Jméno : Filip Hanák Datum:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přenos infekcí Sexuální přenos
Advertisements

Sexuálně přenosné choroby
Globální problémy lidstva
Antikoncepce, pohlavní choroby
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ II.
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ IV.-
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ III.
PROBLEMATIKA HIV a AIDS
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
POHLAVNĚ PŘENOSNÉ CHOROBY 8. ROČNÍK
Označení DUM Fi- DUM Autor
AIDS.
Poznámky pro výuku Předmět: Výchova ke zdraví
POHLAVNÍ CHOROBY - úvod - Syfilis
IMUNITNÍ SYSTÉM IMUNITA = schopnost organismu chránit se před patogeny (bakterie,viry,houby,prvoci  onemocnění) Nespecifická : Fagocytóza granulocytů,monocytů.
VIRY.
Mízní soustava odvod mízy zpět do krve části:
Jiné názvy: gonorea, tripl, kapela, gonorrhoea
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
Zánět specifický - lues.
Petr Němec a Jan Novotný
Malárie Jedna z nejobávanějších tropických nemocí.
Nemoc AIDS v Africe.
Nemoci přenosné pohlavním stykem
AIDS Eva Ivánková.
Aids.
-morbili, measles Ivona Jurčová
Ošetřovatelská péče o nem. s infekční hepatitis
Imunita, obranné mechanismy v těle, infekční nemoci
Aids HIV.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Haemophilus influenzae typu b
Klazar, Tupá, Masopust, Zatloukalová, Moravcová
Mízní soustava Lymfatická.
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
KŘÍŽOVKA VIRY.
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Syndrom získaného imunodeficitu
Klinické projevy respiračních infekcí Zdeněk Susa II. interní klinika 1. LF a VFN.
Pohlavně přenosné choroby. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky kapavky klíčová slova : hnisavý výtok, močová trubice autor:
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_19 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluRizikové sexuální chování IV. Anotace.
ANGÍNA (tonzilitida) Vendula Icelová Oteklé čípky Bílé skvrny
Kapavka Onemocnění přenášené pohlavním stykem Bakteriální onemocnění Charakteristické hnisavé záněty pohlavních a vylučovacích cest (někdy i hrtanu a.
Téma: Aids Vypracoval: Bohumil Baroch Obor: Technické Lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_17 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluRizikové sexuální chování II. Anotace.
 1. Jak se do češtiny přeloží zkratky HIV, AIDS?  HIV – virus lidské imunitní nedostatečnosti  AIDS – syndrom získaného imunodeficitu  2. Kdy a kde.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_18 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluRizikové sexuální chování III. Anotace.
Lymská borelióza.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Sexuálně přenosné nemoci
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_05-06
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Eliška Dětáková Jiří Krafka
Pavla Stárková Lenka Švecová
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Mgr. Martina Dohnalová Hepatitis.
Transkript prezentace:

Jméno : Filip Hanák Datum: 28.4.2013 Referát na téma: Pohlavní nemoci

Pohlavní nemoci Pohlavní nemoci jsou obvykle přenášeny mezi dvěma lidmi formou sexuálního styku. Nakazit se však může člověk i při transfúzi, přímým kontaktem s infikovanou krví (např. škrábnutí), nezřídka se tyto choroby šíří i z matky na plod. Nejúčinnější prevencí proti pohlavní nemoci je používání pánské ochrany po celou dobu sexuálního styku. Pozor bychom si měli dávat hlavně na časté střídání sexuálních partnerů, dále pak na nedostatečnou hygienu před i po pohlavním styku a v neposlední řadě se nevyplácí podceňovat pravidelné prohlídky u gynekologa a zanedbávat léčbu, pokud už nemoc byla diagnostikována.

