Bakalářská práce FFMU v Brně, Ústav české literatury a knihovnictví

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak dodržují veřejné instituce zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím? Úkol pro předmět Svobodný přístup k informacím FFMU v Brně, Ústav.
Advertisements

Zapojení veřejnosti do SEA Integra Consulting Services Jana Svobodová Jana Hrnčířová.
DIRECT MAIL – LEGISLATIVNÍ OMEZENÍ
Ostrava, BA-CPVŠK 2007 Bibliotheca academica – CPVŠK 2007 Proč změna zavedené značky… A co obsah? Iva Prochásková, Univerzita Pardubice.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING IX. Právo na informace o ŽP.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING X. Environmentální informační systémy.
JUDr. Martina Burachovičová
4. přednáška, PSI – informace veřejného sektoru Úvod do problematiky, historie, kontext, legislativa, členění PSI, jejich komerční využití.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Systémy veřejné správy FFMU v Brně, Ústav české literatury a knihovnictví Kabinet knihovnictví, c2006 Jana Holá, 2. ročník nav. mgr. studia, obor Informační.
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
Úvod do předmětu Ius est ars boni et aequi. Právo je umění uplatňovat to, co je dobré a spravedlivé.. FEL ČVUT v Praze PRÁVO PRO PODNIKATELE II Mgr. František.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.
Lidská práva.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
Ochrana osobních údajů v České republice
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Ochrana obsahu ve virtuálním prostředí JUDR. TOMÁŠ NIELSEN, ROWAN LEGAL TINF 2010, Praha, KCP.
Kurz pro výchovné poradce Právní rámec výkonu poradenské činnosti
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní stát, demokracie a sociální stát Katedra práva.
Česká republika Demokratický stát.
Vývoj české ústavnosti
Důsledky zákona o svobodném přístupu k informacím pro veřejné knihovny Bakalářská práce FF MU V Brně, Ústav české literatury a knihovnictví, kabinet knihovnictví,
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Ž URNALISTICKÁ ETIKA Souhrnné pojmenování psaných i nepsaných norem, které se uplatňují v žurnalistice Střetává se svoboda slova s obecnou mírou vkusu.
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ, ÚČAST VEŘEJNOSTI PŘI OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.
Legislativa a ICT STRUČNÝ PŘEHLED PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ neboli právní východiska pro ICTK.
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
Dopady Lisabonské smlouvy na fungování Evropské unie
TEST 17. POLITOLOGIE
Základní literatura PISTORIUS, Vladimír. Jak se dělá kniha. Praha/Litomyšl, TELEC, Ivo – TŮMA, Pavel. Přehled práva duševního vlastnictví 1. Brno:
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Evropské správní právo
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA Cesta k informační společnosti Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Regulační prostředí Mediální právo České republiky.
Evropská unie a lidská práva
Všeobecná deklarace lidských práv
Kvalita informovanosti klienta o právech pacientů Prezentaci zpracoval(a): Školní rok: Třída:
Lidská práva v dokumentech
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
VY_32_INOVACE_SVF33460DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Životní prostředí jako veřejný statek
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Metody knihovnické práce (VIKBA04)
Veřejné informační služby a Standardy ISVS
Evropský standard správního uvážení. Pojem správního uvážení dvojí pojetí správního uvážení 1. užší pojetí: případy, kdy právní úprava výslovně dává veřejné.
Ochrana osobních práv zaměstnanců a majetkových zájmů zaměstnavatele Ústav práva a humanitních věd , Brno Bc. Jiří Krupník.
Sdílení dat o veřejné správě Jaroslav Svoboda MV, úsek informatiky odbor informatizace veřejné správy.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Transpozice směrnice 2003/98 o opakovaném použití informací veřejného sektoru Mgr. David Kotris konference - Pět let činnosti Nemofora
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
SŮVOVÁ, COUFALOVÁ C3B. DEFINICE právní odvětví veřejného práva, zabývá se ústavou a vykládá ji na ochranu ústavnosti dohlížejí ústavní soudy souhrn právních.
Lidská práva Leden Osnova Definice Členění Historie Právní normy v ČR Organizace.
D OPADY ÚČETNÍ REFORMY VEŘEJNÝCH FINANCÍ V KONKRÉTNÍCH PODMÍNKÁCH VYBRANÉ ZÁKLADNÍ ŠKOLY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Spolupráce organizací občanské společnosti na úrovni EU
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Právo na dobrou správu.
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016.
Lidská práva Leden 2016.
Listina základních práv a svobod Lidská práva
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Transkript prezentace:

Zákon o svobodném přístupu k informacím versus zákon na ochranu osobních údajů Bakalářská práce FFMU v Brně, Ústav české literatury a knihovnictví Kabinet knihovnictví, c2005 Jana Holá, 3. ročník, obor Informační studia a knihovnictví http://www.phil.muni.cz/~hola

Téma PROČ „Zákon o svobodném přístupu k informacím versus zákon na ochranu osobních údajů“ ? Knihovníci jako informační specialisté Jana Holá, c2005

Znalosti knihovníků v oblasti práva Svobodný přístup k informacím Ochrana osobních údajů Autorská práva Jana Holá, c2005

Cíl a metoda Rozbor zákonů: - č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím (IZ) - č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů (ZOOÚ)

Úvod Lidská práva obecně (vývoj) Obecné třídění lidských práv Zatřídění lidských práv Chartou EU Co z toho vyplývá?

Základní lidská práva: Kategorie práv vyjadřující svobody -pomezí práv politických a osobních: Právo na informace - svobodný přístup k informacím Právo na soukromí - ochrana osobních údajů

1. Ústavní zakotvení práva na informace a práva na soukromí v ČR Historie: - Ústavní listina ČSR z r. 1920 (Hlava V., Práva a svobody ) Současnost: - Ústava ČR po r. 1989 (1993) - Listina základních práv a svobod / čl. 17 a čl. 10 - Evropská ústava (nadřazena ústavám i právním řádům, ratifikace 2006)

2. Zakotvení práva na informace a práva na soukromí v mezinárodním kontextu Historie: - Mezinárodní dokumenty lidských práv - Freedom of Information Acts (1966 - USA) - Government in the Sunshine Act (1976-USA) Současnost: - Dokumenty Evropského Parlamentu, Rady Evropy a Rady EU (charakter mezinárodních závazků pro ČR)

3. Svobodný přístup k informacím proces schválení obecného zákona návrh novely zákona (aktuální verze v době zpracování) vlastní rozbor IZ omezení práva na informace vliv na činnost veřejné správy

4. Právo na soukromí schválení zákona o ochraně osobních údajů novelizace IZ vlastní rozbor ZOOÚ

5. Vztah Problém: konkurence práva na soukromí a práva na informace Vztah práva na informace a práva na soukromí (nesoulad i mezi odborníky) Vztah výše uvedených zákonů (nesoulad v praxi – dochází ke střetům)

Závěr Sladění práv ČR s EU (demokratické standardy) Kvalitní informační politika (informační společnost) Etické principy a zásady (morální východisko při rozhodování)

Děkuji Vám za pozornost.