Moje dětství s knihou knižní hrdinové

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život je jako cesta vlakem…
Advertisements

Beseda s paní spisovatelkou
Rozhovor s Bohem.
Technika,tak jak ji vidím já…
Zdraví Vás KRTEČEK.
Čítárny.cz – Web o dětských knížkách a čtenářství Veronika Peslerová Olomouc, červen 2007.
Dramatické a pohybové činnosti v Mš
Předtím než vám ukážu svou prezentaci o životu ve Vesmíru si uvědomte si, že nejsou vědecky potvrzené žádné informace ! ! ! ! !
Jednou, až budou moje děti dost velké na to, aby pochopili, co motivuje jejich rodiče, řeknu jim: „Milovala jsem tě tolik, že jsem se tě vždy ptala kam.
Jmenuji se Michaela Petrová
Definice zapomínání: 1. Zánik vzpomínky. 2. Zánik nežné náklonnosti.
Vlak „život“ Před časem jsem četl knihu, v které byl život přirovnaný k cestě vlakem. Je to výmečně zajímavé čtení, pod podmínkou, že ho správně interpretujeme.
V Bibli je napsán příběh, kdy Ježíš šel na horu se svými učedníky, aby jim vysvětlil některé velmi důležité věci. Toto je velmi volná parafráze toho,
VY_32_INOVACE_ 19_Lidé kolem nás Volný čas (SADA ČÍSLO 2)
Jak jsem uvedla na první stránce, jmenuji se Gábina a ještě doplním příjmení Urválková. Tak tedy, neznáte mě. A protože se vzájemně nevidíme a nemůžete.
Interkulturním vzděláváním a prožitkem k toleranci
Jan Opatřil….
Poděkování všem návštěvníkům mého webu:
V sobotu na mne zase po roce zazvonili moji staří kamarádi a přátelé. Moc mi potěší, když si na mne kamarádi udělají čas a přijdou na návštěvu. Tentokrát.
Botanická zahrada Dalovice Virtuální procházka reálným areálem.
Cyberbullying Neboli kyberšikana.
KrIsTýNa VoLáNkOvÁ Mé StUdIuM nA 4.ZŠ v ChEbU.
MATEMATIKA pro 1. třídu ZŠ
PROČ BŮH STVOŘIL DĚTI (A NÁSLEDNĚ VNOUČATA). Pro ty z nás, kteří máme okolo sebe děti – ať už vlastní, nebo vnoučata, neteře, synovce, nebo studenty…
Jeníček a Mařenka Třídění Odpadu. Žili, byli Jeníček a Mařenka v jednom činžovním domě, kdesi za sedmero horami a sedmero řekami.
VY_III/2_INOVACE_99_Josef Čapek
Jede vláček pohádka, veze samá zvířátka…
Sněhové vločky k zemi se snáší, mráz si s okny pohrává
DUM může pomoci při výuce učiva o pravidlech a jejich významu.
Autorská pohádka Aneta Škrabánková
„Opravdový přítel je ten, kdo ti nabídne ruku a dotkne se tvého srdce“
Rozfoukané pohádky Určeno pro MŠ a 1.tř. ZŠ Beseda s převážně praktickou částí (celkově tvořena ze 2 částí) Zpracovala: Bc. Jarmila Havelková.
Ilustrátor Zdeněk Miler, autor Krtečka
Tak zase Josefové slaví 19.března svátek. Již několik roků jsem jim touto cestou blahopřál a tak i letos malé přání, v tom jejich těžkém životě. Bohužel,
MOJE RODINA Josef Novák.
Jak zahnat nudu? Autor: :D Datum: Web: Desatero proti nudě.
(inspiromat) Městská knihovna Rožnov pod Radhoštěm Pavel Zajíc
Všichni jsme na cestě k výšinám. Ale někdy to nebývá lehké.
České děti jako čtenáři v roce 2013/2014 Praha UISK Vít Richter Národní knihovna ČR
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Dopis Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 007 ING. JANA POLIAČÍKOVÁ.
Rozhovor s paní učitelkou Pavlou Jemelíkovou. 1.Na naší školu jste nastoupila teprve nedávno. Představte se nám, prosím. Bydlím v Krupce, učím 7. rokem,
Téma měsíce: Kniha-můj přítel Téma měsíce: Kniha-můj přítel Školní družina ZŠ Na Smetance Praha 2 měsíc Březen Po dlouhé a studené zimě se všichni radujeme.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_32.
Základní informace Celý název: Erebos- hra, která zabíjí Autor: Ursula Poznanski Nakladatelství: Fragment Počet stran: 320.
Lucinka a Martínek Upozorňujeme, že následující záběry jsou dojemné. (dojemnější dnes už bude jenom diskotéka s hity Michala Davida) (a pak až dojde jídlo)
Deník Malého Poseroutky STARÁ ŠKOLA Jeff Kinney. Úvod Toto je nejnovější kniha od Jeffa Kinneyho – desátá z této série Každá kniha bude světovým bestsellerem.
P. uč. Zelinková a P. uč. Solnařová MATEMATIKA X MATEMATIKA.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR:Světlana Havránková NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_ČJ_SPISOVATELÉ A ILUSTRÁTOŘI.
9 LET PROŽITÝCH NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE. 1. TŘÍDA Všechno začalo jednou ráno, když nás rodiče poprvé dovedli do školy. Tím dnem začala naše devítiletá docházka.
Popisuje: Vojtěch Zedek
ANNA MIHAD SHEHAHATA BAJTÍK 2017
ČÍM CHCI BÝT, AŽ VYROSTU? Václav Pfleger.
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
AUTOR: Světlana Havránková
PRÓZA S DĚTSKÝM HRDINOU
Rozhovor s NÍM.
Rozhovor s Bohem.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.09_Slovo_a_věta Datum:
Rozhovor s NÍM.
Knihovníci knihovníkům
Rozhovor s NÍM.
Rozhovor s NÍM.
Sekce veřejných knihoven SKIP
ČÍST JE STEJNĚ KRÁSNÉ A ZDRAVÉ JAKO BĚHAT...
ČÍST JE STEJNĚ KRÁSNÉ A ZDRAVÉ JAKO BĚHAT...
České děti a mládež jako čtenáři 2017
Tajemství internetu Minule jsme si společně ukázali karty jednotlivých zařízení a říkali jsme si, že některá z nich se umí připojit na internet. Vzpomenete.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_09_Kocůrková
Nabídka vzdělávacích lekcí pro školy
Transkript prezentace:

Moje dětství s knihou knižní hrdinové ROČNÍKOVÁ PRÁCE Moje dětství s knihou knižní hrdinové Vypracovala: Lucie Dvořáková Konzultant: L. Jáchymová

Úvod do mých oblíbených dětských knih Pro mě je jednou z mnoha forem vzpomínání na dětství prolistovat si dětské knihy, které jsem četla, když jsem byla ještě malé dítě.

Obrázková leporela Neuměla jsem ještě ani číst, ale i přesto jsem měla v ruce plno knih. Ano! Byla a jsou to obrázková leporela, podle kterých jsem se učila poznávat barvy, svět zvířat, rostlin a plno dalších zajímavých věcí.

Knihy pro nejmenší Ještě jsem neuměla číst Knihy mi četli nejbližší Na každou chvilku s knížkou jsem se těšila Vynucovala jsem si pozornost i když, rodiče neměli zrovna čas S hlavními hrdiny jsem prožívala všechna dobrodružství. Štěstí co je potkávalo ale i prohry které patřili k jejich životům.

Krtek a kalhotky Jedna z nejoblíbenějších postaviček Jeho společníky byli zajíc a myška Jeho největším přáním bylo mít modré kalhoty s velkými kapsami

A jaký krteček byl? Byl slušný, houževnatý, šel za svým cílem, Všichni mu rádi pomohli

Další oblíbené knihy a jejich hrdinové Broučci Autor: Jan Karafiát Kniha, která patřila k oblíbeným už v dobách našich babiček a prababiček

Pokora, slušnost a úcta k rodičům… … a také víra

Křemílek a Vochomůrka Autor: V. Čtvrtek

Děti z Bullerbynu Poznáváte?