AIDS a HIV Jde o syndrom získaného selhání imunity. Lidský organismus, kterému ubývá obranyschopnost, je tak náchylný k řadě dalších infekcí nebo nádorových onemocnění. Původcem pohlavní nemoci je virus HIV ( tzn. virus zapříčiňující ztrátu obrany schopnosti u člověka). Virus HIV se přenáší tělními tekutinami – krví, spermatem, poševním sekretem a mateřským mlékem. Inkubační doba onemocnění je 3 – 6 týdnů. Po tomto období se u 60 – 70% infikovaných osob dostaví projev akutní primární infekce HIV, který si nakažený snadno splete s chřipkou nebo mononukleózou a nevěnuje mu přílišnou pozornost. Po odeznění přechází nemoc do latentní fáze, během které se 80% infikovaných cítí naprosto zdrávo. Toto stádium se také označuje jako asymptotické (bezpříznakové). Za současného stavu dnešní medicíny si HIV pozitivní pacient může výrazně prodloužit latentní fázi nemoci, pokud dodržuje lékařem předepsanou léčbu. Následuje klinicky rozvinuté stádium HIV, selhání imunitního systému, propuknutí AIDS. U dospělých lidí doba mezi nákazou virem HIV a nástupem onemocnění AIDS trvá zhruba 10 let.

Syfilis je infekční pohlavně přenosná choroba K přenosu bakterie dochází pohlavním stykem, prostřednictvím drobných poranění na kůži nebo sliznici. Bakterie může napadnout i plod těhotné syfilitické ženy v případě proniknutí placentou (transplacentární přenos), dítě se rovněž může nakazit mateřským mlékem při kojení. Léčí se antibiotiky, nebezpečné na této chorobě by mohlo být přehlížení příznaků a nezahájení léčby včas. postihuje vnitřní orgány, kůži, kardiovaskulární systém, pohybovou a centrální nervovou soustavu. 1. Primární syfilis příznaky – prvním příznakem nemoci je vznik rudého tvrdého nebolestivého vředu (uculus durum), který se objeví asi za 3 týdny od sexuálního styku v místech, kde bakterie pronikla do organismu. 2. Sekundární syfilis příznaky – postupuje mízní cestou do uzlin a šíří se do celého těla. objevuje se symptomatická vyrážka, která se lokalizuje v oblasti trupu a v ústech. Pokud se vyrážka objeví ve vlasech, může dojít k jejich vypadávání. Opět dochází ke zduření mízních uzlin. V ústech se tvoří bílé plošky, též infekční - syfilitická angína. Tyto příznaky se po odeznění mohou znovu objevit a několikrát zopakovat. Často jsou projevy syfilidy v této fázi provázeny hepatitidou, vysokými horečkami nebo zánětem mozkových blan. Pro toto období jsou typické další kožní příznaky. Přibližně po dvou letech všechny projevy mizí a nemoc přechází do své latentní (bezpříznakové) fáze.

Latentní období končí po 10 – 20 letech Latentní období končí po 10 – 20 letech. V tomto stádiu je pacient nejméně nakažlivý pro okolí, protože bakterie jsou uzavřeny v obalu imunitních buněk. Zánět poškozuje kosti, nervovou tkáň, což vede k neurologickým příznakům (obrna) a psychologickým (poruchy řeči, demence) .Dále bývají postiženy játra a jiné orgány. Hrozí riziko narušení cév, především aorty a koronárních cév, na nichž dochází k nekróze stěny s rizikem vzniku výdutí (aneurysmat). Charakteristický je rozpad kožní i kostní tkáně, což destruuje nosní přepážku a horní patro v dutině ústní

Chlamýdie bakteriálního původu přenáší se pohlavním stykem, kapénkovou infekcí podobně jako chřipka nebo během porodu z matky na dítě. Chlamýdiové nákazy patří k nejčastějším pohlavně přenosným infekcím na světě. Až 90% infikovaných žen a na polovinu nakažených mužů o své nákaze nemusí vědět kvůli absenci nebo mírnému projevu symptomů. Neléčené chlamýdie mohou být zdraví nebezpečné. Je prokázáno, že chlamýdie způsobují neplodnost u žen. Současné lékařské testy prokazují, že přítomnost chlamýdií snižuje plodnost až o třetinu a zánět pohlavních orgánů vyvolaný chlamýdiemi má na plodnost mužů Inkubační doba je 1 – 3 týdny. Plicní forma chlamýdií je původcem akutního respiračního onemocnění projevujícího se dusivým kašlem, bolestí v krku, chrapotem a horečkou, může vést k závažným onemocnění

