Ohlédnutí za obdobím 10/2010 – 3/2011

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti s implementací zdravotnických asistentů v provozu
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Inovační kurz pro sanitáře
Asistentka 5x jinak aneb Čas na změnu
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
PREZENČNÍ INFORMAČNÍ SEMINÁŘ PRO VEDOUCÍ ZAMĚSTNANCE.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Komplexní systém vzdělávání Nemocnici s poliklinikou Česká Lípa, a.s.
Lektorka Mgr. Blanka Kadeřávková
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
Tisková konference Vzdělávací projekt „Zdravá nemocnice“
Příprava koncepce kvality zdravotnických zařízení –aktuální stav
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Prevence nozokomiálních nákaz na OCSS FN Hradec Králové
Ing. Stanislava Správková
Dotyková zařízení ve výuce​ KA4 Evaluace
Představení projektu CZ.1.04/3.1.03/ Individuální vzdělávání poskytovatelů sociálních služeb v oblasti zavádění standardů kvality, strategického.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Kurz Všeobecný sanitář
Management a rozvoj obcí
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Závěrečná konference k individuálnímu projektu „Podpora vzdělávání a supervize u pracovníků v oblasti sociálních služeb a pracovníků v sociální oblasti.
Vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků ve FN Ostrava
* Pracovními činnostmi jsou - komplexní ošetřovatelská péče o nemocného, příjem nemocných do ordinace nebo do nemocničního ošetření, získávání informací.
Projekt financovaný z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR Ohlédnutí.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
Environmentální výchova a
Koncepce ošetřovatelství
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
Regionální individuální projekt Příležitost pro mladé v Olomouckém kraji reg. č. CZ.1.04/2.1.00/ CÍLOVÁ SKUPINA PROJEKTU HODNOCENÍ KLÍČOVÝCH AKTIVIT.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Název projektu Tvorba a realizace kurzů v rámci celoživotního vzdělávání rozšiřujících kvalifikaci v oblasti speciální pedagogiky Tento projekt je spolufinancován.
Případová studie Seminář 2014.
Realizace ošetřovatelského plánu/péče
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Struktura bakalářské práce
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
Struktura bakalářské práce Seminář2013. Bakalářská práce jako - dokumentovaný výsledek studia oboru na VŠ součást SZZK (její obhajoba)
Intervenční programy, poradny podpory zdraví
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
PEČOVATELSKÉ CENTUM PRAHA 7 Domov Svojšice Realizace systému profesního vzdělávání v Domově Svojšice.
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
Zkušenosti s transformací sociálních služeb v Maďarsku Miklós Szentkatolnay Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha.
Zhodnocení II. zahraniční stáže Mgr. Petra Trtíková vedoucí zdravotního úseku.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Závěrečná evaluace vzdělávání cílové skupiny, shrnutí projektu
Jištění kvality technologických procesů
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
ROZVOJ INTELEKTUÁLNÍHO KAPITÁLU A VZDĚLÁVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ
Presentation Title 1st September 2002
Ing. Stanislava Správková
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Budoucnost domácí péče
farmakovigilanční audit
Transkript prezentace:

Ohlédnutí za obdobím 10/2010 – 3/2011 „ Kořeny vzdělání jsou hořké, ale plody sladké“ Aristotelés ze Stageiry Projekt financovaný z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR Komplexní systém vzdělávání v Nemocnici s poliklinikou Česká Lípa, a.s. Ohlédnutí za obdobím 10/2010 – 3/2011

Řízení projektu Financování: Poskytnutá podpora celkem: 4 404 515,00 Do 31.3. 2011 vyčerpáno: 1 247 938,00 Monitoring: Odevzdána a schválena Zpráva o zahájení projektu Pořízené zařízení a vybavení 21 PC sestav, kostra, moderační tabule, moderační kufřík, promítací plátno Uskutečněná výběrová řízení Dodavatel vzdělávacích služeb: Hartmann – Rico, a.s. Dodavatel PC sestav: ITGo Solution, s.r.o. Projektový tým: Uskutečnilo se 12 schůzek projektového týmu

Vzdělávací aktivity prosinec 2010 – březen 2011 Komplexní ošetřovatelská péče o nemocné se stomiemi na trávicím a močovém traktu Audit Komplexní ošetřovatelská péče o o tracheostomované pacienty Hygiena operačních sálů a nozokomiální nákazy Komplexní péče o kůži a léčba chronických ran, vlhká terapie účastníků Vykazování zdravotní péče E-learning - Bazální stimulace

