ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI dostředivé zrychlení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
Advertisements

Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanika Téma:Rychlost hmotného bodu Ročník:1. Datum vytvoření:srpen.
Keplerovy zákony.
ROVNOMĚRNÝ POHYB.
MECHANICKÝ POHYB Podmínky používání prezentace
Rovnoměrný pohyb Přímočarý – velikost ani směr rychlosti se nemění
Kinematika hmotného bodu
Mechanika Dělení mechaniky Kinematika a dynamika
2.1-3 Pohyb hmotného bodu.
Hybnost, Těžiště, Moment sil, Moment hybnosti, Srážky
ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI
Základy kinematiky Kinematika hmotného bodu.
Pohyb rovnoměrný.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
směr kinematických veličin - rychlosti a zrychlení,
MECHANIKA.
Křivočarý pohyb bodu. křivočarý pohyb bodu,
Jak si ulehčit představu o kmitání
ROVNOMĚRNĚ ZRYCHLENÝ POHYB.
Kinematika a dynamika rovnoměrného pohybu hmotného bodu po kružnici
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
Dynamika.
 Označení materiálu:VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA1_04  Název materiálu: Druhy sil  Tematická oblast:Fyzika 1.ročník  Anotace: Prezentace slouží k seznámení.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
GRAVITAČNÍ POLE.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
DRÁHA A RYCHLOST HMOTNÉHO BODU DRÁHA HMOTNÉHO BODU  Trajektorie pohybu je geometrická čára, kterou hmotný bod opisuje při pohybu.  Trajektorií.
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_25.
VOLNÝ PÁD.
19. ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI IV. – Dostředivé zrychlení
Rovnoměrný pohyb – test 1
Rychlost okamžitá rychlost hmotného bodu:
1. KINEMATIKA HMOTNÝCH BODŮ
Rudolf Novák Jiří Čáha Petra Vančurová Michala Procházková.
Definice rovnoměrného pohybu tělesa:
polohový vektor, posunutí, rychlost
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU DOSTŘEDIVÁ SÍLA Mgr. Monika Bouchalová Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Rovnoměrný pohyb po kružnici 2
SOUVISLOST KMITAVÉHO POHYBU S ROVNOMĚRNÝM POHYBEM PO KRUŽNICI
Nerovnoměrný a rovnoměrný pohyb
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Definice rovnoměrného pohybu tělesa:
Mechanika I. Rovnoměrný pohyb po kružnici VY_32_INOVACE_10-10.
Tuhé těleso, moment síly
Rychlost, rozdělení pohybů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_703.
VY_32_INOVACE_10-03 Mechanika I. Rovnoměrný pohyb.
Kmitavý pohyb
Skládání kmitů.
ROVNOMĚRNÝ PŘÍMOČARÝ POHYB  Rovnoměrný pohyb je pohyb, při kterém hmotný bod urazí ve zvolených stejných časových intervalech stejné dráhy.
VÝKON A PŘÍKON.
Rovnoměrný otáčivý pohyb
Škola Střední průmyslová škola Zlín
17. ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI II. – Frekvence, perioda
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_02 Název materiáluRovnoměrný.
Fyzika I-2016, přednáška Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony Použití druhého pohybového zákona Práce, výkon Kinetická energie Zákon zachování.
Rovnoměrný pohyb po kružnici a otáčivý pohyb
směr kinematických veličin - rychlosti a zrychlení,
PaedDr. Jozef Beňuška
Polární soustava souřadnic
Rovnoměrný pohyb po kružnici
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
Nerovnoměrný pohyb.
Príklady rovnomerného pohybu po kružnici
MECHANIKA.
Pohyb po kružnici – příklady
Rovnoměrný pohyb po kružnici
Transkript prezentace:

ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI dostředivé zrychlení

S Periodický jev - jev, při kterém se pravidelně v čase opakují hodnoty některých fyzikálních veličin. S Kulička po jisté době bude vždy na témže místě a bude mít tutéž rychlost...

Perioda pohybu (oběžná doba) T - doba, za níž se rovnoměrný pohyb po kružnici opakuje. S Frekvence - je převrácená hodnota periody. Určuje počet oběhů po kružnici za jednu sekundu.

Hmotný bod koná rovnoměrný pohyb po kružnici S Za stejné libovolně zvolené časové úseky opíše hmotný bod na kružnici stejně dlouhé oblouky Ds, kterým příslu- ší stejně velké úhly Dj.

