Lokální ekologie ve městě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CLIL Content and Language Integrated Learning
Advertisements

Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
Environmentální výchova pro základní školu
Nové přístupy k využití ict ve výuce přírodovědných předmětů na základních školách CZ.1.07/1.1.07/
Studentská inovace praxí
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Představení zajímavých projektů OPVK
Konference NOVÁ GENERACE TURISTICKÉHO ZNAČENÍ ANEB TURISTICKÉ STEZKY DO MOBILU Rámcový projekt Životní prostředí v Praze a volný čas – V Praze za přírodou.
Anglický jazyk Michaela Hrdličková, 251 PT1 – Provozní technika 1. ročník „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ZA „V DIALOGU“ Kosek, Kovář – zadání, letní semestr 2012 OÁZA BŘEVNOV 1879 Ideový podklad pro zadání úkolu.
Formy dějepisného vyučování Přednáška č. 7 ZS AR 2013/2014.
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Obchodní činnosti - Kapitola 8 1 VÝZKUM TRHU KAPITOLA 8 Pavlíčková.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
PŘÍPRAVA METODICKÉHO POKYNU REKTORA VŠSS KE ZPRACOVÁNÍ DIPLOMOVÝCH PRACÍ Zpracování diplomové bakalářské práce.
KEG Použití vzorů při vyhledávání na webu Václav Snášel.
Zpracování VŠKP práce Doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. Prof. Ing. Radim Farana, CSc.
Management a rozvoj obcí
aktuální problémy současného světa postoje, názory, jednání
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Podpora přípravy projektů NNO pro příští programovací období 2007 – 13 Chceme zpracovat takové projekty NNO, jejichž cíle jsou společné více organizacím.
Téma: ODPAD A RECYKLACE Motto: Recyklace - má to smysl?
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
Vzdělávací oblast – člověk a jeho svět Předmět – prvouka 3. roč.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Environmentální výchova a
Přírodovědný stacionář JEDOVNICE
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Didaktika geografie.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Teorie a metod. výchovy ke zdraví 2
Purkyňovo gymnázium Strážnice
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
„Váš kraj, Váš rozpočet“. Projekt „Váš kraj, Váš rozpočet“  Běžná praxe: občané mají možnost vyjádřit se k návrhu rozpočtu až ve fázi, kdy je návrh rozpočtu.
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Sára Motyčková 9.B 2015/2016 Název úkolu: Životní prostředí - Jak se vám žije ve Veselí nad Moravou? Číslo úkolu: 28 Zadání úkolu: Vytvoř a následně zpracuj.
PROJEKT R E G I O N PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVY V ÚSTECKÉM A KARLOVARSKÉM KRAJI CZ.1.07/1.1.00/
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
SVĚTLANA HANUŠOVÁ NAĎA VOJTKOVÁ JIHLAVA Hlavní principy CLIL CLIL v zahraničí.
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
Seminář Svazu měst a obcí České republiky , Praha Úloha architekta při rozvoji města Ing. arch. Marek Janatka, Ph.D.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
DOBŘÍ(Š) V POZNÁNÍ aneb interaktivní poznání historie, kultury a přírody na Dobříši.
MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016.
Formy dějepisného vyučování Přednáška č. 7 ZS AR 2014/2015.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
aneb projektový den pro žáky primy a sekundy DATUM: 9. května 2008
Integrovaný regionální operační program
Autor: Linda Dufková Vedoucí práce: PhDr. Pavla Kovářová, Ph. D.
Projekt Impuls / Seminář
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Projekt Impuls / Seminář
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Konflikt, koření života
Neživá příroda ve výuce přírodopisu
Polytechnické vzdělávání v praxi
TÝDEN VĚDY A VÝZKUMU FA ČVUT WORKSHOP I
Transkript prezentace:

