Český jazyk (sloh) – 8. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Český jazyk (sloh) – 8. ročník
Advertisements

Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Český jazyk ( sloh) - 8. ročník
POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU
PODZIM synonyma, homonyma
Český jazyk ( sloh ) – 8. ročník
( poprázdninové opakování )
PODZIM POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU ( VÝROBA DRAKA)
Název materiálu: Vypravování
Gramatika Vypravování
VYPRAVOVÁNÍ.
Škola: Základní škola a Mateřská škola Nečtiny, Nečtiny 39 Název: VY_32_INOVACE_SADA02_ČESKÝ JAZYK_DUM03 Předmět: Český jazyk Ročník: 3. Klíčová.
Číslo v digitálním archivu školy
Pohádka o vodníčkovi Vodníčkova rodina
Věta jednoduchá a souvětí
VYPRAVOVÁNÍ.
VY_32_INOVACE_09_05 Základní vzdělávání – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura.
INTEGRACE 2.ročník ČJ.
KOMPOZICE příběhu ČASOVÉ VZTAHY
Růžová Karkulka Autor: JIŘÍ UHERKO.
O perníkové chaloupce Bylo nebylo….
Zájmena Mgr. Renata Nogolová
Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura Mluvnice jazyka českého na 1. stupni ZŠ Pořadí vět VY_32_INOVACE_18 Sada 3 Základní škola T. G. Masaryka,
Hádej, hádej, hádači Déšť mele prsty ve mlýnku
VYPRAVOVÁNÍ.
Vypravování Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
PŘEDLOŽKY PŘED NÁMI S VČELKOU MIJOU
39.1 Předložky NAD Z PO ZA KOLEM NA V K VEDLE PRO OD BEZ U PŘED PŘES O
Příběh Bylo jedno krásné místo na Zemi a jmenovalo se Šumava. A bylo tam ještě jedno krásné místo Lesní království. Rostlo tam hodně.
OB 21-VVP-HUM-CJL- PAV-M-022. VYPRAVOVÁNÍ Vypravování - zachycuje děj, příběh, o kterém jsme četli, slyšeli, kterého jsme byli svědky nebo jej sami prožili.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
TEORETICKÁ ČÁST VYPRAVOVÁNÍ. Vypravování – útvar slohového postupu vyprávěcího Využití  v umělecké literatuře – základ epických děl (povídek, románů,
Název školy:Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_17 Téma:Vypravování Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Vypravování 2 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk 1 Autor: Mgr. Romana Martináková Poznáš pohádku?
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk 1 Autor: Mgr. Romana Martináková Poznáš pohádku?
Rozvoj slovní zásoby Základní škola a Mateřská škola Knínice u Boskovic, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ číslo DUMu: : VY_32_INOVACE_05_CJ1_rozvoj_slovni_zasoby.
Vypravování, přímá řeč Stezka odvahy O prázdninách jsem byla na táboře v Lázních Libverdě. Bylo tam velmi hezky. Jednoho dne nám řekl vedoucí tábora: „Pátý.
OB 21-VVP-HUM-CJL- PAV-L VYPRAVOVÁNÍ Vypravování - zachycuje děj, příběh, o kterém jsme četli, slyšeli, kterého jsme byli svědky nebo jej sami.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice AUTOR: Vondráková NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_Červená Karkulka TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Práce je vlastní originální tvorbou autora.
MOTIVACE Jakou knihu jste naposledy četli?
SLOVESA SE SLŮNĚTEM PRO DRUHÁČKY
Autor: PaedDr. Jana Čechová
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
SLOVESNÝ ZPŮSOB PODMIŇOVACÍ
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
ČASOVÉ VZTAHY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Sotolář. Dostupné z Metodického portálu ISSN ,
Základní škola a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice
Předložky.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Příbor, Dukelská 1346,příspěvková org.
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_13
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
VYPRAVOVÁNÍ Mgr. Michal Oblouk.
Vzdělávací Jméno autora Mgr. Blanka Pišvejcová Datum vytvoření
Název školy: ZŠ a MŠ Zvole Autor: Mgr. Jana Němcová
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lenka.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
Počítáme na prstech jedné ruky podle pohádky
VYPRAVOVÁNÍ Slohový útvar vyprávěcího postupu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Elektronická učebnice - I
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor:
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Zájmena.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
VY_32_INOVACE_ČJ.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Jazyk a jazyková komunikace, Český jazyk.
Transkript prezentace:

