Územní dimenze a priority Olomouckého kraje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Příprava krajů na programovací období Tisková konference , Praha.
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Případová studie k možnému využití ITI a k diskuzi o roli měst po roce 2013 Praha, Řízení rozvoje Hradecko-pardubické aglomerace ve vztahu.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Český statistický úřad a zpracované regionální analýzy o Královéhradeckém kraji Ing. Ivana Dušková Český statistický úřad, Hradec Králové,Oddělení regionálních.
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Předpoklady a problémy rozvoje MAS Podklady zpracované v rámci studentské práce PřF UK.
Chomutov, RNDr. Josef POSTRÁNECKÝ URBÁNNÍ DIMENZE VÝHLED V OBDOBÍ 2014+
Ruská federace x WTO a OECD
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
IX. Konference Finance pro města a obce Libor Lukáš hejtman Zlínského kraje zástupce AKČR pro Regionální operační programy Využití Regionálních.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Chce být ekonomie udržitelná resp. je toho vůbec schopna? Ing. Lubor Tvrdý, Ph.D. PROCES Centrum pro rozvoj obcí a regionů
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
Regionální politika RP ČR.
Společnost pro regionální ekonomické poradenství Informační a metodická podpora: Informační a metodická podpora: duh
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
( vzdělanostní struktura obyvatel )
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
1. setkání pracovní skupiny projektu MOS obcí v územním obvodu ORP Chomutov Místo: Chomutov Dne: , 10:00 hod. C ESTOVNÍ RUCH – PROJEKT MOS.
1 PRIORITY SEKCE NÁMĚSTKYNĚ MINISTRA PRO SOCIÁLNÍ A RODINNOU POLITIKU.
Posilování vztahů měst a venkova – dosavadní přístupy, zkušenosti, aktuální a budoucí vývoj v EU a ČR Obsah: 1) Město a venkov v ČR a v Evropě 2) Příprava.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Regionální politika, ano či ne Ing. Marek Jetmar, Ph. D
Podpora odborného partnerství – Sociální bydlení v Plzeňském kraji
Rozpočtová soustava Finanční zdroje územních samospráv
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 „Kraj, kde je radost žít“
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
PLNĚNÍ CÍLŮ SRR A VYHODNOCENÍ DOPADŮ KOHEZNÍ POLITIKY NA REGIONÁLNÍ ROZVOJ Hodnocení příspěvku OP k plnění cílů SRR v kontextu regionálních rozdílů a.
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Regionální akční plán Olomouckého kraje
VENKOV SPOV ČR
Transkript prezentace:

Územní dimenze a priority Olomouckého kraje Mgr. Arnošt Marks, PhD. Olomouc, 18, září 2012 Cíl presentace: Představit názor OK4EU na územní dimenzi potřeb pro kohezní politiku po roce 2013 s ohledem na fakta známá z úrovně EU, ČR (MMR) a OK

Východiska Stagnace a dlouhodobý relativní pokles OK Ekonomika OK representovaná HDP je relativně velmi slabá a kraj vykazuje dlouhodobou stagnaci přerušenou pouze velmi slabou konjunkturou v letech mimořádného ekonomického růstu. Kohezní politika po roce 2014 a politika regionálního rozvoje tak představuje poslední šanci využít vnějších veřejných zdrojů k nastartování změn a dlouhodobého růstu regionu Zdroj: Studie Socioekonomická analýza Olomouckého kraje; Berman Group 2010

Východiska Dva grafy ze Studie OK ukazují územní členění problémů a ukazují, že nejde o jednoduchou šachovnici pouze slabých a pouze silných území v OK. Např. některá místa s relativně vysokou nezaměstnaností jsou zároveň místy/městy s růstovým potenciálem (Uničov, Šternberk apod.). Významná ekonomická silná místa a města nejsou zároveň prosta problémů a jsou relativně strukturálně slabá – což ukazuje celorepublikové srovnání na následujícím slidu. Zdroj: Studie Socioekonomická analýza Olomouckého kraje; Berman Group 2010

Území ORP sociálně ekonomický potenciál Detailní pohled na studii Ústavu pro územní rozvoj na objednávku MMR ukazuje OK v kontextu ČR a jasně podporuje úvahy o slabé síle celého souvisejícího území bez existence silného tahouna v okolí OK (jako např Brna či Prahy pro jiné obce v ČR).

