Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nejznámější plemena ovcí 4 skupin podle užitkového směru

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nejznámější plemena ovcí 4 skupin podle užitkového směru"— Transkript prezentace:

1 Nejznámější plemena ovcí 4 skupin podle užitkového směru
Ing.Moliš Jiří Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm Nejznámější plemena ovcí 4 skupin podle užitkového směru

2 Původ plemen ovcí

3 Plemena mléčná Východofríská

4

5 – země původu je Německo,tělesný rámec velký,vlna bílá,hlava dlouhá a mírně klabonosá,porostlá i s končetinami a ocasem pouze krycí srstí.Ž.h.berana je kg,ovce kg.Sortiment vlny BC-D.Produkce mléka za rok okolo 600 kg,rekordy i přes kg.Plodnost činí 230%.Není to stádové plemeno,proto se musí pást oplůtkovým systémem.

6 Lacaune

7

8 země původu je Francie,tělesný rámec střední,hlava malá,bezrohá,spolu s končetinami,částí krku a spodku břicha porostlá pouze krycí srstí.Ž.h. berana je kg,ovce55-75 kg.Produkce mléka je kg,plodnost %,střiž vlny nízká.

9 Awassi

10

11 původ Západní Asie,tlustoocasé plemeno velkého tělesného rámce
původ Západní Asie,tlustoocasé plemeno velkého tělesného rámce.Hlava klabonosá,červenohnědá často s bílou lysinou.Tvrdá konstituce,velké vemeno.Berani rohatí,ovce ne.Ž.h. beranů kg,ovcí kg.Produkce mléka 400 kg,někdy až kg.Plodnost 120%.

12 Plemena plodná Romanovská ovce

13

14 země původu Rusko. Kožichové plemeno malého tělesného rámce
země původu Rusko.Kožichové plemeno malého tělesného rámce.Šedé zbarvení s černou hlavou a bílou lysinou.Berani mají často hřívu a jsou rohatí.Černé neovlněné nohy a spodek břicha.Ž.h. berana kg,ovce kg.Nenáročné,odolné plemeno s dobrou mléčností.Cenná surovina je kožich.Velmi dobrá plodnost %.

15 Olkuská ovce

16

17 země původu Polsko. Bezrohé plemeno středního tělesného rámce
země původu Polsko.Bezrohé plemeno středního tělesného rámce.Plemeno je velmi rané (10-12 měs.bahnice do plem.)Dobrá mléčnost a plodnost %.Ž.h.80-90kg,ovcí kg.Vlna sortimentuC-CD,snadné porody.

18 Plemena masná Texel

19

20 Země původu Holandsko.Bezrohé masné plemeno středního až většího tělesného rámce,ž.h. beranů kg,ovcí kg.Vlna bílá ,velká klabonosá hlava je celá i s končetinami porostlá pouze bílou krycí srstí.Plemeno typické pro oplůtkovou pastvu spíše v nížinných oblastech.Náročnější na kvalitu pastvy ale s vysokým přírůstkem okolo 400 g.Rané plemeno s plodností %.

21 Charollais

22

23 Země původu Francie. V ČR je to nejrozšířenější masné plemeno
Země původu Francie.V ČR je to nejrozšířenější masné plemeno.Jedná se o bílé bezrohé masné plemeno velkého tělesného rámce.Ž.h. beranů je kg,ovcí kg.Spodek břicha a hlava je pokryta růžovo šedou krycí srstí,typické je široké čelo a oči umístěné daleko od sebe.Výborná masná užitkovost – přírůstek okolo 400 g,vysoká jatečná výtěžnost.Plodnost 180 %.Často těžší bahnění velkých jehňat.Náročné na kvalitu KD.

24 Berrichon du cher

25

26 Země původu Francie.Bílé masné bezrohé plemeno velkého tělesného rámce.Ž.h. beranů je kg,ovcí kg.Hlava vetší a mírně klabonosá,obrostlá bílou krycí srstí,kostra jemnější.Dobré osvalení hřbetu a kýt.Plodnost je 150% a produkce vlny 4 kg sortimentu B/C.

27 Suffolk

28

29 Země původu Anglie.Bezrohé plemeno středního až velkého tělesného rámce.Ž.h. beranů kg,ovcí kg.Vlna bílá,celá hlava a spodní část končetin pokryta černou krycí srstí.Hřbet dlouhý a široký,kýty dobře osvalené.Americký typ větší – ž.h.beranů kg,ovcí kg.Plemeno náročné na výživu ale s vysokým přírůstkem okolo 450 g.Plodnost 140%.Jeho populace je v ČR nejpočetnější.

