Zavedení konceptu společenské odpovědnosti do orgánů veřejné správy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Environmentální profil společnosti Czasch spol. s r.o.
Advertisements

Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
Vymezení a pojetí sociální práce
Principy sociálního podnikání
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
... ve vztahu k životnímu prostředí. dobrovolné začleňování ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů do činnosti člověka obec nebo město,
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
JUDR. LENKA DEVEROVÁ Červenec 2013 MAS OPS nebo sdružení (spolek)
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Teoretický model sociální firmy Ing.Markéta Würtherlová Fokus Praha, o.s.
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
Národní konference kvality ve veřejné správě – Brno 2013
9.Národní konference kvality ve VS Ing. Kamil Rajsigl, vedoucí Organizačního odboru Magistrátu města Brna Kvalita v základních územně samosprávných celcích,
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Workshop ke konceptu společenské odpovědnosti firem - CSR - Klára Tichá partner rozvojového partnerství Equal Aspra, a.s. Moderní formy péče o zaměstnance.
Společenská odpovědnost firem jako součást firemní strategie
Sociální podnik sociální ekonomika. Pojetí sociální firmy Sociální firma je konkurenceschopný podnikatelský subjekt působící na běžném trhu jehož účelem.
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
© Moravskoslezský kraj DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Spolupráce veřejné správy s podniky.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
ISMS VE STÁTNÍ SPRÁVĚ A SAMOSPRÁVĚ
Společenská odpovědnost organizací
Marketingové prostředí
Zdravá škola.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Jak na rovné příležitosti? V 5 krocích. 1. Vyjasnění postoje Tlak na rovnost žen a mužů, zejména na rovnost žen a mužů při práci, roste. Je to dáno zvláště.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
VOLEBNÍ PROGRAM Sdružení nezávislých kandidátů PERSPEKTIVA Komunální volby 2014 Drahelčice.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Společenská odpovědnost firem Ing. Silvia Aguilar Bobadilla VŠE-Kostelecké horky
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
 Vztahy s veřejností můžeme zaznamenat už v dávné historii. V Mezopotámii, Asýrii, Persii a Egyptě, stejně jako v antickém Řecku a Římě se používalo.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
N ÁSTROJE ZVYŠOVÁNÍ KVALITY ŘÍZENÍ ÚŘADU Společenská odpovědnost úřadu.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
JUDr. Ing. Robert Szurman ředitel odboru předseda Rady kvality ČR 8. Národní konference kvality ve veřejné správě, Praha Národní konference.
FIREMNÍ SPOLEČENSKÁ ODPOVĚDNOST SKUPINY ČEZ 5. prosince 2014 JUDr. Michaela Chaloupková, M B A člen představenstva ČEZ, a. s.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
NKK Praha CAF-Externí zpětná vazba ověření efektivního fungování úřadu Mgr.Stanislav Loskot, MBA Mgr.Stanislav Loskot, MBA AQE advisors a.s.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Trutnovská zeleň, o.p.s. Mgr. Terezie Mertlíková ředitelka.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Corporate Social Responsibility
Společenská odpovědnost a školy
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Společenská odpovědnost firem
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Společensky odpovědné podnikání
Lidé, procesy, partnerství
Sociální podnikání a lokální ekonomika Mgr. Alena Zieglerová
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Ekonomika malých a středních podniků
Lidé, procesy, partnerství
Transkript prezentace:

Zavedení konceptu společenské odpovědnosti do orgánů veřejné správy NKK - Brno 21.2.2012 Mgr. Stanislav Loskot, MBA

CSR - Společenská odpovědnost organizací veřejné správy Corporate Social Responsibility – CSR V pojetí veřejné správy je hlavním účelem CSR napomáhat oblastem, které v dnešní společnosti strádají nebo mohou strádat (životní prostředí, menšinové skupiny, lidé s postižením, zaměstnanci apod.), tedy okolí, které obklopuje každého z nás. Prosazováním CSR se vytváří nová kvalita vztahů mezi podnikatelskou sférou, státními orgány a organizacemi územních samosprávných celků, nevládními organizacemi jako zástupci občanů i samotnými občany.