Český jazyk (sloh) – 8. ročník VYPRAVOVÁNÍ Český jazyk (sloh) – 8. ročník Mgr. Iva Jakubcová

Co si lidé nejčastěji vypravují? Co sami nezažili – příběhy, které viděli v kině, v televizi, četli… = reprodukovaný děj zážitky ( co se nám přihodilo), události

Na co bychom si měli dát pozor: Každé vypravování by mělo mít svou stavbu : Úvod ( seznámení s dějem, jeho otevření) Zápletka Vyvrcholení Rozuzlení ( uzavření děje, dojmy, poučení…) Přečti si začátek následujícího vypravování. Co je špatně?  „Jeníček s Mařenkou šli do lesa. Šli na jahody. Otec šel na dřevo a oni šli sbírat do džbánku. Stmívalo se a otec stále nešel. Šli lesem a zabloudili. Jeníček vylezl na strom a uviděl světýlko. A tak šli za tím světýlkem, až došli k chaloupce. …

UTÍKAT NEMLUVIT BÝT (na nějakém místě) SEBRAT KOUKAT ZVÍTĚZIT PĚKNÝ SPRÁVNĚ! V příběhu by se neměla opakovat stále stejná slova! Zkus nahradit slova slovy stejného významu (synonymy): UTÍKAT NEMLUVIT BÝT (na nějakém místě) SEBRAT KOUKAT ZVÍTĚZIT PĚKNÝ PRAŠTIT OTEC RACHOT BĚŽET MLČET NACHÁZET SE VZÍT DÍVAT SE VYHRÁT HEZKÝ BOUCHNOUT TÁTA HLUK

Kohout kokrhal: Kykyryký, dobré ráno! Ve vypravování jsou často přesné výpovědi jednotlivých postav. Ty se zapisují jako přímá řeč pomocí uvozovek „ Např.: Maminka řekla: „ Karkulko, doneseš dnes babičce něco dobrého.“ Zkus doplnit uvozovky do vět: Kohout kokrhal: Kykyryký, dobré ráno! Pes mu odpověděl: Dobré ráno, kamaráde. Dnes je krásně, nevyrazíme do lesa? Výborný nápad, řekl kohout. Kohout kokrhal: „ Kykyryký, dobré ráno!“ Pes mu odpověděl: „Dobré ráno, kamaráde. Dnes je krásně, nevyrazíme do lesa?“ „Výborný nápad,“ řekl kohout.

Ve vypravování také často používáme PŘIROVNÁNÍ  Když někoho (něco) k někomu (něčemu )přirovnáváme, protože se mu něčím podobá ( barvou, velikostí apod.) Vymysli přirovnání: Plave jako ryba. Spí jako dudek. Má zrak jako ostříž. Zpívá jako slavík. Mračí se jako čert. Drží se něčeho jako klíště. Krade jako straka.

A teď si přečti začátek následujícího vypravování a doplň správně I/Y: B__l jednou jeden ob__čejný kluk. Jmenoval se M__rek a b__dlel v Děč__ně nedaleko škol__. Chodil do 8. tříd__. Jednou ráno se Mirek probudil, nasn__dal se a v__raz__l do škol__. V__šel z domu. Najednou uv__děl na chodníku ležet barevné skl__čko. Zvedl ho a ……………………………… .

Správně: Byl jednou jeden obyčejný kluk. Jmenoval se Mirek a bydlel v Děčíně nedaleko školy. Chodil do 8. třídy. Jednou ráno se Mirek probudil, nasnídal se a vyrazil do školy. Vyšel z domu. Najednou uviděl na chodníku ležet barevné sklíčko. Zvedl ho a …………………………………… Do sešitu zkus dokončit příběh. Použij některá z těchto slov: nápad peřina pohádka deštník zmrzlina kolotoč kouzlo

Nakonec si přečteme , jak vypravování pokračovalo. Kdo má nejlepší?    Ohodnoť svoji práci.

Prameny: Obrázky Klipart Z. Krausová – Český jazyk pro 6. ročník ZŠ (Fraus 2003)