Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Plemena ovcí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Plemena ovcí."— Transkript prezentace:

1 Plemena ovcí

2 Plemena s masnou užitkovostí
V rámci tohoto užitkového typu se požaduje plodnost 140%, přírůstky jehňat v odchovu minimálně 300 g a typově musí odpovídat plemennému standardu. Charollais Berrichone du Cher Suffolk (SF) Oxford Down Hampshire Clun Forest Německá černohlavá ovce Texel

3 Charollais

4 Francouzské polojemnovlnné plemeno
Francouzské polojemnovlnné plemeno. Vyniká výborným osvalením s minimálním výskytem tuku a velmi dobrou růstovou schopností. Ovce jsou středního až většího tělesného rámce a živého temperamentu. Hlava a končetiny jsou bez obrůstu vlnou, kůže narůžovělá, obě pohlaví bezrohá. Hřbet široký, rovný, záď mírně sražená. Končetiny silné, spěnky pevné. Vlna je bílá sortimentu A – B. Obě pohlaví jsou bezrohá. Přírůstek jehňat  se pohybuje kolem 300 až 400 g. Hmotnost bahnic 70 – 90 kg, hmotnost beranů 110 – 140 kg. Plodnost na obahněnou ovci 150 –170 %.

5 Berrichone                                                                                                                                     

6 Francouzské polojemnovlnné plemeno
Francouzské polojemnovlnné plemeno. Obě pohlaví jsou bezrohá, celá bílá, většího tělesného rámce, se slabým obrůstem břicha a dobře vyvinutými masnými partiemi. Hlava těžší, klínovitá, bezrohá. Vlna řidší, rouno polouzavřené, sortiment vlny B-BC (25-29 µm). Obrůst hlavy, končetin a břicha slabý. Plemeno rané, s dlouhým plodným obdobím s možností trojího bahnění za dva roky a vynikajícími přírůstky jehňat. Živá hmotnost bahnic kg, beranů kg. Plodnost na obahněnou ovci %, denní přírůstek v odchovu a výkrmu g.

7 Hampshire                                                                                                                                                    

8 Anglické masné, tmavohlavé polojemnovlnné plemeno s krátkou vlnou
Anglické masné, tmavohlavé polojemnovlnné plemeno s krátkou vlnou. Barva hlavy, uší, nohou je černohnědá až černá. Barva vlny bílá, rouno vyrovnané, sortiment BC-C (27-33 mm). Vyznačuje se poměrně značným obrůstem nohou a hlavy. Ovce jsou velkého tělesného rámce, hruď široká a hluboká. Hlava a krk krátký, uši široké a středně dlouhé. Trup válcovitého tvaru na nízkých silných končetinách. Osvalení hřbetu, vnější a vnitřní kýty dobré. Obě pohlaví jsou zásadně bezrohá. Ovce jsou rané, mléčné a náročné na celoroční vyrovnanou výživu. Jsou dobře přizpůsobivé i drsnějším klimatickým podmínkám. Živá hmotnost bahnic kg, beranů kg.  Plodnost na obahněnou ovci %, denní přírůstek v odchovu a výkrmu g.

9 Oxford Down                                                                                                                         

10 Anglické masné, krátkovlnné, tmavohlavé plemeno s polojemnou vlnou
Anglické masné, krátkovlnné, tmavohlavé plemeno s polojemnou vlnou.  Berani i bahnice se vyznačují velkým tělesným rámcem, širokým hřbetem a prostorným hrudníkem. Hlava přiměřeně dlouhá, široká s rovným profilem, obě pohlaví bezrohá. Mulec černý, tmavé uši průměrné délky. Krk středně nasazený a odpovídající délky, u beranů silnější. Hrudník hluboký a široký. Hřbet dlouhý, široký a dobře zmasilý. Záď dlouhá, poměrně rovná, končetiny silné, středně dlouhé, spěnky pevné, paznehty tmavě zbarvené. Vlna bílá, pololesklá, zkadeřená, sortiment B-CD (25,1-35,0 mm). Živá hmotnost bahnic kg, beranů kg. Plodnost na obahněnou ovci %,  přírůstek ve výkrmu a odchovu g.

