Novely právních předpisů legislativy ochrany ovzduší

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracování dat o odpadech za rok 2013
Advertisements

Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Centrální ohlašovna Ministerstva životního prostředí Lenka Jandová Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
Povinnosti provozovatelů zařízení s F-plyny
Návrh zákona o integrovaném registru znečišťování a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí Ing. Bc. Jan Maršák,
Integrovaný registr znečišťování Ohlašovací povinnosti za rok 2008 Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního.
1 Zpracování dat o odpadech za rok 2011 Seminář pro ohlašovatele.
Prístup ČR k riešeniu informatizácie rezortu MŽP ČR Jiří Hradec.
Seminář IRZ a legislativa v ochraně ovzduší, , Praha Nařízení vlády č. 112/2004 Sb. a jeho novela Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP.
Centrální ohlašovna Ministerstva životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
Celní správa České republiky
Informace z CENIA J. Valta
Souhrnná provozní evidence Pavel Machálek ČHMÚ odd
Registr zařízení a evidence rozhodnutí v ISOH IX
Prezentace pro konferenci ODPADY 2009 Nové právní předpisy v oblasti nakládání s odpady Rut Bízková náměstkyně ministra životního prostředí.
Souhrnná provozní evidence a poplatková agenda
OvzdusiSQL Kvasar, spol. s r. o.. Obsah Opravy Novinky Nastavení programu Nastavení pro IT Export hlášení ISPOP Karta měření Karta emise Možnosti importů.
Integrovaný registr znečišťování
INTRASTAT ve WinFASu Stručné seznámení Bohuslav Major, Ing. Skalský Dvůr
BABYLON 22. říjen 2014 Liberec Databáze kompostáren za rok 2013 Kristýna HUSÁKOVÁ odbor odpadů.
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Integrovaný registr znečišťování životního prostředí (IRZ) a Integrovaný systém plnění ohlašovacích povinností (ISPOP) Lenka Jandová CENIA, česká informační.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Integrovaný registr znečišťování Změny právních předpisů
Digitální mapa veřejné správy - Portál ÚAP MSK Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
Nová struktura souhrnné provozní evidence, formuláře pro sběr dat za rok 2008 a technické prostředky Ing. Pavel Machálek ČHMÚ
Registrace podle EMAS III
Informační systém odpadového hospodářství ISOH
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
OP Rybářství 2007 – 2013 Novinky v administraci Žádostí o dotaci OP Rybářství Ing. Antonín Vavrečka Oddělení metodiky OP Rybářství Ing. Antonín Vavrečka.
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Spisová služba Lite Mgr. Tomáš Lechner.
Vaše jistota na trhu IT INTEROPERABILITA V PRAXI Josef Sedláček, ICZ a.s. 08/03/2007, Praha.
Kurz odborné přípravy k péči o kuřata chovaná na maso
OP Rybářství 2007 – 2013 Portál farmáře jako nový nástroj v komunikaci mezi žadateli a SZIF v rámci OP Rybářství. Ing. Antonín Vavrečka Oddělení metodiky.
ISSS 2003, Hradec Králové1 Elektronická podatelna Mgr. Tomáš Lechner, Triada, spol. s r. o.
Aplikace IntForm 2007 Eduard Hlavatý Oddělení IPPC Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65 Praha 10, Ústředna: Fax:
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
Základní registry ve veřejné správě
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Business Consulting Services Internet ve státní správě a samosprávě 2003 © 2003 IBM Corporation Elektronické daňové podání Pavel Rozsypal IBM Česká republika,
Ministerstvo informatiky Cíle a plány 2003 Vladimír Mlynář ISSS
Rejstřík povolenek na emise CO2 v ČR - kompetence OTE
Současnost a vize Integrovaného registru znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
Smluvní vztahy a registrace- držitelé licence na distribuci Jaroslav Žákovčík Praha
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
[ 1 ] PharmDr. Kamil Kalousek Seminář správné distribuční praxe, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Pokyn DIS-13 PharmDr. Kamil Kalousek.
Systém základních registrů. Zákony a nařízení vztahující se k problematice základních registrů Zákon č.111/2009 Sb. o základních registrech v aktuálním.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 IRZ Mr. Nepimach ČEU.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Informace k novému SW, práce s elektronickou žádostí Michaela Hofštetrová Knotková.
Novelizace zákona o IRZ Ing. Mgr. Eduard Hlavatý XVII
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
Praktické zkušenosti z kontrol provozovatelů významných zdrojů znečišťování ovzduší Ing. Radomír Štěrba ENVIRO 2016, Ostravice.
JUDr. David Bauer ředitel odboru 28 – Regulace a metodika účetnictví
Metodický dokument ke zprávám o plnění závazných podmínek provozu Ing
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Registr spaloven odpadů
Hlášení dodávek LP dodaných držitelem registrace do ČR
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Inspekční činnost ČIŽP v rámci integrované prevence
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Národního registru hospitalizací
Transkript prezentace:

Novely právních předpisů legislativy ochrany ovzduší Integrovaný registr znečišťování životního prostředí (IRZ) a Integrovaný systém plnění ohlašovacích povinností (ISPOP) Novely právních předpisů legislativy ochrany ovzduší v roce 2009 Lenka Jandová CENIA, česká informační agentura životního prostředí Oddělení IRZ

Integrovaný registr znečišťování (IRZ)

