Bezpečné zacházení s elektrickými zařízeními

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezpečnostní pravidla při práci s elektrickým proudem
Advertisements

Bezpečnost při práci s elektřinou
Bezpečnost práce při obsluze s elektrickými spotřebiči 9. ročník
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Ochrany Ochrany Ing. Jaroslav Bernkopf Elektrotechnika.
Elektrická instalace El. instalace zásuvky El. instalace žárovky
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Proudové chrániče.
Odborná způsobilost v elektrotechnice dle Vyhl. 50/1978 Sb.
ELEKTRICKÉ SPOTŘEBIČE V DOMÁCNOSTI
* Školení k vyhlášce 50, 1. část *
OCHRANA PŘED ÚRAZEM ELEKTRICKÝM PROUDEM
Elektrický obvod IV..
Odborná způsobilost v elektrotechnice dle Vyhl. 50/1978 Sb.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Reverzace třífázového asynchronního elektromotoru pomocí stykače
Rozvodná elektrická síť
Co už víme o elektrickém proudu
Zahřívání vodiče při průchodu
Zapojení a funkce instalačních obvodů
Elektrické spotřebiče - bezpečnost
Pojistky. Zásady správného užívání elektrických spotřebičů
Elektřina v domácnosti
Autor: MIROSLAV MAJCHER
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Ochrana před úrazem elektrickým proudem
Pojistky Zkrat Zkrat – je zapojení elektrického zdroje bez spotřebiče. V elektrickém obvodu prochází proud přímo od jednoho pólu zdroje k druhému. Může.
s elektrickým zařízením
Ochrana před úrazem elektrickým proudem
strojů, přístrojů, spotřebičů
Elektrické vodiče a izolanty
Autor: MIROSLAV MAJCHER
OPAKOVÁNÍ STŘÍDAVÝ PROUD.
Třífázová soustava střídavého proudu
Autor: MIROSLAV MAJCHER
Bezpečnostní předpisy v oblasti elektrotechniky
Elektrické sítě TN, TT, IT
Tematická oblast Autor Ročník Obor Anotace.
Elektrické a elektronické spotřebiče v domácnosti
Školení bezpečnosti práce (BOZP)
ROZVOD ELEKTRICKÉ ENERGIE .
Trojfázová soustava.
Vodiče elektrického proudu.
BEZPEČNÉ ZACHÁZENÍ S ELEKTRICKÝMI ZAŘÍZENÍMI
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:březen 2012 Určeno:9. ročník.
Výroba elektřiny VY_30_INOVACE_ELE_733
Bezpečnost práce na počítači
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_19_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Ochrana před.
VY_32_INOVACE_05-21 Ročník: VI. r. VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Elektřina Téma:Bezpečnostní zásady.
Elektrický obvod.. ZÁKLADNÍ PRAVIDLA PŘI ZACHÁZENÍ S ELEKTRICKÝMI ZAŘÍZENÍMI. 1.NESAHÁME DO ZÁSUVEK VE ZDI A NEZASOUVÁME DO NICH JINÉ PŘEDMĚTY NEŽ ZÁSTRČKY.
ČSN edice 2 Ochrana před úrazem elektrickým proudem platnost od * všeobecná část *
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Petr Tomek Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Bezpečnost elektrických zařízení.
VY_52_INOVACE_05_11_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Přenos el. energie Ochrany elektrických zařízení
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Elektrické spotřebiče v domácnosti
Elektřina v domácnosti
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Bezpečnost elektrických zařízení II.
Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk Lecián Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk Lecián Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Elektrické spotřebiče v domácnosti
Ochrana před úrazem elektrickým proudem
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
FYZIKA 2.B 5. hodina.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Bezpečné zacházení s elektrickými zařízeními Elektrické spotřebiče v domácnosti (Učebnice strana 78 – 80) Elektrická energie se přivádí v domácnostech ke spotřebiteli zpravidla dvěma vodiči. Jeden vodič je spojen vodivě se zemí, je uzemněn. Uzemněný vodič se nazývá nulovací vodič. Druhý vodič se nazývá fázový vodič. Mezi nimi je napětí 230 V. Vedení, kterým se elektrická energie přivádí do domácnosti, je zakončeno zásuvkou (jednoduchou nebo dvojitou). V horní části zásuvky je vodivý kolík a pod ním dvě zdířky. Na kolíku vzhledem k zemi nesmí být žádné napětí

Do zásuvky zasunujeme zástrčku neboli vidlici. Kolík je spojen s ochranným nulovacím vodičem (barva izolace je kombinací žluté a zelené), pravá zdířka s pracovním nulovacím vodičem (barva izolace modrá), levá zdířka s fázovým vodičem (barva izolace hnědá nebo černá). 230 V 0 V Do zásuvky zasunujeme zástrčku neboli vidlici. Na její dva kolíky jsou připojeny vodiče, které také mají odpovídající barevnou izolaci a tvoří přívod nebo také prodlužovací šňůru ke spotřebiči. Všechny spotřebiče mohou být při neodborném zacházení životu nebezpečné nebo způsobit požár. Abychom se nebezpečí vyhnuli, musíme při práci s elektrickými spotřebiči dodržovat určitá pravidla. Kromě jiného vycházíme z údajů, které najdeme na štítku spotřebiče a v návodu k jeho používání.

Spotřebiče připojujeme jen na napětí, které je uvedeno na štítku. Na štítku bývá dále uveden příkon spotřebiče a frekvence střídavého napětí. Při vytahování šňůry ze zástrčky ji vždy držíme za zástrčku, nikoli za šňůru. U nového spotřebiče si pozorně přečteme návod k používání. U všech elektrických spotřebiče zkontrolujeme před zapnutím do elektrické zásuvky, zda není poškozena přívodní šňůra (prodřená nebo popraskaná izolace) a zda je v dobrém stavu i zástrčka. Pokud spotřebič je opatřen vypínačem, připojujeme ho k elektrické síti vždy nezapojený. Poškození, které není často dobře viditelné, může při dotyku rukou vést k úrazu elektrickým proudem.

Bezpečnost při používání elektrických spotřebičů je zajištěna i v případě, pokud dojde k porušení izolace uvnitř spotřebiče. Je-li kryt spotřebiče vyroben z izolantu, stačí dvoupramenná přívodní šňůra (to je šňůra,která obsahuje dva od sebe izolované vodiče), protože i při náhodném dotyku fázového vodiče s vnitřní stranou spotřebiče nemůže dojít k úrazu elektrickým proudem. Přesto tyto spotřebiče mají zesílenou, tzv. dvojitou izolaci. Dvojitá izolace je na štítku znázorněna pomocí dvou soustředných čtverečků. Kryt z izolantu nemůže být u všech spotřebičů, např. u žehličky nebo u pračky musí být všechny kovové části, s kterými může přijít člověk při běžné obsluze do styku, navzájem propojeny. K připojení na síť se musí používat trojpramenná šňůra, která zajistí spojení těchto částí s ochranným nulovacím vodičem.

ochranný nulovací vodič (je připojen na kolík) izolace fázový vodič pracovní nulovací vodič barevná izolace vodičů Bezpečnost při používání elektrických spotřebičů je zajištěna dvojitou izolací. Na štítku je označena Ochranný nulovací vodič (barva izolace zelenožlutá) – je připojen na kolík, uzemněn. Pracovní nulovací vodič (barva izolace modrá) – je připojen na levou zdířku, napětí 0 V, Fázový vodič (barva izolace zelenožlutá) – je připojen na pravou zdířku, 230 V, Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 81.