TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zákon o sociálních službách
Cíle o.s. SANANIM Poskytování profesionální pomoci a léčby problémovým uživatelům návykových látek Poskytování pomoci a léčby ve všech fázích rozvoje.
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Opatření 2.3 JPD 3 „Posilnění kapacit poskytovatelů sociálních služeb v hlavním městě Praha“ Globální grant.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
POPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ
CENTRUM SOCIÁLNÍCH SLUŽEB PRUNÉŘOV. Investor: Město Kadaň, Mírové náměstí 1, Kadaň 43201, Ústecký kraj Projektant: Ing. Jiří Kučera, Mírové náměstí 117,
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
KONTAKT BOHUMÍN – metodika komunitního centra a soc
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Veřejné projednání návrhu 2
Pracovní skupina III Osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením.
Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě
Zdravotnický asistent, první ročník Sociální vyloučení Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná.
ohroženým domácím násilím
Metody sociální práce PhDr. Jana Novotná, Ph.D..
Zhodnocení naplnění 2. Komunitního plánu sociálních služeb města Olomouce v letech Zdislav Doleček Olomouc.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Most k naději o. s. Kontaktní centrum pro lidi ohrožené drogou Liberec
Komunitní péče.
Sdružení Podané ruce, o.s. Terénní programy Šumpersko.
Cílová skupina Děti, dospívající a mladí dospělý, kteří se připravují na svůj odchod do samostatného života. Mladí lidé, kteří již opustili náhradní péči.
ADVAITA, o. s. MUDr. David Adameček.
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Plánování sociálních služeb metodou komunitního plánování Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Ministerstvem pro místní rozvoj.
O.s. PREVENT působí v Jihočeském kraji od roku 1999 na poli protidrogové prevence a vzdělávání. Zastřešuje několik zařízení a projektů. Mezi jinými i Kontaktní.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Analýzy v projektu „Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji“
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
Projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
OBLASTNÍ CHARITA MOST NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZASTÁVKA DUCHCOV.
Terénní sociální práce s uživateli drog v sociálně vyloučených lokalitách JAKUB ČERNÝ ROMAN HLOUŠEK.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
ZAŘÍZENÍ NZDM V ČR ČESKÁ ASOCIACE STREETWORK sdružující nízkoprahové sociální služby NZDM a terénní prace s mládež: formy možné spolupráce s drogovými.
KS Osoby v krizi Mgr. Barbora Fleischerová
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Kvalita života Chybí zázemí pro setkávání lidí Chybí setkávání a společně trávený čas lidí, jako prostředek komunikace, posilování sociálních vazeb atd.
KA 05 – Poradenství pro osoby ohrožené recidivou drogové závislosti a osoby blízké Název projektu: Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Varianty řešení problémů s užíváním návykových látek spolupráce se specializovanými zařízeními SEČ říjen 2007 Dr. Martina Richterová Těmínová.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Terénní programy pro Liberecký Kraj K-centrum Liberec K-centrum Česká Lípa Protidrogový program v penitenciárních zařízeních.
Kontaktní centra.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Sociálně vyloučení jako cílová skupina terénních sociálních služeb
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Terénní programy.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Sociální práce v praxi Oblasti působení soc. pracovníků
Školská sociální práce
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Transkript prezentace:

TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON Darmoděj o.s. PREZENTACE TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON TP BABYLON Dvě cílové skupiny: osoby závislé na návykových látkách osoby bez přístřeší

LIDÉ BEZ PŘÍSTŘEŠÍ TP BABYLON Cílová skupina Poslání Cílovou skupinou Terénní program – lidé bez přístřeší jsou osoby (muži, ženy, případně rodiče s dětmi), které jsou bez přístřeší, případně jim hrozí ztráta bydlení. Poslání osobám, které jsou bez přístřeší, případně jim hrozí ztráta bydlení. Vychází z předpokladu, že vhodnými metodami lze snížit výskyt sociálně patologických jevů v regionu a zapojit uživatele této služby v jejich přirozeném prostředí do většinové společnosti. Posláním programu Terénní program Babylon – osoby bez přístřeší, je poskytování spektra sociálních služeb é společnosti. TP BABYLON