30 Oxford down

31

32 Země původu Anglie.Bezrohé masné plemeno středního až velkého tělesného rámce.Ž.h. beranů kg,ovcí kg.Obličejová část hlavy černá,vlna bílá.Výborné osvalení hřbetu i kýt.Dobrá výkrmnost , jatečná výtěžnost a konverze krmiva.Dobře využívá i méně kvalitní postvu.Přírůstek ve výkrmu je okolo 350 g,plodnost % ,vlna B-C/D u beranů až 6 kg.

33 Hampshire

34

35 Země původu Anglie. Bezrohé plemeno velkého tělesného rámce. Ž. h
Země původu Anglie.Bezrohé plemeno velkého tělesného rámce.Ž.h. beranů kg,ovcí kg.Hlava široká klabonosá,částečně černá i s ušima.Rané plemeno s plodností %,jehňata rychle rostoucí s přírůstkem okolo 350 g.Vysoká jatečná výtěžnost.

36 Clun forest

37

38 Země původu Anglie. Tělesný rámec střední až větší ,ž. h
Země původu Anglie.Tělesný rámec střední až větší ,ž.h. beranů kg,ovcí kg.Vlna bílá,na skoro celé hlavě a končetinách tmavě hnědá krycí srst. Je to dlouhověké (až 12 let),konstitučně pevné plemeno s dobrým osvalením,přizpůsobivé i do drsnějších oblastí s rohovinou odolnou proti hnilobě paznehtů.Plodnost %,přírůstek g,Vlna B/C-C.

39 Plemena s kombinovanou užitkovostí
Zušlechtěná valaška

40

41 Země původu ČR,trojstranná užitkovost ,středního tělesného rámce
Země původu ČR,trojstranná užitkovost ,středního tělesného rámce.Nenáročné,odolné s výbornou pastevní schopností v podhorských a horských oblastech.Produkce mléka je l mléka,sortiment vlny CD-DE,plodnost 150 %.Ž.h. beranů je70-80 kg,bahnic kg.Přírůstekve výkrmu je g.Někdy černé skvrny.

42 Šumavka

43

44 Země původu ČR. Trojstranně užitkové plemeno,menšího středního rámce.Ž.h.beranů60-70kg,ovcí45-55 kg.Vlna bílá,sortimentu C-D.Odolné,nenáročné ,chodivé vhodné do podhorských a horských oblastí s více srážkami.Berani rohatí.Produkce mléka je kg.Plodnost 150% a přírůstek ve výkrmu g.

45 Cigája

46

47 Země původu – Balkánský poloostrov bez bližšího určení,protože se jedná o jedno z nejstarších plemen.Trojstranná užitkovost,odolné, velmi dobrá pastevní schopnost,nenáročné vhodné do drsnějších podmínek.Ž.h. beranů kg,ovcí kg,menší až střední tělesný rámec.Zbarvení vlny bílá,obličejová část,uši a dolní polovina končetin černá.Vlna B-B/C,produkce mléka l za laktaci,přírůstek g.Plodnost okolo 150%.

48 Kent

49

50 Země původu Anglie. Tělesný rámec střední,ž. h
Země původu Anglie.Tělesný rámec střední,ž.h. berana kg,ovce kg.Vlna bílá bez skvrn,obrůst těla kompletní.Užitkovost maso- vlna.Odolné,výborná pastevní schopnost,černá rohovina odolná proti hnilobě paznehtů.Produkce vlny beranů5,5- 7kg.sortimentu B/C-C/D.Denní přírůstek g.Plodnost %.

51 Merinolandschaf

52

53 Země původu Německo. Střední až větší tělesný rámec. Ž. h
Země původu Německo.Střední až větší tělesný rámec.Ž.h. beranů ,ovcí kg.Kombinovaná užitkovost vlna – maso.Bezrohé s bílou vlnou,hlava a končetiny s krycí srstí.Produkce vlny ovcí je 4-5 kg.Plodnost dobrá až 210%,přírůstek okolo 350 g.Oplůtkové pasení.

54 Pro ukázku uvedeme i fotografii ovcí plemene merino s převážně vlnařskou užitkovostí.Chovají se v současnosti v zemích s příznivějším klimatem než v ČR kvůli zachování co nejlepší kvality vlny.

55

56

57 Plemena hobby Existuje řada plemen,která mají chovatelé v chovu pro svůj zvláštní až exotický exteriér nebo velikost.

58 Racka

59

60 Vřesová ovce

61

62 Quessant

63

64 Jacob

65

66 Bez pravidelné pleťové masky to dnes nejde !

67 Děkuji za pozornost .


Stáhnout ppt "Nejznámější plemena ovcí 4 skupin podle užitkového směru"

Podobné prezentace


Reklamy Google