Lokální ekologie ve městě Alžběta Škodová 4.11.2013 Toulcův dvůr

Ekocentrum Koniklec ekologické výukové programy (EVP) od roku 2002 21 vnitřních a 20 terénních EVP (MŠ, ZŠ, SŠ) Akce pro veřejnost, exkurze do provozů… Projekt „Počítáme s vodou“ Projekt „Město do kapsy“

Dnešní dílna Cíle: seznámit se s konceptem „learning outside the classroom“, badatelsky orientovanou výukou, společné vysvětlení pojmu lokální ekologie představení projektu „Město do kapsy“ a ukázka 3 projektových dní vyzkoušení si přípravy vlastního projektového dne prezentace návrhů

„Learning outside the classroom“ Jaké výhody a nevýhody přináší dle Vašeho názoru výuka mimo učebnu? Využívám možnosti výuky mimo učebnu ve své pedagogické praxi? Jak často a za jakým účelem? Shrnutí Není důležité jen to, co se učíme, ale především, jak a kde se učíme. Cílem výuky mimo učebnu je rozvíjet dovednosti, formovat hodnoty žáků, působit na jejich osobnostní a sociální rozvoj, růst motivace k učení. Učení, které probíhá prostřednictvím získávání znalostí a dovedností v reálném životě (prostřednictvím praktické činnosti). Zvyšuje atraktivitu hodin a zvyšuje zájem studentů. Výsledkem je zvýšená koncentrace a lepší výsledky. Další informace naleznete na : http://www.lotc.org.uk/ http://cft.vanderbilt.edu/teaching-guides/teaching-activities/teaching-outside-the-classroom/

„Badatelsky orientovaná výuka“ český ekvivalent anglického „IBSE = Inquiry Based Science Education“ učení se skrze bádání, zkoumání, pídění se po odpovědi vzdělávací směr v přírodovědných předmětech (Science), který využívá metody aktivního učení nedostatečná dovednost českých žáků aplikovat nabyté znalosti v přírodovědných předmětech (PISA, 2006) nejen v exteriéru, ale také v interiéru Další informace na: www.badatele.cz (Sdružení Tereza)

„Lokální ekologie“ Lokální Ekologie týkající se nejbližšího okolí, ve kterém se žáci pohybují, tendence EVVO od globálních problémů, po ty lokální, které můžeme nejsnadněji ovlivnit, Princip/zásada subsidiarity- rovněž politická zásada, podle níž se rozhodování a zodpovědnost ve veřejných záležitostech má odehrávat na tom nejnižším stupni veřejné správy, který je nejblíže občanům. Vztah k místu- jedno z klíčových témat Akčního plánu strategie VUR 2008 -2015 Ekologie Věda, která se zabývá vztahem organismů a jejich prostředí a vztahem organismů navzájem (Haeckel, 1866) V širším významu chápáno jako životní/přírodní prostředí a jeho ochrana

„Lokální ekologie“ Co všechno spadá do životního/přírodního prostředí na lokální úrovni?

Město do kapsy 10 projektových dní, jejichž prostřednictvím se žáci blíže seznamují s městem či městskou částí, ve které se škola nachází žáci získávají nejen nové znalosti o daném ekoregionu z pohledu deseti různých témat, ale učí se i novým dovednostem prostřednictvím práce v terénu žáci mapují danou problematiku, plní zadaný úkol a navrhují řešení konkrétního problému svá zjištění zpracovávají elektronicky do textové podoby a společně s fotografiemi ukládají do „elektronických kapes“ webových stránek projektu- www.mestodokapsy.cz

MĚSTO DO KAPSY Kvalita ovzduší Nakládání s odpady Kulturní paměť Potravinové zdroje Biologičtí škůdci Estetika a rekreace Využití prostoru Funkce zeleně Bariérovost prostředí Voda ve městě

Město do kapsy vychází ze zprávy „Hodnocení ekosystémů k miléniu 2003 – 2006“ (OSN) Ekosystémové služby- jsou přínosy, které lidé získávají od ekosystémů – mají vliv na životní úroveň lidí Témata projektu „Město do kapsy“ pokrývají: zásobovací ekosystémové služby (téma Samozásobování potravinovými zdroji, Zdroje pitné a užitkové vody, Využití prostoru, Funkce zeleně), regulační ekosystémové služby (téma Biologičtí škůdci, Nakládání s odpady, Kvalita ovzduší) kulturní ekosystémové služby (Hodnoty kulturního dědictví, Estetická a rekreační funkce, Bariérovost prostředí).

