Vrozená vývojová vada kyčlí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dětské centrum Zlín Pavla Greschnerová.
Advertisements

Studijně-poznávací návštěva Ankary –
Dobrovolnický program na Onkologické klinice FN Olomouc
ZÁSADY PRVNÍ POMOCI PŘI ZLOMENINÁCH
Dětský pacient v ordinaci praktického lékaře.
Maminka maminek kontaktní sestra
Odchylky od normálního růstu mohou být ukazatelem vážných onemocnění a zdravotních poruch. GEN
Zlomeniny horního konce stehenní kosti u seniorů
J AK SE ZAŘADIT DO SPOLEČNOSTI ? N A KOHO SE MOHU OBRÁTIT ? Praktická část.
Kulatý stůl-Paliativní medicína evropské zkušenosti
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
Potřeby rodin dětí a mládeže s onkologickým onemocněním Studentská vědecká konference České Budějovice Mgr. Hana Burkertová.
Organizace psychiatrické péče o děti a dorost
MŠ Sedlčanská. MŠ Sedlčanská MŠ Plamínkové MŠ Kotorská.
Přínos dobrovolnického programu pro onkologické pacienty
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Farní charita Prachatice
autor: Boháčová Eva spoluautorky: Suchánková Iva, Slaviková Mária
Předporodní kurz UJEP - FZS
v Plzni a v Plzeňském kraji
Provoz lůžkové části Kliniky pracovního lékařství
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
Děti se specifickými potřebami Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Marie Lukasová.
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
HEŘMÁNEK DĚTEM Občanské sdružení HEŘMÁNEK DĚTEM funguje při Dětském denním rehabilitačním stacionáři (DDRS) v Hradci Králové Sdružuje děti, rodiče, zaměstnance.
Výchovně léčebná péče Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
ORTOPEDICKÉ ODDĚLENÍ přednosta MUDr. Zdeněk Košťál.
Ortopedické oddělení NsP Karviná –Ráj pracoviště Orlová
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
Preventivní programy v ordinaci PLDD
Léčebný řád nemocnice Karel Šebestík. 1. Při přijetí do nemocnice se Vás ujme sestra, která Vás seznámí s oddělením, uvede do pokoje, zapůjčí nemocniční.
Felinoterapie.
PÉČE O NEMOCNÉ OŠETŘOVATELSTVÍ V INTERNÍCH OBORECH 04
PEDIATRIE Mgr. Petra Sedlářová.
Halina Doležalová.  Vznik na jaře 2008, 64 členů  Převážná většina zdravotníků- zdravotních sester  Cíl: vzbudit veřejnou diskuzi o potřebě hospice.
Základy fyziologie laktace a BFHI MGR. JITKA POKORNÁ.
Pediatrie - dětské lékařství
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_16_01_péče o dítě Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Ústavní péče o děti. pokud se rodiče neumí, nechtějí či nemohou postarat z důvodů na straně dítěte (postižení, chování) dnes je snaha nechat dítě v rodině,
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_20_02_předporodní příprava Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679,
Prevence pádů Dana Jurásková MZ ČR
Domácí ošetřovatelská péče. Domácí ošetřovatelskou péčí je zdravotní péče poskytovaná pacientům v jejich sociálním prostředí. Na základě doporučení: 
LĚČEBNĚ OZDRAVNÉ POBYTY PRO DĚTI MOŘSKÝ KONÍK VZP ČR MUD R. PAVEL HORÁK, CS C., MBA ŘEDITEL VZP ČR.
Odlišnosti lůžkové a primární péče o děti a dorost MUDr. Alena Šebková Předsedkyně OSPDL ČR.
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc při Dětském centru s komplexní péčí a podpůrnou rodinnou terapií „U nás v domečku“ Seznámení se zařízením,
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_18_Porod Autor Mgr. Tereza Pasecká.
Dětské a dorostové detoxikační centrum NMSKB MUDr. Marian Koranda.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
Práva Pacientů Tato práva jsou prohlášená za platná dnem 25. února 1992 Schválila Centrální etická komise Ministerstva zdravotnictví České Republiky.
Reforma psychiatrické péče z pohledu Asociace krajů MUDr. Jan Tuček, Ph.D.
MUDr. František Schneiberg
Dárcovství kostní dřeně
Porodní asistentka regulované povolání
Preventivní programy pro zlepšení stavu chrupu u dětí
Dlouhodobá intenzivní péče v pediatrii
Základy fyziologie laktace a BFHI
Je určena pro děti, které nemají ve své rodině dobrou péči a výchovu.
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_12_Televize
Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)
Rodina dříve a dnes Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Neonatologie v České republice (a v Mostě)
Organizační pokyny: Odjezd ve sobotu v 7:45 od školy (u bazénu)
Welfare state Sociální zabezpečení Zabezpečení rodin s dětmi
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Transkript prezentace:

