Léková politika MUDr. Milan Cabrnoch

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Regulace v oblasti léčiv
Advertisements

Úhradová vyhláška, a regulace v letech 2009, 2010 a 2011.
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Elektronická preskripce
Je zdravotnictví veřejný statek? Zdravotnické statky nesplňují základní charakteristiky pro veřejný statek – nejsou nevylučitelné ze spotřeby a nejsou.
Rozhodčí soud pro zdravotnictví Externí přezkum nároků z veřejného zdravotního pojištění JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. České zdravotnické fórum Centrum.
PROJEKT EZK ROKY 2001 AŽ 2011 PILOTNÍ PROJEKTY
LÉKOVÁ POLITIKA Marcela Segeťová.
Problémy lékové politiky v ČR
Kvalita a bezpečnost zdravotních služeb -současná priorita MZ
Dnešní možnosti zdravotních pojišťoven při nákupu zdravotní péče Vladimír Kothera generální ředitel Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE Kladno, září 2005.
MUDr.Dana Kuklová, CSc. Státní zdravotní ústav Praha
Nový zákon o zdravotnických prostředcích Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění 22. března 2013, Praha.
Léčebné konopí – zahájení legislativního procesu Léčebné konopí – zahájení legislativního procesu Sekretariát Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
NS-LEV 21 pro lepší zdravotnictví prof. MUDr. Ivan Šterzl, CSc „Nenechat nadnárodní vlivy zprivatizovat české.
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ „Zdravotnictví nejvyšší kvality dostupné pro všechny!“ MUDr. David Rath.
Proč potřebujeme nákupčí zdravotní péče MUDr. Pavel Hroboň, M.S.
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Generická preskripce a pozitivní listy
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Cena, výše a podmínky úhrady LP PharmDr.Lubomír Chudoba, člen Lékové komise SZP ČR za ZPMV ČR Konference „Rizika v činnostech farmaceutické.
Pohled samosprávy na eHealth
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Kvalita v českém zdravotnictví
E-preskripce je část zdravotnického informačního systému, která umožní: zjednodušené předepsání receptu (Rp) s kontrolou vlastní preskripce přiřazení hlavní.
Co umožní uplatnění informačních technologií ve zdravotnictví
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
1 Systém veřejného zdravotního pojištění © Radek Policar.
1 Teva Pharmaceuticals CR, s.r.o. Vítězslav Burda,
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Kam kráčí lékárenství ? Martin Beneš ředitel SÚKL.
Léková politika v České republice Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie
Standardy výdeje léčivého přípravku a výkony lékárenské péče Mgr.Michal Hojný Vedoucí lékárník ÚL IKEM Praha Viceprezident ČLnK.
ZÁSADY TRANSFORMACE ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN Praha,
EVito systém aktivního zdraví Součást prevence a léčby civilizačních nemocí Ing. Filip Linhart, MBA, 13. listopadu 2014.
Regulace lékového trhu MUDr. Tom Philipp Ph.D., MBA; náměstek pro zdravotní pojištění Mgr. Martin Mátl; ředitel odboru farmacie Podvýbor pro ekonomiku.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
BEZPEČNÉ UŽÍVÁNÍ LÉKŮ PharmDr. Lubomír Chudoba Výbor pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny PČR 9. června 2015.
Jak prosadit protikrizová opatření ve zdravotnictví? 16. června 2009.
Financování zdravotnictví v ČR Kde jsme a jak dál? Ladislav Friedrich.
EPreskripce – lékařský záznam – pozadí a zkušenosti z Dánska 17. prosince 2008 SÚKL Praha Příprava lékáren na ePreskripci a poskytování údajů o vydaných.
Léková politika v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
Reklama, léčiva, informace očima pojištěnce JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
VZ Systém pro zpracování správních řízení a databáze LP SÚKL.
[ 1 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Sekce dozorových činností SÚKL pro výrobce a distributory léčivých přípravků, © 2010 Státní ústav kontrolu.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
VZP ČR A ÚHRADY ZDRAVOTNICKÝCH PROSTŘEDKŮ EXISTUJE RECEPT NA NASTAVENÍ STEJNÉ ÚHRADY ZP ZA STEJNÝ EFEKT U PACIENTA? ING. MARTIN JELÍNEK, PHD MUDR. TAŤÁNA.
ODVRÁCENÍ SOUDNÍCH SPORŮ S EU
MUDr. JUDr. Petr Honěk náměstek ředitele VZP ČR pro zdravotní péči
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
Přínosy inovativní léčby seminář
Kvalita v sociálních službách jako proces
Doc. PhDr. Kateřina Ivanová, Ph.D.
Skutečné náklady a potenciální přínosy systému eRecept
Mgr. Marek Hampel – Předseda představenstva GML Podvýbor pro ekonomiku ve zdravotnictví Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR – Praha DOPADY CENOVÝCH.
NDP aneb Národní akční plán
REFORMA VEŘEJNÉHO ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Z POHLEDU ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNY
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Poptávka po zdravotní péči
Správa sociálního zabezpečení
Legislativní rámec Regulace cen a úhrad LP – novela 48/1997 Sb., součást 261/2007 Sb. Prováděcí předpisy Správní řízení – 500/2004 Sb. správní řád.
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Dosavadní stav Cenová regulace Stanovení úhrady MF ČR
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Ing. Ladislav Friedrich, CSc.
Transkript prezentace:

