Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti SEI z kontrol energeticky úsporných opatření v budovách
Advertisements

Státní energetická inspekce 21. –
Správní řízení při ukládání pokut za porušení zákonů
Obecné požadavky na výstavbu
Zákon o hospodaření energií - současnost a budoucnost
Problematika certifikace budov
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Zkušenosti s prokazováním původu elektřiny z druhotných a obnovitelných zdrojů elektřiny Ladislav Havel © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Novela zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Nástroje územního plánování
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Činnost územního inspektorátu pro Zlínský kraj
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
Novela zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií Ing. František Plecháč ústřední ředitel Státní energetická inspekce.
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Směrnice Evropského parlamentu a Rady Evropy č. 2002/91 ES o energetické náročnosti budov Jiří Tomek energetický auditor č. 075 seznamu MPO ČR.
Státní energetická inspekce
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
Kurt Dědič odbor ochrany ovzduší MŽP
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Využívání druhotných zdrojů energie
Státní energetická inspekce Vliv novely energetického zákona na činnost Státní energetické inspekce Ing. Petr Holoubek Žofín
Stav novelizace zákona o hospodaření energií Ing. Jan Pouček MPO.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Energetický průkaz budovy.  Požadavek Evropské směrnice /es.  Každá země realizuje požadavek vlastní cestou  Pro ČR se stal vzorem rakouský.
Koncepce odborného vzdělávání a certifikace dospělých v oboru CHZ a TČ v České republice ( EPEE 2008 ) Ing. Ivan Zahrádka, Svaz CHKT, Praha 9, tel.:
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Ing. Zdeněk Kondler, ředitel územního inspektorátu XXI. Seminář energetiků – Jelenovská ledna 2011.
Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program Eko-Energie – Ostrava Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Teplárenství v ČR a současná legislativa, výhled do budoucnosti.
Úspory energie a regenerace
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Správní řízení při ukládání pokut za porušení zákonů Ing. Jan Kovář Státní energetická inspekce.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Vládní návrh novely zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
1. Průkaz energetické náročnosti budov Praha 15. ledna 2009.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
Energetická legislativa v ČR v roce 2007 a další výhled JUDr. Ivanka Boušová MPO ¨
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Zákon o hospodaření energií, směrnice EU Ing. František Plecháč 1Jelenovská 2011.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Státní energetická inspekce
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Problematika podpory KVET a druhotných energetických zdrojů v novele energetického zákona Ing. Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Kontrolní činnost SEI v teplárenství Ing. Josef Svoboda ředitel odboru teplárenství.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Novely energetické legislativy v teplárenství
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Novelizace zákona o PO (spalinové cesty) kpt. Mgr. Petr Komínek, DiS. 1.
Energetický audit a Průkaz energetické náročnosti budovy – Opava – Bruntál – Karviná Frýdek-Místek
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
SP4 - RD PROVÁDĚCÍ v ARCHICADU ing. arch. Vladimíra Jínová 13 - TEXTOVÁ ČÁST.
náměstek Ministerstva životního prostředí
Speciální izolace BJ13.
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Transkript prezentace:

Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč

Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií Hlavní důvody novelizace zákona: směrnice Evropského parlamentu a Rady č. 2002/91/ES o energetické náročnosti budov, potřeba upřesnit některá ustanovení zákona.

Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií Hlavní směry novelizace: úprava a rozšíření základních pojmů, upřesnění územních energetických koncepcí, upřesnění Národního programu hospodárného nakládání s energií a využívání jejích druhotných a obnovitelných zdrojů, kontroly kotlů a klimatizačních systémů,

Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií zavedení nového § 6a – Energetická náročnost budov, v něm: - prokazování požadavků na energetickou náročnost budovy průkazem, - obsah průkazu, - umisťování průkazu na budovy.

Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií Energetický audit: - upřesnění textu včetně zkoušek energetických auditorů a zrušení zápisu v seznamu energetických auditorů, - upřesnění případů, kdy se energetický audit nemusí provádět.

Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií Nová definice a rozdělení správních deliktů. Upřesnění ochrany zvláštních zájmů pro Ministerstvo průmyslu a obchodu a SEI, zmocnění k vydání vyhlášky.

Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií Novela zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií ve znění pozdějších předpisů z hlediska podpory KVET obsahuje : § 2 písm. g): “ Pro účely tohoto zákona se kombinovanou výrobou elektřiny a tepla rozumí přeměna primární energie na energii elektrickou a užitečné teplo ve společném současně probíhajícím procesu v jednom výrobním zařízení.“

Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií §4 odst. 5 písm. c): „ Územní energetická koncepce obsahuje hodnocení využitelnosti obnovitelných a druhotných zdrojů a KVET.“ §5 odst. 4 písm. b): „ K uskutečnění Programu mohou být poskytovány dotace ze státního rozpočtu na rozvoj využívání KVET.“

Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií §6a odst. 4: „ Součástí průkazu nové budovy nad 1000 m2 celkové podlahové plochy musí být výsledky posouzení technické, ekologické a ekonomické proveditelnosti alternativních systémů vytápění, kterými jsou: b) kombinovaná výroba elektřiny a tepla

Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií §7 – zůstává nezměněn: (1) Každý výrobce tepla se zdrojem o součtovém výkonu zdroje vyšším než 5 MWt je povinen při budování nových zdrojů nebo při změně dokončených staveb u zdrojů již vybudovaných podrobit dokumentaci stavby energetickému auditu z hlediska zavedení výroby elektřiny.  

Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií (2) Každý výrobce elektřiny z tepelných procesů se zdrojem o součtovém výkonu zdroje vyšším než 10 MWe je povinen při budování nových zdrojů nebo při změně dokončených staveb u zdrojů již vybudovaných podrobit dokumentaci stavby energetickému auditu z hlediska zavedení dodávky tepla. Při užití plynových turbin se tato povinnost vztahuje na výkony vyšší než 2 MWe a při užití spalovacích motorů na výkony vyšší než 0,8 MWe.

Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií (3) Rozhodne-li se výrobce podle odstavců 1 a 2 realizovat kombinovanou výrobu elektřiny a tepla, je povinen dodržet pravidla pro navrhování zařízení a účinnost užití energie.   (4) Podrobnosti pro přípravu a uskutečňování kombinované výroby elektřiny a tepla stanoví vyhláška. ( č. 212/2001 Sb.)

Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií § 12 – Pokuty za přestupky a správní delikty právnických a podnikajících fyzických osob: za neprovedení zhodnocení KVET u průkazu budovy – 100 000,- Kč, za neprovedení energetického auditu při výstavbě nových zdrojů či jejich rekonstrukci z hlediska zavedení KVET – 1 000 000 ,- Kč.

Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií § 13 – Ochrana zvláštních zájmů stanovení dotčenosti MPO a SEI ve stavebních řízeních a při pořizování politiky územního rozvoje a územní plánovací dokumentace, zmocnění k vydání vyhlášky, která určí rozsah vydávaných stanovisek.

Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií Prováděcí právní předpisy: vyhláška č. 212/2001 Sb. se zatím nemění, vyhláška č. 150/2001 Sb. je v současné době v novelizaci, která se týká určení účinnosti při kondenzační výrobě elektřiny, KVET zůstává, vyhláška č. 439/2005 Sb., kterou se stanoví podrobnosti způsobu určení množství elektřiny z KVET.

Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií Současný stav novelizace: Návrh zákona má za sebou 1. čtení a je projednáván v Hospodářském výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Ostatní záležitosti plynoucí ze směrnice EP a Rady 2004/8/ES jsou zakotveny v energetickém zákoně.

Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií Děkuji Vám za pozornost.