Poplatky za OZE jsou hlavním problémem průmyslu ČR s cenou elektřiny Jelenovská 2013 Karel Šimeček - SVSE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
XIX. seminář energetiků Regulace v energetice z pohledu EU a ČR seminář Energetiky Malenovice, a. s. a TP Otrokovice, a. s. 21. a 22. ledna 2009, Jelenovská.
Advertisements

Ing. Dan Jiránek primátor Statutárního města Kladna.
Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Souhrnné hodnocení situace v plynárenství z pohledu velkých zákazníků Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Listopad 2012.
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
OCHRANA ZÁJMŮ VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ NA ENERGETICKÉM TRHU Praha,Žofín.
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Ing. René Neděla, Ing. Svatopluk Srba Energetický regulační úřad
Solární systémy pro aktivní topení
Podporované zdroje energie a ochrana spotřebitelů
Ing. René Neděla poradce předsedkyně Energetický regulační úřad
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
VY_32_INOVACE_ Tržní mechanismus.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Vliv ceny elektřiny na konkurenceschopnost českého průmyslu
Kalkulace plných a variabilních nákladů
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Pozice průmyslových spotřebitelů v globální konkurenci, vývoj cen Karel Šimeček, Seminář SVSE 15/05/08.
Současné postavení odběratelů na trhu s energiemi, aktuální vývoj legislativy Karel Šimeček - SVSE Jelenovská 1/2015.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
Kritické situace v PS ČR
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
1 Evropská dimenze ekonomické krize Ing. Oldřich Vlasák předseda SMO ČR a poslanec EP XII. Celostátní finanční konference 23. listopadu 2009.
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
Analýza příčin (ne)podpory průmyslu ČR ze strany energetiky Komentář k ASEK Konference Jelenovská 1/2012 K.Šimeček, předseda předsednictva SVSE.
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
1 ENERGETICKÁ LEGISLATIVA NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
Ekologická daňová reforma z pohledu HK ČR Přednáška Ing.Václav Hrabák Předseda Energetické sekce HK ČR.
PRESENTACE 20.říjen, 2010 Ing. Karel ROJKO.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Úvodní prezentace pro diskuzi o podpoře OZE z peněz spotřebitelů elektřiny.
Vliv ceny energie na konkurenceschopnost českého průmyslu Ing. Daniel Vaca místopředseda předsednictva SVSE Praha – Žofín, Fungování energetických.
Svaz průmyslu a dopravy ČR. I. OZE Svaz průmyslu a dopravy ČR.
Hodnocení energetických trhů z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha 23. října 2006.
Nezaměstnanost. nezaměstnanost vzniká, pokud na trhu práce převyšuje nabídka zaměstnanců poptávku firem.
Ochrana práv spotřebitelů … kvalitní dodávky energií, za přiměřené ceny Ing. Jan Světlík generální ředitel a předseda představenstva VÍTKOVICE, a.s
1 Pohled SVSE na fungování trhů s energiemi Petr Matuszek Fungování energetických trhů v EU a ČR Praha 2. listopadu 2010.
VLIV CENY ELEKTŘINY NA KONKURENCESCHOPNOST ČESKÉHO PRŮMYSLU Ing. Pavel Pustějovský člen předsednictva SVSE, výrobní ředitel DEZA, a.s. EGÚ Brno říjen 2013.
Návrh modelu Nové tarifní struktury v elektroenergetice pro veřejný konzultační proces Energetický regulační úřad 4. února 2016 Hospodářský výbor – Poslanecká.
Aktuální aktivity SVSE Strategie dalšího postupu Seminář SVSE –
VLIV CENY ELEKTŘINY NA KONKURENCESCHOPNOST ČESKÉHO PRŮMYSLU Karel Šimeček - SVSE/AEM Seminář SVSE 10/2013.
1 Souhrnné výsledky 11. ročníku dotazníku k cenám elektřiny, problematika OZE, aktuality z činnosti SVSE Praha Asociace Energetických Manažerů.
1 Souhrnné výsledky 12. ročníku dotazníku k cenám elektřiny, problematika OZE, aktuality z činnosti SVSE Praha Asociace Energetických Manažerů.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Úvod, základní principy a cíle
Transkript prezentace:

Poplatky za OZE jsou hlavním problémem průmyslu ČR s cenou elektřiny Jelenovská 2013 Karel Šimeček - SVSE

Porovnání vývoje celkových cen elektřiny pro průmysl v ČR s průměrem EU (Eur/MWh) Od roku 2009 neparticipuje průmysl v ČR na konkurenční výhodě domácích energetických surovin. Od roku 2009 se stále zvyšuje konkurenční nevýhoda v rostoucích přirážkách k tržní ceně komodity.