U pohlavní nemoci se inkubační doba pohybuje v rozmezí 1 – 3 týdnů U pohlavní nemoci se inkubační doba pohybuje v rozmezí 1 – 3 týdnů. Prvním příznakem infekce je bolestivý vřed na genitálu. Po několika dnech se objeví horečka doprovázena zimnicí. Zároveň zduří lymfatické uzliny v oblasti třísel. Chlamýdie nepostihují v ženském těle samotné buňky dělohy, ale mohou se usadit v močové trubici nebo konečníku. Infekce se šíří dále, vyvolává záněty čípku a v závěru může způsobit závažné poškození celého pohlavního ústrojí. Narušená sliznice je příčinou slepení vejcovodů a následného vzniku rizika mimoděložního otěhotnění nebo rozpadu vaječníků a dělohy, který vede k neplodnosti. U již těhotných žen hrozí zvýšené riziko samovolného potratu nebo předčasného porodu. U novorozence se často do dvou týdnů projeví novorozenecká slepota nebo pneumonie. Naprostá většina případů onemocnění u žen však probíhá asymptomaticky (bezpříznakově) nebo bez doprovodu výraznějších projevů.

U mužů bývá nejčastěji poškozená močová trubice, nadvarlata a konečník U mužů bývá nejčastěji poškozená močová trubice, nadvarlata a konečník. Chlamýdie u mužů vyvolávají uretritidy. Inkubační doba je v těchto případech 10 – 20 dní, po nichž se objevuje pálení v močové trubici a hnisavý, občas nažloutlý výtok různé síly a intenzity. Klinický obraz se podobá lehčímu průběhu kapavky. Třetí forma pohlavní nemoci, nejméně častá, napadá oči, kde se infekce rozvíjí jako zánět spojivek, který v případě neléčení může vést až k oslepnutí. Onemocnění se léčí antibioticky nebo pomocí chemoterapeutik se specifickým (obvykle zvýšeným) dávkováním.

Filcky Způsobuje ji veš muňka ´Vyskytuje se na ochlupených místech, většinou okolo genitálu. V případě silného napadení se poškozenému objeví v ochlupení na břiše a hrudi, v podpaží, v obočích, na řasách a u mužů i ve vousech. V drtivé většině případů k přenosu dojde pohlavním stykem, ale muňky se dají chytit prostřednictvím ložního prádla a povlečení, ručníku, prkýnka na toaletě nebo dokonce ze sedaček v městské hromadné dopravě. Bez krve však vši poměrně rychle hynou, takže toto riziko není příliš velké (bez hostitele přežívají cca 24 hodin). Po pokousání dochází ke svědivé vyrážce, kůže lehce krvácí, což nakažený pozná na spodním prádle, objevují se strupy nebo ekzémy. Symptomatický je vznik až několik centimetrů velkých namodralých skvrn na kůži v důsledku působení enzymu, který mají paraziti ve slinách a který tímto způsobem působí na krevní barvivo. Tyto příznaky se objeví na místech, kde muňky přežívají. Léčbu zajišťuje kožní lékař, ale dost často stačí pouhá návštěva lékárny, kde jsou k dispozici volně prodejné přípravky proti zavšivení.

Děkuji za pozornost Odkazy: http://cs.wikipedia.org/wiki/Pohlavn%C3%AD_nemoci http://www.pohlavni-nemoci-a-jejich-priznaky.cz/aids/http://www.pohlavni-nemoci-a-jejich-priznaky.cz/syfilis-prijice-lues/ http://www.pohlavni-nemoci-a-jejich-priznaky.cz/chlamydie/ http://www.pohlavni-nemoci-a-jejich-priznaky.cz/ves-munka-munky-filcky/ http://pohlavne-prenosne-nemoci.zdrave.cz/pohlavni-choroby/ http://img.diva.sk/stories/Zdravie/svrab-scabies_4.jpg http://media.novinky.cz/762/217627-original1-lnd28.jpg http://i.idnes.cz/12/073/vidw/JB44b254_profimedia_0010581592.jpg