Knihy o přírodě jako klíč k dětským srdcím Eliška Leblová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CLIL Content and Language Integrated Learning
Advertisements

Dana Linhartová CZ.1.04/3.4.04/ Rodina a práce: PROČ NE?
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Neslyšící jako potenciální uživatelé knihovny
Řeč, jazyk, mluva.
Slovníček pojmů Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství
(CELÉ ČESKO ČTE DĚTEM…nový projekt…aktuální téma…) CO PŘINÁŠÍ PRAVIDELNÉ ČTENÍ DÍTĚTI? vytváří pevné pouto mezi rodičem a dítětem podílí se na emočním.
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
Dětský svět Dětské naivní teorie
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
Prof. Marie Königová Havlíčkův Brod června 2008.
vývoj poznávacích procesů
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Jednoduché vyhledávání – Jednoduchý uživatel Bc. Helena Selucká Knihovna Jiřího Mahena v Brně sekce IVU: Čtenářská gramotnost.
Výtvarné setkání v MŠ II.
Specifika zpracování vzdělávacích obsahů vyučovacích předmětů: Čtení – globální a analyticko–syntetická metoda – vzhledem k vícečetnému postižení bylo.
Zavedení nových trendů a metod předškolního vzdělávání
(komentovaný přehled)
Zdravá škola.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Vzdělávací oblast – člověk a jeho svět Předmět – prvouka 3. roč.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Pedagogicko-etická podstata morální kreativizace osobnosti
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu
Veverka Čiperka Jak jsme vedly děti k poznávání, přemýšlení, uvažování, naslouchání, chápání a porozumění sobě i přírodě kolem sebe. Alžběta Palatinová.
Tento materiál není určen pro jakékoliv další šíření či citování
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Poznáváme antickou kulturu „ „Vzdělanost má trpké kořínky, ale sladké plody“ Aristoteles.
Prezentace a pilotáž finální verze posuzovacího nástroje vybraných komponent a charakteristik kvality výuky cizího jazyka GA ČR P407/11/0262 Podpořeno.
S krtkem do vesmíru Průvodce světem techniky CZ.1.07/1.3.00/ S Krtkem do vesmíru.
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
6. Dítě jako subjekt vzdělávání
centrální porucha zpracování řečového signálu
 program „Začít spolu“ (Step by Step) je realizován ve více než 30 zemích  v ČR od 1994 v MŠ, 1996 v ZŠ  pedagogický přístup orientovaný na dítě 
HVM – RVP PV a hudební činnosti v MŠ Osnova pro studenty středních pedagogických škol oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
I n k l u z i v n í v z d ě l á v á n í aneb odvaha dělat věci jinak
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Zittová, Pospíchalová, V7A. období: 6 – 11 let ústup egocentrismu – rozvoj schopnosti spolupráce chápání abstraktních a specifických.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Umělecký styl On-line diskuse k virtuální hospitaci – Gymnázium J. K. Tyla, Hradec Králové Vyučující: Mgr. Lenka Krejsová.
Čtení u SP. Čtení artikulace x psaná forma řeči, porozumění čtenému textu artikulace x psaná forma řeči, porozumění čtenému textu základní schopnosti:
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Vojtěch Smejkal, Mikuláš Radouš.
Hračky – pravidla ve třídě MŠ
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
CÍSAŘOVY NOVÉ ŠATY (ŘEŠENÍ)
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Didaktika literární výchovy na 1. stupni základní školy
Cirkus - doplň slovo v říkadle
Komunikace učitele se žáky
ČTENÍ JE ZÁBAVA CELÉ ČESKO ČTE DĚTEM
S knížkou do života – BOOKSTART
Význam sociálních podnětů pro rozvoj empatie a mentalizace aneb dívej se mi do očí Schopnost orientace v pocitech jiného člověka má neurobiologický základ,
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
S knížkou do života – BOOKSTART
ČTENÍ JE ZÁBAVA CELÉ ČESKO ČTE DĚTEM
Současné trendy důraz na kontinuitu předškolního a počátečního školního rozvoje teorie emergentního rozvoje gramotnosti předškolní období – diskuse o systematické.
Jazykové hádanky Jazyk a řeč.
Bc. Miloslava Vavříková
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Dělíme se o pizzu Sociabilita .
Transkript prezentace:

Knihy o přírodě jako klíč k dětským srdcím Eliška Leblová

Respekt k věkovým zvláštnostem poznávacích procesů předškolního období egocentrismus - ulpívání na svém subjektivním pohledu na svět fenomenismus - fixace na určitý obraz reality prezentismus - myslí na to, co je pro něj zrovna důležité antropomorfismus - personifikace věcí a zvířat (zlobivé botičky) magické myšlení – fantazie a pohádkové bytosti prožívá jako skutečnost absolutismus - poznání má pro dítě definitivní platnost, nechápe relativitu, útržkovitost, nepropojenost

Úloha učitele v oblasti morálního usuzování umožňuje dětem chápat sebe sama jako aktivní subjekt, zažít morální pravidla a morálně se angažovat, respektovat názory druhého rozvíjí kritické myšlení, podporuje diskuzi, schopnost komunikovat, tvořit otázky a hypotézy, samostatně myslet podporuje spolupráci dětí při řešení úkolů, umožní zažít pocit, že všichni mají prospěch z činnosti každého jednotlivce podílí se na procesech učení dětí, na schopnosti třídit, poměřovat, klasifikovat, vyvozovat závěry, umožňuje pracovat vlastním tempem, vytvářet si smysluplný obraz světa pracuje metodami zážitkového učení