Problém materiálového průmyslu 1.V ČR jsou jedny z nejvyšších cen elektřiny pro průmysl, což snižuje konkurenceschopnost zejména energeticky náročných odvětví 2.Regulované poplatky za síťové služby jsou počítány jako variabilní i když obsahují fixní složku. Velcí odběratelé je v ČR křížově dotují 3.Příplatky za OZE k ceně elektřiny jsou jedny z nejvyšších v Evropě,energeticky náročný průmysl oproti jiným zemím Evropy nemá žádné osvobození od této enormní zátěže V období recese hrozí v ČR vlivem poplatků na OZE kolaps části průmyslu

2012 Rozdíl mezi cenami pro průmysl a obyvatelstvo v ČR je nejnižší v EU Porovnání cen pro domácnosti a pro průmysl GWh/rok

Způsob tvorby jednotlivých složek ceny elektřiny Komodita – vývoj tržního prostředí nabídky a poptávky ve vazbě na rozvoj evropských přenosových sítí. Objektivní vlivy Monopolní síťové služby – míra unbundlingu, kontrola a regulace nákladů a způsob jejich alokace na jednotlivé typy odběratelů Subjektivní vztah poskytovatel/regulátor Ekologické přirážky – direktivy EU, národní zákony a vyhlášky Politická rozhodnutí dle politické kultury

Porovnání celkových cen elektřiny pro výrobce hnojiv (2011) Příklad ochrany energeticky intenzivního průmyslu v Německu

Proč má průmysl v ČR nejvyšší ceny v EU? Zodpovědnost za vývoj jednotlivých složek ceny elektřiny

Proč má průmysl v ČR nejvyšší ceny v EU, když má vyspělou energetickou infrastrukturu, převis výrobních kapacit a levnou domácí surovinu? •MPO – legislativa byly tvořena energetickou sekcí ve spolupráci s energetickými firmami bez vnitřní oponentury sekce hájící zájmy průmyslových odběratelů. •ERÚ – zpracování podkladů pro regulované ceny bylo financováno energetickými firmami. Nedostatečné kompetence •ÚOHS – nechuť jakkoliv zasahovat proti zneužití dominance. Neviditelný a pasivní úřad. •MŽP – často nepřátelské postoje vůči domácímu průmyslu. •Státní a polostátní energetické firmy – problematická kontrola efektivity hospodaření, nevhodné a formální obsazení dozorčích orgánů •Politická garnitura – nízká politická kultura, osobní a skupinové zájmy, po-privatizační propojení politiky a businessu •Průmysl – nejednotnost,roztříštěné zájmy,často neznalost

Vývoj legislativy, pravidel trhu a regulace cen podporoval spíše zájmy energetických firem. Příklad – vývoj POZE •2005 – schválen nekvalitní zákon 180/2005, bez vazby na NAP s pozměňovacími návrhy poslanců, které prakticky blokovaly možný zásah regulátora. •2008- nedodržení principu 15ti leté návratnosti ve FVE Vláda nereaguje na upozornění ERÚ •2009 – nečinnost HV PSP i SP přes upozornění ERÚ na prohlubování nerovnováhy mezi pořízením FVE a podporou výkupními cenami či zeleným bónusem •2010 – mediální útoky „ekologických“ hnutí proti prognózám ERÚ, rostoucí aktivita průmyslu

Co je příčinou neochoty politiků reagovat na porušování zákona o 15ti leté návratnosti investic do FVE? •2010 – MPO předkládá dílčí opatření: Zákon 137/ letá návratnost (?) pak zásah ERÚ Zákon 330/ omezení FVE na střechy do 30 kW Zákon 402/2010 a Nařízení vlády 418/ zavedení příspěvku ze SR a zdrojů financování • – „kompromisní“ novelizace Zákona 165/2010 o POZE vazba na NAP, nedostatečná kompetence ERÚ. Potřeba nové novelizace 2012 – Ustavení pracovní skupiny při MPO k řešení kalamitní situace v poplatcích za OZE pro průmysl

