DORPER © Katedra speciální zootechniky, FAPPZ, ČZU v Praze.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JACOB.
Advertisements

KAŠMÍRSKÁ KOZA.
Trendy v metodách odhadu plemenné hodnoty skotu
Plemena ovcí.
SKUDDE.
OUESSANTSKÁ OVCE.
KERRY HILL.
někdy nesprávně nazývaná HOLANDSKÁ ZAKRSLÁ KOZA
KAMERUNSKÁ OVCE.
Nejznámější plemena ovcí 4 skupin podle užitkového směru
Katalog plemenných beranů - vysvětlivky zkratek v katalogu
Rhónská ovce.
Hynek Moliš Králík domácí
Plemeno rozšířené v centru a na pobřeží západní Afriky. Celosvětově oblíbený druh v zoo, vhodný k rekultivaci zanedbaných pozemků. Je to nenáročné masné.
Řád: SUDOKOPYTNÍCI.
První zmínky jsou z roku 1400, samostatným plemenem uznáno v roce 1962 ve švýcarského kantonu Wallis. Plemeno ovcí s kombinovanou užitkovostí maso - vlna.
Původní místní plemeno, na jeho vzniku se pravděpodobně podílelo i plemeno Orkney, Soay a Spælsau, které na Shetlandské ostrovy přivezli Vikingové před.
DORPER plemeno s budoucností
Odchov telat a jalovic ve stádě bez tržní produkce mléka (BTPM)
VOLAVKA POPELAVÁ JITKA SVIČARSKÁ A.3.
Základní škola T.G.Masaryka Rajhrad
Velký münsterlandský ohař
Velbloud Dvouhrbý.
Veronika Rozehnalová a Kristýna Kořínková
Walliserská ČERNOKRKÁ koza
Lichokopytníci.
Zvířata divočiny Terezka Mazurová.
PRIMÁTI - OPICE Ploskochodci = těžiště těla je přesunuto na zadní končetiny. Lebka je oválnější než u jiných savců. Oči směřují dopředu = řídí se hlavně.
Small Munsterlander. byl vyšlechtěn v Německu, v kraji Münsterland, odkud pochází jeho pojmenování. Vznikl začátkem 20. století cílenou selekcí ze španělských.
Nejznámější plemena krůt,kachen a hus.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: prosinec 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.107/1.5.00/ AutorMgr. Alena Marková Název šablonyIII/2 – Inovace.
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Plazi-želvy a krokodýli
Historie vzniku plemene - legendy - předchůdci plemene - pojmenování plemene Vlastnosti - míry - barvy Charakter.
CHOV KOZ.
Kriteria třídění koní Podle fylogenetického původu - skupina mongolských koní - skupina orientálních koní iránských arabských araboberberských anglických.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Odborný výcvik Ročník:
Atlas psů Iveta Nováková 8.A rok 2008.
ŠELMY.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1. Téma: Chov zvířat
Pří_227_Savci_Vývoj lidského plodu Autor: Mgr. Martina Vaculová
Střední škola zemědělská a přírodovědná
Kočky.
Nejznámější plemena koní
ROTTWEILER.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Živočichové ve volné přírodě - savci
Užitkové typy skotu mléčný (dojný) masný kombinovaný (maso-mléčný)
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Chov ovcí. Ovce – zřejmě nejstarší hospodářské zvíře nenáročné zvíře – rozšíření ve všech klimatických a výrobních podmínkách V českých zemích ještě v.
LETOUNI Letouni tvoří početnou skupinu velmi zvláštních savců (asi 750 druhů) Mezi letouny patří kaloni a netopýři Největší zvláštností jsou přední končetiny.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Bulteriér.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
SUDOKOPYTNÍCI 1. Hmotnost těla se opírá o prst (ostatní zakrněly) 2. Prsty ukončeny rohovitými kopýtky 3. Většina býložravých druhů.
VY_32_INOVACE_ PRV.2R.1B.03 HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA.
Plemena ovcí. Merino  Střední až větší tělesný rámec  Bílá barva  Beran rohatý, ovce bezrohá  Rouno uzavřené  Vhodné do nadmořské výšky 600 m  Ovce.
SAVCI Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/ Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice
Hospodářská zvířata - sudokopytníci. Pořadové číslo projektu:III/2 – Autor: Mgr. Kamil Tabášek Období:květen 2013 – říjen 2013 Ročník:9. Tematický.
CLUN FOREST SHEEP Historie Champion Three Counties Show 1925 Court-Llacca F.50 Champion Royal Welsh Show 1955, 1956 & 1957 Court-Llacca Champion.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ KOČKA DOMÁCÍ.
Tučňák patagonský Vypracoval: Martin Půr
Intenzivním růstem jalovic k lepší jatečné hodnotě
NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_26_DOMÁCÍ ZVÍŘATA TÉMA: DOMÁCÍ ZVÍŘATA
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
ZOO JaMka Pracovali na tom: Martin Svoboda Jan Katz
Transkript prezentace:

DORPER © Katedra speciální zootechniky, FAPPZ, ČZU v Praze

Vyšlechtěno v Jižní Africe v roce 1930 křížením Perských černohlavých ovcí s berany Dorset Horn. Šlechtitelský program vyústil v černohlavou (Dorper) a bílou (Dorper White) mutaci plemene Dorper. Hlava a krk jsou černé nebo bílé, uši dlouhé a svislé. Tělo je kryto srstí s podsadou podobnou krátké vlně, která vylínává. Ovce plemene Dorper se nestříhají. Tělo velmi dobře osvalené. Berani dosahují hmotnosti 90 až 120 kg, bahnice 50 až 80 kg. Velmi přizpůsobivé extrémním chovatelským podmínkám, nenáročné, schopné zdolávat velké vzdálenosti. Celoročně plodné, bezproblémové porody a snadný odchov jehňat. Bahnice jsou schopny bahnění v intervalech pouhých 8 měsíců (3 porody za 2 roky) s plodností 150% (2,25 jehněte za rok). U jatečných beranů lze ve 105 až 120-ti dnech dosáhnout živé hmotnosti 36 kg a získat JUT 16 kg. Velice kvalitní a ceněná je kůže. Výtěžek z kůže tvoří až 20% jatečného výnosu. V ČR 2013 pouze 2 chovy, v 2012 založeno občanské sdružení pro chov tohoto plemene – Dorper Asociace CZ. © Katedra speciální zootechniky, FAPPZ, ČZU v Praze

Jižní Afrika © Katedra speciální zootechniky, FAPPZ, ČZU v Praze

ČR © Katedra speciální zootechniky, FAPPZ, ČZU v Praze

© Katedra speciální zootechniky, FAPPZ, ČZU v Praze

© Katedra speciální zootechniky, FAPPZ, ČZU v Praze

detail vlnového obrůstu © Katedra speciální zootechniky, FAPPZ, ČZU v Praze

matky s jehňaty © Katedra speciální zootechniky, FAPPZ, ČZU v Praze

© Katedra speciální zootechniky, FAPPZ, ČZU v Praze

© Katedra speciální zootechniky, FAPPZ, ČZU v Praze

http://www. youtube. com/watch. v=yxhciCupxzw http://www. youtube http://www.youtube.com/watch?v=yxhciCupxzw http://www.youtube.com/watch?v=yg7untdMo3A http://www.youtube.com/watch?v=1wmOXvuFy98 Prezentace byla vytvořena v rámci řešení projektu FRVŠ 237/2013/G4 © Katedra speciální zootechniky, FAPPZ, ČZU v Praze