JITKA GÖTZOVÁ Odbor bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství
PRIORITY ČESKÉHO PŘEDSEDNICTVÍ A BEZPEČNOST POTRAVIN A KRMIV Z POHLEDU MZE GMP+ 3. března 2009 Praha
GMP+ 3. března 2009 Praha České předsednictví v EU „Evropa bez bariér“
Priority českého předsednictví GMP+ 3. března 2009 Praha Priority českého předsednictví budoucnost společné zemědělské politiky a rozvoje venkova revize politiky kvality potravin zjednodušení společné zemědělské politiky rozvoj venkova
Ministerstvo zemědělství – Úřad pro potraviny GMP+ 3. března 2009 Praha Ministerstvo zemědělství – Úřad pro potraviny založen v dubnu 2005 součást organizační struktury MZe 3 odbory Odbor bezpečnosti potravin Odbor potravinářské výroby a legislativy Odbor dozoru nad trhem s potravinami
Odbor bezpečnosti potravin GMP+ 3. března 2009 Praha Odbor bezpečnosti potravin hodnocení rizika a komunikace o riziku kontaktní místo pro EFSA vypracovává strategii bezpečnosti potravin v ČR Odbor potravinářské výroby a legislativy řízení rizika kvalita potravin označování Odbor dozoru nad trhem s potravinami koordinuje aktivity dozoru nad trhem s potravinami – spolupracuje s FVO, DG SANCO klasifikace jatečně upravených těl dle SEUROP
Proč bezpečnost potravin a krmiv? GMP+ 3. března 2009 Praha Proč bezpečnost potravin a krmiv? společný zájem spotřebitelů i výrobců přímý dopad na kvalitu potravin a zdraví populace
Zajištění kvality a bezpečnosti potravin a krmiv GMP+ 3. března 2009 Praha Zajištění kvality a bezpečnosti potravin a krmiv hodnocení rizik – informace na vědeckém základě řízení rizika – kontrola, legislativa komunikace o riziku – informování veřejnosti základní právní rámec – nařízení EP a Rady č. 178/2002
Bezpečnost potravin a krmiv - základní právní předpisy ES GMP+ 3. března 2009 Praha Bezpečnost potravin a krmiv - základní právní předpisy ES nařízení EP a Rady č. 178/2002 nařízení EP a Rady č. 882/2004 nařízení EP a Rady č. 183/2005
Strategie zajištění bezpečnosti potravin v ČR GMP+ 3. března 2009 Praha Strategie zajištění bezpečnosti potravin v ČR 3 dokumenty – pro období před vstupem do EU, po vstupu a revize plnění jednotlivých úkolů příprava strategického materiálu na období 2009 - 2013
Hodnocení rizik – vědecké výbory GMP+ 3. března 2009 Praha Hodnocení rizik – vědecké výbory příprava nezávislých hodnotících stanovisek navrhování opatření k zajištění zdravotní nezávadnosti potravin v celém řetězci jejich výroby posuzování hlavních směrů výzkumu a vývoje
Hodnocení rizik – vědecké výbory GMP+ 3. března 2009 Praha Hodnocení rizik – vědecké výbory VV veterinární - www.vri.cz VV výživy zvířat - www.vuzv.cz VV fytosanitární a životního prostředí – www.phytosanitary.org VV pro GM potraviny a krmiva – www.scgmff.cz VV pro potraviny – www.chpr.szu.cz
Hodnocení rizik – EFSA www.efsa.europa.eu GMP+ 3. března 2009 Praha Hodnocení rizik – EFSA www.efsa.europa.eu zajišťování vědeckých stanovisek rozvoj metodologií pro hodnocení rizik identifikace a charakterizace objevujících se rizik zajišťování podpory v případě krizových situací sběr, porovnávání a analýza vědeckých dat
Co nepaří do činností EFSA GMP+ 3. března 2009 Praha Co nepaří do činností EFSA odpovědnost za politiku bezpečnosti potravin a krmiv a příprava právních předpisů kontrola bezpečnosti potravin a jejich označování nenahrazuje činnost národních úřadů