Nakládání s odpady CÍLE PROGRAMU Žák vlastními slovy vyjádří, co je to odpad. Žák seřadí způsoby nakládání s odpady podle hierarchie nakládání s odpady. Žák uvede alespoň 5 příkladů vytříditelných složek z komunálního odpadu. Žák vysvětlí, co je to materiálové využití odpadu. Žák odůvodní, proč je žádoucí třídit odpad a materiálově jej využívat. Žák prokáže dovednost používat měřící pásmo nebo krokoměr Žák předvede vyhledání nejbližšího sběrného dvora na internetové síti a vyhledá také termíny a místa přistavení velkoobjemových kontejnerů. Žák navrhne a obhájí řešení problémů, které vyplynuly z práce z terénu. Žák se naučí samostatně hovořit k danému tématu před ostatními žáky a před videokamerou

Nakládání s odpady- otázky Je pro mě snadné definovat, co to je odpad? Myslím si, že v městské části Praha 2 není problém se svozem a tříděním odpadu, že sběrná místa jsou čistá a kontejnerů je dostatek? Vím, co je to donášková vzdálenost a jaká by měla být? Není pro mě problém mluvit před ostatními žáky a kamerou ke konkrétnímu tématu?

Nakládání s odpady- aktivity Do mapy zaznamenat všechna sběrná hnízda v okolí školy Do pracovního listu zaznamenat nečistoty v separovaném sběru, vytříditelné složky z komunálního odpadu, pořádek v okolí sběrných míst, zaplněnost kontejnerů Pomocí mapy určit a následně změřit nejdelší „donáškovou vzdálenost“ Dotazníky- zda občané třídí odpad, jaký odpad netřídí a proč, zda vědí, kde se nachází nejbližší sběrný dvůr a zda jsou spokojeni s komunálními službami v jejich městské části

Nakládání s odpady- role Fotograf – průběžně pořizuje fotografie z terénu, vyfotí fotek raději více, aby bylo později z čeho vybírat, celkem vybere 4 fotografie: fotka celé skupiny, fotka sociologa během výzkumu, práce skupiny u kontejnerů nebo při měření vzdálenosti, nejznečištěnější sběrné místo Analytik – má na starosti důkladně prozkoumat jednotlivá sběrná místa, spolupracuje úzce se zapisovatelem a spolu doplňují pracovní list, má na starosti spolu se zapisovatelem určit a změřit nejdelší donáškovou vzdálenost ve vytyčené oblasti Kartograf- vede skupinu podle mapy, hlídá, aby se skupiny pohybovala ve vyznačeném území, do mapy zakresluje umístění jednotlivých sběrných míst, zaznamenává trasu, spolu s analytikem a zapisovatelem zkoumá jednotlivá sběrná místa Zapisovatel- má na starosti vyplnění pracovního listu u jednotlivých sběrných míst, zkoumá spolu s analytikem jednotlivá sběrná místa, spolupracuje s analytikem na určení a změření nejdelší donáškové vzdálenosti Sociolog- má za úkol ve spolupráci s počítačovým expertem vyplnit 10 dotazníků týkající se nakládání s odpady, snaží se pokrýt všechny sociální skupiny (ženy, muže, mladé, staré) Počítačový expert- spolupracuje se sociologem a pomáhá mu vyplnit 10 dotazníků týkajících se nakládání s odpady

