Lean Six Sigma MÚ Kopřivnice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nauka o podniku Seminář 7..
Advertisements

Porovnání učebních plánů SŠ % 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% GymnáziaTechnické lyceum SPŠSOU Výběrové/Disponibilní.
Sedm základních nástrojů managementu jakosti
Nauka o podniku Seminář 6..
Modely řízení zásob I. Deterministické
Rekonstrukce povrchu objektů z řezů Obhajoba rigorózní práce 25. června 2003 Radek Sviták
ČLENĚNÍ NÁKLADŮ PODNIKU S DŮRAZEM NA ROZHODOVÁNÍ
Balance Score Card (BSC) v řízení dodavatelských systémů
Procesy Informační proces
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality Kaizen.
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality
Co je Just in Time? V současnosti je Just in Time procesem dosažení dokonalosti ve výrobní společnosti založený na kontinuální eliminaci plýtvání. Za plýtvání.
Hodnocení způsobilosti měřících systémů
Regulační diagram je to základní grafický nástroj statistické regulace procesu, který umožňuje posoudit statistickou zvládnutost procesu statisticky zvládnutý.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Plánování, audit Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Systémový přístup k ochraně životního prostředí- 2. část František Janecký TTZO
LOGISTICKÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM
TKZ Polná spol. s r.o. od 1994 (1911) výrobce stavebního a nábytkového kování česká firma bez zahraniční spoluúčasti obrat - cca 210 mil. Kč počet zaměstnanců.
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 11/14.
Tisková konference Vzdělávací projekt „Zdravá nemocnice“
Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast: Ekonomika Tematická oblast:Zaměstnanci Téma:Plánování pracovníků Ročník:3. Datum vytvoření:prosinec.
VÝNOSY, NÁKLADY, VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ
Úvod do podnikových financí
Úpravy krmiv.
TOC Class Problem I (jednodušší varianta P&Q analýzy) (v tomto konkrétním příkladu je P=Y a Q=Z – specifikace proměnných) Ing.J.Skorkovský, CSc.
ROZHODOVACÍ ÚLOHY.
12. OPERATIVNÍ MANAGEMENT
RNDr. Zdenek Kubíček Nemocnice Třinec
ITIL Information Technology Infrastructure Library.
Pojmy a interpretace.
Fiskální cyklus – dekompozice salda Lukáš Lang – oddělení Fiskálních predikcí a makroekonomického modelování, MF ČR.
Možnosti financování rozvoje zdravotnického IT a návratnost investic MUDr. Pavel Kubů.
Ekonomika investic.
CHOVÁNÍ JEDNOTLIVNCE V ORGANIZACI
Vybrané metody analýzy
Six Sigma MÚ Kopřivnice.
Systém managementu jakosti QMS
I. Proces, Procesní audit
Pohled zhora. Z čeho vycházíme... Jedinou konstantou dneška je změna Změna musí být řízená Změny musí být dosaženo efektivně Projektů je kolem nás mnoho.
1 Kriteria hodnocení simulace – Balanced Scorecard (BSC) Toto metoda může být s úspěchem využita i pro stanovování cílů konkrétních projektů. Detailně.
Kalkulace – základní pojmy, metoda kalkulace
Příprava lepících směsí
LOGISTICKÉ SYSTÉMY /14.
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
Využití nástrojů průmyslového inženýrství a dynamické simulace pro optimalizaci montážního pracoviště.
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. 2 DATABÁZOVÝ SYSTÉM SYSTÉM ŘÍZENÍ BÁZE DAT (SŘBD) PROGRAM KTERÝ ORGANIZUJE A UDRŽUJE NASHROMÁŽDĚNÉ INFORMACE DATABÁZOVÁ APLIKACE PROGRAM.
Měření a řízení výkonnosti podniku, faktory vývoje
1. Úvod do problematiky Pojmy a definice Podnik v dynamickém prostředí
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Nikdo není schopen zahrát sám celou symfonii ...
Pojetí nákladů a výnosů v účetnictví. Základní otázky podnikatelského procesu Je výše oběti racionální (odpovídající) získanému prospěchu? Podnikatelský.
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
Balanced Scorecard (vyvážený soubor měřítek)
AKAD. ROK 2008/2009, LS PRŮMYSLOVÝ MARKETING - VŽ1 P R Ů M Y S L O V Ý M A R K E T I N G 8.
BSC - Metoda Balanced Scorecard
Ztráty v podnicích Ztráty mohou dosáhnout objemu % z celkových tržeb Ztráty jsou příčinou, proč firma neobstojí v konkurenci Ztráty vyplývající.
Vybrané manažerské metody: Balanced Scorecard, EFQM
Vybrané manažerské nástroje
Přednáška č. 5 Identifikace klíčových faktorů ovlivňujících výkonnost podniku.
Environmentální účetnictví jako cesta k předcházení vzniku odpadů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. 2. ročník národní konference PŘEDCHÁZENÍ VZNIKU ODPADŮ,
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Ekonomika malých a středních podniků
Digitální učební materiál
Malé a střední podnikání
Presentation Title 1st September 2002
TOC Class Problem I (jednodušší varianta P&Q analýzy) (v tomto konkrétním příkladu je P=Y a Q=Z – specifikace proměnných) Ing.J.Skorkovský, CSc.
PŘEVODY JEDNOTEK ČASU 60 minut 60 sekund 1 hodina 1 minuta 1 h 1 min
Transkript prezentace:

Lean Six Sigma MÚ Kopřivnice

Six Sigma je Vize – dosáhnout maximální spokojenosti zákazníka s minimálními náklady Filosofie – aplikovat strukturovaný, systematický, disciplinovaný a na data orientovaný přístup, který vede ke zvyšování výkonů v každodenních činnostech. Manažerský systém – rozhodování na základě dat a faktů Cíl – 3,4 defektů na milion příležitostí Řízení organizace podle zákazníka.