Léková politika MUDr. Milan Cabrnoch místopředseda Výboru pro sociální politiku a zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky

Cílem lékové politiky je zajistit pro občany ČR kvalitní a dostupné léky. optimální terapeutické používání efektivní využívání finančních zdrojů podpora vědy a výzkumu podpora farmaceutického průmyslu ochrana veřejného zdraví výchova odborníků

Dostupnost léků dostatečné spektrum dostatečné množství finanční dostupnost

Kvalita léků (a jejich používání) účinnost bezpečnost jakost dostupnost informací pro pacienty pro lékaře monitorování používání léků, systémy řízení jakosti, tvorba léčebných standardů, pozitivní listy, ...

Léková politika uzlové body procesu výzkum a vývoj výroba registrace cenová regulace kategorizace - úhrada distribuce výdej spotřeba

Výzkum a vývoj, výroba standardní pravidla ochrany duševního vlastnictví transparentní a důvěryhodné prostředí nejen pro zahraniční partnery

Registrace uvedení léku na trh transparentní pravidla a proces dodržování lhůt harmonizace s předpisy EU zákon o léku č. 79/1997 Sb. (novela 149/2000, 153/2000, 258/2000, 102/2001, 138/2002, 309/2002, 320/2002, poslední ještě nebyla přijata)

Cenová regulace stanovení maximální ceny léku státem není žádný důvod, aby byly ceny léků regulovány státem kategorizace a výše úhrady u léků hrazených z veřejného zdravotního pojištění konkurence na trhu u léků nehrazených z veřejného zdravotního pojištění zvláštní přístup k „orphan drugs“

Kategorizace rozhodnutí o výši úhrady léku z pojištění transparentní pravidla a proces odborná kriteria a nákladové studie založena na DDD zmenšit počet skupin (v příloze zákona) prázdné skupiny skupiny s jedním výrobcem

Distribuce cesta léku od výrobce ke zdravotnickému zařízení distributor (držitel povolení k distribuci) smí léky dodávat lékárnám veterinárním lékařům (léky používané pro léčení zvířat) zdravotnickým zařízením POUZE medicinální plyny (infúzní roztoky?)