Nakládání s odpady- foto

Funkce zeleně CÍLE PROGRAMU Žák vlastními slovy vyjádří princip fotosyntézy. Žák vlastními slovy vyjádří, co je památný strom, zdůvodní, proč se vyhlašuje, a na mapě městské části ukáže, kde se jaký druh nachází. Žák vyjmenuje alespoň 5 ze 6 základních funkcí zeleně ve městě. Žák uvede alespoň 3 zákazy a příkazy, které platí v městské zeleni. Žák ve skupině vybere podle předem stanovených kritérií dva stromy z parkové zeleně, vytvoří jeho fotografickou a výtvarnou dokumentaci. Žák ve skupině vytvoří pomocí vlastních fotografií, informací z určovacího klíče a internetu 2 dendrologické tabule s vybranými stromy. Žák ve skupině prezentuje ostatním žákům své výstupy a fotografie z terénu

Funkce zeleně- otázky Vím co je to fotosyntéza a dokážu vlastními slovy vyjádřit její princip? Vím, co je to památný strom a znám památné stromy, které se nacházejí v naší městské části? Dokážu vyjmenovat alespoň 3 funkce zeleně ve městě? Není pro mě problém pomocí klíče určit, o který strom se jedná? Není pro mě problém mluvit před ostatními žáky a kamerou ke konkrétnímu tématu?

Funkce zeleně- aktivity Návštěva památného stromu Určení dvou druhů stromů Měření obvodu kmene, zaznamenávání stromů do mapy, obkreslování kůry, zjišťování informací o daném druhu Výroba naučných tabulí Vytvoření dendrologické stezky Prezentace

Funkce zeleně- role Fotograf – fotí v průběhu programu, v závěrečné fázi fotky stahuje, píše popisky, odevzdá 1 skupinovou fotku z exkurze, 1 fotku skupiny během práce v terénu, 2 fotky celých stromů, jež si skupina vybrala Dendrolog – dostane klíč, podle něhož v terénu určí druh stromu, krejčovský metr, kterým změří obvod stromu ve výšce 150 cm a v počítačové učebně spolu se zapisovatelem vytváří dendrologické tabule, předpoklad počítačově zručné osoby! Kartograf – dostane papírově mapu a v terénu vyznačí do ní dva, skupinou vybrané stromy a v počítačové učebně spolu s ostatními kartografy vytvoří elektronickou mapu dendrologické stezky Zapisovatel – pravá ruka dendrologa, v terénu do pracovního listu zapisuje informace o daném stromu, jež mu sdělí dendrolog a v počítačové učebně s dendrologem vytváří 2 tabule Výtvarník – pomocí uhlu překresluje v terénu na papír kůru jednotlivých stromů a v počítačové učebně vypomáhá s dendrologickými tabulemi

Funkce zeleně- foto

Bariérovost prostředí CÍLE PROGRAMU Žák vlastními slovy vysvětlí, co je to zdravotní postižení. Žák vyjmenuje druhy zdravotního postižení a jeho nejčastější. Žák vlastními slovy vysvětlí, co to jsou kompenzační pomůcky a uvede jejich příklady. Žák popíše časté předsudky o lidech se zrakovým postižením. Žák vysvětlí, jak správně nevidomému nabídnout pomoc, jak ho vést, jak mu pomoci při nástupu do MHD apod. Žák vyjmenuje alespoň 3 architektonické bariéry pro nevidomé a slabozraké. Žák vyjmenuje alespoň 3 architektonické bariéry pro lidi na vozíku. Žák vyjmenuje základní úpravy používané ve veřejné dopravě a veřejných institucích, které umožňují lepší orientaci a pohyb lidem s postižením.

