Účetní závěrka ÚČETNÍ ZÁVĚRKA OBSAHUJE: Rozvahu Výkaz ziků a ztrát

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Opravné položky k zásobám
Advertisements

Základní finanční výkazy
Vypracoval: Rychtaříková Eva Materiál: VY_32_INOVACE_ 478
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Podnikatel – fyzická osoba.
ÚČETNÍ UZÁVĚRKA Účetní jednotka musí na konci každého účetního období sestavit účetní závěrku. Před jejím sestavením musí proběhnout řada prací včetně.
Účetnictví I Ing. Josef Horák, Ph.D.
Účetní závěrka a uzávěrka
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Bilance a bilanční princip
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Základy účetnictví - rozvaha Označení.
Analýza peněžních toků – cash flow
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_UCE_PI_3_20.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Účetnictví.
1. přednáška Předmět finanční analýzy a finančního plánu
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Náklady a výnosy.
ÚČETNÍ SYSTÉM PODNIKU.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Účetní závěrka Označení materiálu: VY_32_INOVACE_UCE2.OA
FINANCE 2014/2015.
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673 Projekt CZ.1.07/1.5.00/ EU peníze pro Obchodní akademii Náchod Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace.
Účetní uzávěrka a závěrka „23“
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční analýza podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_UCE126 Jméno autora:Ing. Alena Urešová Třída/ročník:4. r. Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
FINANČNÍ ÚČETNICTVÍ II
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673 Projekt CZ.1.07/1.5.00/ EU peníze pro Obchodní akademii Náchod Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace.
ROZVAHA říjen 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070108
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_UCE122 Jméno autora:Ing. Alena Urešová Třída/ročník:4. r. Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Jsme tu pro Vás Poznámky pro řečníky: Koho můžete zavolat ? Jsme tu pro Vás.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.01 Ročník3. ročník.
CHARAKTERISTIKA ÚČETNICTVÍ
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Rozvaha, změny rozvahových stavů, účet.
Finanční analýza.
Analýza rozvahy a výkazu zisků a ztrát
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Devátá přednáška z UCPO
UZAVÍRÁNÍ ÚČETNÍHO OBDOBÍ. Uzavírání účetního období Uzavírání účetních knih upravuje zákon o účetnictví (§ 17 zákona o účetnictví)
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základy účetnictví 1. přednáška.
6. tématický okruh Regulace účetnictví v ČR
1. přednáška Předmět finanční analýzy a finančního plánu
Finanční výkazy obchodních společností
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1156Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu a účetní závěrka Téma:
Účetnictví pro ÚSC, PO a OSS
ÚVOD Účetnictví je chápáno jako stavová či výsledková karta podnikání.
Základy účetnictví 1. přednáška. Význam a funkce účetnictví Význam: Význam: poskytuje informace pro své uživatele Funkce: Funkce: - zobrazovat ekonomické.
Učetní souvislosti obchodního zákoníku
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1151Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu a účetní závěrka Téma:
ÚČETNICTVÍ 3 1. KAPITOLA : ÚČETNÍ ZÁVĚRKA – OBSAH A FORMA ÚČETNÍCH VÝKAZŮ V ČR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč25.01 Ročník1. ročník.
Základní finanční výkazy. VÝROČNÍ ZPRÁVA Výroční zprávu jsou povinny sestavovat ty účetní jednotky, které mají povinnost auditu účetní závěrky. Podle.
STATUTÁRNÍ MĚSTO CHOMUTOV Ing. Jan Mareš Závěrečný účet města za rok 2013.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.19 RočníkDruhý.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Finanční management Téma č.2 Dnešek 1.Minitestíček 2.Analýza rozvahy 3.TOP 10 of Seminar Misery 4.Výlet.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Výkazy ve finančním řízení I. Ing. Petra Koudelková.
Účetní uzávěrka a závěrka – II. část. Sestavení účetní závěrky Seskupování konečných zůstatků v účetních knihách do jednotlivých složek účetních výkazů:
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Autor práce: Jana Svitáková, UČO: Vedoucí práce: Ing. Romana.
Účetní uzávěrka a závěrka
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Dopady změn směnných kurzů
ÚČETNICTVÍ, ÚČETNÍ ZÁVĚRKA
Analýza rozvahy a výkazu zisků a ztrát
NAUKA O PODNIKU II Účetní závěrka.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
IAS 1 Prezentace účetní závěrky
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Hospodaření pojišťoven, účetní výkazy pojišťovny
Transkript prezentace:

Účetní závěrka ÚČETNÍ ZÁVĚRKA OBSAHUJE: Rozvahu Výkaz ziků a ztrát Přílohu Různým uživatelům musí poskytnout komplexní a pravdivý obraz o podniku a o jeho hospodaření v minulém účetním období.