Meziroční nárůst poplatků za OZE snižuje ziskovost firem (z let 2011/2012) o 7-30% 0,00% 5,00% 10,00% 15,00% 20,00% 25,00% 30,00% 35,00% Celkem Chemie Hutnictví Papírenství Teplárny Sklárny Ostatní 583,00 Procento odebraného zisku mezi lety ,00% 10,00% 20,00% 30,00% 40,00% 50,00% 60,00% 70,00% Celkem Chemie Hutnictví Papírenství Teplárny Sklárny Ostatní 583,00 Procento odebraného zisku v roce 2013 (absolutně) Celková výše poplatků za OZE snižuje ziskovost energeticky intenzivních firem (z let 2011/2012) o 20-60%

Úroveň poplatků za OZE v EU a míra podpory průmyslu Podpora OZE umožňuje různou míru protekcionismu průmyslu. Bohatší státy EU toho využívají Průmyslové státy v EU nezatěžují průmysl poplatky za OZE, aby nesnižovaly jeho konkurenceschopnost Poplatky průmyslu v EU Francie €/MWh, průmysl 0.5% z GVA, strop 550 tis €/rok Německo – 35.3 €/MWh, průmysl 0.5 €/MWh Belgie €/MWh, průmysl cca 50% Dánsko - 8 €/MWh, průmysl snížená taxa ČR - 16,8 €/MWh (8,2 €/MWh ze SR) ,3 €/MWh (8,2 €/MWh ze SR) ČR – Firmy platí 75% POZE

Průmysl bude muset kompenzovat rostoucí poplatky za OZE propouštěním zaměstnanců a snižováním výdajů na vývoj a investice Zatímco ziskovost firem se mění dle vývoje ekonomiky, poplatky za OZE neúprosně rostou a na rozdíl od daní je musí platit i firmy ve ztrátě Poplatky platí i samovýrobci Poplatky za OZE výrazně zdražují železniční dopravu a MHD oproti silniční Roční podíl průmyslu 0,48 *44mld.Kč za OZE představuje ekvivalent osobních nákladů na 60 tis. zaměstnanců, z toho samotná FVE může způsobit nezaměstnanost 40 tis. osob

Vlivem extrémně předražené FVE dosáhne celková dotace na POZE částky téměř 1 bil.Kč Pro srovnání: Povodňové škody = 136,3 mld. Kč Církevní restituce: = 135 mld. Kč

Při vhodném načasování „solárního boomu“ bylo možno ušetřit více než 50% dotace na FVE tj. nejméně 500 mld.Kč Modelová studie

Náklady chybného rozhodnutí o FVE by neměly být přenášeny do cen elektřiny

Porovnání příplatků za POZE při plné kompenzaci chybných rozhodnutí

Zásady prosazované SVSE 1.Zatížení průmyslu může být nejvýše na úrovni evropské konkurence. Podíl státního spolufinancování OZE je nezbytný. Odběratelé by neměli platit za chyby politiků a státních úředníků. 2.Platba za OZE dle spotřeby není solidarita, ale diskriminace energeticky náročných odvětví. Energeticky intenzivní obory by měly mít snížené poplatky dle velikosti odběru 3.Celkový objem příplatků k cenám elektřiny musí být nastaven na optimální vývoj struktury OZE dle NAP s minimálně 15ti letou návratností 4.Výrobci KVET by měli mít snížené poplatky za spotřebu z této vlastní výroby

Českému hospodářství hrozí katastrofa odlivem téměř 950mld.Kč Jak situaci řešit? a) snížení potřeby dotací •Daně provozovatelům OZE ke korekci dosažení 15tileté návratnosti jako legální veřejné podpory •Odebrání licence provozovatelům OZE v případě zjištění nezákonného chování v průběhu povolovacího procesu a provozování •Prošetření střetu zájmů v legislativním procesu i na obecní úrovni.Ze zjištění vyvodit politickou zodpovědnost k dalším legislativním procesům v oblasti POZE

Českému hospodářství hrozí katastrofa odlivem téměř 950mld.Kč Jak situaci řešit? b) další zdroje financování •K pokrytí nákladů na POZE ze státního rozpočtu využít všech existujících ekologických poplatků a daní placených průmyslem •K pokrytí nákladů na chybně nastavenou podporu FVE vypsat mimořádnou „fotovoltaickou daň“ z příjmů obyvatelstva a zisku právnických osob.Opodstatnění daně: Vysoká cena za OZE je výsledkem špatné práce politiků, které jsme sami zvolili. Teď za to platíme daň