PRÁVA NEMOCNÝCH Výukový materiál pro potřeby SZŠ Kroměříž

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Průzkum v azylových domech
Advertisements

Nakládání s částmi lidského těla, Ochrana lidského těla po smrti
Důvody zamítnutí návrhu zákona o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování Senátem (Zákon o zdravotních službách) Senátní tisk č. 183 (tisk.
Etická hlediska péče o staré občany
„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
Jolana Těšinová Litomyšl 17. července 2012
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
PRÁVA ČLOVĚKA PŘEVZATÉHO DO ZDRAVOTNICKÉHO ZAŘÍZENÍ BEZ JEHO SOUHLASU © Vladimír Plecitý, 2012.
Právní problematika pitvy
Základní termíny interní propedeutiky, pohled na lékařskou dokumentaci
Jak si počínat při soudním jednání
O právech pacientů a také o právech pojištěnců
Etické principy Mgr. Marie Hronová.
DOSTUPNOST LÉKŮ V ČR © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
MUDr. Jana Vojtíšková Ústav všeobecného lékařství 1. LF v Praze.
Právo na duševní a tělesnou integritu
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
Právní hledisko dětské paliativní péče
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_HRUBA_15.
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Zásah do práva na ochranu osobnosti – domácí násilí Policie a institut vykázání © Vladimír Plecitý, 2011.
Provoz lůžkové části Kliniky pracovního lékařství
NS-LEV 21 pro lepší zdravotnictví prof. MUDr. Ivan Šterzl, CSc „Nenechat nadnárodní vlivy zprivatizovat české.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Doktor. Co dělá doktor ? provádění vyšetření a preventivních prohlídek předepisování léků či doporučení týkající se životního stylu provádění povinných.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Fakultní nemocnice Ostrava
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Legislativa.
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Tomáš Friedel. Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Léčebný řád nemocnice Karel Šebestík. 1. Při přijetí do nemocnice se Vás ujme sestra, která Vás seznámí s oddělením, uvede do pokoje, zapůjčí nemocniční.
Poučení a souhlas pacienta
20 let soukromého zdravotnictví v České republice Bratislava, MUDr. Pavel Chrz.
Práva a povinnosti pacientů a pojištěnců
Případová studie Seminář 2014.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
Správa na úseku zdravotnictví. Předpisy Listina základních práva a svobod zák. č. 2/1993 Sb. Listina základních práva a svobod zák. č. 2/1993 Sb. zákon.
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Domácí ošetřovatelská péče. Domácí ošetřovatelskou péčí je zdravotní péče poskytovaná pacientům v jejich sociálním prostředí. Na základě doporučení: 
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Identifikace pacientů v MOÚ J. Kocourková, H. Vorlíčková, Masarykův onkologický ústav, Brno.
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Zdravotnická dokumentace SHRNUTÍ. Zákonný rámec Zákon č.372/2011 Sb. - Zákon o zdravotnických službách – ruší mj. Zákon 20/1962 Sb., - „O zdraví lidu“,
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Nezbytnost integrace psychosomatiky do současné medicíny? Očima pacienta. Mgr. Michala Filipová Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s. Občanské sdružení.
Práva Pacientů Tato práva jsou prohlášená za platná dnem 25. února 1992 Schválila Centrální etická komise Ministerstva zdravotnictví České Republiky.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
XII. Konference samospráv Olomouckého kraje 21. 4
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Povinnosti a práva zdravotnických pracovníků
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Práva pacientů Mgr. Eva Havelková CZ /0.0/0.0/15_005/
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
Školení kódování podle MKN-10
Shrnutí Jana Konečná.
Hodnoty v péči o seniory
Požadavky k zápočtu: Docházka – cvičení 90% Aktivní účast
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Transkript prezentace:

PRÁVA NEMOCNÝCH Výukový materiál pro potřeby SZŠ Kroměříž Mgr. Martina Bílková – prosinec 2012

Úvod Kodex práv pacientů (dále P/K) vychází z Všeobecné deklarace lidských práv Dodržovat práva nemocných je závazné pro všechny zdravotnické pracovníky Centrální etická komise Ministerstva zdravotnictví České Republiky stanovila (5.2. 1992) základní práva P/K

Zdrav. asistent je obhájcem P/K práv Zdrav. asistent P/K informuje o jeho právech v nemocnici Zdrav. asistent se stará o to, aby P/K právům rozuměl a uměl je uplatnit Pokud P/K sám nemůže hájit svá práva, přebírá tuto roli zdrav. asistent

P/K má právo na ohleduplnou odbornou zdravotnickou péči prováděnou s porozuměním kvalifikovanými pracovníky.

