Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Požadavky k zápočtu: Docházka – cvičení 90% Aktivní účast

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Požadavky k zápočtu: Docházka – cvičení 90% Aktivní účast"— Transkript prezentace:

1 ETIKA jhorova@kos.zcu.cz

2 Požadavky k zápočtu: Docházka – cvičení 90% Aktivní účast
Požadavky ke zkoušce: Diskuse nad stanovenými tématy

3 filosofická disciplína – zkoumá podstatu těchto pravidel Ethos
ZÁKLADNÍ POJMY Etika filosofická disciplína – zkoumá podstatu těchto pravidel Ethos Bydliště, obydlí, byt, vlast Zvyklosti, životní způsob, obyčeje, mravy, původ člověk Mravní vědomí, mravní smýšlení, přesvědčení, jednání, mravnost, morálka, charakter Etiketa konkrétní a popsané návody (breviáře, protokoly, postupy…)

4 Morálka souhrn ustálených a nepsaných pravidel chování
pravidla a normy lidského jednání Znaky: Vznik v dané společnosti Historičnost Normativnost Závaznost Utváření společnosti

5 Bioetika nauka o mravnosti v medicíně a v lékařském výzkumu nadřazena lékařské etice Lékařská etika řešení dilematických otázek současné lékařské praxe Zdravotnická etika etika v ošetřovatelství a v práci sestry (nursing ethic) Etika v ošetřovatelství Medicínská etika germanismus Klinická etika (kliné-lůžko)

6 Co je cílem etické teorie?
Vytvoření principů pro řešení morálních problémů. Hodnota života Kvalita života Posvátnost života

7 Moderní medicína: týmová spolupráce pacient není nevzdělaný a pasivní
přibývá dilematických situací partnerský vztah lékař-pacient prodloužení života, chronicita

8 ZÁKLADNÍ ETICKÉ PRINCIPY V MODERNÍ MEDICÍNĚ
4 základní etická pravidla ve zdravotnictví (W.D. Rosse) BELMONTSKÁ ZPRÁVA (1979) 1. Sebeurčení (AUTONOMIE) - IS 2. Nepoškozování (NON-MALEFICENCE) 3. Směřování k dobru (BENEFICIENCE) 4. Spravedlnost (JUSTICE)

9 Význam předmětu pro práci zdravotníka ?

10 tzv. proces osobního zrání → součást
výkonu profese poučení z minulosti modifikace získaných informací a uplatnění v praxi úsudek veřejnosti o celém zdravotním systému z chování a jednání zdravotníků

11 Jaké charakterové vlastnosti by měl mít zdravotník (PA) ?

12 Trpělivost Ochota Vlídnost Obětavost Sociální cítění Nezištnost Velkorysost Taktnost Ohleduplnost Diskrétnost Poctivost Spolehlivost Kolegialita Stavovská čest Bezúhonnost

13 „Primum non nocere. “ Především neškodit. „Salus aegroti suprema lex
„Primum non nocere.“ Především neškodit. „Salus aegroti suprema lex.“ Zdraví pacienta je nejvyšším zákonem.

14 Cíle ošetřovatelské etiky
Humanizace mezilidských vztahů Usměrnění chování/jednání při profesionálních výkonech Uspokojování potřeb pacientů/klientů Pomoc nalézt smysl osobní existence

15 PROČ ETICKÉ NORMY A KODEXY?

16 Etické normy a kodexy zakotvení pravidel součástí svědomí
sjednocující prvek profesní skupiny společná základna a jednotný jazyk všech členů profese F. Nightingale – etické zásady ošetřovatelky

17

18

19 „ Všem, kteří tyto zločiny vyšetřovali bylo jasné, (…
„ Všem, kteří tyto zločiny vyšetřovali bylo jasné, (….), že vždy započaly v nepatrných počátcích, v jemném odklonu od jasného základního postoje lékaře. …Prevence je mnohem důležitější než léčba.“ Leo Alexander – poradce, Norimberský proces (1949)

20 ÚMLUVA O LIDSKÝCH PRÁVECH A BIOMEDICÍNĚ Konvence o biomedicíně
1997 signována v Oviedu 1. mezinárodní a právně vymahatelná V ČR přijata 2001 Otevřený dokument – lze přidávat stanoviska Principy: Informovaný souhlas (informace, porozumění, dobrovolnost) Právo na soukromí Lidský genom Vědecký výzkum Odběr orgánů Zákaz finančního prospěchu

21 Listina základních práv Evropské unie
Lidská důstojnost Právo na život Právo na nedotknutelnost lidské osoby Zákaz mučení a nelidského či ponižujícího zacházení Právo na vzdělání Zákaz diskriminace Rovnost žen a dětí Práva dítěte Práva starších osob …..

22 Etický kodex porodních asistentek - ICM
NÁRODNÍ KODEXY Etický kodex České lékařské komory Etický kodex České stomatologické komory Etické kodexy vysokoškoláků - nelékařů Etický kodex lékárníka Etický kodex porodních asistentek - ICM Etický kodex sester vypracovaný Mezinárodní radou sester- ICN (1953) povinnosti sestry: pečovat o zdraví předcházet nemocem navracet zdraví zmírňovat utrpení + etické normy v ošetřovatelství

23 1972 První charta práv nemocných PROČ VZNIKLA PRÁVA PACIENTŮ?
reakce → vznik standardů zdravotní (ošetřovatelské péče) D. Anderson „ Chci být léčen jako jedinec.“ „Mluv se mnou.“ PROČ VZNIKLA PRÁVA PACIENTŮ?