Základní složky Zkušenosti Statistické metody Zdravý rozum

Očekávání zákazníka a variabilita Představme si dva výčepní. Každému jsme změřili 30 piv. CTQ je objem piva ve sklenici.

Lean Lean je metoda, která umožňuje maximalizování aktivit přidávajících hodnotu produktu a eliminování aktivit, které hodnotu nepřidávají. Lean zrychluje procesy a snižuje investovaný kapitál odstraněním plýtvání.

Vztah Lean a Six Sigma Lean pomáhá dosažení Six Sigma umožňuje rychlost Lean

Lean, hodnota rychlosti Definice pro rychlost, efektivitu, výkonnost a kapacitu procesu: Průběžná doba procesu – Process Lead Time = PLT - doba od uvedení produktu do procesu až do jeho ukončení Rozpracované množství – Work-in-Process = WIP - produkty, které se nachází uvnitř hranic procesu Prostupnost procesu – Exit Rate - výstup procesu za určitou časovou jednotku

Lean, hodnota rychlosti Termíny kvantitativně popisující výstupy procesu: Kapacita – maximální množství produktu, které je proces schopen poskytnout za určité časové období. Bottleneck – nejužší místo v procesu, tj. operace nebo krok, který vkládá největší množství časového zpoždění do procesu. Omezení – nejužší místo, které není schopno takové propustnosti, kterou požaduje zákazník.

Littův zákon Základní vztah pro proces: rozpracované množství (WIP) Průběžná doba = PLT = propustnost (Exit Rate) Používá se pro určení velikosti zásob, počtu lidí, množství kancelářské práce, projektů, tj. jakéhokoliv procesu!

Výpočet PLT Jaká je průběžná doba procesu? PLT = ??? WIP = Propustnost = 20 jednotek / den WIP = součet veškerých zásob v pracovním prostoru = 100 jednotek PLT = WIP / Exit Rate PLT = 100 jednotek / 20 jednotek za den PLT = 5 dní

Průběžná doba procesu ≠ Propustnost Zvýšení propustnosti je dosaženo jen odstraněním nejužšího místa. Aktuální stav WIP = 6 jednotek Nejužší místo = 10 sekund Propustnost = 6 jednotek/minutu (1 jed./10 s) PLT = 6 jednotek / 6 jednotek za min. = 1 min 6s/ks 4s/ks 10s/ks Snížení rozpracovanosti WIP = 3 jednotky Nejužší místo = 10 sekund Propustnost = 6 jednotek/min (bez zlepšení) PLT = 3 jednotky / 6 jednotek za min. = 30 s 50% snížení 6s/ks 4s/ks 10s/ks Zvýšení kapacity WIP = 3 jednotky Nejužší místo = 7 sekund Propustnost = 8,5 jednotek/min PLT = 3 jednotky / 8,5 jednotek za min. = 21 s 6s/ks 7s/ks 7s/ks

Hodnota průběžné doby – co je cílem? Cílem projektů zlepšení Lean Six Sigma je snížit variabilitu procesu a zlepšit jeho rychlost. Řízení a snižování průběžné doby je hnacím prvkem pro: - snižování provozního kapitálu, - usnadnění při zlepšování produktivity a kapacity, - snížení průběžné doby ukáže, kde jsou skryta „úskalí“!

Účinnost cyklu procesu PCE (Process Cycle Efficiency) Definice výrazů popisujících vztah mezi rychlostí a účinností procesu: - VA Time = čas přidávající hodnotu (Value Add Time) – čas, kdy je hodnota aplikována na produkt při jeho zpracování. - PCE = účinnost cyklu procesu (Process Cycle Efficiency) – účinnost procesu založená na množství hodnoty přidané k produktu vzhledem k času, který produkt stráví v procesu.

Účinnost cyklu procesu PCE PCE představuje podíl času stráveného přidáváním hodnoty produktu k celkovému času, který produkt stráví v procesu. Čas přidávající hodnotu (VA Time) PCE = Průběžná doba procesu (PLT) PCE je ukazatel výkonnosti daného procesu.

Účinnost cyklu procesu PCE Porovnávací kritéria pro prvotřídní světovou efektivitu cyklu Aplikace Typická PCE Světová PCE Strojní zpracování 1% 20% Výroba 10% 25% Montáž 15% 35% Spojitý proces / montáž 30% 80% Podnikové procesy (transakční) 50% (kreativní / poznávací) 5%

Výpočet účinnosti cyklu procesu Jaká je účinnost cyklu pro proces? PLT = 5 dní Propustnost = 20 jednotek / den VA = 0,4 hod VA = 0,4 hod VA = 0,7 hod WIP = součet veškerých zásob v pracovním prostoru = 100 jednotek PCE = VA Time / PLT PLT = 1,5 hodiny / 120 hodin PCE = 1,25%