Role vztahu v pomáhajících profesích Prezentace v předmětu PORADENSTVÍ VE VZDĚLÁVÁNÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DUVHOVNÍ PÉČE V NEMOCNICI
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zkušenosti OSPOD s hostitelskou péčí
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ J. Holland
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Nezbytnost interdisciplinárního přístupu k problematice sex.zn.
Problémy menšinových skupin II
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Duchovní potřeby na konci života Doc. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK Praha.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Metody sociální práce PhDr. Jana Novotná, Ph.D..
► Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Sociální podnik sociální ekonomika. Pojetí sociální firmy Sociální firma je konkurenceschopný podnikatelský subjekt působící na běžném trhu jehož účelem.
Nová identita 1 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Aktivita č.1: Výchova.
► Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Konflikty uvnitř interdisciplinárního týmu Proč vznikají a co se s nimi dá dělat Mgr. Radka Alexandrová Psycholožka DLBsH Rajhrad.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí KOORDINACE SLUŽEB V PÉČI O KLIENTA V RT.
Zdravá škola.
Praktické tipy pro budování interdisciplinárního týmu (nejen) v hospici Ladislav Kabelka DLBsH Rajhrad Subkatedra paliativní medicíny XII.BDPM, BVV
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Rodinné potřeby a ekonomika
Zm ě ny postoj ů frekventant ů kurz ů k osobám se specifickými pot ř ebami Petra Bendová Olomouc 15. kv ě tna 2008.
Střední dospělost SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník
Působení psychologa jako člena týmu odborných pracovníků projektu AVC
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
Psychologie zdraví Syndrom vyhoření.
Multidisciplinární spolupráce ve zdravotnictví (MS)
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Dnes ty mně, zítra já tobě!
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
Řízení a plánování kariéry
1 Mgr. David Pospíšil Mgr. David Pospíšil, ředitel odboru sociálních služeb MPSV seminář „Zdravotně postižení – příspěvek na péči - jak dál?” Poslanecká.
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
Domov důchodců Dubí, příspěvková organizace Na Výšině 494 a Ruská 130.
Vymezení a vzájemný vztah pojmů v sociální péči. Pojem sociální péče Je to úsilí veřejnoprávního subjektu o řešení životních situací, které občané nejsou.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
 situace, kdy rodina v různé míře neplní základní požadavky a úkoly dané společenskou normou  selhání některého člena nebo členů rodiny, toto selhání.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Domy na půli cesty. pobytové služby zpravidla pro osoby do 26 let věku, které po dosažení zletilosti opouštějí školská zařízení pro výkon ústavní nebo.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/12_VLÁDA__MINISTŘI_PREZIDENT Téma: Vláda, ministři,
FARNÍ CHARITA LITOMYŠL Sídlo: Bělidla 392, Litomyšl.
REHABILITAČNÍ DÍLNA - PŘÍPRAVA NA PRÁCI. C ÍLOVÁ SKUPINA Služba je určena osobám s mentálním postižením, které mají vážný zájem o začlenění do pracovního.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
Komplexní péče o pacienty na 1. interní klinice VFN a 1.LF UK v Praze Mgr. Markéta Čermáková nemocniční kaplanka.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Empatie Z řeckých slov en + pathos (v + cítění) je schopnost vcítit se do pocitů a myšlenek druhého.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Sociální práce s rodinou 4
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Konflikt, koření života
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
Sociální práce v praxi Oblasti působení soc. pracovníků
Kognitivní a postojové předpoklady pro práci s lidskou sexualitou
Vymezení normality.
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Vymezení normality.
Rodičovství biologické a pěstounské
Nepříznivé sociální situace spojené se stárnutím senior v domácí péči
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Transkript prezentace:

Role vztahu v pomáhajících profesích Prezentace v předmětu PORADENSTVÍ VE VZDĚLÁVÁNÍ

ROLE OSOBNOSTI „Nejúčinnějším lékem je lékař“ Výsledky průzkumu (Kopřiva, 1994) „Jaké jsou 3 nejdůležitější schopnosti a vlastnosti sester či ošetřovatelek v DD?“ Odpovědi – 266 zdravotních sester sociálních pracovnic

Výsledky průzkumu sestry soc. prac. sestry soc. prac. 1. Náklonnost 64% 62 % (vlídnost, ochota, láska…) (vlídnost, ochota, láska…) 2. Trpělivost 41% 47 % (klid, vyrovnanost…) (klid, vyrovnanost…) 3. Vcítění 42% 42% (porozumění, empatie…) (porozumění, empatie…) 4. Odbornost 41% 36 % (znalosti, profesionalita…) (znalosti, profesionalita…)

Paradoxy profesního pomáhání 1. „Pochopení pro každého“. 2. „Láska k bližnímu ve službách potřeby úspěchu“. 3. „ Láska k bližnímu jako zboží“

1. „Pochopení pro každého…“ - Mladí, krásní a bohatí … - Staří, chudí a postižení … - Nemorální … - Individuální citlivá místa…

2. „Láska k bližnímu ve službách potřeby úspěchu“ Potřebujeme být v povolání úspěšní víc než při provozování nějakého koníčka! Pomáhajíci pracovník cítí potřebu být lidem potřebný. Není to totéž, jako když někdo rád pomáhá lidem…

3. Láska k bližnímu jako zboží Role peněz … Konflikt Co za to? (Peníze jsou významnou mírou životního úspěchu …) (Peníze jsou významnou mírou životního úspěchu …) Péče o nemocné, chudé a postižené – stejně jako výchova a vzdělávání – byly odedávna polem působnosti církví a řádů… Jak dále v tržní ekonomice?

Neangažovaný pracovík  Pojímá svou práci jako výkon svěřených pravomocí lhostejně, bez osobního zájmu o klienta – tzn. jako rutinu (Kupř. lékař není spojencem proti nemoci, učitel odříkává látku, ale netestuje zájem, sociální pracov. vyplní formulář…, atp..) (Kupř. lékař není spojencem proti nemoci, učitel odříkává látku, ale netestuje zájem, sociální pracov. vyplní formulář…, atp..)  Vztah ke klientovi může být mnohem horší než neutrální (fackování v DD…)

Angažovaný pracovník…  Považuje svoji činnost za smysluplnou  Zabývá se důležitými životními problémy konkrétních lidí  Odklon od mocenské manipulace, masové produkce, konzumu …  Vítá kontakt s životem – přírodou  Bere práci jako možnost seberealizace  Možnost překonání pocitu osamění a malé sebeúcty (rozšíření hranic vlastního „já“)

Úskalí rozšiřování hranic vlastního já a) Tendence přebírat kontrolu nad klientem b) Tendence obětovat se pro klienta na vlastní úkor

Nadbytečná kontrola nad klientem  Kontrola udržuje řád, zajišťuje fungování a bezpečnost  Nadměrná kontrola však brání rozvoji autonomie!  Určité povahy mají k nadměrné kontrole blízko!  Nezacházejte s dospělými jako s dětmi a také v dětech spatřujte a respektujte partnera!

Obětování se pro klienty I tak lze narušovat hranice klienta (při rozšiřování svých hranic!).  Nedůvěra v autonomii klienta  Nedbání vlastní potřeby odpočinku  Miluj svého bližního jako sebe sama!  Nadměrná péče může klienta oslabit  Syndrom pomocníka u tzv. Burn.out  Nepřijetí vlastními rodiči v dětství? (Schmidbauer,1992)