Mgr. Sylva Štajnochrová Mléko - ano nebo ne? Mgr. Sylva Štajnochrová
Mléko Světový den mléka Tekutina s výživnou hodnotou – 90% voda Složení: Bílkoviny Sacharidy Tuky Vitaminy Minerální látky
Srovnání různých druhů mléka Živina Mateřské mléko Kravské mléko Kozí mléko Ovčí mléko Energie (kJ/100 g) 285,6 309 436 Bílkoviny (g/100 ml) 1 3,3 2,9 5,6 Laktóza (g/100 ml) 7,2 4,7 4,1 4,8 Tuky (g/100 ml) 3,9 3,8 4 7 Vápník (mg/100 ml 28 120 102 - 203 162 - 259
Kravské mléko Bílkoviny: 80% kaseiny, 20% syrovátka, vysoce biologicky hodnotné (využitelnost 93%) Sacharidy: Laktóza (4,6- 4,8%) – nízká sladivost Tuky: 6 mg cholesterolu ve 100 ml polotučného mléka. Minerální látky:vápník, fosfor, hořčík, draslík, zinek, jód Vápník: využitelnost 30%, 120 mg/100 ml, 1 sklenice – 30% z DDD 1000 mg Vitaminy: B, A, D
Tvrzení spojená s mlékem Mléko zahleňuje Člověk je jediný savec, který pije mléko v dospělosti Čerstvé mléko je zdravější než trvanlivé V Asijských zemích nepijí mléko a nemají osteoporózu
Tvrzení spojená s mlékem Mléko zahleňuje: Vnímaný hlen je způsoben texturou mléčného tuku (způsobuje i vlažná voda, sojový nápoj) Tvrzení, že konzumace mléka zvyšuje tvorbu hlenu na sliznicích trávicího a dýchacího traktu a zhoršuje tak jejich funkce nebylo vědecky nikdy prokázáno.
Tvrzení spojená s mlékem Člověk je jediný savec, který pije mléko v dospělosti Strava člověka se velmi odlišuje od stravy ostatních zvířat (úpravou, výběrem, jejím získáváním) Mléko způsobuje astma V žádné placebo-kontrolované studii provedených u osob s bronchiálním astmatem nedošlo ke zhoršení potíží po konzumaci mléka (intenzivnější vykašlávání, zvýšená tvorba sputa, apod.)
Tvrzení spojená s mlékem Čerstvé mléko je zdravější než trvanlivé Tepelně neošetřené mléko může obsahovat choroboplodné zárodky, proto je vhodné jej před konzumací tepelně ošetřit. Chemické rozbory prokázaly, že množství živin se po tepelné úpravě mléka (pasterace, UHT záhřev) takřka nemění, stejně jako biologická hodnota bílkovin. Nedochází ke změně obsahu vápníku, vitaminu A, vitaminu B2, v případě dalších vitaminů skupiny B se obsah tepelným ošetřením snižuje pouze o 10-15 %.
Tvrzení spojená s mlékem V Asijských zemích nepijí mléko a nemají osteoporózu Prevalence osteoporózy v Číně je kolem 13%. Na Asijském kontinentu některé populace tradičně produkují mléko (Indie, Mongolsko)
Problémy s konzumací mléka Alergie na bílkovinu kravského mléka Laktózová intolerance
Alergie na BKM Je potravinová alergie Většinou se vyskytuje v prvních měsících života a mizí se stoupajícím věkem V závislosti na stáří reaguje alergicky na kravské mléko 2-7% kojenců a malých dětí u více jak 90% dětí vymizí alergie po 5. roce života Projevy Kožní projevy – zarudnutí, otoky úst, vyrážky, dermatitida, ekzém Trávicí projevy – zvracení, průjmy, příměs krve ve stolici Respirační projevy – problém s dýcháním, dušení Léčba Eliminace KM z diety na několik měsíců (i kojící matka) Pokusy o znovuzavedení po 6-12 měsících
Laktózová intolerance Příčinou je snížená nebo vůbec žádná aktivita enzymu laktázy Projevuje se různými střevními příznaky
Mléko ve výživě dětí MŠ a ZŠ – polotučné mléko MŠ: denně (mléko, mléčný nápoj, kaše, aj.) ZŠ: mléko – 2x týdně – ke sladkým pokrmům, kaše, nákypy, omáčky, polévky, aj. Do SK – kat. mléko řadíme i mléko sušené a kondenzované s přísl. koef.
Příklady mléčných nápojů Mléko neochucené, kysané mléko, jogurtové mléko, směs jogurtu s mlékem, podmáslí Mléčný koktejl – banánový, jahodový, ananasový, s lesními plody, jablečný, meruňkový, karotkový atd. Kávovinové nápoje s mlékem - bílá káva, vitakáva, malkao Slabý černý čaj s mlékem Kakao Ochucené mléko – teplé i studené Mléko s medem (a skořicí), oříškové mléko – mléko se strouhanými ořechy
Děkuji za pozornost