Účetní závěrka Kromě podniku jsou uživateli účetních výkazů i externí uživatelé. Finanční úřady Banky Věřitelé Dlužníci Burzy Akcionáři ……… Potřebují především informace pro analýzu finanční situace podniku.

Účetní závěrka Zákon o účetnictví vymezuje tyto druhy účetních závěrek: Řádná účetní závěrka - Účetní jednotka ji sestavuje k poslednímu dni účetního období Mimořádná účetní závěrka - Účetní jednotka ji sestavuje v mimořádných případech Mezitimní účetní závěrka - Účetní jednotka ji sestavuje v průběhu účetního období v případě potřeby. Při této účetní závěrce se neuzavírají účty.

Účetní závěrka Rozsah účetní závěrky Účetní závěrka v plném rozsahu - Sestavují ji akciové společnosti a účetní jednotky, které mají povinnost auditu Účetní závěrka ve zjednodušeném rozsahu - Sestavují ji všechny ostatní účetní jednotky, ale můžou se dobrovolně rozhodnout pro sestavení účetní závěrky v plném rozsahu.

Účetní závěrka Ověřovací povinnost účetní závěrky: Povinnost ověřit účetní závěrku auditorem mají: Akciové společnosti Pokud v účetním období a v období bezprostředně předcházejícím dosáhly nebo překročily aspoň jedno z níže uvedených kritérií. Ostatní obchodní společnosti, družstva a fyzické osoby Pokud v účetním období a v období bezprostředně předcházejícím překročily minimálně 2 z níže uvedených kritérií.

Účetní závěrka Kritéria pro ověřovací povinnost účetní závěrky: Aktiva celkem překročila 40 000 000 Kč Roční čistý obrat byl vyšší než 80 000 000 Kč Průměrný přepočtený stav zaměstnanců vyšší než 50

Účetní závěrka ROZVAHA Poskytuje přehled o aktivech a pasivech. Měla by podávat informace o: Funkční skladbě aktiv (k čemu jsou a na jak dlouho) O likviditě O finanční struktuře O struktuře vlastního kapitálu

Účetní závěrka ROZVAHA Aktiva za běžné období členíme do tří sloupců: Brutto – stav aktiv nesnížený o opravné položky a oprávky Korekce – oprávky a opravné položky Netto = Brutto - Korekce Aktiva za předchozí účetní období se uvádí ve 4. sloupci v ocenění netto.

Účetní závěrka ROZVAHA U pasiv jsou pouze 2 sloupce: Běžné účetní období Minulé účetní období Je to pro to, aby bylo možno porovnat vývoj v čase. Aby bylo možno z rozvahy posoudit finanční pozici podniku, vykazují se pohledávky a závazky podle zůstatkové doby splatnosti k rozvahovému dni, nikoliv podle sjednané doby splatnosti při vzniku pohledávky či závazku.

Účetní závěrka VÝKAZ ZISKŮ A ZTRÁTY Poskytuje informace o nákladech, výnosech a výsledku hospodaření. Stupňovité členění: Provozní výsledek hospodaření Finanční výsledek hospodaření Výsledek hospodaření za běžnou činnost (po zdanění) Mimořádný výsledek hospodaření po zdanění Celkový výsledek hospodaření za účetní období

Účetní závěrka PŘÍLOHA Poskytuje informace o : Účetní jednotce Použitých účetních metodách a zásadách Doplňující informace k rozvaze a k výkazu zisku a ztráty Případně i přehled o peněžních tocích a přehled o změnách vlastního kapitálu.

Použitá literatura KOVANICOVÁ, Dana. Abeceda účetních znalostí pro každého. 16. vyd. Praha: Bova Polygon, 2006, 418 s. ISBN 80-7273-130-0 ŠTOHL, Pavel. Učebnice účetnictví pro střední školy a veřejnost 2. díl. 12. vyd. Znojmo: Nakladatelství Štohl Pavel Ing., 2011, 155 s. ISBN 978–80-87237–35–9