24 Překonání paternalismu - změna role
Chronicita, dlouhodobost Tlak denní praxe

25 PRÁVA PACIENTŮ

26 ETICKÝ KODEX PRÁV PACIENTŮ
1. Pacient má právo na ohleduplnou odbornou zdravotnickou péči prováděnou s porozuměním kvalifikovanými pracovníky.

27 ETICKÝ KODEX PRÁV PACIENTŮ
2. Pacient má právo znát jméno lékaře a dalších zdravotnických pracovníků, kteří ho ošetřují. Má právo žádat soukromí a služby přiměřené možnostem ústavu, jakož i možnost denně se stýkat se členy své rodiny či s přáteli. Omezení takovéhoto způsobu (tzv. kontinuálních) návštěv může být provedeno pouze ze závažných důvodů.

28 ETICKÝ KODEX PRÁV PACIENTŮ
3. Pacient má právo získat od svého lékaře údaje potřebné k tomu, aby mohl před zahájením každého dalšího nového diagnostického a terapeutického postupu zasvěceně rozhodnout, zda s ním souhlasí. Vyjma případů akutního ohrožení má být náležitě informován o případných rizicích, která jsou s uvedeným postupem spojena. Pokud existuje více alternativních postupů nebo pokud pacient vyžaduje informace o léčebných alternativách, má na seznámení s nimi právo. Má rovněž právo znát jména osob, která se na nich účastní.

29 ETICKÝ KODEX PRÁV PACIENTŮ
4. Pacient má v rozsahu, který povoluje zákon, právo odmítnout léčbu a má být současně informován o zdravotních důsledcích svého rozhodnutí.

30 ETICKÝ KODEX PRÁV PACIENTŮ
5. V průběhu ambulantního i nemocničního vyšetření, ošetření a léčby má nemocný právo na to, aby byly v souvislosti s programem léčby brány maximální ohledy na jeho soukromí a stud. Rozbory jeho případu, konzultace a léčba jsou věcí důvěrnou a musejí být prováděny diskrétně. Přítomnost osob, které nejsou na léčbě přímo zúčastněny, musí odsouhlasit nemocný, a to i ve fakultních zařízeních, pokud si tyto osoby nemocný sám nevybral.

31 ETICKÝ KODEX PRÁV PACIENTŮ
6. Pacient má právo očekávat, že veškeré správy a záznamy týkající se jeho léčby, jsou považovány za důvěrné. Ochrana informací o nemocném musí být zajištěna i v případech počítačového zpracování.

32 ETICKÝ KODEX PRÁV PACIENTŮ
7. Pacient má právo očekávat, že nemocnice musí podle svých možností přiměřeným způsobem vyhovět pacientovým žádostem o poskytování péče v míře odpovídající povaze onemocnění. Je-li to nutné, může být pacient předán jinému léčebnému ústavu, případně tam převezen poté, když mu bylo poskytnuto úplné zdůvodnění a informace o nezbytnosti tohoto předání a ostatních alternativách, které při tom existují. Instituce, která má nemocného převzít do své péče, musí překlad nejprve schválit.

33 ETICKÝ KODEX PRÁV PACIENTŮ
8. Pacient má právo očekávat, že jeho léčba bude vedena s přiměřenou kontinuitou. Má právo vědět předem, jací lékaři, v jakých ordinačních hodinách a na jakém místě jsou mu k dispozici. Po propuštění má právo očekávat, že nemocnice určí postup, jímž bude jeho lékař pokračovat v informacích o tom, jaká bude jeho další péče.

34 ETICKÝ KODEX PRÁV PACIENTŮ
9. Pacient má právo na podrobné a jemu srozumitelné vysvětlení v případě, že se lékař rozhodl k nestandardnímu postupu či experimentu. Písemný vědomý souhlas nemocného je podmínkou k zahájeni neterapeutického i terapeutického výzkumu. Pacient může kdykoliv, a to bez uvedení důvodu, z experimentu odstoupit, když byl poučen o případných zdravotních následcích takového rozhodnutí.

35 ETICKÝ KODEX PRÁV PACIENTŮ
10. Nemocný v závěru života má právo na citlivou péči všech zdravotníků, kteří musí respektovat jeho přání, pokud tato nejsou v rozporu s platnými zákony.

36 ETICKÝ KODEX PRÁV PACIENTŮ
11. Pacient má právo a povinnost znát a řídit se platným řádem zdravotnické instituce, kde se léčí (tzv. nemocniční řád). Pacient bude mít právo kontrolovat svůj účet a vyžadovat odůvodnění jeho položek bez ohledu na to, kým je účet placen.

37 Doporučená literatura
Kutnohorská, J.: Etika v ošetřovatelství Heřmanová, J. a kol.: Etika v ošetřovatelské praxi Kuře, J. a kol.: Kapitoly z lékařské etiky Ivanová, K. a kol.: Kapitoly z lékařské etiky Bužgová, R. : Etika ve zdravotnictví Ptáček,R., Bartůněk,P. a kol. : Etika a komunikace v medicíně Etické problémy medicíny na prahu 21. století Matochová S.: Etika a právo v kontextu lékařské etiky Kořenek,J.: Úvod do lékařské etiky Roztočil,A.: Moderní porodnictví, Moderní gynekologie Ptáček, P. a kol. Lege artis v medicíně Munzarová, M. Euthanazie nebo paliativní péče? Zákon č. 372/2011 Sb. Zákon 373/211 Sb. Haškovcová, H.: Lékařská etika, Manuálek o etice Munzarová, M.: Zdravotnická etika od A do Z


Stáhnout ppt "Požadavky k zápočtu: Docházka – cvičení 90% Aktivní účast"

Podobné prezentace


Reklamy Google