Bariérovost prostředí - otázky Vím, co to je kompenzační pomůcka a znám alespoň dva příklady? Vím, jak správně nevidomému nabídnout pomoc, jak ho vést a jak mu pomoci při nástupu do MHD? Vím, jaké jsou nejčastější architektonické bariéry pro nevidomé a slabozraké?  Vím, jaké jsou nejčastější architektonické bariéry pro lidi na vozíku? Dokážu vyjmenovat některé úpravy používané ve veřejné dopravě a ve veřejných institucích, které umožňují lepší orientaci a pohyb lidem s postižením?

Bariérovost prostředí - aktivity Chůze s bílou holí, jízda na vozíku Mapa s vyznačenými objekty, MHD, chodníky- žáci zaznamenávají barvami problematičnost přístupu Zhodnocení problematických lokalit, návrhy zlepšení problematických míst

Bariérovost prostředí - role 1. Figurant/ka: v terénu představuje nevidomého nebo vozíčkáře - pohybuje se s bílou holí nebo na vozíku. Po návratu do třídy sepisuje spolu s asistentem zprávu. 2. Asistent/ka: pomáhá figurantovi jako asistent vozíčkáře nebo průvodce nevidomého (například při přecházení). Hlídá, aby se figurant nezranil. Po návratu do třídy sepisuje spolu s figurantem zprávu. 3. Zapisovatel/ka: zapisuje si postřehy figuranta i ostatních, vyplňuje informace k jednotlivým objektům, zastávkám MHD a poznamenává si cokoli, co je důležité ke zmapování lokality. Po návratu do třídy tvoří spolu s kartorafem mapu. 4. Fotograf/ka: má za úkol focení v terénu. Odevzdá tři fotografie: práce skupiny v terénu, 2 fotografie míst: nejhorší (nebezpečné nebo naprosto nevhodné) a nejlepší (bez bariér). Fotky stáhne do počítače a přejmenuje.

Bariérovost prostředí - foto

Historie projektu 2010 ZŠ Chmelnice, ZŠ Londýnská ZŠ Resslova, ZŠ Lupáčova, ZŠ Sázavská, ZŠ U Krčského lesa, ZŠ Meteorologická, ZŠ Prof. Švejcara „Voda, my a Praha 2“ – ZŠ Sázavská (kapsa Voda – rozpracovaná do 4 projektových dní) „Voda, my a Praha 3“ – ZŠ Jeseniova, „Voda, my a Praha 12“ ZŠ Na Beránku 2013/14 „Mikroklima okolí školy“ (3 kapsy – zeleň, voda, ovzduší, na 22 ZŠ v Praze – možnost se nyní zapojit do projektu)

Skupinová práce -Ve skupinách připravit návrh programu využívajícího principu LOTC a BOV Možné tematické bloky: -ochrana jednotlivých složek ŽP v okolí školy- voda, ovzduší, odpady, půda -městská infrastruktura - využití území, kulturní památky, doprava, architektura, parky -městská flora a fauna - stromy, rostliny, živočichové -lidé a jejich chování ve městě- bariérovost, potraviny…

Doporučený postup práce Od cíle k prostředkům téma -rostliny rostoucí v okolí školy 2) cíle -cílem je zmapovat, jaké rostliny rostou v okolí školy a určit, zda jsou chráněné či nikoli motivace -prohlídka herbáře/ochutnávka bylinného čaje metody + formy - metody: brainstorming, terénní práce, práce s textem, práce s obrazem, experimentování, metody řešení problémů...), formy (skupinová/kooperativní výuka, hromadná/frontální výuka, týmová práce, individualizovaná výuka) aktivity -rozdělení do rolí, práce s klíčem, vyplnění pracovního listu teoretický základ -k rostlinám a jejich zařazení dle stupňů ochrany Pomůcky -určovací klíče, pracovní listy

Tvorba posteru pomůcky teorie cíle téma motivace aktivity metody/ formy

Prezentace

Závěr a zhodnocení dílny Zdá se mi tento koncept výuky (LOTC/BOV) využitelný? Jaké jsou výhody a nevýhody tohoto konceptu?

DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST !!!