Křesťanský pohled na úlohu dětí a rodiny v péči o staré a nemocné rodiče MUDr. VÍT DRÁPAL Nemocnice Milosrdných sestrer sv. Vincence de Paul, KROMĚŘÍŽ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
čtyři skutečnosti, které vyžadují rozhodnutí
Advertisements

Život v obecenství – Zpověď
Centrum pro katechezi, Prosíme Boha, aby se jeho láskyplný plán plně uskutečňoval na zemi, tak jak se to děje v nebi a aby se naše vůle sjednocovala.
Ježíšův dar lidstvu (Z pohledu vědy) Ježišová smrť Z pohľadu vedy.
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu
Exodus 20:8-11 Pamatuj na den odpočinku, že ti má být svatý. Šest dní budeš pracovat a dělat všechnu svou práci. Ale sedmý den je den odpočinutí Hospodina,
Dávání – životní postoj křesťana Matouš 6:1 Varujte se konat skutky spravedlnosti před lidmi, jim na odiv; jinak nemáte odměnu u svého Otce v nebesích.
1. Láska, kterou Ježíš dává do srdcí věrným svým, láska je, jež neustává, láska k dobrým i zlým, láska, kterou žádná bouře nemůže uhasit, láska mocná jako.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Žalmy 96:1-7 Zpívejte Hospodinu novou píseň, zpívej Hospodinu, celá zem! Zpívejte Hospodinu, jeho jméno chvalte, jeho spásu zvěstujte den co den. O jeho.
Integrita bezúhonnost
Jedinečný Ježíš Velikost člověka se dá určit podle toho, co za sebou zanechal a zda přivedl druhé k tomu, aby uvažovali nově, a dal impuls, který ho přetrval...
Já i dům můj budeme sloužit Hospodinu - Jozue 24:15.
ZLOZVYKY. Podobenství o marnotratném synu (L 15,11-32) 1212 Ten mladší řekl otci: ‚Otče, dej mi díl majetku, který 12 Na mne připadá.‘ On jim.
Dej a bude Ti dáno !!!. Dej a bude Ti dáno !!!
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_Rodina TÉMA: Příbuzenské.
Úvod.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
Dosáhni cíle!.
SOBOTA.
9. Izákovi se narodila dvojčata– Ezau a Jakub
V ODA A JEJÍ ŽEHNÁNÍ Voda má pro život člověka mnoho významů, především umožňuje život a očišťuje.
Ve společenství s Matkou Boží
 1 Janův 2:12 Píšu vám, děti, že jsou vám odpuštěny hříchy pro jeho jméno.13 Píšu vám, otcové, že jste poznali toho, který je od počátku. Píšu vám, mládenci,
Jak zvěstovat evangelium Obrněné Boží vojsko
Boží Zjevení Mnohokrát a mnohými způsoby mluvíval Bůh k otcům ústy proroků; v tomto posledním čase k nám promluvil ve svém Synu. (Žid 1,1n)
Starověká Palestina.
Každý člověk se někdy v životě ocitne jakoby na pokraji propasti… K vrcholným dovednostem křesťanského života patří porozumění tomu, jak se kříž, na kterém.
Nic v životě křesťana nepůsobí takový nepokoj, jako odbývaná modlitba. (Jan XXIII.)
Desatero božích přikázání
Integrovaná duchovní péče ve zdravotnických službách Rev. George Cobb Vedoucí kaplanského týmu Nemocnice Mount Vernon North West London, UK.
Ježíšova velekněžská modlitba I
Centrum pro rodinu a sociální péči o.s. 1.
Písmo svaté Bůh mluví v Písmě svatém prostřednictvím lidí lidským způsobem, proto chceme-li pochopit, co nám Bůh chtěl sdělit, musíme zkoumat, co měli.
Zdravá škola.
1. Bože náš, Otče náš, do ruky tvé s důvěrou klademe teď štěstí své: | Dítě, jež z lásky své i nám jsi přál, | od tebe život má, veď je i dál, | Dítě,
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ - KŘESŤANSTVÍ
Milost přijímám od druhého přijímám od druhého můžeme ji druhým předávat můžeme ji druhým předávat spasení je zdarma - vstup dveřmi spasení je zdarma -
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Papež František: Modlitba musí být smělá a neodbytná Centrum pro katechezi Olomouc, 2014Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Motivace křesťanského jednání
Syropalestina.
1. Tebe, Boha otce věků, | Pána všeho chválíme. | Plna jesti všecka země | převelebně slávy tvé. | Vesmír vzdává chválu tobě, | cherubín a serafín | slavně.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník - Člověk a společnost – Dějepis - Křesťanství autor VM:Ondřej Vojáček.
1. Haleluja! Lidé slyšte! | Bůh nám svého Syna daroval. | Pro nás hříšné narodil se, | aby v našich srdcích pokojem | a láskou | kraloval. | Bůh svět miloval,
1. Nalezen jsem, | nalezen, bludu jsem již prost, | mně spásy teď vzchází den, | s ním míru skvost. | Ježíš přišel hledat mne, | kam jsem zabloudil; |
1. Bože, tebe chválíme, | před tebou se skláníme | s neskonalou radostí, | se srdečnou vděčností, | neb nám sebe dáváš znáti, | něžně miluješ nás vždy,
VĚROUKA JUDAISMU ŽIDOVSKÝ MONOTEISMUS ZÁKON PROROCI MESIANISMUS BIBLE
Práva a povinnosti rodičů a dětí
Galatským. Autor a datum vzniku Pavel - po Jeruzalemském sněmu - v roce 49 po Kr. - jeden z nejstarších listů NZ.
Markovo evangelium. Autor a datum vzniku Marek 50. – 60 po. Kr.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska.
Srdečně vás vítáme Kdo jsme a co nabízíme? Jsme křesťanský sbor církve adventistů sedmého dne v Karlových Varech Chceme naplnit potřeby lidí žijících v.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
K ŘESŤANSTVÍ. M APA KŘESŤANSTVÍ VE SVĚTĚ Monoteistické náboženství Vznik v 1. – 2. st. n. l. Soustředěno kolem života Ježíše z Nazaretu Vzniklo z židovství.
Jirka Pospíšil, KC NADĚJE Bučovice,
1. Jezu Kriste, Synu Boží, plný nebeského zboží, rač přítomen býti, dary svými obdařiti, Slovo své nám předkládaje, duši nasycuje.
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Víra, náboženství, církve, sekty 3 – Křesťanství
Zázrak komunikace s Bohem
Ježíš.
Je určena pro děti, které nemají ve své rodině dobrou péči a výchovu.
Jan 1.: Na počátku bylo Slovo… …to světlo svítí v temnotě a temnota ho nezachvátila … …pravé světlo, které osvěcuje každého člověka, přicházelo.
VY_32_INOVACE_54 KŘESŤANSTVÍ. VY_32_INOVACE_54 KŘESŤANSTVÍ.
19. září Manželství, rodina.
Starověká Palestina.
Masarova 11, Brno - Líšeň. Masarova 11, Brno - Líšeň.
Transkript prezentace:

Křesťanský pohled na úlohu dětí a rodiny v péči o staré a nemocné rodiče MUDr. VÍT DRÁPAL Nemocnice Milosrdných sestrer sv. Vincence de Paul, KROMĚŘÍŽ

Bible, Sírachovec 3, §Synu, ujmi se svého otce v jeho stáří, nezarmucuj ho, dokud je živ. Pozbývá-li rozumu, ber na něho ohled a nepohrdej jím, když ty jsi v plné síle.

Stárnutí populace §Střední délka života se prodlužuje §Stoupá počet nesoběstačných seniorů §Kapacita ambulantních i lůžkových zařízení je nedostatečná §Klesá ochota i schopnost poskytovat péči nejbližšími příbuznými přímo v rodině

Křesťanské zásady a tradice §KULTURNĚ HISTORICKÉ ZÁKLADY EVROPSKÉ CIVILIZACE

Morální a etické principy křesťanství §Zákony a učení židovského náboženství převzaty do biblických starozákonních knih §Evangelia a další texty Nového zákona §Kristova slova: „Nedomnívejte se, že jsem přišel zrušit Zákon nebo Proroky, nepřišel jsem zrušit, nýbrž naplnit.“ (Matouš )

Mezigenerační vztahy v rodině i ve společnosti v bibli §STARÝ ZÁKON§NOVÝ ZÁKON

BIBLE - STARÝ ZÁKON §„Cti svého otce i matku,abys byl dlouho živ na zemi,kterou ti dává Hospodin,tvůj Bůh.“ Druhá kniha Mojžíšova (Exodus) Ex 20,12 §„Cti svého otce i matku, jak ti přikázal Hospodin, tvůj Bůh, abys byl dlouho živ a dobře se ti vedlo na zemi, kterou ti dává Hospodin, tvůj Bůh.“ Dt 5,16 Pátá kniha Mojžíšova (Deuteronomium) §

