č. 1)  ze seznamu hrazených služeb vypuštěny LDN (§ 15) a některé léčebné látky (např. hepatika a hepatoprotektiva (léčiva působící na žlučové cesty a játra),laxativa, digestiva, atd.)

Závěr  novela má celou řadu dalších nedostatků (připomínky Unie zaměstnavatelských svazů ČR zabírají 79 stran)  novela představuje zásadní revoluci v ústavně zakotveném právu na bezplatnou zdravotní péči  novela může negativně ovlivnit kvalitu a dostupnost zdravotní péče pro všechny obyvatele  k přijetí takové normy je třeba mnohem větší celospolečenské diskuze a širší konsensus  je třeba vypracovat více variantních řešení  nelze podporovat představy pouze jedné politické strany