Obce sociálně ekonomický potenciál Detailní pohled na úrovni obcí podle stejné studie ukazuje na významnou další diferenciaci a na potřebu podpořit např. i obce na severu kraje, které jsou možným zdrojem dlouhodobého růstu podobně jako okolí města Olomouce.

Současná absorpce VaV Mapka získaná ze zdrojů monitorovacího systému pro SF v současném období ukazuje potenciální silnou roli města Olomouce jako centra vědy a výzkumu, které patří mezi několik málo takových míst v ČR a skýtá dlouhodobý potenciál k růstu a prosperitě. Zdroj: MSSF, vlastní výpočty

Pohledy na území ČR: SRR člení území Aglomerace Regionální centra a jejich zázemí Stabilizovaná území Periferní území Území ORP ukazatele Hrubý domácí produkt (průměr 2008-2010,2011) – vlastní výpočty Míra nezaměstnanosti (průměr za poslední tři roky) – zdroj ČSÚ, vlastní dopočty Daňová výtěžnost obcí – zdroj M Podpora v hmotné nouzi /příspěvek na živobytí, bydlení, mimořádná okamžitá pomoc/ – 2008-2011, zdroj MPSV Migrační saldo – průměr 2006 - 2011 – zdroj ČSÚ, vlastní dopočty Index regionální konkurenceschopnosti – zdroj SRR/analytická část, vlastní výpočty Kraje Analýzy a Program rozvoje kraje (mapky v úvodu) Model konkurenceschopnosti Socio ekonomická analýza OK 2010 Analýza a pohled na úroveň Území OPÚ (čili správní obvod ORP)

Shrnutí východisek: Olomoucký kraj dlouhodobě stagnuje Slabý ekonomický rozvoj Uzavřenost ekonomiky Vysoká nezaměstnanost Nízké investice a rekordně nízké zahraniční investice (PZI/osobu 14. místo v ČR) Relativně nízká produktivita Relativně vysoký odliv lidských zdrojů Území kraje je významně diferencováno Detailní členění na obvody ORP či na obce je potřebné pro pochopení územní dimenze Města a obvody ORP s některými indikátory Existuje rozsáhlé území s positivními rozvojovými charakteristikami, často jde o území s relativně vysokou nezaměstnaností

Positivní rysy vývoje - příležitosti Existují rozvíjející se území a města v regionu Existují významné a funkční podniky v území regionu Významná činnost VŠ a VaV Technologické podniky v kraji Velký potenciál k produktivním investicím

Doporučení a požadavky EU Dokumenty EU2020 Návrhy nařízení Doporučení: Koncentrace --- zúžený počet priorit na stát a na území Soustředění na prorůstové aktivity Důraz na uzemní přístup ---- dlouhodobé řízení intervencí v území Integrované přístupy (synergie mezi politikami resortů) 11 tematických cílů EU, Doporučené indikátory za účelem průběžného řízení

Možné indikátory dle Socio ekonomické analýzy OK 2010 Ekonomický rozvoj Míra zaměstnanosti Hrubá přidaná hodnota na pracovníka (produktivita) Dlouhodobý vývoj a zvyšování výkonnosti v aglomeraci a větších městech Soukromé výdaje na VaV Exportní schopnosti PZI na pracovníka

Výsledný přístup pro OK Rozdělit na tři typy území (po dohodě s MMR) Soustředit se na dlouhodobé prorůstové aktivity Aglomerace Olomouce a další vybraná města - síť území s aktuálním růstovým potenciálem Stabilizovaná centra Nejvíce postižená území

Územní priority OK Aglomerace Olomouce a další vybraná města - síť území s aktuálním růstovým potenciálem Všestranná podpora podnikatelského sektoru Role VaV Podmínky pro investice včetně PZI Lidské zdroje – optimalizace školství

Územní priority OK Stabilizovaná centra propojit s aglomerací OL Plošná podpora podnikání Selektivní podpora oborů s technologickým a rozvojovým potenciálem Další podpora vzdělávání a stabilizace LZ Sociální služby na limitaci sociálních problémů Nejvíce postižená území Koordinace základních veřejných investic a služeb na správního území obvodu ORP Stabilizace trhu práce Všestranná jednoduchá podpora lokálních zaměstnavatelů

Shrnutí priorit OK Opatření musí být: Jednoduchá, srozumitelná pro podnikatele Dlouhodobá a komplexní pro rozvojové obory Soustřděná na stabilizace LZ Integrovaný přístup k územím a systematické průběžné hodnocení

Děkuji za pozornost. Mgr. Arnošt Marks, PhD. Olomouc, 18, září 2012