Čtenářská gramotnost (funkční) Dovednost číst, psát, počítat, porozumět, použít v životě Prostředek výchovy vedoucí k určitým vědomostem, dovednostem a postojům Rozvoj myšlení, chápání, komunikativních dovedností Rozvoj dílčích dovedností – přečíst, porozumět, vyhledat, zpracovat, srovnávat, reprodukovat, … Zdatnější čtenáři jsou úspěšnější studenti ( ÚpV)

Předčtenářské období 3-6(7) let Možná první setkání s literaturou v MŠ Smysl pro jazyk rozvíjí nejprve básničky, říkadla, rozpočítadla, opakované čtení jednoduchých textů Pohádky, leporela, obrázkové knihy s podporou zraku Postupný rozvoj psych. funkcí, pojmotvorného myšlení, zpřesňování analyticko-syntetického myšlení, abstrakce, generalizace, vlastní zkušenosti -zvládne souvislejší text Vnímání problémů a vztahů

Schopnosti a dovednosti podporované četbou Rudolf Steiner a 12 smyslů, rozvíjíme smysl pro slovo a životní smysl Rozumový vývoj – chápání kontextu čtení, nové informace, rozvoj fantazie – abstraktní představy Slovní zásoba, kultivace vyjadřování – vybírat krásný bohatý jazyk Zaměření pozornosti, zaujetí tématem Zaujetí postoje - morální aspekt Provokace otázek – rozvoj kritického myšlení Sluchová analýza Vnímání času Odpočinek, zábava, pohoda

Projekt Celé Česko čte dětem Umění naslouchat je zapotřebí se naučit a postupně kultivovat . Začněte obrázkovými knihami, které mají jen pár vět na stránce, postupně přecházejte ke knihám, které obsahují více textu. Je důležité, aby všechny děti na obrázky dobře viděly. V průběhu čtení udržujte zájem dětí otázkou: „Co myslíš, že se teď stane?“ Usadit se a naladit na příběh, začít tím, že se zeptáte, co se stalo, když jste včera skončili. Věkový rozdíl mezi dětmi vyšší než dva roky představuje sociální a emoční rozdíly, každé z dětí by mohlo mít větší prospěch z individuální četby. Vyhýbejte se dlouhým popisným pasážím, pokud je dítě svou představivostí a délkou pozornosti ještě neumí zvládnout, zkrácení nebo úplné vypuštění není chybou. Po přečtení povídky nebo příběhu dejte prostor diskusi. Knihy vyvolávají myšlenky, touhy, obavy, zprostředkují objevy. Pomozte dítěti se s nimi vyrovnat mluvenou či psanou formou nebo uměleckým projevem. Čtení nahlas je dovednost, kterou ovládá přirozeně jen málokdo, je třeba ji procvičovat. Měňte tón svého hlasu tak, aby odpovídal dialogu. Ztišením hlasu na správném místě dovedete posluchače na pokraj zvědavosti Zapojení muže do četby, může dát knihám v očích chlapcům přidat na zájmu.

Některé děti přijdou se čtením do styku až v MŠ Výzva pro učitelky – vychovat nadšené a pozorné posluchače a budoucí čtenáře ( čtení je v době konzumu a tlaku času pracně vypěstovaný návyk) Vybírejte knihy podle přísných kritérií – kvalitní ilustrace podporují cit pro umění, krásný bohatý jazyk podporuje bohatost myšlení a vyjadřování F. Nepil, F. Hrubín,… S ohledem na environmentální výchovu je dobré věnovat pozornost také tomuto kritériu

Dítě a jeho tělo Rozvoj a užívání smyslů - sluchu Dítě a jeho psychika Rozvoj řečových kompetencí, jazykových dovedností receptivních ( vnímání, naslouchání, porozumění), produktivních ( výslovnost, vytváření pojmů, mluvní projev, vyjadřování), rozvoj komunikačních dovedností, kultivace projevu, chápání humoru, nová slova, synonyma, soustředěně naslouchat, probuzení zájmu o knihy, rozvoj paměti, pozornosti, představivosti…

Dítě a ten druhý Posilování prosociálního chování Citlivost, tolerance, respekt, přizpůsobivost, Rozvoj komunikačních dovedností Dítě a společnost Přijetí základních morálních hodnot Vytvoření aktivních postojů k životu Rozvoj estetického vkusu Dítě a svět Vytvoření pozitivního vztahu k místu, kde žiji Poznávání jiných kultur Pochopení důsledků lidské činnosti – chránit x ničit Rozvoj úcty k životu ve všech jeho formách Vytvoření sounáležitosti se světem, přírodou, lidmi

Rytmické říkanky s ukazováním Leporela s obrázky – vyprávění podle obrázků Leporela a knížky s více obrázky a méně textu Krátké příběhy pohádky, zprvu personifikace ztotožnění se se zvířátkovými hrdiny (Kuřátko a obilí, Jak krtek ke kalhotkám přišel, F. Tenčík Ivánek, Křemílek a Vochomůrka…) Postupně více textu s kvalitními ilustracemi – Trnka, Svolinský, Hanák…, Rybařící na Modré zátoce, Příhody Veverky Zrzečky, Broučci a příběhy s dětským hrdinou Klasické pohádky (Němcová, Erben nebyly původně určené pro malé děti, ale jako ústně zpracované poselství s různými archetypy), nesrozumitelné archaismy – vybrat vhodné současné úpravy starším dětem Cílem je aktivní posluchač, který zvládne texty s poselstvím (Škola malého stromu, Poklady pod sněhem, Děvčátko Momo…)