CÍLE Cílem služby Terénní program Babylon – osoby bez přístřeší je: aktivní vyhledávání potenciálních uživatelů dalších služeb v jejich přirozeném prostředí vytvoření vzájemné důvěry mezi uživatelem a terénním pracovníkem předcházení či zmírnění důsledků sociálního vyloučení uživatelů vyloučení jednotlivců, rodin, případně dalších sociálních skupin motivace ke změně životního stylu uživatelů motivovat uživatele ke kontaktu s dalšími sociálními i jinými institucemi motivace k aktivnímu řešení problémů udržení či rozvoj sociálních kompetencí a tím i k integraci do společnosti a na otevřených trh práce. mravní a morální podpora uživatele TP BABYLON

OSOBY ZÁVISLÉ NA NÁVYKOVÝCH LÁTKÁCH Cílová skupina Cílovou skupinou jsou osoby starší 15 let, které jsou ohrožené závislostí na nealkoholových návykových látkách. Poslání Posláním Terénního programu Babylon je aktivní vyhledávání a kontaktování skryté populace klientů nealkoholových drog v jejich přirozeném prostředí, minimalizace zdravotních a sociálních rizik spojených s užíváním nealkoholových drog a ochrana veřejnosti před negativními dopady spojenými s jejich užíváním. TP BABYLON

CÍLE TP BABYLON zlepšit kvalitu života klientů aktivně vyhledávat a oslovovat klienty drog v jejich přirozeném prostředí navázat kontakt s co největším počtem klientů vytvořit vzájemnou důvěru mezi klientem a pracovníkem redukovat zdravotní rizika spojená s životním stylem klientů posilovat motivaci klientů k bezpečnějšímu užívání drog psychicky a sociálně stabilizovat klienta postupně vést klienta k odpovědnosti za vlastní život chránit veřejnost před možnými negativními důsledky užívání drog poskytovat reference na další navazující péči redukovat trestnou činnosti a podpořit adaptaci klientů do majoritní společnosti TP BABYLON

POSLÁNÍ Terénní program Babylon byl zaregistrován v roce 2008 Tento program se věnuje uživatelům návykových látek a lidem bez přístřeší. Je jedinou terénní službou zaměřenou na obě tyto cílové skupiny Obě tyto cílové skupiny řeší podobné problémy a jsou spojeny problémem sociálního vyloučení. V jesenickém regionu je problematika závislostí velmi rozšířená vzhledem na vysokou nezaměstnanost a nízkou hladinu příjmů Základem terénní práce je práce v přirozeném prostředí klientů Cílem práce je redukovat zdravotní rizika spojená s životním stylem klientů. Motivovat klienty ke změně způsobu života Referovat o možné následné péči Chránit veřejnost před dopady užívání drog- k tomu slouží program výměny stříkaček a poskytování zdravotnického a informačního materiálu TP BABYLON

KONTAKTNÍ MÍSTA TP BABYLON Kontaktní místa Charakteristiky Kontaktní práce v terénu probíhá v přirozeném prostředí uživatelů na území města Jeseníka, Javorníka, Zlatých Hor včetně dalších několika obcí. Charakteristiky Kontaktní práce je jednou ze základních aktivit zařízení. Jako taková je jedním z účinných prostředků navazování kontaktu s uživatelem. Základní využívanou metodou je rozhovor s uživatelem. Cílem rozhovoru může být předání nezbytných informací. Nelze opomíjet ani fakt, že i „běžný“ rozhovor uživatelem je kvalitním prostředkem k navázání důvěry a k vytvoření prostoru pro budoucí spolupráci. Zejména běžný rozhovor je tím prostředkem, který ukazuje pracovníkův zájem o uživatele, dává mu najevo rovnocennost tím, že pracovník s uživatelem jedná, aniž by ho odsuzoval. Práce se ženskými uživatelkami je realizována s respektem k ženám, taktně, zahrnuje mimo jiné těhotenské testy, konzultace k domácímu násilí, k antikoncepci, zajištění hygienických vložek, bydlení pro klientky - matky s dětmi v nouzi v Azylovém domě Boethea Jeseník a podobně – je respektována volba klientky jednat pouze s pracovnicí (nebo pouze s pracovníkem) programu. TP BABYLON

-od roku 2009 se zvýšil počet kontaktů ze 132 na 1050 Cílem č. 1. v komunitním plánu pro osoby sociálně vyloučené a ohrožené sociálním vyloučením je : -udržení a zkvalitnění stávajících sociálních a souvisejících služeb pro sociálně vyloučené a ohrožené sociálním vyloučením -od roku 2009 se zvýšil počet kontaktů ze 132 na 1050 - ve výměnném programu bylo zachyceno 7017 injekčních stříkaček oproti roku 2009, kdy jich bylo vyměněno 3574. TP BABYLON