Parta dobrých kamarádů, kteří prožívali všechny trable, ale i veselé situace vždy spolu.

Babička B. Němcová Ať žijí duchové J. Melíšek

Když jsem postoupila na druhý stupeň. se čtením už to bylo o dost horší. Sezení v pokoji s knihou vystřídalo chození ven s kamarády a místo listování knihami mi zabavoval čas počítač

V hlavě mi ale utkvěla kniha Paměti kata Mydláře Autor: Josef Svátek Kniha o známém pražském katovi. Odvážný student pražské univerzity se vzdal své krásné budoucnosti a šel dělat hrozné a odstrašující povolání kata kvůli tomu, aby zachránil dívku, kterou miloval.

Jak kouzelné je, když vidíte rozzářené dětské oči jak pomalu těkají po obrázkách v dětských knihách.

Rozhovor s paní knihovnicí  Nad dlouhým přemýšlením s kým udělat rozhovor mě napadlo zajít za paní knihovnicí J. Bednaříkovou, která pracuje v dětském oddělení knih v městské knihovně. Nepřála si sice abych pořídila video záznam ale pár fotek mi přeci jen dovolila.. Rozhovor byl velmi příjemný a ochotně odpovídala na mé otázky.

1.Otázka Jak jste se dostala k práci knihovnice v dětském oddělení? „Knihy mě zajímali už od mala, byl to můj velký koníček dokonce i v období dospívání a tak když jsem se rozhodovala jaké povolání zvolit zaměřila jsem se především na tuto oblast. Dětské oddělení protože mám velký vztah k dětským knihám a společně s nimi se vracím do svého dětství.“

2.Otázka Které knihy si děti půjčují nejčastěji a proč? „ Nejčastěji si děti půjčují klasické knihy jakou¨jsou například Povídání o pejskovi a kočičce, Dášenka a Příběhy na kameni. Dále patří mezi oblíbené knihy dobrodružné příběhy dětí, zvířátek a nadpřirozených bytostí.“ „S dětmi chodí do knihovny často rodiče, kteří jim knihy pomáhají vybírat, důvěrně je totiž znají ze svého dětství.“

3.Otázka Na jakou z dětských knih vzpomínáte nejraději? „ Na tuhle otázku jsem se těšila nejvíce. Je mnoho knih na které velice ráda vzpomínám avšak v paměti mi nejvíce uvízl příběh KOCOURA MODROOČKA. Fascinoval mě vztah tří kočičích kamarádů kteří spolu měli tolik zážitků, že to nejde pomalu ani spočítat.“

4. Otázka Co říkáte na novodobé dětské knihy 4.Otázka Co říkáte na novodobé dětské knihy? Jsou podle vás lepší než ty starší? „Každá kniha má v sobě nějaké kouzlo a najde si čtenáře, kteří ji budou hltat klidně i několikrát za sebou. Pokud jde však o můj názor jsem zvyklá na příběhy z mého dětství a některé dnešní knihy mi přijdou až příliš fantastické, ale myslím, že pro dnešní generaci jsou právě tyto příběhy nejatraktivnější a nejpřitažlivější. Zdárným příkladem je známý Harry Potter.“

5. Otázka Chodí do knihovny děti často ? „V poslední době dětských návštěvníků ubývá což je velká škoda a děti dávají přednost jiným aktivitám. Najdou se, ale stále ještě nějaké děti, které knihovnu navštěvují pravidelně a těší se co si zase přečtou a za to jsem velice ráda. Čtení knih totiž naplňuje dětskou fantazii mnohem více než počítačové hry a bezvýznamné brouzdání po ulicích.“

Děkuji za Vaši pozornost KONEC