Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  13 Číslo DUM 3.2_13_5 Předmět Společenské vědy, Tělesná výchova Tematický okruh Zdravý životní styl Název materiálu Sexuálně přenosné choroby Autor Mgr. Hana Topičová Datum tvorby  10. březen 2014 Ročník  1. – 3. ročník Anotace Materiál slouží k doplnění učiva o riziku spojeném se sexuálně přenosnými nemocemi. Materiál může být použit jak ve výkladové tak opakovací části vyučovací hodiny. Součástí materiálu jsou otázky podchycující všeobecné povědomí žáků o riziku spojeném se sexuálně přenosnými nemocemi. Metodický pokyn Prezentace, výklad s otázkami a úkoly pro žáky v oblasti problematiky rizik spojených se sexuálně přenosnými nemocemi. . Cílová skupina žáků: 15 – 19 let Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Topičová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Problematika bezpečného sexu
Jaký význam přikládáš sexu? Jak by měl/a vypadat tvůj partner/ka? Záleží ti více na jeho/jejím vzhledu či jeho/jejích vlastnostech? Jaké vlastnosti by měl/a mít? Jak by se k tobě měl/a chovat? Je toto důležité při sexu?

3 Problematika bezpečného sexu
V ČR je zakázán pohlavní styk s osobami mladšími 15 let zákonem. Nutná: zralost člověka po stránce tělesné a duševní připravenost organismu na těhotenství ekonomická připravenost na příchod dítěte Riziko: pro ženy: role svobodné matky; ohrožení zdraví z důvodu potratu či interrupce pro muže: spory o otcovství a placení alimentů na dítě

4 Sexualita Sexualita se týká všech bez ohledu na: pohlaví věk
pohlavní orientaci Sex s sebou nese rizika: nežádoucí otěhotnění sexuálně přenosné choroby V současné době přibylo sexuálně přenosných chorob zejména v důsledku nezodpovědného přístupu některých lidí k sexuálnímu životu.

5 Sexuálně přenosné choroby
= nemoci obvykle přenášené mezi partnery nějakou formou sexuální aktivity. Činiteli přenosu jsou baktérie, plísně, prvoci nebo viry. Sexuálně přenosné nemoci: Syfilis Kapavka Chlamýdie Kondylomata Trichomoniáza Genitální opar HIV, AIDS Veš muňka (filcky)

6 Syfilis Pohlavní nemoc syfilis nazývaná také příjice nebo lues je akutní a chronické onemocnění způsobené mikroorganismem. Bakterie Treponema pallidum Obr. č. 1 Šíří se převážně pohlavním stykem. Inkubační doba se pohybuje v rozmezí 10 – 90 dnů. Pro nemoc jsou typická 3 stádia: - vznik rudého tvrdého nebolestivého vředu v místech, kde bakterie pronikla do organismu a zduření lymfatických uzlin. Vřed během měsíce spontánně vymizí. První stádium Druhé stádium - objevuje se vyrážka, dochází opět ke zduření mízních uzlin. Současně s tím dochází k projevům malátnosti, bolestem hlavy, nespavosti. U neléčených pacientů přechází postupně do třetího stadia. Třetí stádium - může dojít k ochrnutí oslepnutí či duševním poruchám.

7 Syfilis Nemocná nakažená žena může přenést nemoc na plod a tím mu způsobit poškození. Léčení zahájené v časné fázi vede brzy ke klinickému uzdravení. Zahájí-li se léčba v pozdějším stadiu, je vždy výsledek pochybný. U pokročilých pozdních forem lze zmírnit postup onemocnění, avšak nelze nikdy obnovit zničenou funkci. Neléčená syfilida je smrtelná. V případě klinických projevů svědčících pro onemocnění je vždy nezbytné vyhledat odborného lékaře. Hlavní prevencí je používání kondomu (prezervativu) při každém pohlavním styku.

