Mgr. Sylva Štajnochrová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Advertisements

B.Procházka Poděbrady 16. –
VÝŽIVA – základní složky potravy
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
„EU peníze středním školám“
Nově pěstované rostliny a jejich využití
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Seminární práce z předmětu Lékařská a nutriční toxikologie
SPOTŘEBNÍ KOŠ.
KOFEIN.
ČASTÉ NEINFEKČNÍ CHOROBY
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_13
Škola: Praktická škola dvouletá
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Didaktické testy pro ověřování znalostí
Pamatujete si ještě na svojí první lásku?
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Také si myslíte, že to děláte správně?
TRENDY VE VÝŽIVĚ – kterými se řídit a kterými ne
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Ovoce – Význam ve výživě
Opakování - vývoj jedince
Mléko nám pomáhá PhDr. Karolína Hlavatá, PhD.. Mléko a mléčné výrobky zlepšují nutriční stav Mléko a mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vitaminů a minerálních.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných
Výživa 2.S Zakysané výrobky.
HOBITI.
Příprava stravy v rodině
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Potraviny pro zvláštní výživu
Mléko a mléčné výrobky ve výživě
Potravinové alergie a intolerance
Mezinárodní den mléka? Cože? Kdy?.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O8.1K.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O7.1K.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Mléko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Mléčné výrobky. Vejce Vypracoval: Lukáš Karlík
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Zelenina, … Dodatky, ….
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
PESTROST STRAVY.
Název projektu: Moderní škola
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač 2.ročník Srpen 2013
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

Mgr. Sylva Štajnochrová Mléko - ano nebo ne? Mgr. Sylva Štajnochrová

Mléko Světový den mléka Tekutina s výživnou hodnotou – 90% voda Složení: Bílkoviny Sacharidy Tuky Vitaminy Minerální látky

Srovnání různých druhů mléka Živina Mateřské mléko Kravské mléko Kozí mléko Ovčí mléko Energie (kJ/100 g) 285,6 309 436 Bílkoviny (g/100 ml) 1 3,3 2,9 5,6 Laktóza (g/100 ml) 7,2 4,7 4,1 4,8 Tuky (g/100 ml) 3,9 3,8 4 7 Vápník (mg/100 ml 28 120 102 - 203 162 - 259

Kravské mléko Bílkoviny: 80% kaseiny, 20% syrovátka, vysoce biologicky hodnotné (využitelnost 93%) Sacharidy: Laktóza (4,6- 4,8%) – nízká sladivost Tuky: 6 mg cholesterolu ve 100 ml polotučného mléka. Minerální látky:vápník, fosfor, hořčík, draslík, zinek, jód Vápník: využitelnost 30%, 120 mg/100 ml, 1 sklenice – 30% z DDD 1000 mg Vitaminy: B, A, D

Tvrzení spojená s mlékem Mléko zahleňuje Člověk je jediný savec, který pije mléko v dospělosti Čerstvé mléko je zdravější než trvanlivé V Asijských zemích nepijí mléko a nemají osteoporózu

Tvrzení spojená s mlékem Mléko zahleňuje: Vnímaný hlen je způsoben texturou mléčného tuku (způsobuje i vlažná voda, sojový nápoj) Tvrzení, že konzumace mléka zvyšuje tvorbu hlenu na sliznicích trávicího a dýchacího traktu a zhoršuje tak jejich funkce nebylo vědecky nikdy prokázáno.

Tvrzení spojená s mlékem Člověk je jediný savec, který pije mléko v dospělosti Strava člověka se velmi odlišuje od stravy ostatních zvířat (úpravou, výběrem, jejím získáváním) Mléko způsobuje astma V žádné placebo-kontrolované studii provedených u osob s bronchiálním astmatem nedošlo ke zhoršení potíží po konzumaci mléka (intenzivnější vykašlávání, zvýšená tvorba sputa, apod.)

Tvrzení spojená s mlékem Čerstvé mléko je zdravější než trvanlivé Tepelně neošetřené mléko může obsahovat choroboplodné zárodky, proto je vhodné jej před konzumací tepelně ošetřit. Chemické rozbory prokázaly, že množství živin se po tepelné úpravě mléka (pasterace, UHT záhřev) takřka nemění, stejně jako biologická hodnota bílkovin. Nedochází ke změně obsahu vápníku, vitaminu A, vitaminu B2, v případě dalších vitaminů skupiny B se obsah tepelným ošetřením snižuje pouze o 10-15 %.

Tvrzení spojená s mlékem V Asijských zemích nepijí mléko a nemají osteoporózu Prevalence osteoporózy v Číně je kolem 13%. Na Asijském kontinentu některé populace tradičně produkují mléko (Indie, Mongolsko)

Problémy s konzumací mléka Alergie na bílkovinu kravského mléka Laktózová intolerance

Alergie na BKM Je potravinová alergie Většinou se vyskytuje v prvních měsících života a mizí se stoupajícím věkem V závislosti na stáří reaguje alergicky na kravské mléko 2-7% kojenců a malých dětí u více jak 90% dětí vymizí alergie po 5. roce života Projevy Kožní projevy – zarudnutí, otoky úst, vyrážky, dermatitida, ekzém Trávicí projevy – zvracení, průjmy, příměs krve ve stolici Respirační projevy – problém s dýcháním, dušení Léčba Eliminace KM z diety na několik měsíců (i kojící matka) Pokusy o znovuzavedení po 6-12 měsících

Laktózová intolerance Příčinou je snížená nebo vůbec žádná aktivita enzymu laktázy Projevuje se různými střevními příznaky

Mléko ve výživě dětí MŠ a ZŠ – polotučné mléko MŠ: denně (mléko, mléčný nápoj, kaše, aj.) ZŠ: mléko – 2x týdně – ke sladkým pokrmům, kaše, nákypy, omáčky, polévky, aj. Do SK – kat. mléko řadíme i mléko sušené a kondenzované s přísl. koef.

Příklady mléčných nápojů Mléko neochucené, kysané mléko, jogurtové mléko, směs jogurtu s mlékem, podmáslí Mléčný koktejl – banánový, jahodový, ananasový, s lesními plody, jablečný, meruňkový, karotkový atd. Kávovinové nápoje s mlékem - bílá káva, vitakáva, malkao Slabý černý čaj s mlékem Kakao Ochucené mléko – teplé i studené Mléko s medem (a skořicí), oříškové mléko – mléko se strouhanými ořechy

Děkuji za pozornost