P/K má právo znát jméno lékaře a dalších zdravotnických pracovníků, kteří ho ošetřují.

P/K má právo mít možnost denně se stýkat se členy své rodiny či s přáteli. Omezení takovéhoto způsobu (tzv. kontinuálních) návštěv, může být provedeno pouze ze závažných důvodů.

P/K má právo získat od lékaře dostatek informací k tomu, aby mohl před výkonem či vyšetřením rozhodnout, zda s ním souhlasí. Vyjma případů akutního ohrožení, má být náležitě informován o případných rizicích. Pokud existuje více alternativních postupů, nebo pokud P/K vyžaduje, má právo být s nimi seznámen.

P/K má právo odmítnout léčbu a má být současně informován o zdravotních důsledcích svého rozhodnutí.

V průběhu ambulantního i nemocničního vyšetření, ošetření a léčby má P/K právo na to, aby bylo respektováno jeho soukromí a stud. Rozbory jeho případu, konzultace a léčba jsou věcí důvěrnou a musí být provedeny diskrétně. Přítomnost osob, které nejsou na vyšetření přímo zúčastněny, musí odsouhlasit nemocný, a to i ve fakultních zařízeních, pokud si tyto osoby nemocný sám nevybral.

P/K má právo očekávat, že veškeré zprávy a záznamy týkající se jeho léčby, jsou považovány za důvěrné. Ochrana informací o P/K musí být zajištěna i v případech počítačového zpracování.

P/K má právo očekávat, že nemocnice musí podle svých možností přiměřeným způsobem vyhovět P/K žádostem o poskytování péče v míře odpovídající povaze onemocnění. Je-li to nutné, může být pacient předán jinému léčebnému ústavu, případně tam převezen po té, když mu bylo poskytnuto úplné zdůvodnění a informace o nezbytnosti tohoto předání a ostatních alternativách, které při tom existují. Instituce, která má nemocného převzít do své péče, musí překlad nejprve schválit.

Jinými slovy: P/K má právo na odbornou péči, pokud ji dané zařízení není schopno zajistit, může P/K (s jeho souhlasem) přeložit do jiného zdravotnického zařízení

P/K má právo očekávat, že jeho léčba bude vedena s přiměřenou kontinuitou. Má právo vědět předem, jací lékaři, v jakých ordinačních hodinách a na jakém místě jsou mu k dispozici. Po propuštění má právo očekávat, že nemocnice určí postup, jímž bude jeho lékař pokračovat v informacích o tom, jaká bude jeho další péče.

Jinými slovy P/K má právo vědět předem kdo, kdy a kde mu poskytne péči. Má právo znát postup léčby i po propuštění do domácího ošetření

P/K má právo na podrobné a jemu srozumitelné vysvětlení v případě, že se lékař rozhodl k nestandartnímu postupu či experimentu. Písemný vědomý souhlas nemocného je podmínkou k zahájení výzkumu. P/K může kdykoliv, a to bez uvedení důvodu, z experimentu odstoupit, když byl poučen o případných zdravotních důsledcích takového rozhodnutí.

P/K v závěru života má právo na citlivou péči všech zdravotníků, kteří musí respektovat jeho přání, pokud tato nejsou v rozporu s platnými zákony.

P/K má právo a povinnost znát a řídit se platným řádem zdravotnické instituce, kde se léčí (tzv. nemocniční řád).

P/K má právo kontrolovat svůj účet a vyžadovat odůvodnění jeho položek bez ohledu na to, kým je účet placen.

Závěrem Tato práva P/K jsou prohlášena za platná dnem 25.2.1992. Etický kodex Práva pacientů navrhovala a po připomínkovaném řízení definitivně formulovala a schválila Centrální etická komise Ministerstva zdravotnictví ČR.

Zdroje Lemon 3 http://www.uvn.cz/CS/component/option,com_docman/task,cat_view/gid,55/Itemid,131/lang,cz/ http://www.zdravcentra.cz/cps/rde/xchg/zc/xsl/6744_4123.html