8 Nejrozšířenější sexuálně přenosná choroba.
Kapavka Nejrozšířenější sexuálně přenosná choroba. Také tuto nemoc vyvolává mikroorganismus a přenáší se stejně jako syfilis pohlavním stykem. U dospělých způsobuje záněty močové trubice, které: u mužů mohou postupovat (v případě, že se neléčí) do dalších partií pohlavního ústrojí, jako je např. prostata u žen dochází k postižení močových cest a pohlavního ústrojí u obou pohlaví může dojít k infekci v oblasti konečníku, častá je infekce nosohltanu

9 Pokud se kapavka neléčí, může způsobit neplodnost u žen i u mužů.
K prvním příznakům infekce dochází obvykle za 2 – 7 dní po styku s infikovaným jedincem. Základním příznakem je pálivá bolest při močení, vytékání hnisu z penisu či pochvy, bolest v podbřišku. Pokud se kapavka neléčí, může způsobit neplodnost u žen i u mužů. Preventivní opatření před infekcí je používání kondomu při každém pohlavním styku a nezbytnost vyvarovat se podezřelých infikovaných jedinců. BUĎ OBEZŘETNÝ PŘI VÝBĚRU PARTNERA.

10 Chlamýdie Je onemocnění, které způsobuje mikroorganismus,
Chlamydia trachomatis jako drobná hnědá tělíska v buněčné kultuře Obr. č. 2 Je onemocnění, které způsobuje mikroorganismus, jehož varianty se mohou přenést pohlavní cestou a rychle infikovat jedince cestou mízního řečiště a mízních uzlin. Obvykle se vytvoří puchýřky na penisu nebo ženských rodidlech, případně močových vývodech. Postupně může vzniknout velká reakce provázená teplotou, bolestmi hlavy, bolestmi v podbřišku, bolestmi kloubů, nechutenstvím apod. Chlamýdie nepostihují v ženském těle samotné buňky dělohy, ale mohou se usadit v močové trubici nebo konečníku. Infekce se šíří dále, vyvolává záněty čípku a v závěru může způsobit závažné poškození celého pohlavního ústrojí. Narušená sliznice je příčinou slepení vejcovodů a následného vzniku rizika mimoděložního otěhotnění nebo rozpadu vaječníků a dělohy, který vede k neplodnosti.

11 Ochrana kondomem je základním předpokladem snížení rizika.
Chlamýdie U mužů bývá nejčastěji poškozená močová trubice, nadvarlata, rektum a konečník. Chlamýdie u mužů vyvolávají uretritidy. Inkubační doba je 10 – 20 dní, po nichž se objevuje pálení v močové trubici a hnisavý, občas nažloutlý výtok různé síly a intenzity (od jedné kapky, přes zvlhnutí až po silný výtok). Třetí forma pohlavní nemoci, nejméně častá, napadá oči, kde se infekce rozvíjí jako zánět spojivek, který v případě neléčení může vést až k oslepnutí. Onemocnění se léčí antibioticky nebo pomocí chemoterapeutik. Ochrana kondomem je základním předpokladem snížení rizika.

12 Kondylomata Kondylomata česky genitální nebo venerické bradavice je infekční virové onemocnění přenášené pohlavním stykem. Vyhovuje jim teplé a vlhké prostředí. Vyskytují se při opruzení, v místech vlhké zapářky na genitáliích, v tříslech nebo okolo konečníku. Živnou půdou tomuto onemocnění je nízká úroveň osobní hygieny. Inkubační doba je poměrně dlouhá – průměrně jde o dobu 2 měsíců. Po pohlavním styku s infikovanou osobou se na poškozeném místě sliznice objeví malé, měkké, bílé nebo růžové bradavičnaté útvary, jejichž počet a velikost se zvětšuje.

13 Kondylomata Venerické bradavice se vyskytují v pochvě, v okolí vaginálního vstupu a v okolí konečníku. Muži se s nimi potýkají v předkožkovém vaku, na vnitřním listě předkožky za okrajem žaludu, na uzdičce, na žaludu samotném a v zevním ústí močové trubice; dále kolem análního otvoru a na hrázi. Někdy mohou na povrchu a především v záhybech kůže mohou mokvat, hnisat a nepříjemně páchnout. Prevencí onemocnění je běžná osobní hygiena po styku, chráněný sex a pokud možno udržení dobrého imunitního stavu organismu.

14 Trichomoniáza Původcem trichomoniázy je bičenka poševní (Trichomonas vaginalis). Je to pohyblivý prvok se čtyřmi bičíky žijící v pochvě a močové trubici.  Bičenka poševní Obr. č. 3 Způsobuje zánět pochvy a močové trubice. U žen se může projevit poševním výtokem, který je většinou hojný, řídký, zásaditý a nasládlý. U mužů je projev nemoci obecně mírnější či bez příznaků. Případný projev může postihovat prostatu, semenné váčky a močovou trubici. Nemoc se přenáší výhradně pohlavním stykem. Prevencí je používání kondomů. Při léčbě trichomoniázy musí být léčen i partner (či partneři), který má s infikovanou osobou pohlavní styk.

