Vysazování úhoře říčního do vodních toků ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Vytváření podmínek pro podporu populací vranky obecné (Cottus gobio) v EVL Krkonoše Přednášející : Jiří KŘESINA.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Výkonové zpoplatnění v ČR aktuální stav
Výroční členská schůze
Konference nejen Rezidencích 07. Potřeba vlastnit vs. výhoda nájmu Podpora vlastnického bydlení (americký sen) Rodinné kořeny 45 let, 2x stěhování, 60.
Úspěšné projekty podpořené Operačním programem Rybářství ŠTIČÍ LÍHEŇ – ESOX, spol. s r.o.
V ZDĚLÁVÁNÍM K VYŠŠÍ ADAPTABILITĚ ZAMĚSTNANCŮ SPOLEČNOSTI O.K. T EXTIL, S. R. O. CZ.1.04/1.1.02/
Jméno Příjmení Název prezentace Skotsko 17. říjen – 14. listopad 2010 Ing. Zbyněk Mikulášek , Křtiny.
konference „Akvakultura – podpora z Operačního programu Rybářství“
Nová zelená úsporám 2013 možnosti využití výrobků f. DAFE-PLAST.
Úspěšné projekty podpořené z OP Rybářství, OSA II.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Vliv příčných překážek a průplavních spojení na ichtyofaunu
Finanční nástroje pro podporu stanic Lenka Tomášková AOPK ČR, Sekce ochrany přírody a krajiny, odbor zvláštní ochrany přírody Praha,
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
 Fond soudržnosti  Evropský fond pro regionální rozvoj  EU a životní prostředí  Operační program Životní prostředí  Prioritní osy OP Životní prostředí.
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Ing. Kateřina Vágnerová) 2)Informace o Prioritě 2 JPD 2 (Ing. Martin Škréta) 3)Elektronická.
Přehled realizovaných plateb a opatření k urychlení proplácení projektů financovaných z ROP Střední Morava 2. září 2009 Olomouc 8. září 2009 Zlín Výroční.
Program rozvoje venkova ČR na období Osa 4 Leader Ing. Kateřina Adamcová, oddělení metodiky Osy 4 PRV.
Prevence korupce z hlediska příjemce dotace Ing. Martin Puš starosta města Jičín.
OPERAČNÍ PROGRAM PRAHA - ADAPTABILITA Nestátní neziskové organizace – partneři pro rozvoj PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI MMR, STAROMĚSTSKÉ.
Uznatelné výdaje v projektech podpořených ze strukturálních fondů EU v administraci NROS Vyúčtování globálních grantů.
Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7 Stáže ve firmách – vzdělávání praxí stáž 23. dubna 2013.
Operační program Podnikání a inovace Nové výzvy a záměry do budoucna
Projekt TROLLEY Dobrý den.
Mapa zájmu - plány.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Dotace obcím v oblasti vodního hospodářství z rozpočtu kraje Vysočina : 1.Fond Vysočiny - grantový program „Čistá voda 2008“ 2.Dotace na drobné vodohospodářské.
Liberalizace poštovního trhu v roce 2013 Ing. Petr Angelis Seminář Fontes Rerum Praha
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
Projekt pro  ŘO OP Rybářství Realizace  říjen – listopad 2013 Hlavní cíl  poskytnout analytický podklad pro nastavení finančních alokací.
Hodnocení možností penzijních fondů v rámci penzijní reformy Autor práce: Ing. Petr Kupčík Vedoucí práce: doc. Ing. Eva Vávrová, Ph.D. Oponent práce: Ing.
Statutární město Ostrava
Pro MAS projekty (období 2007 – 2013) Státní zemědělský intervenční fond, Ministerstvo zemědělství.
Zadávací řízení dle pravidel PRV Lipová, „Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí“ Společně Měníme.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
SPOLEČNÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM autor: Mgr. Marta Sargánková
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
pro integrovaný projekt
6. Leader EU – průběh realizace projektů Valné shromáždění Chotěvice,
OP Rybářství 2007 – 2013 Portál farmáře jako nový nástroj v komunikaci mezi žadateli a SZIF v rámci OP Rybářství. Ing. Antonín Vavrečka Oddělení metodiky.
6.Leader EU – průběh realizace projektů Valné shromáždění Chotěvice,
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Společný regionální operační program PRIORITA 4 Cestovní ruch Opatření 4.1 Rozvoj služeb pro cestovní ruch Podopatření Podpora regionálních a místních.
VÝROČNÍ KONFERENCE,,Operační program Rybářství příležitost pro produkční rybáře“
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Provozování vodohospodářské infrastruktury
Projekt LABEL LABE-ELBE – Adaptace na povodňové riziko v povodí Labe
Další výzvy ve Specifickém cíli 3.3 IROP Regulační plány
Genetická struktura populací lipana podhorního (Thymallus thymallus) v rybářsky obhospodařovaných řekách České republiky Dagmar Hucková Školitel: Ing.
POTRAVINOVÉ A MATERIÁLNÍ POMOCI
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Transkript prezentace:

Vysazování úhoře říčního do vodních toků ČR Ing. Martin Podlesný, Český rybářský svaz - Rada

Vysazování úhoře říčního do vodních toků ČR Evropský rybářský fond (podle současných odhadů početnost úhoře klesla na pouhé 1 % stavu populace, jaká byla před sto lety) nařízení č. 1100/2007 ES „Plán řízení stavu úhoře“ Operační program Rybářství Prioritní osa 3 - Opatření ve společném zájmu Opatření 3.1. Společné činnosti Opatření 3.2. Opatření na ochranu a rozvoj vod. živočichů a rostlin, záměr b) vysazování úhoře říčního (Anguilla anguilla) Opatření 3.3. Podpora a rozvoj nových trhů a propagační kampaně Opatření 3.4. Pilotní projekty

Příjemce dotace a její výše Dotace je určena pro uživatele rybářských revírů, kteří neprovozují svou činnost za účelem zisku. Tyto požadavky splňují rybářské svazy. 100 % způsobilých výdajů.