Vědecké panely EFSA GMP+ 3. března 2009 Praha pro potravinářská aditiva, aromata, pomocné prostředky a materiály v kontaktu s potravinami (AFC panel) pro aditiva a produkty nebo substance používané do živočišných krmiv (FEEDAP panel) pro zdraví rostlin, výrobky na ochranu rostlin a jejich rezidua (PPR panel) pro geneticky modifikované organismy (GMO panel) pro dietetické výrobky, výživu a alergie (NDA panel) pro biologická nebezpečí (BIOHAZ panel) pro kontaminanty v potravinovém řetězci (CONTAM panel) pro zdraví a pohodu zvířat (AHAW panel)
Možnosti spolupráce s EFSA GMP+ 3. března 2009 Praha Možnosti spolupráce s EFSA účast expertů ve vědeckých panelech EFSA nominace expertů do ostatních orgánů EFSA (ČR má zástupce ve Správní radě) zapojení do projektů EFSA – jmenované organizace databáze expertů možnost veřejných konzultací návrhů dokumentů EFSA – pro výrobce, instituce
Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích GMP+ 3. března 2009 Praha Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích dlouhodobé sledování možné kontaminace potravin a krmiv sledování i složek životního prostředí, které mohou kontaminaci ovlivnit (půda, voda, ovzduší) na sledování se podílejí dozorové orgány a výzkumné ústavy závěrečná zpráva je každoročně zveřejňována na www.mze.cz k dispozici jsou časové řady od r. 1996
Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) GMP+ 3. března 2009 Praha Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) provozován EK od roku 1978 členy jsou EK, EFSA a členské země slouží k ohlašování rizikových potravin a krmiv za účelem omezení uvádění do oběhu za účelem stažení rizikových potravin a krmiv
Účast ČR v systému RASFF GMP+ 3. března 2009 Praha Účast ČR v systému RASFF příprava na začlenění od roku 2002 národní kontaktní místo zřízeno při SZPI legislativa v ČR zákon o potravinách č. 110/1997 Sb. zákon o krmivech č. 91/1996 Sb. nařízení vlády – účinnost od 3/2005
Schéma sítě RASFF SZPI potraviny OOVZ potraviny SVS ČR potraviny, krmiva ÚKZÚZ krmiva MZe SÚJB NKM potraviny, krmiva MF-GŘ cel ICBP MZ VEŘEJNOST EK DG SANCO MS MO MV DG SANCO – Generální ředitelství pro zdraví a ochranu spotřebitele EK – Evropská komise NKM – Národní kontaktní místo MZe – Ministerstvo zemědělství MZ – Ministerstvo zdravotnictví MV – Ministerstvo vnitra MO – Ministerstvo obrany MS – Ministerstvo spravedlnosti MF – Ministerstvo financí GŘ cel – Generální ředitelství cel SÚJB – Státní úřad pro jadernou bezpečnost SZPI – Státní zemědělská a potravinářská inspekce OOVZ – Orgány ochrany veřejného zdraví SVS – Státní veterinární správa ÚKZÚZ – Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský ICBP – Informační centrum bezpečnosti potravin 21
„Evropa bez bariér“ Nejčastější typy nebezpečí dle přijatých oznámení GMP+ 3. března 2009 Praha Nejčastější typy nebezpečí dle přijatých oznámení „Evropa bez bariér“
Aktuální případy v RASFF GMP+ 3. března 2009 Praha Aktuální případy v RASFF melaminová kauza vepřové maso původem z Irska kontaminované dioxiny
www.bezpecnostpotravin.cz www.bezpecna-krmiva.cz GMP+ 3. března 2009 Praha www.bezpecnostpotravin.cz stránky pro širokou veřejnost aktuální informace – e-mail list, A-Z slovník www.bezpecna-krmiva.cz stánky pro všechny provozovatele krmivářských podniků legislativa, výživa a krmení, RASFF
Děkuji za pozornost jitka.gotzova@mze.cz