15 Genitální opar Genitální opar je genitální infekce způsobené virem herpes simplex Je to nejčastější sexuálně přenosnou infekce. Projevuje se tvorbou puchýřků na pohlavních orgánech, bolestí při močení, zvýšenou teplotou. Při výsevu zpravidla dochází k bolestivému zduření tříselných lymfatických uzlin, což někdy provázejí i celkové příznaky – únava, malátnost a nechutenství. Onemocnění se přenáší kontaktem. Nákazu přenese infikovaný člověk na zdravého líbáním, pohlavním stykem či nepřímo společným používáním prádla nebo ručníků, žínek apod. U mužů se opar vyráží na žaludu, ženy postihuje na zevní části pohlavního ústrojí, při vchodu do pochvy, ve vagíně a na děložním čípku.. Prevencí proti infekci je v případě genitálních oparů snížení rizikového sexuálního chování a bariérová ochrana, tzn. kondom.

16 HIV, AIDS AIDS je anglická zkratka (Acquired Immune Deficiency Syndrome) , která česky znamená syndrom získaného selhání imunity (syndrom = soubor příznaků). Původcem pohlavní nemoci je virus HIV (Human Immunodeficiency Virus, tzn. virus zapříčiňující ztrátu obranyschopnosti u člověka). Virus HIV pod elektronovým mikroskopem Obr. č. 4 Virus HIV se přenáší tělními tekutinami: krví spermatem poševním sekretem mateřským mlékem Virus HIV náleží mezi retroviry, což je skupina virů mající schopnost vytvořit podle své RNA řetězec DNA a ten vložit do genomu hostitelské buňky.

17 Přenos HIV 1. nechráněný pohlavní styk 2. krevní cesta
je nejčastější cestou přenosu k přenosu viru dochází při análním, vaginálním i orálním styku riziko přenosu nákazy zvyšuje také poranění v oblasti pohlavních orgánů nebo sex při menstruaci přerušovaná soulož nepředstavuje vůbec žádnou ochranu před nakažením virem HIV 2. krevní cesta krev je z hlediska přenosu viru HIV nejnebezpečnější tekutinou velmi rizikové je jsou zejména použité injekční jehly, ať už sdílené mezi narkomany nebo opakovaně používané v zemích se zaostalým zdravotnictvím přenos krevní transfúzí je dnes díky testování krve vzácný, stále k němu však občas dochází. 3. z matky na dítě žena může přenést infekci na plod už během těhotenství samotného, na dítě při porodu i během kojení.

18 Následuje zhroucení imunitního systému – AIDS.
Příznaky AIDS Inkubační doba nemoci je 3–8 týdnů, po které se objevují příznaky akutní infekce HIV, které jsou velmi podobné chřipce. Po odeznění přechází nemoc do latentního stadia, (je často nesprávně označováno jako inkubační doba) během kterého nemocný nepociťuje žádné potíže. Následuje zhroucení imunitního systému – AIDS. U dospělých je střední doba mezi nákazou virem HIV a propuknutím nemoci AIDS přibližně deset let Infikované děti onemocní zpravidla do jednoho nebo dvou let. Nemoc se zjišťuje krevními testy, které spolehlivě odhalí, zda je člověk nakažen, nebo ne.

19 Příznaky AIDS Symptomatické příznaky AIDS způsobuje trojice onemocnění: Oportunní infekce organismus běžně potlačí díky řádně fungujícímu imunitnímu systému. U pacienta s AIDS nejčastěji napadají plíce, trávicí soustavu, mozek a kůži. - infekce, vyvolané mikroorganismy, které zdravý Jde o fialově nebo hnědě zbarvené kožní léze. Ty postihují také mízní uzliny, plíce a ostatní vnitřní orgány. - Kaposiho sarkom postihuje 35% pacientů. Nádorová onemocnění Kaposiho sarkom u pacienta s AIDS Obr. č. 5 komplikace jako výpadky paměti, zhoršenou koordinaci projevů, zmatenou mluvu, snížení ostrosti zraku a psychotické chování. - v 90% případů se u pacientů projevují neurologické Neurologické potíže