CSR - Společenská odpovědnost organizací veřejné správy Zatímco podnikatelská sféra je motivována: vlastními, specificky firemními zájmy, kolektivním zájmem podnikatelských kruhů, a kolektivním zájmem celé společnosti. Státní orgány a organizace územní samosprávy podporují a uplatňují společenskou odpovědnost z důvodů: podpory aktivit státu, doplnění těchto aktivit v rámci místní samosprávy, podpory místního společenství.

CSR - Společenská odpovědnost organizací veřejné správy Společensky odpovědné organizace se chovají tak, aby zohlednily potřeby svého vnitřního i vnějšího prostředí, aby přispívaly k udržitelnému rozvoji, byly transparentní a obecně napomáhaly celkovému zlepšování stavu společnosti v rámci, i nad rámec svého působení. Konkrétně se společenská odpovědnost projevuje integrací pozitivních postojů, praktik či programů do strategie organizace na úrovni jejího nejvyššího vedení. Organizace si uvědomují že nefungují izolovaně od okolního světa, ale jsou jeho přímou součástí.

CSR - Společenská odpovědnost organizací veřejné správy Uplatňování principů společenské odpovědnosti lze považovat za samozřejmost, za obyčejnou slušnost a používání zdravého rozumu, které lze prosazovat jak v soukromé sféře, tak ve správě věcí veřejných. Organizace veřejné správy mají stanovenu odpovědnost za celkový rozvoj státu či příslušné komunity v rámci svého poslání vymezeného legislativou. To je však minimální hranice, kterou lze zvyšovat dle vlastních iniciativ v souladu s potřebami všech zainteresovaných stran. Právě tyto aktivity řadí organizace veřejné správy do pozice skutečně „odpovědné organizace".

CSR - Společenská odpovědnost organizací veřejné správy V České republice není koncipována samostatná strategie společenské odpovědnosti, je však nedílnou součástí Strategie Národní politiky kvality v ČR na období 2011–2015. Jsou v ní mimo jiné obsaženy záměry v oblasti zvyšování kvality života v celé společnosti, v oblasti podnikatelské etiky, kvality produktů, péče o zaměstnance i životního prostředí.

Přístupy organizací k CSR: firemní filantropie (dárcovství) – znamená v podstatě převod určitého objemu zisku organizace na charitativní a společensky prospěšné účely (zejména tam, kde již státu chybí finanční prostředky na pokrytí těchto potřeb a které tuto podporu potřebují) začlenění konceptu CSR do systému řízení organizace – jedná se o systematické zavádění politiky ve prospěch společnosti a cíle překračují legislativní požadavky. Je zajištěno vyvážené fungování ve třech pilířích (ekonomický, environmentální a sociální).

Přístupy organizací k CSR: V praxi to znamená, že organizace, které přijaly zásady CSR za své, si dobrovolně stanovují vysoké etické standardy, snaží se minimalizovat negativní dopady na životní prostředí, pečují o své zaměstnance, udržují s nimi dobré vztahy a přispívají na podporu regionu, v němž působí. To organizacím přináší možnost odlišit se, stát se pro své zaměstnance atraktivním zaměstnavatelem a pro ostatní firmy žádaným partnerem.

Principy CSR: Princip odpovědnosti stanovuje, že by organizace měla být odpovědná za své dopady do společnosti a životního prostředí. Princip transparentnosti stanovuje, že by organizace měla být transparentní v rozhodnutích a aktivitách, které mají dopad na ostatní. Princip etického chování stanovuje, že by se organizace vždy a za všech okolností měla chovat eticky.

Principy CSR: Princip zainteresovaných stran stanovuje, že by organizace měla respektovat a brát v úvahu zájmy zainteresovaných stran. Princip pravidla zákonnosti stanovuje, že organizace respektuje a dodržuje platnou legislativu. Princip mezinárodních standardů stanovuje, že by organizace měla respektovat relevantní mezinárodní standardy tam, kde jsou tyto standardy příznivější z hlediska udržitelného rozvoje a blaha společnosti. Princip lidských práv stanovuje, že by organizace měla uznávat důležitost i univerzálnost lidských práv.