Opatření 3.2., záměr b) Realizuje se vysazováním úhoře do vybraných rybářských revírů v povodí řek Labe a Odry (poproudová migrace úhoře zpět do moře). Vysazování se realizuje ve formě monté nebo rozkrmeného mladého o délce menší než 20 cm.

Vysazování úhoře do rybářských revírů ČRS povodí Labe povodí Odry 183 rybářských revírů - toky a jejich přítoky vhodné pro růst a vývoj úhořů splňující migrační prostupnost.

Vysazování úhoře říčního Od roku 2010-2012 – tři výzvy na příjem žádostí o dotaci. Podávání žádostí o dotaci na vysazování se účastní 6 územních svazů a místní organizace ČRS. Každoročně probíhá výběrové řízení na výběr dodavatelů monté a odkrmeného monté. Distribuce do rybářských revírů za kontroly pracovníků RO SZIF.

Vysazování úhoře říčního 2010-2012: 140 žádostí o dotaci ČRS za téměř 38 mil. Kč: 23,4 mil Kč tvořilo monté. 14,6 mil Kč. odkrmené monté. Do současné doby bylo z OPR dovezeno: 1600 kg monté a 2400 kg odkrmeného monté. 2013-2015: další žádosti o dotaci na vysazování úhoře.

Životní cyklus úhoře

Leptocefalová larva

Zajímavosti ze životního cyklu úhoře Výzkum vědců – opatřili dospělce vysílačkami, díky nimž bylo možné sledovat migrační trasy včetně hloubky a teploty vody, ve které se pohybují. Tah 5000-6000 km do Sargasového moře po dobu 5-6 měsíců – pohybují v hloubce 300 m až 1,5 km – nepřijímají žádnou potravu. Úhoři jsou schopni plavat za 10-12 mg tuku/km. Dospělí úhoři po tření hynou a plůdek je za pomoci Golfského proudu unášen k Evropě.

Výzkum – sledování migračních tras

Simulace výtěru úhoře ve 4000 l akváriu

Odlov a export Dříve byl odlov a prodej lukrativní záležitostí – velká část směřovala do Číny. V souvislosti se vznikem nařízení č. 1100/2007 ES: Zavedeny kvóty na vývoz monté za účelem konzumu - tlak na snížení vývozu úhoře na konzum se nadále stupňuje. Zvyšování podílu monté určeného k vysazování do volných vod. Řadě firem se již nevyplácí monté lovit (kvóty, regulace trhu s úhořem, klesající stavy monté).

Sběrači při pobřeží

Tralování úhořího monté ve Francii

aal-schokker – lov dospělců

Index četnosti monté

Budoucnost úhoře? Dramatický pokles stavu úhořů v celé Evropě Snížená migrační prostupnost toků – fragmentace říčního kontinua. Hydroelektrárny – vliv na poproudovou migraci dospělců (Plavební stupeň Děčín - nejspodnějšího Labe). Kontaminace vodního ekosystému (PCB). Umělé rozšíření endoparazitů (Anguillicola crassus) a virových chorob (EVEX). Masový odlov monté a dospělců za účelem konzumace. Dramatický pokles stavu úhořů v celé Evropě

Co můžeme pro úhoře udělat??? Budování rybích přechodů. Legislativní omezení (odlovy dospělců i monté), hydroelektráren. Vysazování do vhodných lokalit. Zajištění fin. prostředků na nákup monté.

Vysazování úhořího monté do revírů ČRS v letech 1993 – 2012 (za 20 let) Rok Množství Cena za 1 kg v Kč Náklady na nákup v Kč ks kg 1993 938 850 285 4 598 1 308 117 1994 1 283 700 389 4 726 1 838 550 1995 1 530 686 463 4 934 2 286 249 1996 483 450 147 10 714 1 569 620 1997 862 950 262 12 316 3 220 600 1998 462 000 140 13 195 1 847 234 1999 1 270 500 385 6 994 2 692 678 2000 450 000 150 11 406 1 710 917 2001 300 000 100 14 910 1 491 000 2002 897 000 299 11 378 3 401 962 2003 1 000 200 333 10 266 3 422 588 2004 553 500 184 20 756 3 819 054 2005 504 000 144 27 300 4 012 600 2006 366 000 119,5 15 750 1 897 875 2007 303 000 101 26 250 2 651 250 2008 613 500 204 18 000 3 681 000 2009 867 000 289 12 330 2 635 650 2010 1 839 100 621 13 641 8 201 046 2011 1 887 110 628,8 13 629 8 824 428 2012 1 590 000 530 13 880 7 400 000 Celkem 14 263 046 5 774 57 861 168

Závěr ČRS má i nadále zájem o vysazování monté, popřípadě rozkrmeného monté do vodních toků v ČR. Realizace a rozsah dalších projektů ČRS bude vždy záviset na: přirozeném tahu úhořího monté, legislativě exportních zemí kt. ovlivňuje vývoj cen na světovém trhu s monté a jeho dostupnost, možnosti využívání finančních prostředků na podporu vysazování.

Děkuji Vám za pozornost! Petrův zdar!