Komplexní ošetřovatelská péče o nemocné se stomiemi na trávicím a močovém traktu

Komplexní ošetřovatelská péče o nemocné se stomiemi na trávicím a močovém traktu Zdravotničtí pracovníci 3 skupiny - 1 den školení – 72 účastníků Obsah vzdělávání: Anatomie zažívacího traktu Výživa stomie na trávicím traktu Ileostomie a kolostomie Specifika předoperační přípravy před operací na střevě Pomůcky pro stomiky, novinky Ošetřování stomie ve zdravotnickém zařízení a v následné péči Komplikace stomií a jejich řešení Životní styl nemocných se stomií Operace – DVD Zpověď stomika

Komplexní ošetřovatelská péče o nemocné se stomiemi na trávicím a močovém traktu Lektorská hodnocení Účastnící vzdělávání velmi živě reagovali na přednášenou látku. Aktivně se zapojovali do diskuse, kladli otázky k nejasnostem v tématu konzultovali své osobní zkušenosti s péčí o stomie. Při praktických ukázkách aplikace jímacích systémů ochotně spolupracovali, o všechny sdělované poznatky jevili nevšední zájem. Shodně vyjadřovali přínos a obohacení absolvováním kurzu.

Audit

Audit Obsah vzdělávání: Zdravotničtí a THP pracovníci 2 skupiny - 1den školení – 31 účastníků Obsah vzdělávání: Úvod Proces managementu jakosti Princip a cíle interního auditu ve zdravotnickém zařízení Interní audit jako dokumentovaný proces Vybrané kapitoly ISO 19011 – základní požadavky na provádění interního auditu ve zdravotnickém zařízení Fáze interního auditu Plánování interního auditu Příprava auditora Provedení auditu:sběr materiálů, porovnání, zkoumání, formulace závěru Závěrečná zpráva Dokumentace auditu Profese interního auditora Postavení interního auditora ve společnosti Kvalifikace interního auditora Práva a povinnosti interního auditora Obsah směrnice o interním auditu Praktický výcvik Zadání praktické úlohy pro simulovaný interní audit - procvičení všech fází interního auditu

Audit Lektorská hodnocení Účastníci byli motivováni ke vzdělávání se zjevnou chutí učit se nové postupy pro odhalování rizik a zajišťování efektivní zpětné vazby o kvalitě a bezpečí poskytované péče. Výuka byla jak v teoretické, tak v praktické části pojímána interaktivně se zásadním důrazem na aktivní zapojení účastníků. Praktická část byla řešena v týmech, aby měli možnost si natrénovat plánování a přípravu auditu dle procesu, nikoliv dle jednotlivých činností či standardů. Byly kladeny dotazy a předkládány modelové situace, které měli posluchači řešit. Prokázali vysokou aktivitu a schopnost týmové spolupráce a používání metody brainstormingu. Rovněž znalost základních postupů interního auditu byla při zařazení účastníků do vzdělávání na jisté úrovni a bylo znatelné, že interní audit probíhá, ale potřebuje jisté systémové a procesní doladění.

Komplexní ošetřovatelská péče o tracheostomované pacienty

Komplexní ošetřovatelská péče o o tracheostomované pacienty Zdravotničtí pracovníci 3 skupiny - 1 den školení – 72 účastníků Obsah vzdělávání: Klinická anatomie a fyziologie horních cest dýchacích Nejčastější onemocnění dýchacích cest vedoucích k tracheotomii Druhy kanyl a příslušenství, jejich dezinfekce a sterilizace Péče o tracheostomované Sociální a psychické dopady a možnosti hlasové rehabilitace Praktický nácvik plánování ošetřovatelské péče

Komplexní ošetřovatelská péče o o tracheostomované pacienty Lektorská hodnocení Účastnící vzdělávání velmi živě reagovali na přednášenou látku. Účastníci se aktivně zapojovali do diskuse, kladli otázky k nejasnostem v tématu a konzultovali své osobní zkušenosti s péčí o tracheostomie. Při skupinových cvičeních spolupracovali a zapojovali se do diskuzí.

Hygiena operačních sálů a nozokomiální nákazy

Hygiena operačních sálů a nozokomiální nákazy Zdravotničtí pracovníci 3 skupiny - 1 den školení – 72 účastníků Obsah vzdělávání: Prevence vzniku a šíření infekcí ve zdravotnickém zařízení Epidemiologicky a klinicky významní původci nozokomiálních nákaz Hygienicko-epidemiologický režim na operačních sálech Bariérová ošetřovací technika Izolace, bariérový režim u infekčního pacienta Rizika vzniku infekce v místě chirurgického výkonu Hygiena rukou Desinfekce, úklid Sterilizace Manipulace s biologickým materiálem Postup při poranění o použitou jehlu, po expozici biologickým materiálem Manipulace s prádlem a odpady

