Herectví za první republiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OSVOBOZENÉ DIVADLO.
Advertisements

Název šablony: Inovace v HV 32/Hv07/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
Prvorepublikový film Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Mgr. Lenka Venclová 8. ročník
Meziválečné české divadlo
Život za První republiky
Orchestr Glenna Millera
Vývoj populární hudby v letech v ČSR
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
VÝVOJ ČESKÉ POPULÁRNÍ HUDBY
Otázky jsou vybrány z DUM č
VY_32_INOVACE_ČJ _ Osvobozené divadlo Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Populární hudba v letech
Umění a kultura za 1. republiky
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Karel Čapek.
OSVOBOZENÉ DIVADLO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
FIMFÁRUM.
Jan Werich Jiří Voskovec
ČESKÉ DRAMA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ
Devětsil Mgr. Lucie Rusová
Identifikátor materiálu: EU –
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
VY_32_INOVACE_2A1 Divadla malých forem.
PAMÁTKY PRAHA.
VY_32_INOVACE_3D.9.01 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Jiří Voskovec.
Jiří Voskovec, jan werich
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Periodizace nonartificiální hudby
Petr Suk Gymnázium Jiřího ortena V8A
ČESKÉ MEZIVÁLEČNÉ DRAMA
Emil František Burian
Osvobozené divadlo 9. ročník.
Téma: KULTURA A VĚDA V PRVNÍ REPUBLICE Předmět: Dějepis
Jiří Voskovec Jméno: Jiří Wachsmann * 19.červa 1905 na Sázavě † 1.července 1981 v USA Byl český herec, spisovatel, dramatik a textař Účinkoval v osvobozeném.
Osvobozené divadlo Semafor & Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
České divadlo po 2. světové válce Tematická oblastMěstská divadla pražská Datum vytvoření RočníkČtvrtý Stručný obsahHistorie Městských divadel.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Umění a věda První republiky
JIŘÍ MYRON (BOHUMIL PROŠEK) HUMPOLEC OSTRAVA.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Lenka Kudrnová Název: VY_32_INOVACE_05_B _15 Osobnosti prvorepublikového divadla a filmu.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa DIVADLO SEMAFOR – J. SUCHÝ, J. ŠLITR DIVADLO SEMAFOR – J. SUCHÝ, J. ŠLITR.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Nezapomenutelná dvojrole ve filmu Císařův pekař - Pekařův císař. JAN WERICH.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Osvobozené divadlo Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo.
UKÁZKAUKÁZKA – Tmavomodrý svět + fotografie v + w UKÁZKAUKÁZKA – Tmavomodrý svět + fotografie v + w.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku, slouží k výkladu nového učiva Použité zdroje Datum: Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_30_02_HV9_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
JAZZ A SWING V ČESKÉ HUDBĚ
Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR
& Osvobozené divadlo Semafor
TÉMA: KULTURA A ŽIVOT V PŘEDVÁLEČNÉM ČESKOSLOVENSKU
VY_32_INOVACE_D9.10 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: listopad 2011
Jazz a swing v české hudbě
VY_32_INOVACE_14_Kultura za první republiky
Spisovatelé a ilustrátoři
Divadlo mezi válkami.
Jaroslav Ježek AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Život v Československu mezi dvěma válkami
Kultura v předválečném Československu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Osvobozené divadlo VY_12_INOVACE_Rů_I_16
Umění a kultura Jan Werich a Jiří Voskovec
PŘÍRUČKA ČESKÝCH BÁSNÍKŮ, SPISOVATELŮ A HERCŮ
Transkript prezentace:

Herectví za první republiky

Vznik herectví za Československé republiky (1918-1938) Výrazné změny sebou přinesl vznik ČSR v roce 1918. Přibylo velké množství kin a došlo k výraznému rozvoji filmového podnikání. Ročně je natočeno okolo 20-30 celovečerních titulů.

Významní režiséři Martin Frič Přemysl Pražský Karel Lamač Gustav Machatý-EROTIKON Karla Degla-STAVITEL CHRÁMU

Martin Frič

Karel Lamač

Gustav Machatý

Divadlo na počátku 20.století Počátkem 20. století začaly do českého divadla přicházet nové stylové podněty. Vznikala symbolistická a impresionistická dramata (Jiří Mahen, Fráňa Šrámek, Viktor Dyk).