Obchodní přirážka odměna distributorovi a prodejci oddělit úhrady z pojištění a prodej ve zdravotním pojištění neplatí věcná regulace dle zákona o cenách sloučená nebo rozdělená jednotná, diferencovaná, nebo odměna za výdej léku (hrazeného z veřejného zdravotního pojištění) dopad neutrální (-?+) modelace není problém, data máme

Výdej, prodej, použití cesta léku k občanovi - pacientovi lék na recept v lékárně lék na žádanku v lékárně prodej lék volně prodejný v lékárně lék vyhrazený mimo lékárnu použití aplikace léku ve zdravotnickém zařízení vybavení pacienta lékem (PL, PLDD, LSPP, RZP, při propuštění)

Předepisování léků přehodnotit systém preskripčních omezení významně rozšířit preskripční oprávnění registrujícího praktického lékaře (třeba i na základě doporučení specialisty) umožnit opakovanou preskripci (dlouhodobá léčba) elektronická preskripce (čipová karta, Internet)

Kontakt pacienta s lékařem jako faktor zvyšující náklady na léky vysoký počet kontaktů lékař - pacient vysoké riziko předpisu léku při kontaktu řešení - redukovat zbytečné kontakty gate keeping, koordinace registrujícím PL eliminace administrativních kontaktů pracovní neschopnost školka, škola v přírodě, tábory,… redukce zbytečně opakované péče - IZIP

Účelná farmakoterapie správné terapeutické používání léků pregraduální, postgraduální a kontinuální vzdělávání léčebné standardy a doporučení antibiotická politika kontinuální audit - vyhodnocování účelnosti farmakoterapie přístupné informace o spotřebě léků a její vazbě na diagnózy

Regulace předepisujících zpětná vazba mezi předepisujícím lékařem a náklady, které indukoval represe nebo pozitivní motivace ? „komplexní hodnocení nákladovosti“ celkové náklady na péči × náklady na léky základním regulačním bodem je registrující praktický lékař - koordinátor

Generická preskripce, záměna předepisování nebo záměna léku na základě účinné látky, srovnatelného účinku možnost generické preskripce povinnost generické preskripce (?) možnost generické záměny, motivace k jejímu provádění zveřejňování seznamů zaměnitelných, srovnatelných léků jsme připraveni, kolegové? chceme to?

Spoluúčast pacienta motivace pacienta k účelnosti preskripce a ke kontrole ceny léku nehradit vyhrazené léky nehradit volně prodejné léky nehradit léky do x Kč x=1€? paušální spoluúčast pacienta podílem na úhradě ceny minimální (x) a maximální limit paušální poplatek za recept (?)

Řešení má v ruce občan cíle lékové politiky jsou v zájmu občana dostupnost je v zájmu občana kvalita je v zájmu občana hospodárné využívání prostředků je v zájmu občana (jsou jeho a on si za ně potřebuje koupit péči) občan má zájem rozhodovat a bude rozhodovat, dokáže to potřebuje informace a motivaci

Zdroje informací pro občana obecné výrobce účinky léku, nežádoucí účinky pojišťovna ceny a úhrada Internet vlastnosti léků možnost záměny

Zdroje informací pro občana individuální lékař diagnóza, možnosti léčby, rizika, komplikace, cena a úhrada, možnosti záměny lékárník možnosti samoléčby, kombinace léků, možnosti záměny, cena a úhrada

Čemu a jak můžeme zabránit? vstup nových léků na trh? nárůst průměrné ceny balení? nárůst spotřeby? co je spotřeba, zbytečná spotřeba, „nespotřeba“ nárůst celkových nákladů? nárůst nákladů z veřejného zdravotního pojištění?

Čemu a jak můžeme zabránit zbytečné úhradě z veřejného pojištění správnou kategorizací racionální preskripcí s motivačními zpětnými vazbami zlepšenou informovaností informovaný pacient koordinační role registrujícího lékaře komunikace lékaře a lékárníka účinnou motivací a zapojením pacienta

Shrnutí - doporučení transparentní registrace a kategorizace bez zbytečného prodlužování zrušení cenové regulace rozdělená a diferencovaná marže rozšiřování vyhrazených a volně prodejných léků uvolnění preskripčních omezení, opakovaná preskripce, elektronická preskripce omezení zbytečných kontaktů pacienta s lékařem a snížení rizika předepsání léku účelná farmakologie v zájmu pacienta i lékaře komplexní sledování nákladovosti lékařů s pozitivní motivací umožnění generické preskripce a záměny účinná motivace pacienta spoluúčastí informovaný pacient

Děkuji