Vrozená vývojová vada kyčlí Informace pro rodiče Ortopedické oddělení Dětské oddělení Krajská nemocnice Pardubice

Dysplazie kyčelního kloubu Dysplazie kyčelního kloubu označuje vývojovou odchylku v oblasti kyčelní jamky, stehenní kosti nebo celého kloubu. Příčina této odchylky není zcela jasná, ale svoji roli může hrát dědičnost, uložení plodu v děloze, předčasný porod, případně poruchy žláz s vnitřní sekrecí u maminek. Nevím jestli budou rozumět pojmu endokrinní

Dysplazie kyčelního kloubu Vzhledem k tomu, že různý stupeň vrozené dysplazie kyčelního kloubu se vyskytuje až u 5% všech novorozenců, je pravidelně prováděno preventivní vyšetření kyčelních kloubů a to u dětí ještě v porodnici, dále v 6. týdnu a následně v 12.-16.týdnu věku.

Maminko a tatínku Právě při pravidelné preventivní prohlídce ortoped zjistil u vašeho miminka větší stupeň poruchy vývoje kyčelního kloubu a rozhodl o nutnosti léčení při pobytu v nemocnici. Ortoped vám jistě vysvětlil všechny okolnosti a způsob léčby, ale myslíme, že oceníte možnost získat touto prezentací další potřebné informace .

Jak dlouho budeme v nemocnici ? Úprava správného postavení kyčelního kloubu je postup, který vyžaduje dostatek času a proto hospitalizace trvá většinou celých 7 týdnů Budete hospitalizována s miminkem přímo na pokoji a můžete se po celou dobu hospitalizace o své miminko starat a samozřejmě je můžete dále kojit. Celý pobyt je většinou spíš 7 týdnů. ( 6 týdnů zavěšení a potom ještě artroskopie ) Možná zmínit možnost propustek maminky a event. Střídání rodičů v případě potřeby.

Jak dlouho budeme v nemocnici ? Maminkám, které kojí, umožňujeme možnost občasných propustek z oddělení mezi jednotlivými kojeními. U miminek, které dostávají umělou stravu, se mohou v pobytu střídat i jiní členové rodiny (tatínek, babička). Celý pobyt je většinou spíš 7 týdnů. ( 6 týdnů zavěšení a potom ještě artroskopie ) Možná zmínit možnost propustek maminky a event. Střídání rodičů v případě potřeby.

Jak dlouho budeme v nemocnici ? Můžeme Vám nabídnout, abyste se v předstihu podívali na dětské oddělení a mohli se zeptat na potřebné věci přímo sestřiček na oddělení. V případě Vašeho zájmu najdete kontakty na konci prezentace. Nevím jestli neudat nějaký způsob jak to udělat ???

Jak bude probíhat samotná léčba? Snahou léčby je dosáhnout nenásilnou formu správného postavení kyčelního kloubu. K tomu využíváme tahu a zavěšení miminka za dolní končetiny a to nejprve ve vodorovném a následně ve svislém směru. Na další obrázcích uvidíte, jak bude léčba vypadat.