BIBLE Starý zákon §„Poslouchej otce, on tě zplodil, a matkou nepohrdej, když zestárla.“ §Kniha Přísloví 23,22

BIBLE NOVÝ ZÁKON Matoušovo evangelium §Ježíš doporučuje mladému muži: „…cti otce svého i matku svou…“ § (Matouš 19,19)

BIBLE - STARÝ ZÁKON SÍRACHOVEC: Úcta k rodičům §„Slyšte mne, děti, svého otce, a jednejte tak, abyste došly spásy. Hospodin určil, aby si děti vážily otce, a zajistil matčino právo nad syny. Kdo ctí otce, dočká se odpuštění svých hříchů, a kdo si váží matky, jako by sbíral poklady. Kdo ctí otce,dožije se radosti na dětech a v den,kdy se modlí,bude vyslyšen.

Sírachovec 3, 1-16 Úcta k rodičům §Kdo si váží otce, bude živ do vysokého věku Kdo poslouchá Hospodina (otce), připraví odpočinek své matce, bude sloužit svým rodičům jako svým pánům. Cti svého otce skutkem i slovem, aby na tebe přišlo jeho požehnání. Otcovo požehnání upevňuje domy dětí, matčino prokletí je vyvrací ze základů.

§Nezískávej si vážnost na úkor cti svého otce neboť zneuctění otce ti vážnost nepřinese. Člověk získává vážnost, když je ctěn jeho otec, je-li matka v nevážnosti, je to potupa dětí. Synu, ujmi se svého otce v jeho stáří, nezarmucuj ho, dokud je živ. Pozbývá-li rozumu, ber na něho ohled a nepohrdej jím, když ty jsi v plné síle.

Úcta k rodičům Sírachovec 3,1-16 §Milosrdenství k otci ti nebude zapomenuto, budeš mít záštitu proti hříchům. Bude ti to připočteno k dobru v den tvého soužení, tvé hříchy se rozplynou jako jinovatka pod slunečním svitem. Kdo opouští otce, jako by se rouhal Bohu, kdo hněvá svou matku, bude proklet od Hospodina.“

Péče o staré a chronicky nemocné §PROFESIONÁLNÍ INSTITUTIONÁLNÍ PÉČE: §Spolupráce zdravotnického a sociálního sektoru §Dostupná a kvalitní síť ambulantních služeb i lůžkových zařízení

Péče o seniory v rámci rodiny §Vztahy a soužití mezi generacemi přerušeny §Mladí lidé ochotni k láskyplnému přijetí svých stárnoucích rodičů. §Staří, kteří budou vskutku hodni úcty a lásky mladých.

Nezájem a neochota dospělých dětí podílet se na péči o rodiče §Připomenutí etických a morálních zásad naší křesťanské civilizace. §Důslednější uplatňování legislativních norem moderního právního státu, které z těchto principů vycházejí.

Zákon o rodině č.94/1963 Sb. ve znění č.210/1998 a 360/1999 §§ 35 Dítě je povinno své rodiče ctít a respektovat.

Zákon o rodině č. 94/1963 Sb. §§ 87 (1) Děti, které jsou schopny samy se živit, jsou povinny zajistit svým rodičům slušnou výživu, jestliže toho potřebují. (2) Každé dítě plní tuto vyživovací povin- nost takovým dílem, jaký odpovídá poměru jeho schopností, možností a majetkových poměrů k schopnostem, možnostem a majetkovým poměrům ostatních dětí.

Problematika dlouhodobé péče o narůstající seniorskou populaci §NE !!! §ZJEDNODUŠOVÁNÍ §PAUŠALIZOVÁNÍ §MORALIZOVÁNÍ

Dlouhodobá péče o nemocné seniory §Záležitost celospolečenská §Nutnost komplexních přístupů §DOBŘE FUNGUJÍCÍ RODINA ZASLUHUJE VŠESTRANNOU PODPORU

§MUDr.Vít Drápal Nemocnice Milosrdných sester sv.Vincence de Paul KROMĚŘÍŽ §A.D / 2003