Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Český jazyk ( sloh ) – 8. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Český jazyk ( sloh ) – 8. ročník"— Transkript prezentace:

1 Český jazyk ( sloh ) – 8. ročník
DOPIS Český jazyk ( sloh ) – 8. ročník Mgr. Iva Jakubcová

2   „Dopisy, psaníčka, holoubci bělaví,
jeden tě zarmoutí, druhý tě pobaví. Tajemné obálky, přileťte zdaleka, potěšte člověka.“ Jaký dopis člověka potěší? Jaký dopis člověka zarmoutí?

3 Dopisy rozlišujeme OSOBNÍ ( soukromý) a ÚŘEDNÍ.
V SOUKROMÉM DOPISE MŮŽEME POUŽÍT I SLOVA HOVOROVÁ A CITOVĚ ZABARVENÁ. Komu už jsi psal(a) dopis? Od koho jsi dostal(a) dopis? Píší lidé ještě dnes dopisy? Může dopis nahradit zpráva SMS?

4 Při psaní dopisu, bychom měli dodržovat některá pravidla:
Píšeme na rovný a čistý papír. Můžeme vybrat také pěkný dopisní papír. Dbáme na úpravu dopisu – vpravo i vlevo vynecháme čisté okraje, píšeme čitelně a úhledně. Píšeme bez chyb a škrtanců!

5 Víš, kdo je ODESÍLATEL? Odesílatel je ten, kdo dopis odesílá. Víš, kdo je ADRESÁT? Adresát je ten, komu je dopis určen.

6 Přečti si dopis, správně doplňuj i/y a přemýšlej, co by nemělo v dopise chybět.
Ve Špindlerově Mlýně M__lý Zb__ňku, zdrav__m tě z prázdninového pob__tu ve Špindlerově Ml__ně. Jsem tu s rodič__ a s bratrem M__rkem. Každ__ den máme pestr__ program. Někd__ chod__me na v__cházky, jindy na houb__ nebo na v__lety. Když je pěkné počas__ , jdeme na bl__zké koupal__ště Včera mě bolelo v krku a nemohl jsem pol__kat, a tak jsem zůstal v hotelu, p__l b__l__nkový čaj a četl si. Dnes už je m__ lépe a asi pojedu na v__let na kolech. Moc se těš__m, až se zase uv__díme! Ahoj Mirek

7 Správné řešení: Ve Špindlerově Mlýně Milý Zbyňku, zdravím tě z prázdninového pobytu ve Špindlerově Mlýně. Jsem tu s rodiči a s bratrem Mirkem. Každý den máme pestrý program. Někdy chodíme na vycházky, jindy na houby nebo na výlety. Když je pěkné počasí , jdeme na blízké koupaliště. Včera mě bolelo v krku a nemohl jsem polykat, a tak jsem zůstal v hotelu, pil bylinkový čaj a četl si. Dnes už je mi lépe a asi pojedu na výlet na kolech. Moc se těším, až se zase uvidíme! Ahoj Mirek

8  A co by nemělo v dopise chybět? Datum
Oslovení (pozdrav) zakončíme čárkou nebo vykřičníkem Sdělení (přání nebo poděkování) Rozloučení a podpis (jméno) Samostatný úkol do sešitu: Představ si, že jsi na dovolené na jakémkoliv místě na zeměkouli. Napiš domů dopis. Například: co tam děláš, jak to tam vypadá, co jíte, čím se přepravujete, jaké je tam počasí…….

9 A nakonec si přečteme všechny dopisy
A nakonec si přečteme všechny dopisy. Ohodnoť svůj dopis – je napsaný čitelně? Je bez chyb? Nechybí datum, oslovení, rozloučení, pozdrav?

10 Rozšiřující učivo – náměty:
 Napiš babičce dopis o tom, že přijedeš na víkend. Přijedeš vlakem, proto ať na tebe počká na nádraží. Napiš jí, že půjdete na houby, pomůžeš jí s prací na zahrádce. Napiš také, na co se těšíš. Píšeš neznámému klukovi nebo holce, s kterými si chceš dopisovat. Napiš jim něco o sobě podle osnovy: Datum a oslovení Představení se – jméno, věk, škola Záliby, koníčky, volný čas Základní údaje o městě, ve kterém žiješ Co se chceš od kamaráda dozvědět ty. Rozloučení Tvoje adresa

11 Prameny: Obrázky Klipart
Z. Krausová – Český jazyk pro 6. ročník ZŠ ( Fraus 2003) J. Žáček – Žáčkova encyklopedie pro žáčky (Albatros 2002) H. Muhlhauserová – Český jazyk 4 ( Nová škola Brno 2005)


Stáhnout ppt "Český jazyk ( sloh ) – 8. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google