JITKA GÖTZOVÁ Odbor bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Advertisements

Odbor potravinářské výroby a legislativy Úřad pro potraviny - MZe
RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed)
Fakulta veterinární hygieny a ekologie
Bezpečnost potravin v ČR, spolupráce s EU a spotřebiteli
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Státní Rostlinolékařská Správa Ztracená 1099/10, Praha 6 Telefon: Fax: V Brně dne.
Příprava nové dopravní politiky ČR
Bezpečné potraviny na českém trhu
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí
Celostátní síť pro venkov
1 „Zájmy České republiky a přijetí společné měny“ Stav příprav v jednotlivých sektorech a úkoly pro další období Vladislav Flek vedoucí Organizačního výboru.
Geneticky modifikované organismy a výroba potravin a krmiv Odbor bezpečnosti potravin, environmentálního rozvoje a prevence znečištění Ing. Karel Říha.
Legislativní předpisy, přístup ke kontrole
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Ing. Martin Klanica odbor kontroly, laboratoří a certifikace
Ochrana kritické infrastruktury
Potravinová politika.
Geneticky upravované potraviny Mazurová, Jeřábková, Vančurová, Kuttelwascherová.
Bezpečnost potravin - regulace v EU
Legislativa potravin Hejmalová Michaela.
PřF UP Bc. Milan Glabazňa, diplomová práce 2012 E1.
Informace o životním prostředí ve veřejné správě Legislativní rámec problematiky, služby pro veřejnou správu česká informační agentura životního prostředí.
Organizace Státní správy
Bezpečnost potravin v ČR
Potravinová bezpečnost z pohledu Státní veterinární správy
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Informační systém BOZP v ČR (IS BOZP)
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Komunikace se členskými organizacemi Kateřina Vondrášová pro
Kontrola podmíněnosti Shrnutí klíčových informací Martin MISTR Ministerstvo zemědělství.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Studium pro školní metodiky prevence
Národní fytosanitární workshop EUPHRESCO / ERA-Net Příležitosti k mezinárodní spolupráci s EFSA v oblasti bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství.
SIGMA společná iniciativa OECD a EU. Co je SIGMA program podpory v rámci IPA a ENPI podpora a posílení systému řízení v rámci veřejné správy podpora socio-ekonomického.
ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÉ EKONOMIKY A INFORMACÍ V Praze 6. května 2015.
Ekologická politika a potraviny JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Regionální potravina a novinky v legislativě
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Novela zákona o geneticky modifikovaných organismech Zuzana Doubková Odbor environmentálních rizik a ekologických škod.
Regionální potravina Konzultační seminář Olomouc
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Česká zemědělská a potravinářská inspekce
Transkript prezentace:

JITKA GÖTZOVÁ Odbor bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství

PRIORITY ČESKÉHO PŘEDSEDNICTVÍ A BEZPEČNOST POTRAVIN A KRMIV Z POHLEDU MZE GMP+ 3. března 2009 Praha

GMP+ 3. března 2009 Praha České předsednictví v EU „Evropa bez bariér“

Priority českého předsednictví GMP+ 3. března 2009 Praha Priority českého předsednictví budoucnost společné zemědělské politiky a rozvoje venkova revize politiky kvality potravin zjednodušení společné zemědělské politiky rozvoj venkova

Ministerstvo zemědělství – Úřad pro potraviny GMP+ 3. března 2009 Praha Ministerstvo zemědělství – Úřad pro potraviny založen v dubnu 2005 součást organizační struktury MZe 3 odbory Odbor bezpečnosti potravin Odbor potravinářské výroby a legislativy Odbor dozoru nad trhem s potravinami

Odbor bezpečnosti potravin GMP+ 3. března 2009 Praha Odbor bezpečnosti potravin hodnocení rizika a komunikace o riziku kontaktní místo pro EFSA vypracovává strategii bezpečnosti potravin v ČR Odbor potravinářské výroby a legislativy řízení rizika kvalita potravin označování Odbor dozoru nad trhem s potravinami koordinuje aktivity dozoru nad trhem s potravinami – spolupracuje s FVO, DG SANCO klasifikace jatečně upravených těl dle SEUROP

Proč bezpečnost potravin a krmiv? GMP+ 3. března 2009 Praha Proč bezpečnost potravin a krmiv? společný zájem spotřebitelů i výrobců přímý dopad na kvalitu potravin a zdraví populace

Zajištění kvality a bezpečnosti potravin a krmiv GMP+ 3. března 2009 Praha Zajištění kvality a bezpečnosti potravin a krmiv hodnocení rizik – informace na vědeckém základě řízení rizika – kontrola, legislativa komunikace o riziku – informování veřejnosti základní právní rámec – nařízení EP a Rady č. 178/2002

Bezpečnost potravin a krmiv - základní právní předpisy ES GMP+ 3. března 2009 Praha Bezpečnost potravin a krmiv - základní právní předpisy ES nařízení EP a Rady č. 178/2002 nařízení EP a Rady č. 882/2004 nařízení EP a Rady č. 183/2005

Strategie zajištění bezpečnosti potravin v ČR GMP+ 3. března 2009 Praha Strategie zajištění bezpečnosti potravin v ČR 3 dokumenty – pro období před vstupem do EU, po vstupu a revize plnění jednotlivých úkolů příprava strategického materiálu na období 2009 - 2013