Vodorovný tah za dolní končetiny

Svislý závěs za dolní končetiny

Co bude po 7 týdnech ? Po 6 týdnech tohoto způsobu léčby provedeme rentgenologické vyšetření, kdy v celkovém znecitlivění (narkóze) vstříkneme kontrastní látku do kloubu, abychom si ozřejmili postavení kyčelního kloubu a rozhodli o dalším postupu léčby.

Co bude po 7 týdnech ? Možnými dalšími postupy jsou : Zajištění správné polohy kyčelního kloubu sádrovou fixací na dalších 6 týdnů. Nebo zajištění správné polohy ve zvláštním zařízení (mechanickém aparátu) Výjimečně je nutné operační řešení. Po dání sádry nebo aparátu je další léčení v domácím prostředí. Hanouska jsi říkal, že nechceš a ještě event. Třmínky ???? Nevím jestli sem nebo někam jinam, nebo vůbec, ale měli by asi vědět, že je třeba na pobyt doma po léčbě si zajistit dvojčatový kočárek – do normálních se na šířku nevejdou.

Vybraný postup léčení u Vašeho miminka Vám pro provedení rentgenologického vyšetření vysvětlí ortoped, v jehož Jste péči.

Co bude po propuštění ? Vhledem k tomu, že po propuštění bude Vaše miminko 6 týdnů v sádrovém lůžku nebo aparátu, budete po propuštění na tuto dobu potřebovat širší kočárek (dvojčatový), aby se Vaše miminko do kočárku v pohodě vešlo. Hanouska jsi říkal, že nechceš a ještě event. Třmínky ???? Nevím jestli sem nebo někam jinam, nebo vůbec, ale měli by asi vědět, že je třeba na pobyt doma po léčbě si zajistit dvojčatový kočárek – do normálních se na šířku nevejdou.

Co je potřeba vzít s sebou do nemocnice ? Pro miminko očkovací průkaz kartičku pojišťovny zprávu od lékaře Pro maminku občanský průkaz

Jaké oblečení pro miminko ? Na oblečení vezměte „body“, košilka se shrnuje pod zádíčka dítěte a tlačí jej Ponožky, případně pletené bačkorky. Počítejte s papírovými plenami 10 – 12/den Ubrousky na zadeček Olejíček,vámi užívanou dětskou kosmetiku, žínku Malou přikrývku nebo rychlozavinovačku Závěsné hračky z domova Ponožky s sebou, pletené bačkorky dostanou u nás

Co vzít, maminko, pro vás ? Domácí oblečení Hygienické potřeby a toaletní papír Odsávačku mléka (pokud kojíte a máte ji doma) Cokoliv na ukrácení dlouhé chvíle (knihy, časopisy, ruční práce,mobilní telefon, CD přehrávače, videokazety apod.) Možno vlastní audiokazety nebo CD

Výživa miminka V případě, že své miminko kojíte, budete zde v kojení pokračovat, jen spolu se sestřičkou najdete vhodnou polohu tak, abyste mohla kojit své miminko i při současném zavěšení. V případě, že dostává miminko umělou stravu, budeme Vám ji připravovat v nemocnici.

Návštěvy na dětském oddělení Návštěvy na dětském oddělení nejsou omezeny a vždy se přímo zde domluvíme na tom, jak s návštěvami Vaší rodiny.

Potřebné informace Telefonní číslo na oddělení: 466015411 Webové stránky dětského oddělení www.nem.pce.cz/NemPce_odd_det.htm Ortopedické odd.- ambulance 466012406 E-mail MUDr. Němec Vladimír, prim. dětského oddělení nemec@nem.pce.cz Pedagog a herní specialista Mgr. Ondráčková Pavla 466015411 Telefon 5411 ( místo 5414) U Pavly je číslo celé podivné ??

Milá maminko a tatínku, na závěr Vám přejeme dostatek trpělivosti a pochopení při léčbě Vašeho miminka, kdy naším cílem je správný vývoj kyčelního kloubu. pracovníci ortopedického a dětského oddělení Krajská nemocnice Pardubice