S Velikost rychlosti při rovnoměrném pohybu po kružnici Velikost rychlosti je dána podílem velikosti dráhy Ds a příslušné doby Dt, za kterou hmotný bod tuto dráhu prošel. Při rovnoměrném pohybu je velikost rychlosti stálá.

S Vektor rychlosti při rovnoměrném pohybu po kružnici Vektor okamžité rychlosti v daném bodě má směr tečny k trajektorii tvaru kružnice (je kolmý k poloměru).

S Vektor rychlosti při rovnoměrném pohybu po kružnici Při rovnoměrném pohybu hmotného bodu po kružnici má okamžitá rychlost stálou velikost, ale mění se její směr.

S Za oběžnou dobu T urazí hmotný bod dráhu o velikosti, Velikost rychlosti při rovnoměrném pohybu po kružnici S Za oběžnou dobu T urazí hmotný bod dráhu o velikosti, která je rovna délce obvodu kružnice.

S Úhlová rychlost při rovnoměrném pohybu po kružnici w - omega Úhlová rychlost je rovna velikosti úhlu, který hmotný bod opíše za jednotku času.

S Úhlová rychlost při rovnoměrném pohybu po kružnici Za jednu periodu T opíše hmotný bod dráhu Ds, která je rovna obvodu kružnice a které přísluší úhel je 2p rad.

S Souvislost mezi rychlostí v při rovnoměrném pohybu po kružnici a úhlovou rychlostí w S Rychlost při pohybu hmotného bodu po kružnici vypo- čítáme, vynásobíme-li úhlovou rychlost poloměrem.

S Změna okamžité rychlosti při rovnoměrném pohybu po kružnici Změna okamžité rychlosti nastává v důsledku neustálé změny směru vektoru okamžité rychlosti.

Okamžité zrychlení S je určeno jako podíl změny okamžité rychlosti Dv a odpovídající dobyDt, za kterou tato změna nastala.

Okamžité zrychlení S má v každém okamžiku stejný jako směr vektoru změny okamžité rychlosti.

Okamžité zrychlení S má v každém okamžiku směr do středu trajektorie tvaru kružnice – tzv. dostředivé zrychlení.

Rovnoměrný pohyb hmotného bodu po kružnici je pohyb se zrychlením, protože při tomto pohybu se neustále mění směru vektoru okamžité rychlosti. Zrychlení při rovnoměrném pohybu po kružnici má v každém okamžiku směr do středu kružnice – nazývá se dostředivé zrychlení. Velikost dostředivého zrychlení:

Řešte úlohu: Rychlost rovnoměrného pohybu družice po kružnici kolem Země je 7,46 km.s-1. Družice se pohybuje ve výšce 800 km nad povrchem Země (poloměr Země je R = 6400 km). Určete oběžnou dobu družice kolem Země. t = 101 min

Řešte úlohu: Určete velikost dostředivého zrychlení stacionární družice Země (družice, která zůstává stále nad týmž místem Země a její vzdálenost od středu Země je 42 180 km). a = 0,224 m.s-2

Test 1 Hmotný bod koná rovnoměrný pohyb po kružnici: opíše-li za různé libovolně zvolené časové úseky stejně dlouhé oblouky kružnice Ds, kterým přísluší stejně velké úhly Dj, b) opíše-li za stejné libovolně zvolené časové úseky c) opíše-li za stejné libovolně zvolené časové úseky různě dlouhé oblouky kružnice Ds, kterým přísluší stejně velké úhly Dj. 1

Test 2 Při rovnoměrném pohybu hmotného bodu po kružnici: a) se mění velikost a směr okamžité rychlosti, b) se nemění velikost a směr okamžité rychlosti, se mění velikost okamžité rychlosti a nemění se její směr, d) se nemění velikost okamžité rychlosti a mění se její směr. 2

Test 3 Směr vektoru okamžité rychlosti při rovnoměrném pohybu hmotného bodu po kružnici je v každém okamžiku : a) ve směru tečny ke trajektorii tvaru kružnice, b) do středu trajektorie pohybu tvaru kružnice, c) kolmý k vektoru dostředivého zrychlení, d) ve směru trajektorie pohybu tvaru kružnice. 3

Test 4 Směr vektoru okamžitého zrychlení při rovnoměrném pohybu hmotného bodu po kružnici je v každém okamžiku : a) ve směru tečny k trajektorii tvaru kružnice, b) do středu trajektorie pohybu tvaru kružnice, c) kolmý k vektoru okamžité rychlosti, d) ve směru trajektorie pohybu tvaru kružnice. 4

Test Definiční vztah veličiny úhlové zrychlení je: 5