Hygiena operačních sálů a nozokomiální nákazy Lektorská hodnocení Zdravotníky témata velmi zajímala Téma je pro ně aktuální, což se projevovalo množstvím dotazů V nemocnici zatím není zaveden jednotný systém hlášení, sledování a hodnocení NN Preventivní postupy se začínají standardizovat a sjednocovat

Komplexní péče o kůži a léčba chronických ran, vlhká terapie

Komplexní péče o kůži a léčba chronických ran, vlhká terapie Zdravotničtí pracovníci 3 skupiny - 1 den školení – 72 účastníků Obsah vzdělávání: Anatomie a fyziologie kůže Druhy defektů a typy ran Význam prevence, vhodné prostředky a pomůcky Proces hojení ran, fázové ošetřování Identifikace, diagnostika, komplikace, postižení Volba vhodných postupů – čili “ jak na to“ Moderní hojní ran – vlhká terapie, vakuová terapie Diskuse, rady, zkušenosti

Komplexní péče o kůži a léčba chronických ran, vlhká terapie Lektorská hodnocení Účastníci kurzu byli velmi kompaktní skupina pracovníků nelékařských profesí v Nemocnici s poliklinikou Česká Lípa, a.s., kteří se s problematikou lokálního ošetřování ran setkávají v každodenní praxi. Téma je velmi zajímalo a každý blok byl zakončen diskuzí

Vykazování zdravotní péče

Vykazování zdravotní péče Zdravotničtí a THP vedoucí pracovníci 1 skupiny - 1 den školení – 34 účastníků Obsah vzdělávání: Případ a jeho klasifikace Definice případu Zařazování případů do skupin Příklad DRG jako nástroj řízení Výpočet nákladů na případ Optimalizace procesů v DRG Benchmarking nemocnic Praktická cvičení Shrnutí

Vykazování zdravotní péče Lektorská hodnocení Zcela jistě heterogenní skupina, nicméně spolupracující, se zájmem a snahou o porozumění tématu. Velmi rozdílná míra informovanosti a znalostí v oblasti klasifikačních systémů IR-DRG, kódování dle MkN-10 a závazných Metodických materiálů NRC . Účastníci kladně hodnotili zaměření kurzu pro konkrétní oddělení s konkrétními příklady a diagnózami. Hodnotili ho dále jako stručné, věcné, přínosné. Lektorka dokázala nezajímavé téma přednést tak, aby bylo přínosné pro všechny.

E-learning – Bazální stimulace Zdravotničtí pracovníci 25 účastníků Obsah vzdělávání Základní poznatky z neurofyziologie, vývojové psychologie, psychologie, pedagogiky a ošetřovatelství. Základní principy a prvky konceptu Vztahy mezi jednotlivými smyslovými orgány Vývoj vnímání a pohybových schopností v prenatálním období (období před narozením). Využití těchto poznatků při strukturování individuálních plánů péče.

Rovné příležitosti V rámci programování, řízení, monitorování a evaluaci bude brán zřetel na rovné příležitosti a rovné zacházení pro všechny hlediska věk pohlaví,etnika,zdravotního postižení V našem projektu se týká především oblasti: jednotlivých věkových skupin, dostupností pro všechny účastníky a účastnice - je řešeno rozsahem projektu, dostatečným množstvím míst v kurzech a především dlouhodobou koncepční prací nad zaměřením projektu, vstřícného přístupu k potřebám tzv. specifických věkových skupin zařazení e-learningových kurzů, které svou časovou pružností umožňují skloubit zaměstnání, vzdělávání i rodinný život.

Udržitelný rozvoj Principy udržitelného rozvoje vychází z Lisabonské strategie a ze Strategických obecných zásad Společenství, 2007-201317 jako součást hlavních priorit Je třeba zohledňovat udržitelný rozvoj v oblasti rozvoje ekonomiky, životního prostředí, dopravy, cestovního ruchu, zdraví obyvatelstva, vzdělávání, zaměstnanosti i sociálního začleňování. Udržitelný rozvoj je založen na hledání kompromisů mezi aktuálními potřebami a možnostmi budoucích generací uspokojit jejich vlastní potřeby Zvláštní důraz je kladen na posílení součinnosti mezi ochranou životního prostředí a hospodářským růstem. V našem projektu bude udržitelný rozvoj podpořen těmito aktivitami: ekologické třídění odpadu veškerý materiál pořízený v rámci projektu bude využíván s maximální ohledem na úspornost zamezení nadbytečné spotřeby vody

Závěrem Děkujeme všem zúčastněným za zájem a pozitivní zpětnou vazbu na kvalitu obsahu i lektorů vzdělávacích kurzů Dotazy na: Mgr.Pavlína Simmerová – tel. 4035 Mgr.Dana Šperlíková – tel. 4652 Lenka Caklová – tel. 4005