Hodnocení rizik – vědecké výbory GMP+ 3. března 2009 Praha Hodnocení rizik – vědecké výbory příprava nezávislých hodnotících stanovisek navrhování opatření k zajištění zdravotní nezávadnosti potravin v celém řetězci jejich výroby posuzování hlavních směrů výzkumu a vývoje

Hodnocení rizik – vědecké výbory GMP+ 3. března 2009 Praha Hodnocení rizik – vědecké výbory VV veterinární - www.vri.cz VV výživy zvířat - www.vuzv.cz VV fytosanitární a životního prostředí – www.phytosanitary.org VV pro GM potraviny a krmiva – www.scgmff.cz VV pro potraviny – www.chpr.szu.cz

Hodnocení rizik – EFSA www.efsa.europa.eu GMP+ 3. března 2009 Praha Hodnocení rizik – EFSA www.efsa.europa.eu zajišťování vědeckých stanovisek rozvoj metodologií pro hodnocení rizik identifikace a charakterizace objevujících se rizik zajišťování podpory v případě krizových situací sběr, porovnávání a analýza vědeckých dat

Co nepaří do činností EFSA GMP+ 3. března 2009 Praha Co nepaří do činností EFSA odpovědnost za politiku bezpečnosti potravin a krmiv a příprava právních předpisů kontrola bezpečnosti potravin a jejich označování nenahrazuje činnost národních úřadů

Vědecké panely EFSA GMP+ 3. března 2009 Praha pro potravinářská aditiva, aromata, pomocné prostředky a materiály v kontaktu s potravinami (AFC panel) pro aditiva a produkty nebo substance používané do živočišných krmiv (FEEDAP panel) pro zdraví rostlin, výrobky na ochranu rostlin a jejich rezidua (PPR panel) pro geneticky modifikované organismy (GMO panel) pro dietetické výrobky, výživu a alergie (NDA panel) pro biologická nebezpečí (BIOHAZ panel) pro kontaminanty v potravinovém řetězci (CONTAM panel) pro zdraví a pohodu zvířat (AHAW panel)

Možnosti spolupráce s EFSA GMP+ 3. března 2009 Praha Možnosti spolupráce s EFSA účast expertů ve vědeckých panelech EFSA nominace expertů do ostatních orgánů EFSA (ČR má zástupce ve Správní radě) zapojení do projektů EFSA – jmenované organizace databáze expertů možnost veřejných konzultací návrhů dokumentů EFSA – pro výrobce, instituce

Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích GMP+ 3. března 2009 Praha Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích dlouhodobé sledování možné kontaminace potravin a krmiv sledování i složek životního prostředí, které mohou kontaminaci ovlivnit (půda, voda, ovzduší) na sledování se podílejí dozorové orgány a výzkumné ústavy závěrečná zpráva je každoročně zveřejňována na www.mze.cz k dispozici jsou časové řady od r. 1996

Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) GMP+ 3. března 2009 Praha Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) provozován EK od roku 1978 členy jsou EK, EFSA a členské země slouží k ohlašování rizikových potravin a krmiv za účelem omezení uvádění do oběhu za účelem stažení rizikových potravin a krmiv

Účast ČR v systému RASFF GMP+ 3. března 2009 Praha Účast ČR v systému RASFF příprava na začlenění od roku 2002 národní kontaktní místo zřízeno při SZPI legislativa v ČR zákon o potravinách č. 110/1997 Sb. zákon o krmivech č. 91/1996 Sb. nařízení vlády – účinnost od 3/2005

Schéma sítě RASFF SZPI potraviny OOVZ potraviny SVS ČR potraviny, krmiva ÚKZÚZ krmiva MZe SÚJB NKM potraviny, krmiva MF-GŘ cel ICBP MZ VEŘEJNOST EK DG SANCO MS MO MV DG SANCO – Generální ředitelství pro zdraví a ochranu spotřebitele EK – Evropská komise NKM – Národní kontaktní místo MZe – Ministerstvo zemědělství MZ – Ministerstvo zdravotnictví MV – Ministerstvo vnitra MO – Ministerstvo obrany MS – Ministerstvo spravedlnosti MF – Ministerstvo financí GŘ cel – Generální ředitelství cel SÚJB – Státní úřad pro jadernou bezpečnost SZPI – Státní zemědělská a potravinářská inspekce OOVZ – Orgány ochrany veřejného zdraví SVS – Státní veterinární správa ÚKZÚZ – Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský ICBP – Informační centrum bezpečnosti potravin 21

„Evropa bez bariér“ Nejčastější typy nebezpečí dle přijatých oznámení GMP+ 3. března 2009 Praha Nejčastější typy nebezpečí dle přijatých oznámení „Evropa bez bariér“

Aktuální případy v RASFF GMP+ 3. března 2009 Praha Aktuální případy v RASFF melaminová kauza vepřové maso původem z Irska kontaminované dioxiny

www.bezpecnostpotravin.cz www.bezpecna-krmiva.cz GMP+ 3. března 2009 Praha www.bezpecnostpotravin.cz stránky pro širokou veřejnost aktuální informace – e-mail list, A-Z slovník www.bezpecna-krmiva.cz stánky pro všechny provozovatele krmivářských podniků legislativa, výživa a krmení, RASFF

Děkuji za pozornost jitka.gotzova@mze.cz