Principy CSR: Přijetí konceptu CSR je především dlouhodobá investice do celkového rozvoje organizace. Podstatné také je, že většina zisku není materiálně měřitelná. Principy CSR přinášejí řadu výhod nefinanční podoby. Organizace, která přijala zásady CSR za své, vytváří nové a pozitivní trendy, nové příležitosti pro inovace a je charakteristická větší transparentností. Na své okolí působí důvěryhodně. CSR dále představuje díky propracované image možnost získat nové zaměstnance a udržet si kvalitní pracovní sílu.

Členění CSR na kritéria:

Kritérium I. – Ekonomika (EM)

Kritérium II. Environment

Kritérium III. Sociální odpovědnost

Klasifikace přínosů CSR – dle zainteresovaných stran Zainteresovaná strana Hlavní přínosy Klienti organizací praktikujících CSR zvyšování kvality služeb zavedení inovací vedoucí k širší nabídce služeb Zaměstnanci organizací praktikujících CSR zlepšování pracovního prostředí zvyšování péče o zaměstnance, o prohlubování jejich vzdělávání

Klasifikace přínosů CSR – dle zainteresovaných stran Zainteresovaná strana Hlavní přínosy Občané zlepšení sociálních vztahů v místním společenství zlepšení přístupu a kvality v oblasti životního prostředí Veřejný sektor zlepšující se kvalita a dostupnost veřejných služeb efektivnější nakládání, popř. úspora finančních prostředků Dodavatelé spolupracující s organizacemi praktikujícími CSR zefektivnění a zprůhlednění dodavatelsko-odběratelských vztahů pozitivní tlak na zvyšování kvality služeb dodavatelů

Klasifikace přínosů CSR – dle zainteresovaných stran Zainteresovaná strana Hlavní přínosy Organizace praktikující CSR snížení nákladů, resp. zvýšení efektivity kvalitní, loajální a motivovaní zaměstnanci dobré vztahy v komunitě, v níž organizace působí zlepšení reputace a spojování organizace s kladnými hodnotami

Klasifikace přínosů CSR ve vztahu k vnějšímu prostředí Vnější prostředí organizace a CSR Přínosy nové možnosti, které nabízí společenská odpovědnost možnost přispět k řešení či zmenšení sociálních problémů vztahy v komunitě úsilí vedoucí k otevřenosti, podpoře lidí v organizaci, pomoci akcionářským skupinám, církvím apod. vztahy k občanům/zákazníkům ochrana práv zákazníků, informovanost,

Klasifikace přínosů CSR ve vztahu k vnějšímu prostředí Vnější prostředí organizace a CSR Přínosy vztahy k dodavatelům podpora informovanosti, participace vztahy k životnímu prostředí podpora environmentálního rozvoje a odpovědnosti vůči budoucím generacím vztahy ke stakeholders otevřenost k sociálním otázkám

Klasifikace přínosů CSR ve vztahu k vnitřnímu prostředí Vnitřní prostředí organizace a CSR Přínosy fyzické prostředí péče o bezpečnost, zdraví, ergonomické aspekty, kulturu pracovní podmínky naplňování etických kritérií při získávání pracovníků, jejich výběru, přesčasové práci minority věnování pozornosti minoritám, skupinové různosti a multikulturnímu prostředí

Klasifikace přínosů CSR ve vztahu k vnitřnímu prostředí Vnitřní prostředí organizace a CSR Přínosy organizační struktura a styl managementu umožnění různých typů participace na řízení komunikace a transparentnost podpora vnitrofiremní komunikace směrem dolů i směrem nahoru, důraz na přesnost informací vzdělání a trénink reagování na potřeby zaměstnanců, péče o jejich osobní rozvoj a celoživotní vzdělávání

Děkuji za pozornost Stanislav Loskot loskot@AQE.cz