V roce 1907 bylo v Praze otevřeno Městské divadlo na Vinohradech , kde se od roku 1913 zásluhou Karla Huga Hilara prosadily expresionistické tendence. Tehdy se také naplno rozvinul český šantán a kabaret (Josef Šváb-Malostranský, Karel Hašler), který vyvrcholil Červenou sedmou.

Divadlo na Vinohradech

Národní divadlo v Praze Nejznámější divadlo v České republice. Novorenesanční budova divadla od Josefa Zítka je jednou z nejvýznamnějších staveb v zemi jak z hlediska obecně národně-kulturního, historického, tak i z hlediska čistě architektonického.

Divadlo Spejbla a Hurvínka Divadlo Spejbla a Hurvínka je loutkové divadlo zaměřené především na představení pro děti, v nichž hrají hlavní roli Spejbl, Hurvínek, Mánička, paní Kateřina a pes Žeryk. Bylo založeno v Plzni v roce 1930 Josefem Skupou. Začátkem roku 1944 bylo nacistickými úřady uzavřeno až do konce 2. světové války. Na podzim 1945 přesídlilo do Prahy, kde působí až dosud.

Osobnosti divadla Josef Skupa: zakladatel divadla a tvůrce osobnosti i interpret Spejbla a Hurvínka. Miloš Kirschner : pokračovatel Josefa Skupy Martin Klásek: současný interpret Spejbla a Hurvínka Anna Kreuzmannová a Božena Weleková: bývalé interpretky Máničky Helena Štáchová: interpretka Máničky a paní Kateřiny, vedoucí divadla

Osvobozené divadlo Osvobozené divadlo se většinou spojuje s humorem Jiřího Voskovce a Jana Wericha (jejich filmy, Pudr a benzín, Hej rup,atd..) a také samozřejmě s písněmi Jaroslava Ježka.

Jan Werich (6.2.1905-31.10.1980) český filmový a divadelní herec, dramatik a filmový scénárista, významný představitel meziválečné divadelní avantgardy a poválečné české divadelní kultury, spisovatel.

Jan Werich

Jiří Voskovec (19.6.1905-1.7.1981) Vlastním jménem Jiří Wachsmann, byl český herec, spisovatel a textař nerozlučně spojený s Janem Werichem a Jaroslavem Ježkem. Pracovali spolu ve 20. a 30. letech 20. století v Osvobozeném divadle.

Jiří Voskovec

Jaroslav Ježek (25.9.1906-1.1.1942) Byl český skladatel,dramaturg a klavírista. Byl autorem taneční, divadelní a filmové hudby. Hudební inspiraci nabral hlavně v jazzu. Mezi jeho nejznámější a zvlášť populární je jeho hudba ke hrám a filmům Osvobozeného divadla.

Jaroslav Ježek

Nejvýznamnější herci

Oldřich Nový Český filmový a divadelní herec, od roku 1918 dostal angažmá v divadle v Ostravě. V roce 1922 hrál v němém filmu Přemysla Pražského Neznámá Kráska. Jeho nejznámější věta: „ Zavřete oči,odcházím.“ Další filmy: Rozpustilá Noc, Uličnice, Rozkošná příběh atd.

Adina Mandlová Jedna z největších hvězd českého, stříbrného plátna, představovala ve filmu nejčastěji drzé, chudé ale čestné dívky nebo bohaté a znuděné manželky. Ačkoliv se média často vyjadřovala o jejím hereckém talentu nevybíravě, byla během své filmové kariéry nejpopulárnější, nejobsazovanější herečkou. Filmy: Děvčátko neříkej ne Život je pes Mazlíček Nezlobte dědečka Švadlenka, a spousta dalších

Vlasta Burian Narozen 9.dubna 1891 v Liberci. Známý jako Král Komiků, byl český divadelní herec, filmový herec a filmový režisér. Založil vlastní divadlo- Divadlo Vlasty Buriana( DVB, dnes Divadlo Komedie), toto divadlo bylo později přejmenováno na Divadlo kolektivní tvorby. Filmy: To neznáte Hadimršku Nezlobte dědečka Ducháček to zařídí

Děkujeme za pozornost  Darja Šeděnková Monika Niklová Filip Šarlej Karolína Ovesná