Legislativa relevantní v roce 2010 (ohlašovací rok 2009) Nařízení č. 166/2006/EC, o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek (E-PRTR) – přímo platné pro členské státy EU Zákon č. 25/2008 Sb., o integrovaném registru znečišťování životního prostředí a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí a o změně některých zákonů Nařízení vlády č. 145/2008 Sb., kterým se stanoví seznam znečišťujících látek a prahových hodnot a údaje požadované pro ohlašování do integrovaného registru znečišťování životního prostředí Zrušeno: Nařízení vlády č.368/2003 Sb., o integrovaném registru znečišťování ve znění nařízení vlády č. 304/2005 Sb. Vyhláška č. 572/2004 Sb., kterou se stanoví forma a způsob vedení evidence podkladů nezbytných pro ohlašování do integrovaného registru znečišťování

Ohlašovatelé do IRZ Provozovna ohlašující jednotka s identifikačním číslem (IČP) je v ní provozována výrobní nebo zpracovatelská činnost (obsahuje technologické jednotky) , která je zdrojem znečišťujících látek a/nebo odpadů je zeměpisně lokalizovaná (adresa, souřadnice) vznik ohlašovací povinnosti pro provozovnu: překročení stanoveného ohlašovacího prahu pro danou látku a daný typ emise nebo přenosu (kg/rok) nebo množství odpadu (t/rok)

Způsob ohlašování do IRZ za ohlašovací rok 2009 Jednotná ohlašovací povinnost pro všechny provozovny (jeden typ agendy) Aplikace pro vyplnění hlášení – formulář vzhledu PDF (není nutná instalace, vzhled listinné podoby) – zdarma na stránkách ISPOP Výstup z aplikace – soubor XML (vyplněné hlášení) hlášení IRZ se zasílá na elektronickou podatelnu ISPOP nebo on-line odesláním dat přímo z formuláře potvrzení elektronického podání (Osvědčení o registraci hlášení nebo zaslání emailu s platným elektronickým podpisem)

Postup podání hlášení do IRZ za ohlašovací rok 2009 Registrace organizace (pokud ji nemá) Registrace IRZ provozovny (pokud ji nemá; přidělení identifikačního čísla) Stažení formuláře IRZ s předvyplněnými údaji pro provozovnu a organizaci Vyplnění hlášení; Zaslání XML souboru emailem na adresu elektronické podatelny nebo on- line odeslání XML tlačítkem ve formuláři do zákonem stanoveného termínu 31.3. 2010; Potvrzení Osvědčení o registraci hlášení (pokud nebyl použit elektronický podpis) V případě zjištěných chyb v podaném hlášení je nezbytné provést nápravu, tj. zaslat opravné hlášení.

Kontrola ohlašovací povinnosti Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) CENIA (kontrola formální a obsahová) sankce za nesplnění ohlašovací povinnosti a uvedení nesprávných údajů hlášení lze podat i zpětně za předchozí ohlašovací roky (2007 a 2008)

Integrovaný systém plnění ohlašovací povinnosti (ISPOP)

Základní informace ISPOP je informační systém navazující na Centrální ohlašovnu – přístup ohlašovatelů a ověřovatelů k podaným hlášením (formulářům) příjem strukturovaných formulářů!!! dle datového standardu automatické zpracování !!! archivace zpřístupnění ověřovatelům a ohlašovatelům poskytování datových exportů cíle: sjednotit zasílání formulářů se strukturovanými daty, nahrazení listinné podoby elektronickou, automatické zpracování formulářů systémem, sdílení dat podle kompetence, ad.

Kdo hlásí do ISPOP za rok 2009 - provozovatelé provozoven, pokud za rok 2009 vznikne povinnost hlásit do IRZ - formuláře agendy IRZ, ovzduší, poplatková přiznání voda, agenda odpadů - formuláře se zasílají výhradně do ISPOP ve strukturované podobě (ověřovatelé mají do ISPOP k formulářům přístup) Agenda IRZ Agenda ovzduší Poplatky voda Agenda odpadů XML ANO Povinné ohlašování do ISPOP Za provozovnu vzniká povinnost podat hlášení do IRZ Ohlašování podle složkových předpisů (na ČIŽP, ORP, KÚ apod.) NE LISTINNÁ ZÁSILKA DOC XLS

Příjem a distribuce hlášení – zamítnutí hlášení Jediné přijímané formáty – XML a TXT (agenda odpadů) vyhovující datovému standardu XML hlášení není validní (je poškozené apod.) – vyhodnocuje automaticky systém, přesouvá hlášení do „koše“, není zpracováno Nepřijímaný typ formuláře – postupuje se kompetentnímu ověřovateli nebo se vrací ohlašovateli Nebyla dodržena pravidla ohlašování prostřednictvím ISPOP (chybná adresa pro podání hlášení, nedodržený datový standard apod.) - při zamítnutí operátorem vždy kontaktován ohlašovatel

Kontakty a zdroje informací www.centralniohlasovna.cz (zdroj informací a přístup k účtům) – bude nahrazeno ISPOP www.irz.cz (webové stránky IRZ) helpdesk: irz.info@cenia.cz (odborné dotazy o IRZ) tel. na helpdesk: +420 271 742 304 (pomoc zejména v ohlašovacím obd.) Kontakty CENIA: Lenka Jandová (vedoucí): lenka.jandova@cenia.cz, tel: 267 225 302 Miluše Větroňová: miluse.vetronova@cenia.cz, tel: 267 225 329 Pavla Loučková: pavla.louckova@cenia.cz, tel: 267 225 263 Alena Zbytovská: alena.zbytovska@cenia.cz

Děkuji za pozornost Lenka Jandová CENIA – česká informační agentura životního prostředí Oddělení IRZ