11 Německá černohlavá ovce
                                                                                                              

12 Plemena s dojnou produkcí
Tato plemena jsou charakterizována vynikající mléčnou užitkovostí. Východofríská ovce Lacaune

13 Východofríská ovce                                                                                                                         

14 Plemeno je nejvíce chováno v Německu
Plemeno je nejvíce chováno v Německu. Plemeno se vyznačuje velkým tělesným rámcem. Hlava je mírně klabonosá, obě pohlaví jsou bezrohá. Uši jsou velké, široké a polosvislé. Hlava, ocas a končetiny nejsou obrostlé vlnou. Sortiment vlny BC-D. Roční produkce vlny u beranů činí kg a bahnic kg. Živá hmotnost ovcí je 60 – 85 kg, beranů 80 – 100 kg. Produkce mléka za laktaci je 400 – 600 kg s obsahem tuku 6-7 %. Přírůstek jehňat v odchovu je 300 – 400 g. Plodnost ovcí je 200 a více %

15 Plemena plodná Romanovská ovce Olkuská ovce

16 Romanovská ovce                                                                                                                         

17 Ruské plemeno vyšlechtěno v 17
Ruské plemeno vyšlechtěno v 17. století v Jaroslavské oblasti Ruska cílevědomým výběrem bez použití genetického podílu jiných plemen., vyznačuje se menším až středním tělesným rámcem, jemnou kostrou, krátkoocasé, krátkouché, obě pohlaví bezrohé. Hlava černá s charakteristickou bílou lysinou, u beranů mírně klabonosá. Bílé odznaky, pokud se vyskytují na končetinách a spodní části ocasu, nejsou na závadu.Hmotnost ovcí je 40 – 50 kg, beranů 60 – 70 kg. Vlna je smíšená, polohrubá, Vlna sortimentu C-DE (29-55 µm),  šedé barvy. Jemná podsada je dlouhá, pesíky černé, krátké. Rouno tvoří 5-6 cm dlouhá podsada s jemností mm ocelově šedé až šedě namodralé barvy a černé 2-4 cm dlouhé pesíky s jemností mm. Poměr pesíků k podsadě je 1:4 až 1:10, což má rozhodující vliv na bezkonkurenční kvalitu kůže. Kožešina je lehká, hřejivá, pevná a vyčiněná je ve srovnání s jinými plemeny ovcí více než o polovinu lehčí. 1 m2 kůže váží 1,1 až 1,4 kg. Vyznačuje se vysokou plodností (250 – 320 %), raností, dlouhým plodným obdobím (asezónnost), nenáročností. Plemeno je rovněž  významným kožichovým plemenem. V rámci plemene jsou známy 3 užitkové typy: a) - hrubý s výskytem rohů u beranů, b) - normální s pevnou konstitucí, obě pohlaví zásadně bezrohá, c) - jemný bezrohý, ale světlejšího zbarvení v důsledku vyššího podílu podsady k pesíkům 10-12:1. Pozn.: Pesík = hrubý, rovný, dlouhý chlup v srsti savců, vyplněný dření. Pesíky vyrůstají jednotlivě z pokožky a přečnívají ostatní srst.

18 Olkuská ovce                                                                                                                                   

19 Polské dlouhovlnné plodné plemeno
Polské dlouhovlnné plodné plemeno. Plemeno je středního až většího tělesného rámce, živá hmotnost bahnic kg, beranů kg. Vlna bílá, sortiment C-CD (29-39 mm). Vyniká mléčností a dobrými mateřskými vlastnostmi

20 Zdroje:


Stáhnout ppt "Plemena ovcí."

Podobné prezentace


Reklamy Google