Očekávané změny v oblasti investičních pobídek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Advertisements

Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Regionální kancelář pro Ústecký kraj
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Podpora podnikání a investic v regionech ze Strukturálních fondů EU
Současný systém podpory
Zhodnocení fungování pobídek po novele Ing. Ondřej Votruba | ředitel Divize Investic Brno, 8. říjen 2013.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Příprava nové dopravní politiky ČR
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
Podpora podnikání a investic a EU v následujícím období Ing. Ondřej Votruba | ředitel Divize Investic Brno, 24. duben 2013.
CzechInvest - Regionální kanceláře - představení produktů a služeb, aktuální dotační příležitosti Regionální kancelář pro Královéhradecký a Pardubický.
NÁVRH NOVELY ZÁKONA O INVESTIČNÍCH POBÍDKÁCH © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Veřejné výběrové řízení 16. ročníku sbírkového projektu Pomozte dětem.
ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a priority MPO pro programové období kohezní politiky 2014.
Český export a zrychlená bankovní a finanční integrace EU
Konference INOVACE 19. září 2013 Podpora podnikání malých a středních podniků ze strany Ministerstva průmyslu a obchodu ČR Ing. Tomáš Hajdušek náměstek.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
1 Dotační řízení 2015 Středočeské fondy. 2 1.Základní informace pro žadatele 2.Struktura dotačních titulů Tematické zadání Rozpočty Středočeských.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
ČR jako atraktivní lokalita pro umístění centra sdílených služeb Petr Pospíšil| ředitel Divize Investic
Nová pravidla veřejné podpory
Strukturální fondy EU a ICT v polygrafických podnicích Pavel Karásek.
Podpora inovativním podnikům „Inovační fórum pro malé a střední podniky“ Lada Kratochvílová Ostrava
PhDr. Věra Havránková odbor ekologie
Téměř sto miliard korun pro konkurenceschopné české podniky Praha Národní dům Na Smíchově 3. října 2006 Nové přístupy implementačních agentur k žadatelům.
Martin Říman ministr průmyslu a obchodu 1. ročník konference STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 2007 VÝVOJ, LIDÉ, PŘÍLEŽITOSTI.
Institucionální a věcné aspekty státní podpory exportu
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic Fórum Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012 Ing. Blanka Miksová Praha,
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Chce být ekonomie udržitelná resp. je toho vůbec schopna? Ing. Lubor Tvrdý, Ph.D. PROCES Centrum pro rozvoj obcí a regionů
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Mgr. Jakub Benda) 2)Změny ve 4. Výzvě (Mgr. Jakub Benda) 3)Informace o Prioritě 1 (Ing. Johana.
CRR ČR, Společný technický sekretariát, Olomouc, ul. Jeremenkova 40B, , | tel.: | fax: +420.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Digitální Česko – veřejná konzultace Ing. Jan Duben ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Spolupráce na tvorbě Regionálních inovačních strategií Podpora konkurenceschopnosti krajů CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic Mgr. Lucie.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
K O N F E R E N C E Ministerstva průmyslu a obchodu ČR 14. června 2007 Michnův palác, Praha OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Investice do Vaší budoucnosti.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Investiční pobídky. ► Investiční pobídky začaly být v ČR poskytovány investorům od roku Jsou realizovány MPSV, MPO a Agenturou na podporu podnikání.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE (RIS) PETR CHLÁDEK.
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje Setkání s poskytovateli sociálních služeb v Ústeckém kraji.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 „Kraj, kde je radost žít“
Podpora podnikání z pohledu bankovního sektoru
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Ing. Petr Porák, Ministerstvo průmyslu a obchodu
Příliv investic do České republiky
Ing. Pavel Vinkler, Ph.D., ředitel odboru podnikatelského prostředí
Transkript prezentace:

Očekávané změny v oblasti investičních pobídek 12. prosince 2013, Praha

Struktura vystoupení Nová pravidla veřejné podpory Novela zákona o investičních pobídkách

I. Nová pravidla veřejné podpory (RAG) Proč změna? červen 2013 – Evropská komise schválila nová pravidla regionální podpory RAG nejvýznamnější dopad pro ČR – snížení maximální možné míry veřejné podpory pro velké firmy, a to ze současných 40 % na 25 % velké podniky tvoří 95 % všech dosavadních žadatelů o investiční pobídky příčinou je vyšší HDP ČR na jednoho obyvatele Důsledek snížení konkurenceschopnosti ČR v lákání investic oproti některých regionům Polska, Maďarska a Slovenska v důsledku však snížení konkurenceschopnosti Evropy jako celku vůči ostatním zemím světa Alternative use of less distorting measures Definition of single investment project Spillover effects

I. Nová pravidla veřejné podpory (GBER) platnost nových pravidel (GBER) se po intenzivním vyjednávání s EK podařilo odložit na termín 1. července 2014 Stávající podmínky platí pro podání žádosti, ke kterým nejpozději do června 2014 bude vydáno rozhodnutí, tedy podání na CI v průběhu ledna/únor 2014. kvůli harmonizaci s novými pravidly a z důvodu snížení maximální výše podpory oproti okolním státům je potřeba připravit novelizaci zákona o investičních pobídkách nadále probíhají jednání s EK ve snaze zmírnit dopady nových pravidel na podporu investic v ČR

II. Novela zákona o pobídkách – současný stav Důvody podpora investic tvorba nových pracovních míst podpora R&D Podpora sleva na dani z příjmu Hmotná podpora - zaměstnanost Hmotná podpora - školení, Hmotná podpora - capex Zvýhodněné území Podporované aktivity zpracovatelský průmysl technologická centra centra strategických služeb

II. Novela zákona o pobídkách – budoucnost? Důvody podpora investic tvorba nových pracovních míst podpora R&D Reakce na pravidla EU Podpora Současný stav + snížení odvodu z úhrnu mezd Osvobození daně z nemovitostí podpora „menšího rozsahu“ Podporované aktivity zpracovatelský průmysl technologická centra centra strategických služeb + Zvýšení hmotné podpory na 200 tis. Kč, účinnost od 2014.

II. Novela zákona o pobídkách – budoucnost? Ostatní důležité změny Parametrické změny kvalifikačních předpokladů Rozšíření oblasti podporovaných „službových“ projektů Zatraktivnění průmyslových zón (SEZ) Zlepšení v možnostech čerpání slevy na dani z příjmů - princip udržitelného zisku přiměřenost sankcí „punitur quia peccatum est“ - převodní ceny Usnadnění realizace podnikatelských strategií – přeměn obch. společností Zjednodušení formulářů a potřebné dokumentace A co dál? – „Koncepce podpory investic 2014-2020“

Zbyněk Pokorný ředitel odboru inovačního podnikání a investic Ministerstvo průmyslu a obchodu E-mail: pokornyz@mpo.cz Tel.: +420 224 853 020