20 Prevence AIDS Dosud neexistuje účinná celková léčba AIDS.
Červená stužka je mezinárodně uznaným znakem solidarity s lidmi nakaženými virem HIV / trpícími nemocí AIDS Obr. č. 6 Prevence AIDS Dosud neexistuje účinná celková léčba AIDS. Jediným účinným prostředkem boje proti šíření viru HIV je prevence: vyhnout se kontaktu s krví, spermatem či poševním sekretem nakaženého člověka (proto používat kondom při každém pohlavním styku) dodržovat hygienická pravidla v povoláních, kde může dojít ke styku jiného člověka: pedikúra, kadeřnictví, zdravotnictví dodržovat věrnost jednomu dobře známému sexuálnímu partnerovi používat jednorázové sterilní jehly při aplikaci drog do žíly AIDS je jedna z mála nemocí, kterou člověk není zasažený, ale ve většině případů se jí sám nakazí. Pouze změna chování (sexuální praktiky a sdílení jehel) může populaci uchránit před HIV a AIDS. 

21 Vyskytuje se na ochlupených místech, většinou okolo genitálu.
Veš muňka Infekci tzv. filckami řadíme mezi sexuálně přenosné choroby, protože se šíří pohlavním stykem. Způsobuje ji veš muňka. Veš muňka Obr. č. 7 Vyskytuje se na ochlupených místech, většinou okolo genitálu. Muňky zásadně nežijí v lidských vlasech Vlas je pro ně tenký a nejsou schopny se na něm udržet. Po pokousání muňkami dochází ke svědivé vyrážce, kůže lehce krvácí, což nakažený pozná na spodním prádle, objevují se strupy nebo ekzémy. Symptomatický je vznik až několik centimetrů velkých namodralých skvrn na kůži v důsledku působení enzymu, který mají paraziti ve slinách a který tímto způsobem působí na krevní barvivo. Napadení muňkami patří mezi pohlavně přenosné nemoci a jako infekční podléhá ohlašovací povinnosti všech sexuálních partnerů.

22 Nutnost léčby Je celá řada nemocí, které mohou člověka potkat v důsledku přenosu infekce při pohlavním styku. Lidé, u kterých se objeví některý z příznaků sexuálně přenosné nemoci, bývají často vystrašeni a zahanbeni Někdy natolik, že jim to brání navštívit lékaře. Není však žádný důvod ke studu. Důležité je každou nemoc léčit. Úspěšnost léčby závisí především na jejím včasném zahájení. Navíc je léčba sexuálně přenosných nemocí ze zákona povinná. Ví-li člověk o své sexuálně přenosné nemoci, a přesto ji dále rozšiřuje pohlavním stykem s jinými osobami, dopouští se trestného činu. Všem sexuálně přenosným chorobám lze předcházet zodpovědným přístupem k pohlavnímu styku – dodržování věrnosti sexuálnímu partnerovi, používání kondomu při pohlavním styku.

23 Problematika bezpečného sexu
Existuje stoprocentně bezpečný sex? Stoprocentně bezpečný sex neexistuje. Svým chováním však můžeme snížit rizika sexu na tu nejmenší míru. Stačí dodržovat následující pravidla: Sex s jediným partnerem – monogamie. Tato monogamie by měla být vzájemná. I stoprocentně monogamní člověk se může nakazit od partnera, který tu monogamii nebere vážně. Poznání partnera – vyvarovat se styku s osobami neznámými a rizikovými. Včasná léčba všech sexuálně přenosných nákaz. V případě sebemenšího podezření či porušení těchto zásad bezpodmínečně použití bariérové ochrany (kondom) Vyhnutí se užívání drog, což se týká i tzv. drog rekreačních včetně alkoholu. Zvyšuje se totiž pravděpodobnost zanedbání všech výše uvedených pravidel.

24 Použité zdroje Obr PHOTO CREDIT. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < Obr. 2 PATHO. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < Obr. 3 PATHO. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < Obr. 4 Content Providers: CDC/Dr. Edwin P. Ewing, Jr. . [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < Obr. 5 POULOS. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < Obr. 6 GARY VAN DER MERVE. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Obr. 7 KAUCZUK. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <


Stáhnout ppt "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o."

Podobné prezentace


Reklamy Google